Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Engerlingen in mijn grond


citroen

Aanbevolen berichten

In  mijn  volkstuintje is mijn grond vergeven van de engerlingen of wat dan ook ( wit opgerold bruine kop achterlijf donker )
Wortels van mijn aardbeien afgevreten ,zo ook van mijn salade en andere groenten

Hoe kan ik hier van verlost worden ?

Eigenaardig maar mijn buren hebben er geen last van !!!

Zit er iets verkeerd in mijn bodem dan ?

 

Bij een professionele teler heb ik eens een gespecialiseerde firma de bodem zien ontsmetten 
Wat kan ik doen ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat er anders is in jouw bodem dan van de buren is moeilijk te zeggen, waarschijnlijk zitten ze daar ook maar geven ze geen schade. 

Je kan ze bestrijden met aaltjes dus op een natuurlijke wijze.  De bodemtemperatuur mag dan niet te laag zijn anders werkt het onvoldoende.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sja, ik heb er ook veel last van in mijn moestuin, en heb nu meerdere keren gegoten met aaltjes. Maar dat schijnt dus 4 jaar achter elkaar te moeten, in geval van engerlingen van de meikever. En het werkt alleen maar op de engerlingen die nog jong zijn. Dus je hebt echt geen direct effect. Ik heb dit jaar niet gegoten, ik heb niet echt een bepaalde reden... vooral geen zin om er weer geld aan uit te geven voor het aantal vierkante meters wat ik moet behandelen. We zien nu al 2 jaar heeeel erg weinig meikevers en rozenkevers, dus ik hoop een beetje dat er dus bijna geen eitjes zijn gelegd en dat er dus bijna geen engerlingen zullen zijn (na?) volgend jaar? 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier nog geen ervaring met de aaltjes tegen engerlingen. Dit jaar hadden we slechte plekken in het gazon en er bleken engerlingen in de grond te zitten. De bedoeling is om ze hier volgend jaar aan te pakken. Vervelend voor je dat je ze niet in een keer weg kan krijgen, hopelijk geven ze nu weinig schade meer. Wel goed dat je dit even meld want bij de webwinkels die de aaltjes leveren staat dit niet beschreven. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, heb ik gedaan, al hoopte ik eigenlijk op sla ;) dat werkte wel ja. Ik heb ook een boel wilde peen gezaaid, daar komt dan weer een beestje op af wat leeft van engerlingen. 

 

En die monsters waren ook dol op de papaver die zich uitzaait in mijn tuin. Dus daar kon ik ze ook steeds onder weghalen. 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 year later...

Het zijn er echt wel weer veel dit jaar. Ik heb niet eens genoeg sla om uit te planten op de plekken waar slappe plantjes stonden. Ze pakken nu ook de zonnebloemen, papaver is sowieso al een lekkernij voor ze, en ik kon in 1 keer 4 koolrabi's weghalen omdat ze al slap hingen. Ik haal nu zeker 10 tot 15 van die monsters uit de tuin elke dag. Vooral kleintjes trouwens. Een enkele dikkere/grotere. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ik poot een heleboel slaplantjes tussen de gewassen waar anders veel schade is van de engerlingen. Zoals de aardbeienplanten die ze compleet slopen onder de grond, de aardappels, en zoete aardappels, enz. Zie ik dat zo'n slaplantje slap hangt, dan schep ik em ruim uit en dan zit er bijna altijd een engerling onder. Of de engerling is al naar het volgende slaplantje onderweg en dan weet ik niet of ie dan dus links-, of rechtsaf is gegaan. 

  • Like 3
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Nog steeds een boel engerlingen helaas... Ik heb vandaag een vierkante meter aan raapstelen opgeruimd die er op zich niet heel slecht uit zagen (maar ze waren wel 'op') en daar bleken zo'n 40 van die monsters onder te zitten. 

Ook kunnen we in de kippenwei hele plakken brandnetels wegtrekken die amper meer vast zitten in de grond en dan zitten daar ook vele kippensnacks onder.

 

 

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later ...

Het is dit jaar weer heel erg. Ik ben die moestuin zo ongelooflijk zat op deze manier. :thumbdown: Ik kon in de afgelopen weken al steeds slappe sla-plantjes (mijn engerlingen-detectie-systeem) uitgraven en de engerlingen bij de kippen gooien. Nu ging er een aardbeienplant slapjes hangen, dus die heb ik maar eens opgespit en ja hoor, er zaten meerdere monsters onder. Daarna heb ik het hele aardbeienveld overhoop gehaald en er zaten 4 tot wel 7 van die eikels per plant. De meeste planten zagen er van boven nog goed uit maar van onderen zat er dan amper meer een haarworteltje aan. 

