freggel Geplaatst: 10 mei 2011 Geplaatst: 10 mei 2011 @Juna: Ik heb ze vorig jaar mee besteld met de andere zaadjes omdat het me een leuk plantje om te proberen lijkt. Ik heb ze nog nooit geproefd of gezaaid, ik kende ze (tot vorig jaar) eigenlijk helemaal niet. Ik heb ze twee weken geleden gezaaid tegen het hek, maar of het wat gaat worden... De grond is veels te droog en volgens mij was ik er ook te laat mee. Maar goed, eens kijken of het wat gaat worden. De vruchtjes schijnen geloof ik een beetje fris zurig te smaken. Quote blog/freggel/
Juna Geplaatst: 10 mei 2011 Geplaatst: 10 mei 2011 Die zijn inderdaad ook leuk ja Maar ik vraag me af hoe het zit met de schil van mini watermeloenen. Als die er gewoon af moet, zoals bij gewone watermeloenen, hou je niet zoveel meer over. Maar leuk zijn ze! Freggel, misschien ook niet ik zou het gewoon afwachten.Ik ben half geneigd het ook te proberen, ookal ben ik nog veel later en is dat niet volgens de regels.Misschien werkt het dan niet optimaal, maar een beetje zou ik ook al leuk vinden. Quote
Miquel-nature Geplaatst: 10 mei 2011 Geplaatst: 10 mei 2011 Hmm zijn je paprika's aan het rotten? Nee dat hoort!http://www.bijmiepenrienindeauvergne.nl/oud/foto-site/map-nieuws/Zwarte%20paprika.jpg Ben benieuwd hoe ze smaken en van de binnenkant uitzien Quote Kweker sinds 2010
geedee Geplaatst: 3 augustus 2011 Geplaatst: 3 augustus 2011 Ik zou die indianen aardappels volgend jaar wel eens willen proberen. Lijkt me iets aparts. Is er iemand die een aantal in de herfst gaat rooien en die met mij voor iets wil ruilen? Quote
appelvrouw Geplaatst: 13 februari 2013 Geplaatst: 13 februari 2013 Dit mooie topic mag wel een een Up Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
appelvrouw Geplaatst: 13 februari 2013 Geplaatst: 13 februari 2013 lastig te zien op internet, omdat beide knollen in zoveel kleuren bestaan. Ik heb deze gekocht, en de zakjes niet gemerkt...welke is nu de oca en welke de mashua? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
thea Geplaatst: 13 februari 2013 Geplaatst: 13 februari 2013 Mijn mashua/knolcapucien zijn wit.ze lijken op de rechter rose. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
appelvrouw Geplaatst: 13 februari 2013 Geplaatst: 13 februari 2013 Ok dank je wel Thea..dan zijn de linker de Oca`s. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Eva Geplaatst: 14 februari 2013 Auteur Geplaatst: 14 februari 2013 ik zou eerder de rechter oca willen noemen... Quote
Jorieke123 Geplaatst: 14 februari 2013 Geplaatst: 14 februari 2013 Idd: rechts is oca Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
thea Geplaatst: 14 februari 2013 Geplaatst: 14 februari 2013 Heb even een fotootje gemaakt ,een van de knollen maak al een uitloper rose uit loper heb je misschien wat aan. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
appelvrouw Geplaatst: 14 februari 2013 Geplaatst: 14 februari 2013 Nou verdorie! Zo raak ik in de war ( was ik al hè..) ik zal het straks aan t blad moeten kunnen zien... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 14 februari 2013 Geplaatst: 14 februari 2013 Oca's zijn er wel wit, maar Knolcapucien zijn er dan weer niet in het roze. En volgens mij bedoelt Thea hetzelfde? Maar zegt ze dat niet direct dus raak je in de war Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
thea Geplaatst: 14 februari 2013 Geplaatst: 14 februari 2013 wik je niet in verwarring brengen ,maar als je op google kijk onder knol capusien dan zijn er wit en rose?/Oca's kan ik niet vinden. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
carsten888 Geplaatst: 29 maart 2013 Geplaatst: 29 maart 2013 Rankspinazie Familie: Amaranthaceae (Amarantenfamilie)Geslacht: HablitziaSoort: Hablitzia tamnoides (meerjarige rankende spinazieplant vorstbestendig)Ja, die wil ik!op http://www.permacultuurnederland.org/planten.php?zoek=rankspinazie&laag=&functieSER=Z24=&page=0&pid=129&sort=naz staat dat ze die bij Vreeken hebben, maar die kan ik niet vinden. Heeft iemand hier een stek/zaad van? Quote
