Eva Geplaatst: 25 januari 2011 Geplaatst: 25 januari 2011 (aangepast) Ik heb in de gond gestopt, piri-piri (birds eye chili) paprika, koriander, peterselie, waterkers, wortelen, uien, komkommer, pinda's, aubergine, watermeloen, groente bonen (stam), en nog wat andere dingen. Zie nieuw-hier-t534.html Ik heb hier 4 pindaplantjes, zou je me misschien iets over de teelt daarvan kunnen vertellen? 26 januari 2011 aangepast door Gast Quote
Malawi Geplaatst: 25 januari 2011 Geplaatst: 25 januari 2011 Eva, wat wil je precies weten, zoals je al weet ben ik een beginner. Maar wat mij hier is gezegd is 1 pinda in de grond, ongeveer 30 cm uit elkaar, rechtstreeks niet overpotten etc. Ik heb erg grove grond, (zal er een foto van maken, dan zet ik het er deze week even op) verder geen verstand van grond. En de plek waar mijn planten staan heeft niet zoveel water, maar wel volle zon, dan komen er kleine bosjes blad, en gele bloementjes! Die gele bloemen zijn dus blijbaar belangrijk! (waarom??? geen idee??? heb het geprobeerd te vragen maar niemand weet het eigenlijk) Ongeveer 2,5/3 maanden na het planten, kun je ze rooien net als aardappelen! Dat moet dus nog gebeuren, dus we zullen zien wat we er aan overhouden! hihihih Quote
Malawi Geplaatst: 25 januari 2011 Geplaatst: 25 januari 2011 Ohhh en niet elk jaar op dezelfde plek planten, dat was ik nog vergeten te zeggen! Quote
Eva Geplaatst: 25 januari 2011 Auteur Geplaatst: 25 januari 2011 ik neem aan dat ze erg warm willen staan en niet van droogte houden?misschien zou ik er een paar kunnen planten in een plastic tunnel oid... Quote
Malawi Geplaatst: 26 januari 2011 Geplaatst: 26 januari 2011 Nee idd hier is het nu zo'n 30 graden, dus tja denk wel dat het warm moet! Maar over die droogte, we hebben ze wel op een stukje gesplaatst wat iets afloopt, omdat ze ook weer niet van natte voeten houden, dan gaan ze rotten heb ik gehoord, dus ik zou het gewoon proberen, toch grappig pinda's uit Nederland! Quote
Eva Geplaatst: 26 januari 2011 Auteur Geplaatst: 26 januari 2011 van sommige dingen heb ik geen idee of ze hier in Nederkland kunnen..maar dat maakt het experiment niet minder leuk! Quote
Gerwin Geplaatst: 27 januari 2011 Geplaatst: 27 januari 2011 In januari kwam ik bij het tuincentrum ineens pindaplant setjes tegen. Een klein bloempotje met vijf zaadjes in een minimini kasje. Je moet ze pas voorzaaien in maart, maar mijn dochter is al begonnen. Tot nu toe (3 weken verder) nog zonder resultaat. Als er iets verandert dan hou ik je op de hoogt. (vergeleken met pinda's waren ze wel duur, iets van 2.95 per setje) Quote
Malawi Geplaatst: 27 januari 2011 Geplaatst: 27 januari 2011 @ Eva; ja dat begrijp ik wel hoor. Mijn pa heeft hier vandaan ook Baobab zaden meegenomen, hihihih niet dat die ook echt opkwamen, wat overigens ook wel een eeuwigheid duurt! Maar goed! Dat is idd leuk, om toch te proberen er iets van te maken! Dat heb ik hier gehad met appels. Wilde een appelboom, falicant mislukt helaas! Quote
