Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hey,

 

Hier hebben we, zoals velen, de terras vol staan met potten en bakken gevuld met potgrond, waar de overheerlijke groentjes worden in gekweekt.

M'n vraagje is nu, wat doen jullie na het moestuinseizoen met al die aarde? Laten jullie de bakken 's winters staan of bergen jullie die op....maar wat doe je dan met al die potgrond, want volgens mij is die grond voor 't volgend seizoen niet meer zo voedzaam .

 

grtjs,

Katrien

Geplaatst:

Goeie vraag, hier komen ook steeds meer potten bij.

Ik denk dat ik het op een hoopje gooi, en voor volgend jaar meng met nieuwe potgrond om te zaaien, en met compost erbij gebruik voor een nieuwe bak/verhoging.

Geplaatst:

Ik gooi het altijd weg. Bij hele grote potten doe ik wel oude potgrond onderin, en nieuwe er bovenop. Elk jaar nieuwe potgrond dus.

Dit jaar de oude potgrond gebruikt als fijne mulch bij de groentebedden in de volle grond. En ook een deel op de composthoop gegooid. Vooral bij bakken waarvan ik vermoedde dat mijn katten er in hadden gezeten (en hoogstwaarschijnlijk gepiest enzo).

Met lekker tuineren in potten heb je aan het eind van het seizoen ook behoorlijk doorwortelde grond. Helemaal uitgeleefd dus.

Geplaatst:

Hoewel je van mijn tuinieren nou niet echt kan zeggen dat ik tuinier in potten, héb ik er best wel veel. Schatting is 30 a 40, van kleiner naar heel groot. Zijn er potten die aan het eind van het seizoen leeg komen, dan is de grond 1 grote kluit wortels. Composthoop dus of ophooggrond voor de bedden. Afgelopen jaar zijn alle grote kluiten van de tomaten en pepers enzo omgespit op het bed wat dit jaar kolen werd.

 

Sowieso hier geen oude potgrond in hergebruik bij nieuwe potten; dat vind ik verkeerde zuinigheid. óf je krijgt de problemen die ook velen hebben ( zie de topics daarover ) als ze oude potgrond gebruiken: larven van weet ik wat allemaal die zich in het najaar in die potten nestelen en in het voorjaar actief worden in de nieuwe pot. Of de oude potgrond is gewoon helemaal óp, óf besmet met het een of ander aan schimmels enzo.

Geplaatst:

Jasmin, die vraag heb ik me ook al gesteld, wat doen die mensen met de grond uit die bakken?

Mijn potten laat ik opdrogen, schud de aarde er uit op de tuin en de wortels gaan de composthoop op.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Geplaatst:

Meeste potgrond is bemest voor 6 weken!!

 

Dus eigenlijk is de grond voedsel arm na 6 weken.

 

Tenzij je natuurlijk bemest het blijft natuurlijk wel mooie losse luchtige grond.

Geplaatst:

Ik doe hetzelfde; bij kweekpotjes gaat de restaarde van bv kool gewoon over het bed. Bij grotere van bv peper of tomaat gaat het op de plek waar de planten komen die geen bezwaar hebben tegen arme grond (bonen,wortels, etc). Qua structuur is de oude potgrond namelijk wel een aanvulling. Ik hou dan wel rekening met de vruchtwisseling door tomatengrond niet te gooien op een plek voor aardappels.

Geplaatst:

Omdat ik dit jaar van 1 naar 2 vierkante-meter-bakken gegaan ben heb ik de helft van de oude grond uit bak 1 in bak 2 gegooid, wat compost erdoor gemengd en aangevuld met verse potgrond. Vorig jaar heb ik niet bijgemest dit jaar heb ik een fles vloeibare biologische mest (geschikt voor zowel groenten als kruiden) gekocht wat ik zo eens in de week à 2 weken gebruik.

En zowel vorig jaar als dit jaar groeit alles best (tot nu toe dan ).

Ik denk dat ik volgend jaar een deel van de oude grond in de voortuin gooi zodat ik weer wat kan aanvullen met vers spul.

Geplaatst:

Ik recycle mijn potgrond wel. Mn tuin is te klein om alle potgrond uit de potten op te kunnen vangen.

 

Ik haal in het najaar alle potten leeg, haal de meeste wortels uit de aarde en doe de aarde in vuilniszakken, die ik vervolgens opsla in het tuinhuisje.

 

In het voorjaar mix ik de aarde goed door, en vermeng het het meststoffen zoals kalk en gedroogde koemest.

later in het seizoen mest ik ook bij met vloeibaar spul uit een flesje..

Gaat tot dusver goed...

To plant a garden is to believe in tomorrow.

