Jorieke123 Geplaatst: 14 februari 2011 Geplaatst: 14 februari 2011 Gisteren heb ik van een restje slagroom, boter gemaakt! (het is maar waar je blij van wordt )En vanavond heb ik kaas gemaakt, het staat nu met gewichtjes in de keuken. Ben benieuwd of het iets eetbaars wordt Ik houd jullie op de hoogte. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
hansm Geplaatst: 14 februari 2011 Geplaatst: 14 februari 2011 'Zonde van je slagroom Je kaas wil ik zien als die klaar is dat is leuk, van wie is dat de geit of het schaap ? Quote Players only love you when they're playing.
Jorieke123 Geplaatst: 14 februari 2011 Auteur Geplaatst: 14 februari 2011 De melk komt uit de supermarkt, de room voor de boter ook. Ik had 60 ml nodig voor een recept, en er zit altijd 250 ml in zo'n kuipje. Schud het hard genoeg, en je krijgt boter Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Kamilla Geplaatst: 14 februari 2011 Geplaatst: 14 februari 2011 Op Terschelling heb ik schapenkaas gemaakt zien worden van schapenmelk. Dus ze worden inderdaad gemolken. Om zelf boter en kaas te maken, lijkt me super. Alleen vrees ik dat ik al teveel hobby's heb om dit er ook nog bij te doen. Maar ik ben benieuwd naar je resultaat. Quote
Sandra Geplaatst: 15 februari 2011 Geplaatst: 15 februari 2011 Kun je eens beschrijven hoe beide gemaakt hebt dan van supermarkt melk? Wil ik ook wel eens uitproberen. Quote groetjes Sandra
Jorieke123 Geplaatst: 15 februari 2011 Auteur Geplaatst: 15 februari 2011 Ik heb verder wel stremsel en zuursel, zo kan je harde kaas maken. Met alleen melk en citroensap kan je wel zachte kaas maken, dus heb je geen moeilijke flesjes nodig (om een keer te proberen zeg maar).Je moet de melk opwarmen, zuursel en stremsel toevoegen en dan wordt het dik. Dat moet je snijden, spoelen, spoelen, spoelen, in vormpjes stoppen, drukken, drukken, nu ligt het kaasje in een pekelbad. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Sandra Geplaatst: 15 februari 2011 Geplaatst: 15 februari 2011 Ja ik zou hier niet weten hoe ik aan stremsel een zuursel moet komen hier zitten geen melkveehouders dicht bij. En ik heb geen snij zeef maar goed en de boter hoe heb je dat gedaan dan dat zou ook meer iets voor mij zijn hahah neem aan dat je volle melk gebruikt hebt? Quote groetjes Sandra
Jorieke123 Geplaatst: 15 februari 2011 Auteur Geplaatst: 15 februari 2011 Via brouwmarkt of levenvanhetland.nl kan je kleine kaas-maak sets kopen. Met kleine flesjes stremsel en zuursel, kaasvormpjes, boekje, etc.Voor de boter gebruikte ik een boterkarn, maar Jimmy van Jimmy's farm (BBC) deed gewoon room (slagroon uit zo'n kuipje) in een glazen potje en ging flink hard staan schudden. Je ziet het dan dik worden en dat dikke zeef je er uit. Dat spoel je nog flink door (in een kaasdoek, of hele fijne zeef) en dan kan je het kneden Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 15 februari 2011 Auteur Geplaatst: 15 februari 2011 Mijn kaasje is vanavond klaar om uit het pekelbad te gaan. Dan nog 24 uur op een droge schone plek liggen, en dan kan de coating er omheen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 1 juni 2011 Auteur Geplaatst: 1 juni 2011 Ons kaasje is volgens de tabel bijna belegen (ouder dan jong belegen, en jonger dan belegen). En morgen gaan we hem aansnijden! Ben benieuwd Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
hansm Geplaatst: 1 juni 2011 Geplaatst: 1 juni 2011 Eerst foto ik wil hem weleens zien, ik hoop dat hij lekker oud smaakt. Quote Players only love you when they're playing.
Helly Geplaatst: 1 juni 2011 Geplaatst: 1 juni 2011 Hier ook iemand die wel heel erg benieuwd is naar t kaasje Hoe lang moet die kaas onder druk staan? En waar bewaar je het als het moet 'drogen'? Quote Good things come in small packages
Jorieke123 Geplaatst: 1 juni 2011 Auteur Geplaatst: 1 juni 2011 Hij heeft nu gedroogd in een (vrij open) keukenkastje. Je moet hem een paar keer persen, maar niet lang hoor. Na het pekelbad moet je hem coaten, en voor een vrij oud kaasje daarna nog een keer coaten. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
hansm Geplaatst: 1 juni 2011 Geplaatst: 1 juni 2011 Is dat coaten net bij echte kaas dat gele plastic ? (is het eigenlijk wel plastic ) Quote Players only love you when they're playing.
