DeKlusjesman Geplaatst: 30 maart 2010 Geplaatst: 30 maart 2010 De klassieke manier om artisjokken te bereiden is in een blanc. Breng water met citroensap en een snufje zout aan de kook. Roer bloem aan met witte wijn. Voeg het papje toe aan het kokende water en kook even door. Pers een citroen uit in een kom koud water. Verwijder de buitenste harde blaadjes van de artisjok. Snijd met een scherp mesje het hooi eruit en breek de steel af. Leg de artisjokbodems in het citroenwater, dit voorkomt verkleuren. Verwijder eventuele harde stukjes die zijn blijven zitten aan de artisjokbodem. Doe de artisjokbodems in de kokende blanc en breng aan de kook. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat de artisjokken in het vocht afkoelen. Quote
Luig81 Geplaatst: 1 juni 2017 Geplaatst: 1 juni 2017 Klaarmaken met een blanc is lekker Maar weet iemand nog wat anders voor wanneer deze jongen en zijn broers en zusters groot genoeg zijn Quote
Nasuada Geplaatst: 1 juni 2017 Geplaatst: 1 juni 2017 Ik doe heel simpel in een pan tot ze onderwater staan aan de kook brengen en laten koken tot jr de blaadjes makkelijk los laten. Minuut of 15. En dan afkoelen en met een kommetje vinaigrette deppen en eten.Simpel en heerlijk voorgerecht. Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Mellie Geplaatst: 2 juni 2017 Geplaatst: 2 juni 2017 Ik snijd de buitenste bladeren ervan af. Doe ze in de snelkookpan met plakken citroen en wat blaadjes laurier. Laten koken tot je pan fluit op hoof vuur en dan nog een minuutje of 4/5 op laag vuur. Afgieten, even laten afkoelen en ondertussen je vinaigrette maken. Het is qua consistentie een beetje dikkige dressing met azijn, mosterd, citroensap en verse peterselie. Dressing kan ook verwarmd worden. Echt heel erg lekker erbij! Quote
Spitskool Geplaatst: 2 juni 2017 Geplaatst: 2 juni 2017 Een artisjok eet ik graag zoals Mellie het hierboven omschrijft. Iets anders ermee doen vind ik bijna zonde. Maar als het dan echt moet... Een koude artisjoksoep is ook heel erg lekker. De (gekookte) artisjokbodems, met wat yoghurt, citroensap, komijnpoeder en lente-uitjes lekker door elkaar husselen, pureren, kruiden met peper en zout en dan in de koelkast zetten tot het op de gewenste temperatuur is. Serveren met andere kruiden er bovenop als je wilt. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Spitskool Geplaatst: 16 juli 2017 Geplaatst: 16 juli 2017 Mijn artisjokken beginnen (nu de luis weg is) eindelijk aan hun groeispurt. Dus laat die recepten maar komen, ik heb binnenkort meer dan vaak artisjok op het menu. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
Luig81 Geplaatst: 16 juli 2017 Geplaatst: 16 juli 2017 Fijn dat ze toch nog komen spitskool Eet smakelijk alvast Quote
Spitskool Geplaatst: 16 juli 2017 Geplaatst: 16 juli 2017 Ik ben zo blij dat we geen wedstrijdje deden Luig81. Quote Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.
speets Geplaatst: 17 juli 2017 Geplaatst: 17 juli 2017 Die zien er goed uit! Ik kook ook de hele bloem. Zonde om de blaadjes niet te gebruiken. Die pel je een voor een af, doopt de onderkant in de vinaigrette en trekt met je tanden het onderste zachte stukje eraf. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Mellie Geplaatst: 18 juli 2017 Geplaatst: 18 juli 2017 Ai Ai Ai die zijn een flinke inhaalslag gaan maken! Bij mij nog steeds sneue bedoening... worden dit jaar geen artisjokken uit de tuin meer. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.