Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Braam/Framboos kweken in verwarmde kas voor wandelende takke


Therese Corneille

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Wij zijn nieuw op dit forum en hebben heel wat berichten met betrekking tot braam en/of framboos op dit forum en elders gelezen, maar onze hiernavolgende vraag wordt (heel logisch en begrijpelijk) nog nergens "aangeroerd". Wij zouden namelijk graag in de toekomst braam en/of framboos willen kweken in een verwarmde serre/kas/kamer, maar NIET voor de vrucht, braam en/of framboos, maar voor het blad cq voor zoveel mogelijk braam- en/of frambozenbladeren.

Wij hebben zoveel mogelijk braam- en/of frambozenbladeren nodig in de periode januari - april (natuurlijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden buiten) in verband met onze wandelende takken kweek.

Braam- en/of frambozenbladeren (en ook eikenbladeren) behoren namelijk tot het hoofdvoedsel van onze wandelende takken.

Ter informatie een tweetal links:

http://www.phasma.eu/

http://www.wandelendetakken.be/

 

Zou het mogelijk zijn om braam- en/of frambozen in pot in een verwarmde serre/kas/kamer te plaatsen in september, oktober of november, zodat in januari, februari enz. het blad als voedsel gegeven kan worden?

Zou het mogelijk zijn om braam- en/of frambozen in pot eerst in een onverwarmde serre/kas/kamer te plaatsen en deze later in het seizoen over te brengen in een verwarmde serre/kas/kamer, zodat in maart en april het blad als voedsel gegeven kan worden?

Wij zijn dus eigenlijk ook op zoek naar informatie met betrekking tot braam- en/of frambozenrassen die VEEL blad geven!

Bij voorbaat dank voor alle mogelijke informatie, ervaringen cq tips

Therese

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb hier wel eens mensen gehad die het zelfde deden. Een braam is niet echt een kamerplant, dus zorg ervoor dat er tenminste genoeg licht is. Verder moet het wel lukken denk ik. Neem tenminste geen braam Thornless Evergreen, deze groeit erg rustig. Framboos 'Polka' is hier denk ik de sterkste groeier die ik in de tuin heb, maar ik weet zeker dat er rassen zijn die sterker groeien. Loganbes/Taybes is ook geen goed idee. Over het algemeen groeien de bedoornde rassen harder, maar ik weet niet of dat handig is?

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Frank,

 

Bedankt voor jouw reactie.

 

Frank: Ik heb hier wel eens mensen gehad die het zelfde deden.

Therese: Dan gaan wij daar naar op zoek!

 

Frank: Een braam is niet echt een kamerplant, dus zorg ervoor dat er tenminste genoeg licht is.

Therese: Wat bedoel je met "licht"? Daglicht, zonnelicht, kunstlicht? of alle drie?

 

Frank: Neem tenminste geen braam Thornless Evergreen, deze groeit erg rustig. Framboos 'Polka' is hier denk ik de sterkste groeier die ik in de tuin heb, maar ik weet zeker dat er rassen zijn die sterker groeien. Loganbes/Taybes is ook geen goed idee.

Therese: Dan komt Polka in elk geval bovenaan te staan en zullen wij Thornless Evergeen en Loganbes/Taybes in de "onderste regionen" plaatsen!

 

Frank: Over het algemeen groeien de bedoornde rassen harder, maar ik weet niet of dat handig is?

Therese: Na 20 jaar met wandelende takken kweken zijn wij die doorns langzamerhand wel al gewend geraakt. Dus bedoornde rassen "klimmen" naar boven!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Van de Braam is de 'Himalaya' wel 1 van de allersterkst groeiende denk ik. Maar weet wel wat je daarmee in huis haalt. Tja ... en binnen ? dan maken ze wel eerder in het seizoen blad natuurlijk. Maar zijn wel echt buitenplanten natuurlijk. Ik zou ook zeker een aantal gewoon van ruig gebied buiten weggestoken stekken overwegen. Wilde groeien vlot.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bit

 

Bedankt voor jouw reactie, wij hadden "Himalaya" inmiddels op ons lijstje staan.