Geplaatst:

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik mijn oude potgrond gewoon gebruik . nieuwe is n.l. niets anders dan oude potgrond met weer wat voeding . Dus spil NEE. En daar komt bij dat ik gebruik maak ven EcoStyle met schimmels en bacterieen en wil dus niets verstoren. Wel doe ik aan wisselteelt in de potten en als voorbeeld b.v. witlof wil juist arme(niet bemeste) grond. Het ligt er dus ook wel een beetje aan wat je wilt geen kweken.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

ik doe voor 3/4 de oude grond er uit.in diepe manden,potten gaat gewoon alles weg,daarna nieuwe er in,met de bemesting die de desbetreffende plant nodig heeft.

 

Maar wat ik me afvraag, te simpel misschien,als je in de volle grond planten zet, kan je de grond toch ook niet vervangen? wisselteelt oké,maar toch moet die grond ook ieder jaar,maar bemesten,heeft die grond het dan niet ook zwaar te verduren? soms denk ik te ver hoor.

 

Ik haal weer deze aan mijn overbuurman,die jaar op jaar altijd in de voortuin sperziebonen zet,o ja hij bemest wel,maar wisselteelt never, en toch heeft hij altijd zo een grote oogst. en ze zijn gewoon gezond.hoe kan dat dan?

Geplaatst:

jeanne-heijmans

Ik weet het niet zeker maar:

 

in de vollegrond deze wordt omgeschept en bemest denk dat hij er na ook nog een teelt er op heeft.

Het is natuurlijk veel makkelijker om hier opnieuw een betere voeding waardes in te krijgen door dat je een grotere hoeveelheid hebt ook zal in de bodem uitwisseling plaats vinden.

 

het duurt natuurlijk veel langer voor dat hier tekorten in ontstaan maar uiteindelijk zou je zeggen dat de grond helemaal uitgeput moet raken (maar hij bemest wel) wat betreft bepaalde mineralen

 

terwijl als je dit in een pot probeert de grond helemaal uitgeput raakt bemest je hierbij dan heb je veel moeilijker de geschikte voedings waardes

Geplaatst:

Hét verschil tussen een pot en volle grond ( Spike zegt ook al wel zoiets ) is, dat een pot aan het eind van het seizoen geheel doorworteld zal zijn en uitgeput. Geeft niet, want het is einde seizoen, de groei stopt en óf de plant gaat in rust, of de plant gaat er uit op de composthoop of is geoogst.

 

Volle grond werkt anders. Natuurlijk kan ook daar de uitputting toeslaan. Vooral op een moestuin. Wél een beetje afhankelijk van de grond waar je op zit ( klei bevat meer voedingsstoffen , of preciezer gezegd ; is in staat meer voedingsstoffen vast te houden ) put je een grond uit als je alleen maar oogst en niets terug geeft. Dat zal langer duren ( gewoon meer grond / inhoud per plant in verhouding tot een pot of MM-bak ), maar geef je niks terug, put je ook de grond bij volle gronds-teelt uit.

 

Volle grond heeft meer eigenschappen die van invloed zijn. Bodemleven. Die is veel diverser in de volle grond. Waterhuishouding is nog zoiets; erg belangrijk : capillaire werking van de volle grond bv, waar ook naast vocht, allerlei elementen in mee komen.

Volle grond heeft ook de nadelen van de echte natuur ( met natuur heeft moestuinen niet zo veel te maken overigens, maar je kan wat voordelen inzetten die op de natuur lijken ) : constante weersinvloeden, vorst ( voor en nadelen ) inmobiliteit etc etc.

Een pot met een pruimenboom erin, kan je tijdens een storm wegzetten. Met windkracht 11 ben ik mijn oogst op de tuin kwijt

 

Tig voor en nadelen. Veel te verzinnen. Grootste voordeel van volle grond : water geven en bodemleven. Uitputting kan bij beiden optreden.

Geplaatst:

Jeanne,

 

Ik denk dat je buurman zijn bonen goed in de gaten houdt. Je hoort het wel vaker dat mensen bijvoorbeed eindeloos lang uien kweken op dezelfde grond.

 

De wisselteelt is er om een kringloop in je gehele tuin te creëren. Dus óók het profiteren van bijvoorbeeld de stikstof die vrijkomt na bonen en erwtenteelt voor een ander gewas.

Bij andere gewassen is het argument sterker om ziektes een stap vóór te zijn, aardappel bijvoorbeeld. Dan is het preventie van iets wat je nog niet zeker kan weten. Hetzelfde geldt voor de relatie knolvoet en kool.

