mw vogel Geplaatst: 17 juni 2013 Geplaatst: 17 juni 2013 hallo allemaal,wie van jullie heeft ervaring met het kweken van kikkererwten (of: kekererwten)?Vorig jaar heb ik het voor het eerst geprobeerd, leuke planten met geveerde bladeren, heel anders dan gewone erwten, niet-rankend ook. Volop bloemen, maar geen enkele peul! t Was wat laat in de zomer, beetje nat ook, dus ik ben nu eerder begonnen, heb ze net voorgezaaid binnen. Hoe krijg ik dit jaar wel opbrengst? Iemand een tip?Alvast bedankt, Christa Quote
Limoen Geplaatst: 14 augustus 2013 Geplaatst: 14 augustus 2013 hoi mw vogel,hoe is het gegaan met de kikkererwten? nog peulen gekregen? ik was er ook wel benieuwd naar of het goed gaat in nl Quote
Vuur Geplaatst: 14 augustus 2013 Geplaatst: 14 augustus 2013 Dit jaar heb ik voor het eerst kikkererwten gekweekt, van gedroogde supermarkt kikkererwten.Ze komen lang niet allemaal op, maar de planten die ik in de tuin heb uitgezet hebben het heel goed gedaan.Ik had er ook een paar in een pot, om ze te kunnen zien opgroeien. Ze zijn erg leuk om te zien, maar in pot worden ze niet erg groot.Het is wel een hoop werk om te te doppen... Quote
geedee Geplaatst: 14 augustus 2013 Geplaatst: 14 augustus 2013 Wat leuk Vuur... Heb je ook foto's ?? Ik had ook een poging gewaagd maar helaas niets geworden. Quote
Limoen Geplaatst: 14 augustus 2013 Geplaatst: 14 augustus 2013 week je de erwten eerst nog voor? Quote
Stan Geplaatst: 14 augustus 2013 Geplaatst: 14 augustus 2013 Ik heb ze vorig jaar ook gehad. Ook in pot. Mooie plantjes maar inverhouding met b.v. snijbonen erg weinig peulen wel mooi van maat en smaak.In potten heb je dus wel erg veel planten nodig. In de vollegrond heb ik niet gedaan daar ik erg weinig ruimte heb. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
zonnetje Geplaatst: 15 augustus 2013 Geplaatst: 15 augustus 2013 Heb ook kikkererwten staan groeien goed maar er zit nog niets aan ,wel een leuke plant om te hebben staan . Quote
mw vogel Geplaatst: 19 augustus 2013 Auteur Geplaatst: 19 augustus 2013 daar ben ik weer mijn kikkererwtenplantjes doen het dit jaar prima: lekker veel zon he! ik heb ze om de mais heen geplant, ergens begin juni. zo krijgen ze ook genoeg water mee. nu valt me op dat alleen de planten die altijd zon hebben ook daadwerkelijk peultjes krijgen. zal eens aan denken een foto te maken, het zijn namelijk schattige peulen, een soort groene druppels die onder de takjes hangen. alleen is het me een raadsel hoe kikkererwten zo goedkoop kunnen zijn: per peul zit er precies 1 (!!!) erwt in. ik laat ze nog hangen zolang het niet gaat vriezen. schat in dat ik dan een halve portie ofzo kan oogsten. het is in elk geval meer dan vorig jaar volgend jaar doe ik weer de mais-truc, met drie keer zoveel plantjes en dan allemaal goed in de zon. maar ik denk dat ik in etages moet gaan telen wil ik de hoeveelheid kweken die ik normaalgesproken in een jaar opeet... Quote
geedee Geplaatst: 19 augustus 2013 Geplaatst: 19 augustus 2013 Volgens mij worden ze grotendeels in India gekweekt......dat zal m in de prijs schelen...... Quote
Vuur Geplaatst: 19 augustus 2013 Geplaatst: 19 augustus 2013 Hier is een foto van de gedopte kikkererwten die we voor de vegetarische pita-broodjes-vulling hebben gebruikt. Zoals gezegd, het was wel een heleboel werk, dus ik weet niet of ik dat echt de moeite waard vind voor vers gebruik. De andere keren hebben we een recept van James Wong gebruikt, daarvoor hoef je ze niet te doppen Quote
Vuur Geplaatst: 19 augustus 2013 Geplaatst: 19 augustus 2013 Limoen:Nee ik heb ze niet voorgeweekt, omdat ze vers (groen) geoogst werden. De peulen die nog aan de plant hangen laat ik drogen, dus die moeten dan wel voorgeweekt worden voor gebruik. Quote
mw vogel Geplaatst: 20 augustus 2013 Auteur Geplaatst: 20 augustus 2013 @Vuur: prachtig! Nieuwsgierig vraagje: smaken ze vers ook naar kikkererwt of lijken ze qua smaak meer op gewone erwten? Quote
Vuur Geplaatst: 25 augustus 2013 Geplaatst: 25 augustus 2013 Ik vond ze wel naar gedroogde kikererwten smaken, maar met een 'groener', verser smaakje erbij (wat dan weer aan doperwten doet denken). Quote
