Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik had vorig jaar en dit jaar de stekken van de Pepino gekocht bij de Lidl. Vorig jaar heb ik ze in een pot gezet en dit jaar in de volle grond. Het verschil in opbrengst is enorm! Vorig jaar kwam ik om in de meloenperen en dit jaar heb ik er slechts 5. Mijn verklaring hiervoor is dat de plant in de volle grond veel te veel energie steekt in het groot worden en niet genoeg in het vormen van vruchten. En dat als je hem dus beperkt in de groeiruimte (dus in een pot of mand zet), hij wel overgaat tot het produceren van veel vruchten.

 

Volgend jaar staat ie dus gewoon weer in een flinke pot.

Gardening is cheaper than therapy. And you get tomatoes!

Geplaatst:

Had hem ook van de Lidl staat in een wasmand en heeft heel veel gegeven .

Maar Missmassvorig jaar had ik de plant in de volle grond en toen had ik ook veel vruchten .Maar in een mand kan ik hem makkelijker verzetten .naar plaatsen waar het me uitkomt .

Geplaatst:

Inmiddels een paar peertjes er in hangen. Dingen groeien nu wel snel toch. Of dat nog wat wil worden weet ik niet ( ik gok van niet ) Maar het is kantje boord.

Toch dus.

Geplaatst:

Mijn ervaring is dat ze vrij lange tijd nodig hebben om voldoende te rijpen (lees: lekker smaken), dus vrees dat het niks meer wordt. Maar, niet geschoten is altijd mis.

  • 2 weeks later...
Geplaatst:

Mijn Pepino nu; we gaan het meemaken, zal wel niet meer lukken. Voordeel is nú toch wel, dat ie in de koude kas staat. Maar goed. Anders volgend jaar beter

 

DSCN528788651380553557.JPG

Geplaatst:

Ik heb de meloenpeer die ik van je kreeg Bit, ook in de koude kas gezet. ( Mooie plant trouwens )

 

Laat jij m daar overwinteren of haal je hem naar binnen??

Geplaatst:

Ik wou het net aan jou vragen !

 

Mijn plant is te groot om naar binnen te halen. Ik neem een stek en overwinter hem thuis. Maar niet binnen ( droog, uit de wind, zo koel mogelijk, zo lang mogelijk buiten en bij échte vorst naar binnen )

Handenbindertje zóveel !

 

Misschien kan een ander hier nog een tip plaatsen, wat te doen om een stek over te houden. Erny ? Frans ? Een ander ?

Geplaatst: (aangepast)

Ik zou hem snoeien op25 cm.

Gewoon als kamer plant houden.

De stekken op de koude slaapkamer?

 

Ik laat hem in de pot in de kamer/serre overwinteren met een paar stekken.

aangepast door Gast

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Als er vorst aankomt, neem ik enkele stekken.

Er zijn nu vollop bloemetjes die bevruucht worden en kleine pepino's...ik hoop dat de eerste vorst lang op zich laat wachten.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Geplaatst: (aangepast)

Ja zeg Bit, heb dat ding nét een maand ofzo geleden van jou gekregen... Heb nog niet echt veel ervaring op kunnen bouwen... Dacht eigenlijk het hele ding straks, als het 's nachts nog kouder wordt, hier naar binnen te halen en in de vensterbank te zetten... (op hoop van zegen want ik ben niet zo goed met "kamerplanten" en "water geven"...

aangepast door Gast
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Ik wil volgend seizoen pepino's kweken in de serre.

Ik vroeg me af hoe ik die dan het best snoei.

Kan ik die zoals een tomaat dieven en éénstammig laten opgroeien?

Zijn het goede zelfbevruchters of hebben ze wat hulp nodig?

Ik heb een pepino die buiten staat, het is een grote bos van stengels, vrij onhandig om te ondersteunen.

 

Al m'n pepers en paprika's komen buiten te staan volgend seizoen, dus ik krijg wat plaats vrij in de serre.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Geplaatst:

Ik heb de meloenpeer gestekt, als experiment een paar op water gezet. Die wortelden als een gek

De groten staan nog buiten,waarvan 1 met een redelijke meloenpeer er aan.