weknow Geplaatst: 29 maart 2013 Geplaatst: 29 maart 2013 http://www.allseeds.eu/webshop/index.php?sub=133&catog=27http://www.heirloomseedswap.com/item/955 en bij Lieven David... Die ruilt ook zaden! http://www.lusthof.org/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=95 Vond het zelf ook interessant, dus heb even gegoogled met "latijnse naam"+ "seeds". Voor dit jaar kreeg ik al Malabar spinazie van Dick op de MTF-dag. Hou ons eens op de hoogte van teelt en proeverij!! Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
carsten888 Geplaatst: 30 maart 2013 Geplaatst: 30 maart 2013 dus heb even gegoogled met "latijnse naam"+ "seeds"aha, weer wat geleerd! met 'rankspinazie' kwam ik niet ver.goeie links, dank je. Quote
SuusP Geplaatst: 6 januari 2014 Geplaatst: 6 januari 2014 Ziet er bijzonder lekker uit. Wat is jouw oordeel? Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
Erny Geplaatst: 6 januari 2014 Geplaatst: 6 januari 2014 Haha, zien er in ieder geval mooier uit dan dat ze smaken... Tja... rauw, vers geoogst, zit er niet veel smaak aan maar kan in een salade oid wel voor een goede toevoeging-crunch zorgen. Paar dagen in de zon laten liggen schijnt het oxaalzuurgehalte te verminderen en dus ook een smaakverandering te geven...Gister twee ervan in plakjes gesneden en even meegekookt met mn favoriete miesoepie... en toen werden ze qua textuur wel wat aardappelachtig (stevige aardappel) maar de smaak was wel wat bijzonderder... Frituren nog niet geprobeerd... Quote
Jizkaha Geplaatst: 6 januari 2014 Geplaatst: 6 januari 2014 Wow geweldig, allerlei groenten waar ik nog nooooit van gehoord had Maar der zijn der natuurlijk nog veul meer. Dus ga ik ter completering ook wat bijdragen leveren. Te beginnen met: Kardoen Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)Geslacht: CynaraSoort: Cynara cardunculus De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel die verwant is aan de artisjok (Cynara scolymus).De kardoen is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De plant werd al vanaf de vierde eeuw v.Chr. door de Romeinen en de Grieken gegeten. In Zuid-Europa wordt de plant vandaag de dag nog steeds veel gegeten. De kardoen is in veel landen verwilderd en vormt dan een lastig onkruid. Hij komt verwilderd voor op de Argentijnse pampa's, in Californië en Australië, waar hij door zijn aanpassing aan het droge klimaat goed gedijt. Uiterlijk:Het is een overblijvende, tot twee meter hoge, wollig behaarde distelachtige heester met dikke vlezige gegroefde stengels. De bladeren zijn tot 50 cm lang en 35 cm breed, stevig, veervormig gelobd en in omtrek eivormig tot lineair-lancetvormig. De toppen van de bladeren zijn bezet met 1,5-3 cm lange starre gelige doorns. De onderste bladeren zijn gesteeld en de bovenste bladeren zijn zittend, donkergroen, aan de bovenkant met een kort vilt bedekt en aan de onderkant witviltig behaard. De wilde soort heeft stengels die bezet zijn met veel stekels. Er zijn cultivars ontwikkeld die minder stekels hebben. Bloei:De kardoen bloeit van augustus tot september. De bloemen groeien met meerdere eindstandig aan de stengels. Ze zijn 4,5-6 cm lang en 4-5,5 cm breed en eivormig. De bloemkleur is blauw, lila of wittig. De schutbladeren zijn eivormig-lancetvormig en aan de punten gedoornd. De vruchten zijn 6-8 mm lange dopvruchten met 2,5-4 mm lange, veerachtige pluimen.De kardoen heeft een lang, koel groeiseizoen (circa zes maanden) nodig, maar de plant is wel vorstgevoelig. De individuele planten moeten ver uit elkaar worden geplant, omdat ze veel ruimte nodig hebben om te groeien. Hierdoor is de plant economisch niet zo rendabel, waardoor hij vaak alleen wordt geteeld in gebieden waar hij ook veel wordt gegeten. Gebruik:Van de kardoen worden de bloemknoppen en vooral de vezelige bladstelen en middennerf gegeten. De beste bereidingswijze is blancheren, omdat dan veel van de smaak behouden blijft. Hij smaakt bitter en ook een beetje zoet; de smaak is een mix van artisjok, selderij en schorseneer. Vroeg geoogste planten zijn zoeter dan later geoogste planten, die bitterder smaken. Een deel van de plant kan ook gebruikt worden als stremsel voor vegetarische kazen.De kardoen kan in België en Nederland vanaf april onder glas worden gezaaid en vanaf mei in de volle grond. De bladsteel wordt een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. De bloemen kunnen als snijbloem in een vaas worden gezet. Quote Zelluf doen