Berti Geplaatst: 2 juni 2011 Geplaatst: 2 juni 2011 hans volgens mij zijn er verschillende versies want in principe is die korst eetbaar...een soort was. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 2 juni 2011 Auteur Geplaatst: 2 juni 2011 Het ziet en voelt nu als plastic, maar het is geen plastic. Al zou ik het ook niet opeten Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Infinite Geplaatst: 4 januari 2013 Geplaatst: 4 januari 2013 Hoi iedereen, Ik kwam via de website van de brouwmarkt terecht bij een kaas-maak-starterset. Aan de kaasmakers hier: lukt het goed of waar loop je tegenaan?En zou zo'n starterset kunnen werken? Het is namelijk best een hoop geld voor een kaasvormpje, pers en wat stemsel http://www.brouwmarkt.nl/startset-kaasmaken-luxe-inclkaaspers-p-5003825.html Quote To plant a garden is to believe in tomorrow.
Antoine Geplaatst: 5 januari 2013 Geplaatst: 5 januari 2013 Dag, Ik heb iemand gekend die dat deed. Makkelijk is het zeker niet, maar wel lekker (goede receptuur). Het probleem ligt hem vaak met de toevoeging van Stremsel. De rest komt aan op goed pekelen en rijpen. iig Suc6! Gr Anton Quote In een groen, groen, knollen, knollenland...
naggie Geplaatst: 5 januari 2013 Geplaatst: 5 januari 2013 Ik heb zelf wel eens kaas gemaakt.Het denk ik 2 keer gelukt en 8 keer mislukt Het maken gaat allemaal wel maar bij het bewaren gaat het mis.De eerste week is er niks aan te zien en dan, van de een op de andere dag staan de haren erop. Ik weet niet goed wat ik verkeerd doe, maar ik denk dat het aan de temperatuur / vochtigheid ligt tijdens het bewaren. Ik heb nog wel een recept liggen, als je dat nog zoekt. Quote "A weed is a plant that has mastered every survival skill except for learning how to grow in rows." ~Doug Larson~
Jorieke123 Geplaatst: 5 januari 2013 Auteur Geplaatst: 5 januari 2013 Ik maak elke week 2 kaasjes. Of tenminste, daar ben ik nu net weer mee begonnen. In de zomer heb ik niets gemaakt en aten we kaasjes die ik de winter daarvoor had gemaakt. In de zomer (en lente, en herfst) is er namelijk al genoeg te doen in de keuken, kaasmaken heb ik dan even geen tijd voor. @Naggie: Die schimmel veeg/poets je er vrij makkelijk van af, met wat water en/of azijn. Je moet de kaasjes elke zoveel tijd keren en droog vegen. In het begin heel vaak, daarna minder vaak. Ik vind het persje in die starters-kit niet nodig. Het boekje en eigenlijk al die andere zaken zijn wel handig. Die pers maakt de boel ook flink prijzig. Ik gebruik gewichtjes, om te persen. Of potten jam Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Infinite Geplaatst: 5 januari 2013 Geplaatst: 5 januari 2013 In wat voor soort omgeving leg jij je kaasjes te drogen jorieke? luchtvochtigheid/temperatuur? Quote To plant a garden is to believe in tomorrow.
Jorieke123 Geplaatst: 5 januari 2013 Auteur Geplaatst: 5 januari 2013 In de kelder, waar het voor veel dingen wat te vochtig is. Er staan 3 vochtvreters, die zitten vaak vol. Ze liggen dan op zo'n matje, zodat het kaasje niet vast schimmelt aan een bord of plank Voordat ik ze daar leg, liggen ze even in de keuken, omdat ik ze ook insmeer met kaascoating en dat moet wel goed drogen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Infinite Geplaatst: 5 januari 2013 Geplaatst: 5 januari 2013 Ik zit te twijfelen om ze op zolder te leggen (als ik alles heb aangeschaft... kan nog even duren) in de winter is het daar zo'n 16 graden denk ik. de luchtvochtigheid is niet al te hoog... zou het daar kunnen lukken om ze te drogen/goedhouden? Dit is tot dusver mijn grootste 'struikelblok' ... waar leg ik ze neer.... Quote To plant a garden is to believe in tomorrow.
thea Geplaatst: 6 januari 2013 Geplaatst: 6 januari 2013 Heb net weer karnemelk en boter gemaakt.Mijn karn m/c.De boter ligt er al op.DE m/c draaid.6 liter karnemelk en 700 gramroombterEen karnemelksepap/gorterpap Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jorieke123 Geplaatst: 6 januari 2013 Auteur Geplaatst: 6 januari 2013 @Thea: Hoe ga jij precies te werk met het maken van boter? Mijn boter is gewoon niet echt lekker. Ik was hem zo goed mogelijk, en naar mijn idee komen er na een paar keer spoelen geen melksuikers meer los. Ik kan er goed koekjes of taart ofzo mee maken, maar op brood smaakt het niet lekker. En in de pan (verhitten) ruikt het ook niet erg goed. Ook niet verkeerd, maar het lijkt alsof er toch nog iets in zit wat te snel bruin wordt en gaat stinken. Ik zou niet willen zeggen dat het zuur is, ik kan het niet goed beschrijven. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.