Caren Geplaatst: 12 mei 2012 Share Geplaatst: 12 mei 2012 Ik lees op het forum steeds over doorschieten. Nu heb ik wel een beetje idee wat dat is, maar wat zijn de gevolgen voor de gewassen die je wilt eten? Wordt het minder lekker na te zijn doorgeschoten? Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Zaadje Geplaatst: 12 mei 2012 Share Geplaatst: 12 mei 2012 Doorschieten is de overgang van groeien (vegetatieve fase) naar bloei (regeneratieve fase) de plant zal dan alle energie steken in bloem en zaad en de rest van de plant zal "verouderen". Met name voor blad en wortelgewassen zal de consumptiewaarde dus afnemen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Kamilla Geplaatst: 12 mei 2012 Share Geplaatst: 12 mei 2012 De consumptiewaarde gaat inderdaad achteruit, niet alleen de smaak maar ook taaiïgheid neemt toe. Als je een keertje een krop sla hebt geproefd waar een bloem in zat, weet je dat je daar niemand meer blij mee maakt aan tafel. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 12 mei 2012 Share Geplaatst: 12 mei 2012 Als hij al helemaal is doorgeschoten is sla inderdaad niet meer lekker. Maar zie je een bloemstengel ontstaan, dan kan je er nog goed van eten hoor! Die moeten er dan gewoon eerst 'aan'. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Caren Geplaatst: 13 mei 2012 Auteur Share Geplaatst: 13 mei 2012 Bedankt, duidelijk! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
bart Geplaatst: 15 mei 2012 Share Geplaatst: 15 mei 2012 En het is natuurlijk mooi om te ontdekken hoe de gewassen eruit gaan zien wanneer ze in een stadium komen die je normaal nooit ziet omdat je hem al hebt opgegeten. Sommige gewassen bloeien ook nog eens erg mooi én het is tevens dan nog maar een kleine stap om de zaden die worden gevormd op te vangen en weer te zaaien. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Kamilla Geplaatst: 15 mei 2012 Share Geplaatst: 15 mei 2012 Je hebt zeker gelijk, Bart, dat het mooie bloemen kunnen worden en dat het leerzaam is om te zien wat er van die bloeiwijze terecht komt. Als er een van de vele uien doorschiet of een prei, dan kan ik daar best van genieten. Als je 3 rode kolen hebt staan die je met zorg omringd hebt en je bent een week te laat .... ... Dan had ik 'm toch liever wat eerder op mijn bord gehad. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 16 mei 2012 Share Geplaatst: 16 mei 2012 Maar goed dat een rode kool niet door schiet. Die gaat pas bloeien in zijn 2e jaar. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Kamilla Geplaatst: 16 mei 2012 Share Geplaatst: 16 mei 2012 Okee, ik bedoelde dat kolen gaan "barsten" als voorbereiding voor de grote bloei-aktie. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.