Voorts staan er voorlopig op: Theodoor Reimers/Bedford Giant/Polka/Glen-Prosen

 

Wij weten dat het echt wel buitenplanten zijn, alleen hebben wij gedurende de laatste twee jaar gedurende de maanden januari tot en met maart/april nauwelijks tengevolge van de vriestemperaturen "goede" (voornamelijk) bramenbladeren kunnen vinden. Het is dus eigenlijk een "noodsprong" om ook gedurende de maanden januari tot en met april 2014 bramen- en frambozenbladeren tot onze beschikking te hebben, zonder daarbij afhankelijk te zijn van de weersomstandigheden buiten. Let wel, het is ons alleen om het blad/de bladeren te doen, indien het lekkere/veel vruchten zou opbrengen is dat "mooi" meegenomen, maar dat is absoluut niet ons hoofddoel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Frank

 

Frank: Ik heb hier wel eens mensen gehad die het zelfde deden.

Therese: Wij hebben op de website naar deze mensen gezocht, maar helaas (nog) niets gevonden.

Wij hebben alle artikelen met de zoekwoorden wandelende takken (1x), bramen (437x) en frambozen (683x) doorzocht en gelezen, maar niets concreets kunnen vinden.

 

De volgende interessante links geven (volgens ons) aan dat wij nog heel wat moeten experimenteren o.a. hoe moeten wij bijvoorbeeld de winterrust "oplossen"? of zou dit alleen maar belangrijk zijn voor de vruchtopbrengst en niet of in mindere mate voor de bladerenopbrengst?

 

link 1: http://edepot.wur.nl/182215

Jaarrondteelt van framboos Literatuurstudie over ontwikkelingen in de jaarrondteelt van framboos

link 2: http://edepot.wur.nl/156688

Teelt van braam en framboos bescheiden van omvang

 

Ook via www.groenkennisnet.nl hopen wij nog een en ander aan informatie te kunnen verkrijgen.

 

In elk geval Frank & Bit bedankt voor het meedenken en jullie informatie

Groetjes

Therese

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik probeer even verder mee te denken (zonder deskundigheid, maar met alle informatie uit dit draadje).

 

Het gaat er dus om dat je het hele jaar een behoorlijke hoeveelheid verse frambozenbladeren ter beschikking hebt.

 

A. Tussen pakweg eind april tot half november kan dat buiten. Een kweekmethode zoeken die veel blad oplevert (veel scheuten, veel zijtakjes, snelgroeiende rassen). Dat is "the easy part".

 

B. De koude maanden moet je een aantal planten zien te forceren, zodat ze aan de groei blijven en vooral zo veel mogelijk blad blijven maken. Vraag is dus: hoeveel licht en welke minimumtemperatuur is daarvoor nodig? Vermoedelijk zijn zomerframbozen daarvoor het meest geschikt, aangezien die in de zomer volop nieuwe jonge scheuten maken voor het volgende jaar. Die scheuten kun je opgraven/scheuren en bijvoorbeeld in flinke metselkuipen met wat zure voedselrijke potgrond naar een (licht verwarmde...hoeveel moet groeitemperatuur zijn? Ik schat dat 10 a 12 graden al veel doet) kas brengen. Afhankelijk van de lichtbehoefte zou je enkele van die metselkuipen onder enkele speciale groeilampen kunnen zetten, zodat ze lekker uitlopen en groeien. Een aantal metselkuipen met stekken/scheuten hou je achter de hand (buiten, eventueel ingepakt of anders in het donkerdere deel van de kas) om onder de lampen te zetten als de productie terugloopt of als je meer nodig hebt. Frambozen wortelen oppervlakkig en kweken in grote kuipen gaat erg goed. (Bij bijv. Fruit-Lent hebben ze al hun frambozen alleen maar in van die kuipen). Geregeld (gedroogde koe-) mest en compost en water geven is dan natuurlijk wel nodig.

 

Mij lijkt dat je op deze manier met beperkte middelen en zonder enorme kosten in principe het hele jaar in vers blad moet kunnen voorzien. Wat ik niet weet is de min. temperatuur die je binnen het beste kunt aanhouden en de hoeveelheid licht die frambozen dagelijks nodig hebben om lekker te groeien. Maar daar moet wel achter te komen zijn.... Op dit forum zijn zeer ervaren fruitmensen en je zou ook eens aan kwekers kunnen vragen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je een framboos neemt, gebruik dan een herfstframboos, die blijft frisgroen in de serre in de winter.

En qua bramen zou ik en plantje 'Triple Crown' aanschaffen. Triple Crown is een waanzinnig sterk groeiende doornloze braambes. Nieuwe scheuten groeien gemakkelijk 8 m op een jaar. Bijkomend voordeel is dat Triple Crown een staakbraam is, met stevige takken, die kan je dus makkelijk plaatsen in je terrarium (de meeste bramen vormen eerder slappe, doorhangende twijgen)

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst ook jullie bedankt voor het met ons meedenken!