Geplaatst:
Ik heb een pepino die buiten staat, het is een grote bos van stengels, vrij onhandig om te ondersteunen.
Niet ondersteunen heeft ook zijn voordelen. Takken die de grond raken schieten op hun beurt zeer gemakkelijk wortel waardoor je een struik krijgt die steeds verder uitdijt en die door het grote wortelstelsel in staat is veel meer pepino's te produceren dan een op stam gekweekte pepino ooit zou kunnen . De vruchten liggen op die manier dan wel op de grond maar mijn ervaring is dat een op de grond liggende pepino daar best tegen kan en echt niet snel rotten gaat. Vergelijk het maar met pompoenen en meloenen waarvan de vruchten tijdens de groei ook op de grond blijven liggen en toch maar zelden aan het rotten slaan.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Jullie hebben allemaal zo uitvoerig verslag gedaan van jullie meloenperen, dan kan ik natuurlijk niet achterblijven!

 

Ik had 3 plantjes staan in pot. 2 planten van de lidl en een mooie stek ^^. (De tweede stek was helaas overleden.)

De stek moest nog groeien dus die heeft nog geen vruchten geproduceerd maar de twee planten van de lidl hebben mij uiteindelijk 3 grote vruchten opgeleverd die wij met smaak op hebben gepeuzeld!

Nu staan de plantjes weer binnen en ik hoop dat ze zonder kleerscheuren de winter doorkomen!

 

Nog wat foto's:

 

Eerste vruchtbegin:

DSCN315764661383637301.JPG

 

Is al wat groter met paarse strepen maar nog groen:

DSCN335226021383637339.JPG

 

En al mooi geel met duidelijke strepen:

DSCN337162551383637425.JPG

Geplaatst:

De naam meloenpeer is misleidend. Het suggereert dat het een vrucht is met de smaak van ergens tussen meloen en peer. Maar de naam duidt op het vruchtvlees dat qua uiterlijk en samenstelling iets wegheeft van een meloen en peer. De smaak is geheel anders.

 

Op Youtube heb ik een recept gevonden waarbij het vruchtvlees een paar minuten met suiker gekookt wordt om er wat smaak in te brengen. Dat werd vervolgens over wat ijs geserveerd. Een ander Youtube filmpje toont een vrouw die twee soorten aan een smaaktest onderworp. De ene soort smaakte naar niks en de andere smaakte enigszins naar kots! Kortom dat was geen aanrader.

 

Waarom zou je uberhaupt dit spul gaan kweken dat zo slecht smaakt? Jaja, over smaak valt niet te twisten. Maar als het echt lekkere vruchten zouden zijn dan zouden ze allang op veel grotere schaal in de winkel liggen. Ik heb ook overwogen om ze een keer te kweken, maar toen ik de Youtube tests gezien had heb ik ze snel van mijn 2014 lijstje geschrapt.

Geplaatst:

Ik heb al dikwijls gelezen dat het moeilijk is om pepino op grote schaalte kweken, dat de oogst vaak tegenvalt:

Al bij al bleek het voor de professionele tuinbouw niet echt een succes. De kwantitatieve productie viel wat tegen en de commercialisering verliep stroef

Volgens mij wordt de smaak van de pepino sterk beinvloed door zon en warmte.

Ons klimaat is er niet echt geschikt voor.

 

Ik heb dit jaar pepino gekweekt, vooral omdat ik het een heel mooie plant vindt.

M'n moeder zei me zelfs dat zo'n plant een tof geschenk zou zijn voor moederdag.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Geplaatst:

Itoero schreef:

Volgens mij wordt de smaak van de pepino sterk beinvloed door zon en warmte.

Ons klimaat is er niet echt geschikt voor.

 

De beoordelingen die ik gezien heb op Youtube kwamen uit Australie en de USA (Californie) Daar zij de temperaturen een stuk hoger dan hier, maar toch levert dat weinig smaakvolle vruchten op.

 

Je kan hem uiteraard kweken als sierplant, waarom niet!Maar en zijn genoeg planten met een sierwaarde die ook nog lekkere vruchten geven. Die hebben bij mij de voorkeur.

Geplaatst:
Waarom zou je uberhaupt dit spul gaan kweken dat zo slecht smaakt?

