Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Hout moestuinbak behandelen met olijf- of lijnzaadolie


Muddy

Aanbevolen berichten

Ik zou graag de levensduur van het van mijn toekomstige bak verlengen, maar ik wil geen stoffen in de buurt van m'n eten die ik beter niet binnen kan krijgen. Nou las ik over een onderzoek van TU Eindhoven waarin bekeken werd of plantaardige oliën hout kunnen beschermen door middel van een laagje schimmel en dat blijkt goed te werken. Alleen is dan natuurlijk de vraag of die schimmels vervolgens je groente gaan lastigvallen. Ik heb wel eens gelezen dat lijnzaadolie meeldauw aantrekt, maar ik zie wel mensen in filmpjes die dit gebruiken voor een moestuin. Het kan zijn dat het klimaat in Nederland andere schimmels aantrekt, die wellicht geen gevaar voor m'n groente vormen. Ik heb de vraag ook voorgelegd aan de onderzoekster, ik ben benieuwd. 

 

Zijn er hier ook mensen die er kennis over hebben of die het zelf hebben geprobeerd? Is er een andere mooie oplossing? 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hardhout is een optie, duur en niet milieuvriendelijk

Een mooie optie is thermisch gemodificeerd hout gebruiken. Dat is zacht hout uit europa wat ze verwarmen met stoom, daardoor krijgt het een andere structuur. Veel beter bestand tegen het klimaat. Kan je zonder verdere afwerking plaatsen.

Paaltjes in de grond nodig? Staal of Merbau gebruiken.

Staal roest maar je kan het laten verzinken dan gaat het >50 jaar mee. Zonder verzinken bij 4mm wanddikte toch ook minstens 10 jaar. 

  • Thanks 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...

Hout rot wanneer het continu vochtig is en dat is nu net wat er met zo'n groentenbak gaat gebeuren. Een beschermlaagje of zelfs 5 lagen olie, verf, of andere spul gaat niet lang helpen. Hooguit een jaar of twee extra.

 

Dus binnenkanten van die bak beschermen met een dikke waterdichte folie is de enige goede optie. Zo'n bak heeft meestal geen boden, dat is goed want laat overtollig water weg. De onderste planken van de bak komt wel in contact met de grond, die gaan naar verloop van tijd ook wel rotten, maar dat heeft niet zo'n haast, zorg wel dat die planken eenvoudig vervangbaar zijn zonder heel de bak te moeten afbreken.

 

De eerste laag opbouwen uit betonsteen of baksteen zodat het hout niet meer op de grond ligt helpt ook enorm. Die stenen moet niet gemetst worden hé, gewoon zorgvuldig egaal gelegd op aangestampte grond gaat ook, 't is niet dat het gewicht dat erop berust enorm is dus een fundering, zelfs een hele kleine, is absoluut niet nodig.

 

Betonsteen heeft ook maar weinig last van het ronddraaiend koordje van de bosmaaier waarmee je het gras gaat afdoen in de hoeken, hout kan daar al veel minder goed tegen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...