 

@Nynkef

Versgeplukte bladeren invriezen zou op zich een mogelijkheid zijn, echter de bramen- en/of frambozenbladeren moeten "hangen" aan de bramen- en/of frambozentakken, zodat de wandelende takken "al klimmend" daarvan kunnen eten; losse bramen- en/of frambozenbladeren of op de grond liggende "losgeraakte" bladeren worden door de meeste wt-soorten niet meer gegeten. Een tweede

moeilijkheid is het aantal wandelende takken, met 80 verschillende soorten en 1500 exemplaren hebben wij een behoorlijke hoeveelheid blad nodig. In het verleden twee tot drie vuilniszakken per week.

 

@sugar & weknow,

Wij zullen jullie ideeen verder uitwerken, testen en dan bekijken hoe ver wij daarmede komen! Nogmaals bedankt voor het meedenken en het aandragen van mogelijke oplossingen.

 

Groetjes

Therese

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben een (voorheen) slaapkamer ingericht voor "onze" wandelende takken. In deze kamer staan in totaal 180 insektaria van verschillende grootte, hiervan zijn er een hondertal "bevolkt" met wandelende takken. Omdat de meeste wandelende takken afkomstig zijn uit tropische of sub-tropische gebieden "heerst" er in deze kamer een temperatuur van 22 a 23 graden. Deze temperatuur zorgt er ook voor dat de bramentakken, die wij in de periode januari tot en met maart hebben gegeven, uitlopen en nieuw blad gevormd wordt. Dat bracht ons op het idee om het wat "groter" te gaan experimenteren en om eens "rondtevragen" niet alleen op dit forum, maar ook rechtstreeks aan al dan niet professionele bramen- en/of frambozentelers hoe hun ervaringen zijn a) met verschillende rassen b) met verschillende periodes.

Wij willen nogmaals de nadruk er op leggen dat hun ervaringen grotendeels betrekking zullen hebben op de vrucht, i.c. de braam en/of de framboos, terwijl onze aandacht zich eigenlijk "zuiver" richt op het blad cq de bladeren. Desalniettemin zijn alle ervaringen (zowel positieve als negatieve) even welkom!

Wij hebben van verschillende bramen- en/of frambozentelers soms positieve, soms afwijzende reacties

ontvangen. Bij diverse telers is het mogelijk om na de bramen- en/of frambozenoogst de bramen- en/of frambozentakken op te halen, tevens hebben wij diverse uitnodigingen ontvangen om bij deze

telers een kijkje te komen nemen en om zelf te zien welke bladopbrengst een bepaald ras bij hen geeft.

Met betrekking tot tentoonstellingen: mijn partner heeft in een (ver) verleden aan tal van tentoonstellingen in het buitenland o.a. Modena (Italie), Praag (Tsjechie), Frejus, Dijon, Lyon, Nancy en Parijs (Frankrijk), London en Manchester (Engeland) en tal van plaatsen in Duitsland deelgenomen.

Toen bestond er in Nederland nauwelijks belangstelling voor insektententoonstellingen. Daar is inmiddels wel het een en ander in veranderd!

Met betrekking tot foto's: wij zullen er een paar in een volgend draadje plaatsen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mensen met een aparte hobby vind ik fascinerend... weer eens wat anders dan een cavia aan je voeten (bij mij dus thuis... ha, ha...)

Honderdtachtig bakken met insecten... wohooo

Ik denk dat ik met 1 bak al genoeg plezier zou hebben... gewoon kijken en observeren elke dag...

 

Zeg Therese, als je de knop Antwoord aanklikt, zie je onder het scherm dezelfde optie om foto's te uploaden...

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Jasmin

 

Elke wandelende taksoort heeft haar eigenaardigheden, er zijn soorten waar alleen vrouwtjes bestaan en die brengen dan natuurlijk ook alleen vrouwtjes voort (parthenogenetische voortplanting)

link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Maagdelijke_voortplanting

Voorbeelden van wandelende takken die zich parthenogenetisch voortplanten zijn:

link 1: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-1-carausius-morosus/

link 2: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-4-sipyloidea-sipylus/

link 3: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-192-orestes-mohoutii/

link 4: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-215-phaenopharos-khaoyaiensis/

Let op het verschil in grootte tussen link 3 en link 4!

