Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb een veldje met mooie witte kolen, het kooltje begint zich nu echt te vormen.

Er omheen groeien echter een boel mooie stevige bladeren, die niet bij de kool horen. Ik gaf ze vorig jaar (toen er maar 1 koolplantje stond) steeds aan de kippen. Maar dat is nu wat veel, en ik zou nu al wel een maaltje witte kool willen eten. Kan dat wel? Of zijn die bladeren gewoon te stug en te groen?

 

Ik kan er niet echt wat over vinden, in elk recept moet je de buitenste bladeren van de (gekochte) kool verwijderen

Mocht iemand een recept (of bereidingswijze) weten...?

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

"Eigentijdse chefs gebruiken de buitenste bladeren van witte kool en groene kool graag voor originele verrassingspakketjes. Moeilijk is het niet. Haal met een scherp mesje de harde stronk onderaan uit de kool. Nu kunt u makkelijk één voor één de buitenste bladeren van de kool losmaken. Die blancheert u maximum 2 minuten in een grote pan met gezouten water. Laat de soepel geworden bladeren uitlekken. Leg in het midden van elk blad een flinke eetlepel van een vulling die u vooraf hebt klaargemaakt. Vouw het blad dicht en bind het hermetisch toe met keukendraad. U kan de pakjes stomen of laten garen in de oven. De vulling kan zeer gevarieerd zijn: van gehakt tot rijstmengsel tot zalmmousses tot kreeft! "

 

Maar dan gebruiken ze volgens mij nog niet (bijvoorbeeld) de 4e, 5e, 6e bladeren van de plant (die lijken mij nog stugger dan de buitenste bladeren van het kooltje zelf). Ik ga dat toch maar eens proberen vanavond.

Geplaatst:

Ik heb de bladeren +/- 4 minuten geblancheerd in gekookt water (de dikke nerf er eerst uit gesneden). En in de tussentijd gehakt gebakken. Met wat extra groente uit de moestuin waar je toch een overvloed aan hebt (courgette in dit geval) en wat kruiden (uit een aangebroken zakje mexicaanse kruiden dat nog in de la lag).

 

Daarna het gehaktmengsel in de bladeren gerold, en nog even in de oven. Alles was al gaar, maar al weer afgekoeld door het stuk voor stuk oprollen.

 

Het was lekker hoor! De zij-nerven van de kool misschien nog wat te stug, waardoor afhappen niet heeeel goed ging. Maar als je reepjes blad roerbakt of door pasta of een ovenschotel doet, heb je daar geen last van omdat het kleinere stukjes zijn.

 

zv7ucl45641371228910.jpg

 

2chw29s12171371228917.jpg

 

Een goede manier om al van je koolplant te genieten, en zonde om weg te gooien! (als de bladeren tenminste nog een beetje netjes zijn...)

Geplaatst:

Was ik nooit opgekomen. Maar zoals je zegt, in een wokschotel kan je ze misschien prima verwerken. Zelf zou ik dan toch alleen de buitenste bladeren van de kool zelf pakken en niet van de plant (zoals je zegt kan stug zijn).

 

Ziet er wel smakelijk uit!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...