Ga naar inhoud

Instandhouding oude fruitrassen


Arja

Aanbevolen berichten

Mooi verhaal inderdaad, Hennie is erg actief op dat gebied. Maar hij is niet de enige:

 

https://www.npv-pomospost.nl/

https://www.hoogstamfruitnh.com/

https://www.vriendenvanhetoudefruit.nl/

https://www.pgl.nu/joomla/index.php

https://www.fruitynfryslan.nl/

en ons landeljke clubje (waar Hennie ook prominent lid van is):

https://deoerakker.nl/nl/oerakker/Nederlands-Fruit-Netwerk.htm

 

Ik vergeet er vast nog een paar.

 

groeten,

 

Marcel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind dit erg belangrijk, Nederland is zo'n belangrijk fruitland. Helaas is ruimte in mijn deel van het land inmiddels zo schaars dat ik voor grotere aanplant nog naarstig op zoek ben. Op ons volkstuincomplex staan ca. 120 oude hoogstam fruitbomen die 40 jaar geleden verplicht moesten worden aangeplant van de gemeente. Helaas is toen voor erg gangbare rassen gekozen en na slecht onderhoud, geen snoei en verdere verwaarlozing ziet het er op een paar bomen na wat mistroostig uit. Wellicht is het een mogelijkheid, maar ons volkstuincomplex ligt in een woonwijk en de kans is behoorlijk groot dat we met de woningcrisis moeten gaan wijken binnen nu en 10 jaar. Daarom vraag ik me dus af of het zin heeft om ons complex aan te melden als mogelijke locatie. Oude bomen zouden moeten worden gerooid bijvoorbeeld, ook geen eenvoudige klus. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, dat heeft geen zin voor mensen in Noord-Holland. Zoals je kunt lezen in de aangegeven artikelen is het is bedoeld voor mensen in de Achterhoek (Gelderland) die zelf een boomgaard willen inplanten.

 

Landschapsbeheer Gelderland: „We zoeken nu meer mensen in de Achterhoek die ruimte hebben en een particuliere boomgaard willen aanleggen met bijzondere rassen uit de Rossel Collectie. Meedoen kan bij minimaal tien fruitbomen. Daarmee zorg je niet alleen voor meer biodiversiteit op het erf, maar draag je ook actief bij aan het behoud van echt Achterhoeks cultureel erfgoed.”

 

De deelnemers ontvangen de bomen tijdens een uitdeeldag op vrijdag 4 maart 2022 in Silvolde. Opgave via landschapsbeheergelderland.nl

 

Misschien een vereniging in jouw eigen buurt zoeken mbv de links die Marcel hierboven heeft gegeven?

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kort nadat ik het bericht van Arja las stond dit al op de website Landschapsbeheer Gelderland:

"Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich aanmelden voor de reservelijst. Eind januari hoort u of u kunt deelnemen. Onze adviseur neemt daarover contact met u op."

aangepast door Anna3
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben inmiddels contact gehad met de stichting fruit in Fryslan. We hebben een groot perceel wat momenteel leeg staat en waar bestemming agrarisch op staat. We hebben gevraagd of er ook fruitbomen om gezet mochten worden, aangezien er niet gegraven of op gebouwd mocht worden. We hebben toezegging gekregen en zijn naar een soort dag geweest waar oude fruitrassen tentoongesteld werden. 

 

We hebben daar met iemand gesproken en die heeft ons.....heel maar dan ook heel veel soorten... laten proeven, de ene appel was nog lekkerder en aromatischer dan de ander. We hebben nu een lijstje gemaakt met 14 oude rassen die die willen laten enten. Het zijn zowel appels als peren. Belangrijk is wel om te weten welke onderstam je gaat gebruiken (ivm de ruimte die een boom neemt en op welke grond soort de bomen komen te staan. 

 

vind het dus allemaal erg spannend of de jonge boompjes geschikt zijn voor de grondsoort en of ze aan zullen slaan...we gaan het binnenkort horen..

 

 

aangepast door Ciska
Link naar reactie
Delen op andere sites

puur smaak...ben super gevoelig voor geur en smaak. Daarnaast keuze gemaakt in vroege, late en stoof/moes appels en peren.

 

Dokkummer Nije, Hudson Golden Gem, karmijn de sonneville, witte wintercalville, notaris appel, ananas reinette, brownlees russet, zoete kroon, des deur soeurs, cattilac, baronne de Mello, saint Dorothee, winterrietpeer en ik nog een plek over voor de goudreinette....14 stuks. Ons eerste plan was 16. Maar vanwege maaien extra ruimte gehouden dus 2 afgestreept. 

We zijn ze van plan te laten enten op M7.

 

maar er zijn er nog veeeeeel meer oude en vergeten rassen. En niet per se Friese...

aangepast door Ciska
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...