Jorg Geplaatst: 27 januari 2011 Geplaatst: 27 januari 2011 Hier nog wat (bewerkte) informatie uit een oud boek: KlimaatPinda's verlangen een gemiddelde temperatuur van 20-30 c en een luchtvochtigheid van 80%. Een vorstvrije plek is dus essentieel. Regen tijdens de bloei heeft nadelige gevolgen voor de bestuiving. GrondHet beste is een zandige, goed gedraineerde leemgrond met een ph van 5.5-6.5 die calcium, kalium en fosfor bevat. De planten verlangen een laag stikstofgehalte. Zaaien en plantenter plekke zaaien bij temp van 16 c, of in gematigde gebieden in potjes met een temp van 20cAls de zaailingen 10-15 cm hoog zijn moeten ze worden afgehard en uitgeplant. Plantafstand is 15-30 cm en 60-70 tussen de rijen. Eventueel beschermen onder kappen of een tunnel.Als de planten 15 cm hoog zijn moet je ze aanaarden zodat de bevruchte bloemen gemakkelijk de grond in kunnen groeien Teelt in de kasZaai als boven. Plant zaailingen als ze 10-15 cm hoog zijn in groeizakken of in de kasbedden. Houdt de temperatuur op 20 c en verminder de luchtvochtigheid tijdens de bloei. Ik denk dat het wel kan lukken dus, pinda's in Nederland telen. Quote
Eva Geplaatst: 27 januari 2011 Auteur Geplaatst: 27 januari 2011 ik heb mijn pinda's een week of 2/3 geleden gezaaid, in een plastic bekertje op wattenschijfjes. en op de verwarming gezet.ze kiemen onvoorstelbaar snel! na 2 dagen hadden ze al worteltjes!toen in dezelfde plastic bekertjes met aarde geplant. ze zijn inmiddels al zo'n 10 cm groot...ik vind ze er bijzonder 'normaal' uitzien...niets exotisch aan! het zijn duidelijk vlinderbloemigen. foto's volgen! Quote
Malawi Geplaatst: 27 januari 2011 Geplaatst: 27 januari 2011 Wat leuk! Nou wil je resultaat zeker zien! Ik zet er volgende week ook even wat fotos op, kunnen we vergelijken! Quote
Eva Geplaatst: 27 januari 2011 Auteur Geplaatst: 27 januari 2011 ha, dat zou pas super zijn! ik met mijn zielige plastic bekertjes en jij in de heerlijke warme buitenlucht... kunnen we even lekker wegdromen Quote
jos Geplaatst: 27 januari 2011 Geplaatst: 27 januari 2011 Ik heb inderdaad toen mijn kinderen klein waren met hen ge-experimenteerd met oa pinda's. Het belangrijkst (maar dat hoef je een echte tuinder niet te vertellen natuurlijk) is dat je ongebrande pinda's moet nemen, uit het papagaaienvoer bij Hornbach dus.Op een warme plek met veel licht en vooral "in den beginne" vochtig houden.Hoe het gebeurt is weet ik niet maar de bevruchting is toen goed gegaan.De stengels met bevruchte bloemen buigen naar beneden en "duiken" de grond in. Aldaar(onttrokken aan onze nieuwsgierige blikken) groeit de pinda.Denk erom dat de pot ruim genoeg is zodat de omgebogen stengels aarde vinden. Ik kan me voorstellen dat je voor de zekerheid de plantjes buiten zet als ze bloeien, dan kan de wind of de bijtjes meewerken aan de bevruchting. Intuitief hebben we denk ik zo'n beetje gedaan zoals Jorg het op de vorige pagina compleet verwoord heeft. Quote
Eva Geplaatst: 27 januari 2011 Auteur Geplaatst: 27 januari 2011 oh, wat leuk voor je kinderen dat het je toen gelukt is! mijn 'zaden' komen van een pindastreng voor de buitenvogeltjes die zijn ook altijd ongebrand... ik weet nog niet zeker wat ik nou zal doen. in een pot houden of uiteindelijk in de volle grond onder een polytunnel... misschien wel beide! dan is het een leuk experiment en kan ik de resultaten op het forum laten zien...ook leuk vaar anderen uiteindelijk zal ik ook ergens moeten leren hoe je pinda's brand.... Quote