SuusP Geplaatst: 7 januari 2014 Geplaatst: 7 januari 2014 Voor meer gekke groenten zie bijv. pfaf.org (in het engels, dat wel). Ze hebben een database waar je kunt zoeken op bijv. standplaats en oogsttijd en de rollen dan de meest gekke zaken uit. Quote Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017
Jizkaha Geplaatst: 7 januari 2014 Geplaatst: 7 januari 2014 Alleen al om de naam: Brave HendrikFamilie: Amaranthaceae (Amarantenfamilie)Geslacht: Chenopodium (ganzenvoet)Soort: Chenopodium bonus-henricus De Brave Hendrik is een vaste plant uit de amarantenfamilie. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. De plant komt in Nederland voor in Limburg (vooral in bosrijke omgeving), Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel.Botanische beschrijvingDe plant wordt 15-60 cm hoog en bloeit van mei tot augustus met een vrij korte, sterk vertakte bloeiwijze. De groene bloemkluwens zitten op de zij-assen dicht bij elkaar. ToepassingenDe Brave Hendrik is een zeer oude groente, waarvan de geplukte bladeren maar één dag bewaard kunnen worden. De jonge bladeren kunnen als spinazie gegeten worden en de jonge scheuten kunnen als een soort asperges klaargemaakt worden. Zaden kunnen in de handel gekocht worden. Ook heeft de plant een aantal geneeskrachtige werkingen. In Duitsland worden de zaden van de Brave Hendrik gebruikt voor het vetmesten van kippen en wordt daar Fette Henne genoemd. De wortels worden ook wel gebruikt tegen hoest bij schapen. CulinairHet is een van de vroegste groenten van het jaar. Het blad wordt geplukt en bereid als spinazie, maar smaakt minder geprononceerd. Kort koken/wokken. De ca. 10 cm lange bloemscheuten kunnen worden bereid als ware het asperges - piepkleine asperges... Kook ze in een bundeltje ca. 7 minuten.De plant maakt vlezige wortels. In de Balkan wordt hiervan een naar pindakaas smakend smeersel van gemaakt. De bloemknoppen zijn klein, maar kunnen als broccoli worden bereid. BewarenNiet. Pluk en bereid dezelfde dag nog het maal. TeeltVaste plant. Zaai begin april, 50 cm van elkaar, 1 cm diep.Of zaai in potjes en plant later uit.Het eerste seizoen moet je er niets van verwachten. De planten moeten eerst groot worden om iets te kunnen oogsten.Vanaf vroeg (maart) tot in principe augustus. Maar ouder blad is taaier. Je kunt de plant tussentijds terugknippen.Tip: deel de planten elke twee of drie jaar.Plantafstand: 50 cm in de rij; 50 cm tussen de rijen.Water: Houdt van wat vochtige grond. Maar droogte is niet funest.Bemesting: Brave Hendrik houdt van een stikstofrijke grond. Dus jaarlijks wat oude mest en compost doet de plant goed. Bodem & standplaats: Tolereert wat schaduw. Uncommon Vegetables (1943) zegt "Full sun and good garden soil", terwijl of Rare Vegetables (John Organ, 1960) schrijft: "This is a vegetable that has the great merit of flourishing even in the poorest soil and the worst sites. In fact, the planting of a small bed is an admirable war of using some odd corner of the garden that would yield poor crops of other vegetables." ZaadteeltHet gaat vanzelf bloeien en zaait zich rijkelijk uit. Je kunt het zaad dus op tijd zelf oogsten. Bronnen: www, wikipedia, mergenmetz Quote Zelluf doen
Jessica78 Geplaatst: 15 februari 2014 Geplaatst: 15 februari 2014 Eva bedankt voor alle informatie! Wat een werk! Welke van deze groenten heb je zelf in je tuin gehad en kun je aanbevelen? Quote
RvO Geplaatst: 15 februari 2014 Geplaatst: 15 februari 2014 Alleen al om de naam: Brave Hendrik ... Zie ook brave hendrik op dit forum. Met o.a. tips voor zaaien (stratificeren!). Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.