 

Soms hebben mensen geen last van bepaalde ziekten of plagen, en kunnen ze met een goede verzorging lang op dezelfde plek hetzelfde verbouwen. Goede verzorging betekent goede bemesting, direct ingrijpen bij een ziekte etc. In gebieden met veel tuinbouw is de ziektedruk en insectenplaag veel hoger dan in gebieden waar minder tuinbouw is. Mijn vader had vroeger volkstuintjes in Zwijndrecht, een echt tuindergebied, en hij had bovengemiddeld last van bv. wortelvlieg. Hij kreeg nauwelijks worteltjes geteeld.

 

Tegenwoordig zijn er trouwens ook veel meer veredelde gewassen. Je kan gewassen uitzoeken die resistent zijn tegen ziektes zoals knolvoet, meeldauw enz. Het is maar net waar je voor kiest in een bepaalde situatie.

Geplaatst:

Mooi gezegd, Bit. We gaven allebei antwoord aan Jeanne, maar allebei een andere invalshoek, en zo'n beetje tegelijkertijd. Ik zag jouw post pas bij het posten van de mijne.

 

Dat bodemleven is gewoon heel belangrijk. Ik heb wel eens foto's gezien van volgens mij een andijvieplant, maar ik kan dat plaatje niet terug vinden met Google. Daar hadden biologen een keer hééél precies het hele wortelgestel van 1 plantje opgegraven en in kaart gebracht. Normaal gesproken heb je een kluitje wortels als je een sla of andijvieplant er uit rukt. Maar er is dan nog een gigantisch netwerk van haarwortels dat je dan nooit bewust bent. Piepkleine wortels die meters en meters wijd en diep gaan. Je hebt echt een team biologen nodig om een keer heel precies zo'n wortelnetwerk bloot te leggen, want anders hadden we dat nooit geweten.

Geplaatst:

Ik zeef mijn oude potgronden meng er dan minimaal dezelfde hoeveelheid compost doorheen. Dat vul ik nog aan met koemestkorrels en houtas en wat bloed/beendermeel en daar vul ik mijn potten weer mee.

Geplaatst:

Ik maak een bult op een zeil en klap het zeil waterdicht dubbel. Ik meng het met tuinmest van Ecostyle en laat het lekker broeien. Eventuele kiemen gaan ook heerlijk dood dan.

 

Hopelijk kan ik vanaf volgend jaar in de volle grond telen en dan wordt de potgrond gemengd met de tuingrond die ook deels uit vulzand bestaat. Ik heb het op deze manier met de borders getest en langzaamaan wordt de grond beter en vruchtbaarder. Jaarlijks bemest ik en als ik het volle gronddeel kan gebruiken komt daar een laag karton met paardenmest op. Dan jaarlijks paardenmest die ik laat liggen en niet omspit. Dan kan het mooi de aarde bedekken en beschermen tegen uitdroging met gereguleerde afgifte vn voedingsstoffen.

Geplaatst:

Ik laat mijn oude potgrond gewoon in de potten - liefst met een laag organisch materiaal erop of beter nog: Een teelt. Over de winter vergaat de wortelkluit, in het voorjaar doe ik er in sommige potten compost en schep het geheel goed om (net als je dit in een m2 bak zou doen). Bij andere planten eventueel ook wat koemest, kali, beendermeel (afhankelijk van de plant). Wel doe ik wisselteelt op de potten. Moet ik er misschien bij zeggen dat ik alleen flinke potten van 20-40 cm doorsnede en minimaal 30 cm hoog heb.

 

Ik deed dat eerder ook, maar niet zo uitgebreid. Dit jaar ben ik er voor de eerste keer heel bewust mee bezig. Dus aan het einde van het seizoen kan ik jullie meer vertellen. Tot nu toe groeien de dingen goed die bij mij altijd goed groeien. En sommige dingen doe ik alleen nog in de volle grond omdat het bij mij gauw te droog komt te staan . Tomaten alleen nog maar in pot onder een afdak en die vinden het na mijn weten prima om telkens in de zelfde grond te staan. Phytophtora krijgen ze tegenwoordig ook uit de lucht dus met een laagje mulch bovenop de grond voel ik me daar helemaal veilig.

 

Ik heb het gehad met ieder jaar zakken met potgrond kopen. Niet uit zuinigheid maar omdat ik dit voor de natuur niet meer wil (veengebieden). Ik ben hiermee volop aan het experimenteren en observeren. Tot nu toe nog geen beestjes plagen gehad. Misschien dat de mieren de beesten uit de potten houden?

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Goed zo Kruidje.

Leuk topic dit, ik denk dat iedereen wel eens met die potten in zijn handen staat, en niet weet wat te doen met de aarde.