 

Ik weet niet welke meloenpeer jij geproefd hebt maar die van mij was prima! Heerlijk fris met een smaakje dat aan meloen deed denken. De rest van de familie at het in ieder geval met smaak op.

 

Wij zijn misschien geen culinaire kenners maar kots smaak? Dat vind ik echt heel erg overdreven.

 

Er zullen vast wel redenen zijn waarom hij niet gekweekt wordt maar omdat hij niet in de winkel ligt kun je niet aannemen dat hij niet de moeite waard is.

Ik kweek bijvoorbeeld ook geen passievruchten, terwijl ik de smaak wel prima vind, en ook die zie ik niet overal in de winkels liggen.

Hetzelfde geld voor de ananaskers. Die is niet vrijelijk verkrijgbaar bij de AH en Lidl. Maar hij wordt wel veel gebruikt in desserts bij chique hotels...

Geplaatst:

De foto geeft aan hoe groot ze nu zijn?

En zal ik ze niet snoeien maar nijpen.

Linker plant links de stengel kan je op de 2de blad koppen.nijpen ook ze de anderen.

Dan krijg je een mooie voller plant?

Wat je eraf haald kan je stekken.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Geplaatst:

Het lijkt er op dat ik een pot met wurmen opengetrokken heb toen ik begon over de smaak van pepino's. Misschien geven de postings op Youtube een verkeerd beeld van de vrucht en hebben de mensen die die filmpjes er op gezet hebben toevallig slechte of onrijpe vruchten gehad. Ik zal ze zelf nog weleens proberen. De site van Vreeken zegt er over:

 

Dit familielid van de aubergine en de aardappel is typisch een plant uit Zuid-Amerika, waar hij dan ook populair en bekend is. De plant wordt ongeveer 1m hoog, en krijgt hele fraaie, crèmekleurige vruchten met paarse streepjes. Uit zaad komen vruchten met zachte en zoete smaak (als meloen) maar er komen ook exemplaren, die net als aubergines worden geroerbakt omdat ze bitterder zijn. Selecteer de zoetste planten om mee te stekken en door te telen: heerlijk in salades en voor -of nagerechten. De planten houden van warmte, kunnen ‘s zomers buiten en moeten vanaf de eerste kou in september naar binnen. ‘s Winters af en toe snoeien, koel en licht zetten. We selecteren op planten met donkere stelen en donkerpaarse vruchten, die zullen er dus zeker bij zitten.

 

Kennelijk is het zo dat vruchten van gezaaide exemplaren nogal uiteenlopen qua smaak. Het advies is door te kweken ("stekken") met planten die de beste vruchten geven.

Geplaatst:

Zo zien inderdaad de planten er nu uit .

Ik heb even getwijfeld om ze uit te knijpen en ze te gebruiken om te stekken .

Maar las dat dit meestal in september gedaan werd dus dacht dat het niet meer kon .

Dus heb ik het uiteindelijk niet meer gedaan .

Toch bedankt voor de tip , ik maak er meteen werk van !

Geplaatst:
Niet ondersteunen heeft ook zijn voordelen. Takken die de grond raken schieten op hun beurt zeer gemakkelijk wortel waardoor je een struik krijgt die steeds verder uitdijt en die door het grote wortelstelsel in staat is veel meer pepino's te produceren dan een op stam gekweekte pepino ooit zou kunnen .
Even laten zien wat ik bedoelde. Wat je hier ziet zijn twee planten die dit jaar zonder ondersteuning hun gang mochten gaan .

IMG271437591384015262.JPG

Het is een jaarlijks terugkerend verschijnsel dat in verhouding maar weinig pepino's echt rijp worden en alleen die zijn lekker. Als ik van deze twee struiken er een twintigtal heb kunnen oogsten voor consumptie (wel hele mooie) dan houdt het op. De onrijpe kun je nog wel los van de struik binnen laten narijpen , ze kleuren dan ook nog wel, maar een goede smaak krijgen ze niet meer. De onrijpe vruchten op onderstaande foto gaan daarom naar de composthoop. Volgend jaar ga ik toch eens alle pepino's die na een bepaalde datum gevormd worden (ik denk dan aan half augustus) verwijderen. Eens kijken of dat ten goede komt aan de hoeveelheid rijpe vruchten.

IMG274036771384015315.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...