Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Komkommer + tomaat wegdoen?


Jkskenl

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Ik ben afgelopen jaar begonnen met verschillende groenten in potten te kweken. Ik heb dan ook nog niet echt verstand van het kweken/stekken etc. Sinds kort heb ik overigens ook de 2 bakken van mijn ouders beschikbaar, waar nu wat kruiden in staan.

 

Ik merk dat mijn snack komkommer zowat aan het "overlijden" is. Kan ik hier nog wat aan doen?

 

img019326311345715616.JPG

img019450791345715634.JPG

 

Hopelijk weten jullie wat ik ermee kan doen.

 

Nu werd ik gister wakker, en zag dat mijn zelf gekweekte tomatenplantje geknakt was. Er waren wat witte haren op te vinden, dus ik steek het op de kat. Mijn vraag is dan ook, zou er nog wat van te maken zijn, of kan ik hem het beste wegdoen? Aan het bovenste deel zaten overigens wat tomaatjes. Die stengel heb ik in een kopje met water gezet, of heeft dit geen nut? Erg jammer!

 

img019533291345715798.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je komkommer staat misschien wel in een kleine pot? Ik kan het niet goed zien. Maar in een kleinere pot hebben ze sneller last van droogte en warmte.

De tomaat kan je laten staan, en er een dikke stok bij steken. Misschien dat er nog 'dieven' (okselscheuten die je normaal weg moet halen) komen. Die je dan weer op kunt binden als een hoofdtak.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een tomatenplant maakt bladeren, en in de oksels (het hoekje tussen stam en bladsteel) komen nieuwe scheuten. Die moet je bij de meeste tomaten weghalen (niet bij struimvormen) En als je die nu laat zitten, dan kan je daar nog wel weer bloemen en dus vruchten aan verwachten. Als het nog een lekker najaar wordt dan he?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Komkommer dient in een emmer of pot te staan van z0'n 12 ltr. Of hij daar aan voldoet kan ik niet op de foto zien.

Wel zie ik aan de kleur van het blad dat je komkommer een gierende honger heeft. Als je een mengsel maakt van 2 delen NPK 12-10-18 met 1 deel Patentkali en 2 keer per maand er een theelepel van geeft gaat het goed komen. En zorgen dat de komkommer geen last heeft van droogte.

Mocht je verder weinig bij te mesten hebben kan je ook een kant en klare kunstmest kopen met een hoog gehalte aan kalium.

met vriendelijke groet, Rubo

Link naar reactie
Delen op andere sites

Antwoord op vraag 1: ja

Antwoord op vraag 2: nee, en dat komt omdat potgrond al mest (voedingstoffen) bevat. Op de verpakking staat voor hoelang. Daarna moet je regelmatig bijmesten en de hoeveelheid daarvan is weer afhankelijk van de soort en teeltwijze.

met vriendelijke groet, Rubo

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi. Toch even terugkomen op de reactie van Jorieke in het begin. : De komkommer staat echt in een te kleine pot. Dat moet echt een hele forse maat groter zijn. Bijmesten : ja natuurlijk ( wat ook al gezegd is ) Maar die maat pot is zeker ook zo belangrijk. Iets voor volgend jaar dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

per gewas is misschien wel veel gevraagd denk ik ( ik ben het zelf in ieder geval nog nooit tegengekomen ) Maar op ons Forum wordt er regelmatig melding van gemaakt bij de verschillende vruchten en groentes. Zie tomaten , peper - topics etc.. En topic Potmaat .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even terug naar je vraag over potgrond.

 

Er kunnen in de diverse merken potgrond grote verschillen zitten in de kwaliteit en de voedingswaarde daarvan.

Kies altijd een potgrond met het keurmerk RHP. Dan weet je dat je niet belazerd wordt met een zak bagger.

Vaak zijn er meststoffen aan toegevoegd en op de zak staat dan altijd hoeveel of voor hoe lang. Dan weet je wanneer je moet beginnen met bijmesten. En reken erop dat dat moet gebeuren als je in een bloembak van 80 cm lang 5 geraniums staan. Die hebben zo'n geringe hoeveelheid grond zo leeg gegeten.

De betere tuincentra verkopen, naast potgrond welke voor alles is te gebruiken, ook geraniumpotgrond. Deze is voor in bloembakken beter geschikt omdat daar zo'n 10% klei aan toegevoegd is wat het watervasthoudend vermogen van de grond tengoede komt. Echt een wereld van verschil.

met vriendelijke groet, Rubo

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor wat de emmers betreft is voor komkommers en tomaten 12 ltr het minimum maar doen het er goed in. Onderin de bodem met een gatenzaag 5 gaten zagen van 2 tot 3 cm diameter en afdekken met een stukje antiworteldoek. Zet de emmers op plantschotels zodat je controle hebt over de watergift. Heb je de keuze tussen zwarte of grijze emmers neem dan de grijze omdat de kluit in de zwarte 's zomers erg warm kan worden. Nooit op de schotel gieten maar op direct boven op de emmer. daarom een gietrand aanhouden van een paar cm. Het voordeel hiervan is dat de zouten uit de kunstmest uit de grond gespoeld worden. Je moet maar eens kijken naar de witte zoute aanslag aan het eind van het seizoen welke op de schotel is achter gebleven. Daarom de schotels en emmers in het voorjaar voor gebruik eerst schoonmaken.

In de emmers kan je 3 tonkinstokken van 1.80 m als een piramide in de top bij elkaar binden voor de steun.

met vriendelijke groet, Rubo

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...