Op dit moment heb ik het met zaai en stekgrond.. daar blijft na het verspenen altijd wat van over. Ik heb meestal een kruiwagen staan met een bodem grond wat er ergens anders uit moest. Daar gooi ik dan de resten aarde bij, dan nog enkele flinke handen van mijn eigen bladaarde, en hier vul ik dan weer potten bij die halverwege de zomer wat grond verliezen zoals hosta`s of bakken met bloemen. Op mijn groentes gebruik ik het niet zo snel..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Als je uitgebreide handelingen gaat verrichten bij oude potgrond (kalk, beendermeel, compost, mest) etc. dan vind ik dat al zo'n gedoe, dat ik liever de pot of bak omkeer en vers vul. Plus dat die wortels bij mij in 1 winter niet vergaan, de boel is echt compleet doorworteld. Uit zuinigheid gooi ik wel wat oude potgrond in hele diepe potten, voor de bodem. Ook als het wortelklonten zijn. Lekker goed voor afwatering.

 

Maar ik ben wel nieuwsgierig hoe jou observaties zullen gaan in de loop der tijd, Kruidje.

  • 3 maanden later ...
Geplaatst:

Je hebt potgrond en potgrond.

als een goede potgrond gebruikt, kun je deze meerdere jaren gebruiken,

de standaard potgrond heeft vaak bestanddelen die ervoor zorgen dat de potgrond veel inklinkt en papperig wordt.

 

Ik teel in potten en gebruik potgrond voor langdurige teelten.

Geplaatst:

Ik heb tot nu toe de grond gemengd met (eigen)tuingrond en potgrond. Deze gebruik ik de gehele tijd opnieuw tot nu toe.

Nu heb ik een regenwormen kweek voor onze vissen en nu ook voor de planten. Eens in de tijd wil ik er wat van overscheppen zodat de grond ook goed doorlucht blijft. bij hergebruikt grond zullen de wormpjes nara harte lust de overgebleven wortels e.d. ook eten en compost maken.

Geplaatst:
Je hebt potgrond en potgrond.

als een goede potgrond gebruikt, kun je deze meerdere jaren gebruiken,

de standaard potgrond heeft vaak bestanddelen die ervoor zorgen dat de potgrond veel inklinkt en papperig wordt.

 

Ik teel in potten en gebruik potgrond voor langdurige teelten.

 

Wat voor potgrond is dat Glaasje? Ik moet ook voor een deel in potten kweken en vraag me af waar ik dat soort grond kan vinden?

 

Marijke.

Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.

  • 2 maanden later ...
Geplaatst:

Ik ben een beetje ontstemd over wat ik allemaal lees.

Er zijn veel mensen die de mond vol hebben over gezond en voedselkilometers en dergelijke.

Staat er dan werkelijk niemand stil bij het feit dat turf ontginning in de Baltische staten niet erg duurzaam is. Zouden we niet een beetje overlaten voor onze kinderen. Ja we hebben natuurlijk het o zo ecologische alternatief van kokos vezel dat wel minstens de halve wereld rond moet om hier verwerkt te worden in Ecologische potgrond. Laat mij niet lachen! Volgens mij zijn deze praktijken even milieu vriendelijk als druiven uit Zuid Afrika of bloemen uit Kenia, maar ik kan mij natuurlijk vergissen.

Ik vind het onze verdomde plicht om te hergebruiken wat nog bruikbaar is. Op een veld gaat men immers ook de grond niet vervangen, maar kijken wat er voor het volgende gewas ontbreekt.

Sorry maar ik moest dit even kwijt.

 

Zelf ben ik niet de grote specialist, maar ik doe het volgende met potgrond die ik voor allerlei zaken gebruik.

Ik laat de grond zo lang mogelijk in de potten in de regen staan. Dit omdat je anders een verhoging van de zoutwaarden krijgt in de grond en dit komt door het bemesten en begieten. Tevens kan de grond nog eens goed door vriezen, wat volgens mij ook niet slecht is.

In het vroege voorjaar bescherm ik de bakken tegen de regen zodat ze een beetje kunnen uitdrogen.

Later zift en bewaar ik de potaarde. De plantenresten gaan op de composthoop.

Hele bakken potgrond mogen niet op de composthoop.

Later evalueer ik de aarde. Wanneer de structuur mij niet bevalt voeg ik wat bladaarde, grof zand en lava zand toe. Kan het niet anders dan kan voeg ook ik wat blonde turf toen aan het mengsel.

Een handvol organische mest, een beetje kalk en wij zijn weer vertrokken.

Om in te zaaien gebruik ik de beste zaai aarde die ik kan vinden.

Op deze manier gebruik ik zeker minder dan 10% van de turf producten die van minstens 2000 km ver moeten komen.

 

Ik ben helemaal niet perfect en wens ook dat niemand zich persoonlijk aangesproken voelt.

Deze bijdrage is constructief bedoeld en ik kijk uit naar jullie reacties.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...