Malawi Geplaatst: 28 januari 2011 Geplaatst: 28 januari 2011 Wat ze hier doen om pinda's te branden, als je ze gepeld hebt, dagje in de zon (uitkijken voor vogels) laen drogen; daarna gewoon in een steelpan op laag vuur, bijblijven (ze verbranden letterlijk in seconden) en gewoon roeren tot er een soort geroosterde lucht vanaf komt. Als ze bruin genoeg zijn, aan de kant zetten, (en minimaal 1/2 uur) die dingen zijn ontzettend warm! Jummy jummy, hier malen we ze dan tot poeder en eten ze samen met pompoen bladeren die met een beedje water opgezet zijn! Geerlijk! Quote
Koert Geplaatst: 28 januari 2011 Geplaatst: 28 januari 2011 Oe kijk uit wat je zegt, Jos heeft nog niet gegeten! Die vers gebrande pinda's lijken me geweldig, maar gekookte pompoenbladeren? Wist niet dat je die kon eten, beetje ruw lijkt me of valt dat mee als ze gekookt zijn? Quote Even a broken clock is right twice a day
Malawi Geplaatst: 28 januari 2011 Geplaatst: 28 januari 2011 Nee is echt lekker, KoertJe moet de steeltjes niet hebben, maar de bladeren, gewoon fijnsnijden, uitje fruiten, bladeren er in; even doorkoken, pinda meel erbij, ongeveer 5-10 minuten doorkoken (ligt aan de stugheid van de bladeren idd) heerlijk! Een van mijn favoriete Malawiaanse gerechten! Is helemaal niet zo ruw meer hoor, weet niet hoe gezond ze zijn, maar dit soort gerechten zijn natuurlijk uit nood geboren. Pompoenbladeren in overvloed! Quote
Koert Geplaatst: 28 januari 2011 Geplaatst: 28 januari 2011 We zullen van de zomer zien of je gelijk hebt! I'll give it a shot! Quote Even a broken clock is right twice a day
Eva Geplaatst: 28 januari 2011 Auteur Geplaatst: 28 januari 2011 zolang het maar niet naar pindasaus of pindakaas ruikt...dat is nou niet mijn favoriet namelijk maar pinda's kun je toch ook in de dop roosteren? *Koert, ik reageer maar niet, voor je het weet heb ik Jos op m'n kop! Quote
Malawi Geplaatst: 31 januari 2011 Geplaatst: 31 januari 2011 Ja kan in de dop, hier word het zelfs ook gekookt, gewoon laag water, pindas d'r in en dan 20 minuten koken, ben er niet zo'n fan van, maar met pinda's kun je idd best veel. Ik heb foto's! Maar krijg ze op een of andere manier niet toegevoegd! Quote
Eva Geplaatst: 31 januari 2011 Auteur Geplaatst: 31 januari 2011 even een account aanmaken op photobucket en je foto's daar uploaden.daar kun je een link kopieeren, en die plaats je hier...er is volgens mij ook een topic over foto's uploaden... Quote
hansm Geplaatst: 31 januari 2011 Geplaatst: 31 januari 2011 Zeker mooie plantjes, ik zou de aarde eromheen mooi losmaken mischien wat potgrond erdoor,wat ik begreep graven de bloemetjes zich in om de pinda's te maken onder de grond en kan dat met losse grond eromheen veel makkelijker. Quote Players only love you when they're playing.
Malawi Geplaatst: 31 januari 2011 Geplaatst: 31 januari 2011 Potgrond?!?! Wat is dat? hahahahah Hebben ze hier helaas niet! Heb wel al een bergje grond gezien ergens bijn ons om de hoek, die we hopelijk kunne gebruiken dat er iets fijner uit ziet, maar helaas geen potgrond beschikbaar hier! (ben wel begonnen met composteren dus misschien volgend jaar) Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.