Er zijn soorten waarbij vrouwtjes en mannetjes voorkomen in de meer zuidelijker gelegen streken (Zuid Frankrijk bijvoorbeeld), terwijl in de wat noordelijker gelegen streken in Frankrijk alleen vrouwtjes voorkomen.

link: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-3-bacillus-rossius/

 

De meeste wandelende takken soorten eten "graag" bramen- en/of frambozenbladeren, eikenbladeren,

sommige soorten eten daarnaast ook wel klimop, liguster, roos, beuk, euonymus, laurierkers, viburnum

davidii, hazelaar, enz.

Daarnaast zijn er echter ook "specialisten", die alleen maar varen eten

link: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-84-oreophoetes-peruana/

of rhododendron, hypericum, eucalyptus

link 1: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-83-rhapiderus-scabrosus/

link 2: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-2-pseudodiacantha-macklottii/

of tamme kastanje

link: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-318-micadina-phluctainoides/

of sering, liguster

link: http://www.wandelendetakken.be/verzorgingsfiches-en-psg-lijst/op-nummer/psg-290-necroscia-annulipes/

 

De meeste wandelende soorten laten hun eitjes zonder meer "vallen", een paar soorten "schieten" hun eitjes "weg", weer andere soorten "plakken" hun eitjes aan takken, bladeren, of op andere mogelijke

plaatsen (glas of gaas van het insektarium), weer andere soorten begraven hun eitjes en zo heeft elke soort haar eigen methode om voor nageslacht te zorgen.

 

Wij zijn dus eigenlijk op verschillende terreinen "aktief": insekten (wandelende takken), met als mogelijk voedsel bladeren van braam en/of framboos enz. (afdeling: fruit), bladeren van eik, eucalyptus enz. (afdeling: planten), kontakten met moestuinliefhebbers, kontakten met bramen-

en/of frambozentelers, kontakten met musea natuurlijke historie/universiteiten/dierentuinen,

kontakten met bibliotheken (literatuur).

 

Al met al een zeer niet alleen fascinerende (fors uit de hand gelopen!) hobby, maar ook een wereldwijd vertakt netwerk van allerlei kontakten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bijgaand de beloofde foto's:

 

foto 001 PSG260 Diapherodes gigantea vrouwtje Costa Rica

foto 002 PSG260 Diapherodes gigantea mannetje Costa Rica

foto 003 PSG278 Phyllium philippinicum vrouwtje Filippijnen

foto 004 PSG278 Phyllium philippinicum nimfjes 22 - 31 dagen oud Filippijnen

foto 005 PSG211 Cuniculina sp. vrouwtje Bangladesh

foto 006 PSG211 Cuniculina sp. mannetje Bangladesh

foto 007 PSG225 Clonaria conformans vrouwtje (links) mannetje (rechts) Thailand

foto 008 PSGnn Euobrimus lacerta veel vrouwtjes (links midden is het grootste vrouwtje) aan haar rechterkant een mannetje

foto 009: scan van een krantenartikel uit 1986 waarop de grootste wandelende tak (35cm lengte) door mijn partner wordt geshowd [is een pdf-document, wat ik (nog) niet op de website kon krijgen!]

 

Groetjes

Therese

 

scan-1500-wt-willy-de-ruyter77191364494404.pdf

001-psg260-diapherodes-gigantea-costa-rica-(v)82761364494407.jpg

002-psg260-diapherodes-gigantea-costa-rica-(m)98281364494413.jpg003-psg278-phyllium-philippinicum-filippijnen-(v)44241364494419.jpg004-psg278-phyllium-philippinicum-filippijnen-(n)-22---31-dagen-oud26401364494423.jpg

005-psg211-cuniculina-sp22011364494429.%20Bangladesh%20(v)

006-psg211-cuniculina-sp90141364494434.%20Bangladesh%20(m)007-psg225-clonaria-conformans-thailand-(v&m)69461364494441.jpg008-psgnn-euobrimus-lacerta-filippijnen-(v&m)92341364494447.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wauw, heel bijzonder om zulke beestjes te zien (als je ze niet iedere dag ziet).

 

Als je voor een braam zou kiezen, dan kan ik de Loch Ness aanbevelen. Zeker als je de bloemen er telkens uitknipt zal de plant maar doorschieten (scheuten maken dus) en deze scheuten zijn ook goed stevig en kunnen erg lang worden (+6 m). Het is een doornloos ras met grote bladeren.

 

Groetjes,

Sinja

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...