jasmin Geplaatst: 7 mei 2014 Geplaatst: 7 mei 2014 Vuur, kan je een indicatie geven van het aantal peulen per plant. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Vuur Geplaatst: 11 mei 2014 Geplaatst: 11 mei 2014 Ehhh... goeie vraag!Ik weet vooral dat ik er VEEL had, maar ja, het was ook een goeie zomer vorig jaar. Als ik een hele grove inschatting zou doen....30? 40? Dan moet ik er wel bij zeggen dat ik een hoop planten had staan (geen idee hoeveel... 15?), dat ze dicht op elkaar stonden en dat ze ongestoord uit konden dijen, ik heb er niks aan gedaan kwa opbinden of zo. Ik weet niet of je hier veel aan hebt Quote
jasmin Geplaatst: 11 mei 2014 Geplaatst: 11 mei 2014 Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Goudsbloempje2 Geplaatst: 4 augustus 2020 Geplaatst: 4 augustus 2020 Ik probeer dit jaar voor het eerst kikkererwten gewoon van ontkiemde eetbare kikkererwten. Op eentje na lijken de plantjes goed gegroeid en er zitten al een tijdje bloemen aan, maar ze geven nog geen peulen. Moet ik daar nog iets bijzonders voor doen? Hoelang duurt het voordat peulen volgroeid zijn / kan dit nu nog lukken? Op onderstaande foto staan de kikkererwten links voor de bonen pyramide. Omdat het een probeersel is zijn het niet zo heel veel plantjes. Quote
Mellie Geplaatst: 4 augustus 2020 Geplaatst: 4 augustus 2020 Ik denk dat je eigenlijk warmer weer nodig hebt en dat ze daarom niet zo veel doen. In Turkije is het bijna een soort onkruid. Groeit makkelijk en stelt weinig eisen, behalve veel zon en droogte... weinig water is echt wel belangrijk en die zengende hitte heb ik dit jaar ook niet gevoeld hier. Pluk ze onrijp als ze deze week wat gaan doen. In tr koop je bosjes vol en eet je in het park of op je balkon alsof het nootjes zijn. Lekker zacht van smaak. Zo uit de dop Quote
Goudsbloempje2 Geplaatst: 10 augustus 2020 Geplaatst: 10 augustus 2020 Ik was ook net even te ongeduldig denk ik. Ze hangen nu vol. 1 Quote
MiekesMoestuin Geplaatst: 11 augustus 2020 Geplaatst: 11 augustus 2020 Ik heb ook gewoon kikkererwten uit de winkel gezaaid. Eerst een nacht laten weken. Mijn plantjes gaan ook goed. Er zitten nu peultjes aan. Ik heb er eentje geplukt uit nieuwsgierigheid. Had geen idee hoe kikkererwten groeiden. De peul lijkt vooral lucht te bevatten. Maar met tegenlicht zie ik er een erwtje in zitten. Ik wil het peultje tekenen en daarna openmaken om er in te kijken. Heb jij enig idee wanneer je ze moet oogsten? Quote
Goudsbloempje2 Geplaatst: 12 augustus 2020 Geplaatst: 12 augustus 2020 Ik heb gelezen dat je ze kan oogsten als je de kikkererwt door de peul goed kan voelen en hij daar niet zoveel ruimte meer in heeft. Quote
Arja Geplaatst: 12 augustus 2020 Geplaatst: 12 augustus 2020 Ik zet kikkererwten op m'n lijstje voor volgend jaar. Lijkt me leuk om iig een keer te proberen. Het zonnige, hete weer maar eens op een positieve manier gebruiken. 1 Quote
Goudsbloempje2 Geplaatst: 29 augustus 2020 Geplaatst: 29 augustus 2020 Ik heb de kikkererwten vandaag geoogst. Een paar planten werden een beetje geel en met het huidige weerbericht leek dat me beter. Het aantal ‘takken’ en daarmee de opbrengst per plant wisselt behoorlijk. De erwten waren bijna allemaal volgroeid, dus het lijkt wel het juiste oogst moment. Van de negen zaailingen hebben zeven het overleefd. Die zeven hebben op ongeveer 1m2 gestaan en samen 180 gram gedopte kikkererwten gegeven. Het doppen was nog een behoorlijke klus (gelukkig had ik hulp), maar ze smaken heerlijk dus het was wel de moeite waard. Je blijkt de (gave) blaadjes ook te kunnen eten. Daar hebben we een lekkere curry van gemaakt. De foto is overigens van na het (korte) koken dan zijn ze nog groener dan ervoor. 2 Quote
EdelSpint Geplaatst: 9 mei 2021 Geplaatst: 9 mei 2021 (aangepast) Op 29-8-2020 om 22:42, Goudsbloempje2 zei: ... Je blijkt de (gave) blaadjes ook te kunnen eten. Daar hebben we een lekkere curry van gemaakt. Oh, dat is gaaf! Maakt deze plant weer interessanter. Kun je het recept delen? Chickpea Leaves - Wikipedia In India noemen ze het blijkbaar (Green) Chana leaves. Kom nu allerlei recepten tegen, maar ben wel benieuwd naar wat jullie succesje! Op 4-8-2020 om 23:18, Mellie zei: In tr koop je bosjes vol en eet je in het park of op je balkon alsof het nootjes zijn. Lekker zacht van smaak. Zo uit de dop Ja, lekker! Wel eens gegeten, zijn dan nog onrijp en zo zacht als doperwten. Ook zout trouwens, haalt de plant dat zelf uit de grond? #bodemontzoutingsplant 9 mei 2021 aangepast door EdelSpint Quote
Goudsbloempje2 Geplaatst: 9 mei 2021 Geplaatst: 9 mei 2021 Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zeker meer weet welk recept ik heb gebruikt maar ik denk deze: Recept 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.