 

227_0375.JPG

 

227_0376.JPG

 

227_0379.JPG

 

227_0380.JPG

 

227_0381.JPG

 

227_0387.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de Achterhoek schijnt het echt erg te zijn. Hier kom ik er af en toe 1 tegen, echt geen invasie zoals bij jou.

 

Ik denk dat die aardbeienplantjes nog niet slap gingen hangen vanwege de vele neerslag van de afgelopen tijd.

 

Ik weet ook niet hoe goed aaltjes tegen engerlingen werken. Zijn in ieder geval niet goedkoop.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is, maar als je er echt zoveel hebt is misschien toch aaltjes te overwegen, gaat ook niet van de eerste keer weg maar onderdrukt het normaal toch wat en hoe meer je er hebt hoe meer de aaltjes zich vermenigvuldigen, dat is niet normaal die emmer en balen, ze maken zowat alles stuk wat je zet, dan probeer je, ik toch zowat alles wat verantwoord is.

aangepast door redzebra
Link naar reactie
Delen op andere sites

Lijkt alsof het weer een massale vlucht gaat worden dit jaar. De meikever heeft een 3-4 jarige cyclus, bij een """goed jaar""" voor de meikever komen er dus extreem veel voor, die paren en geven aan het eind van de cyclus weer een hoop nieuwe kevers..

 

2020 was ook extreem wat dit betreft, en de Achterhoek lijkt vooral hard getroffen te worden door de omstandigheden daar.

 

Aaltjes kunnen de engerlingen verminderen, maar ze kosten een hoop geld. En je ziet niet direct resultaat.

 

Maar daartegenover, als je een besmette tuin hebt- zou ik bij niet bestrijden ze geen nieuw eten voorschotelen. Zo direct weer planten neerzetten lijkt me geen goed idee.

 

Indicatieplanten zijn ook handig, maar bij zo'n massale hoeveelheid is echt een harde ingreep nodig, en dan alsnog komt nieuw ongedierte letterlijk weer aangevlogen.

 

Woelmuizen eten ze graag, vanwege de proteïnen.. Maar of die weer wenselijk zijn...

 

Er staat me iets van bij dat de beuk een belangrijke vector is, dat het de favoriete boom is in de paartijd van de meikever, door een zelfde soort feromoon als wat de meikever produceert.

Kan het mis hebben, maar ik dacht dat als professionele preventieve bestrijding, bomen bespoten werden met feromonen om de mannetjes weg te lokken zodat ze niet konden paren (de kever fase is maar kort).

Niet dat we daar als hobbyist wat aan hebben, maar misschien kan het de totale populatie wat doen afnemen..

 

In ieder geval, sterkte, het is ontzettend naar om zo je dierbare planten te verliezen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt die cyclussen maar die lopen doorheen, zoals de meikever heb je elk jaar wel een vlucht (het is niet dat die om de drie jaar komen), ook de Juni en etc je moet ergens beginnen, je kan ook moeilijk alle gras verwijderen (hoe ga je geen nieuw eten voorzien ?), het wegkrijgen is een utopie maar je moet wel iets 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is zeker zo. Maar bedoelde dat er toch wel piekende cycli zijn, waar het opvalt hoeveel meikevers er zijn.

 

Met nieuw eten bedoelde ik op exact dezelfde plek gewoon weer bijplanten zonder te bestrijden, en hopen op het beste.

 

Het is gewoon een heel lastig probleem, wat hopelijk met een bestrijdingsmiddel zoveel mogelijk onder de duim gehouden moet worden.

Helemaal zonder is inderdaad een onhaalbaar iets, zeker omdat er overal om ons heen weinig tot niets er aan gedaan gaat worden.. Maar het beheersbaar krijgen met behulp van aaltjes bijvoorbeeld, is beter dan niets. En het helpt niks aan de situatie, maar toch, nogmaals sterkte, het blijft een nare plaag zo.

Link naar reactie
Delen op andere sites

We zijn ondertussen heel wat engerlingen verder hier, de eenden en kippen vinden ze na zo'n 'overdosis' nog steeds lekker gelukkig. Dan hebben we er tenminste nog wat aan zullen we maar zeggen. 

 

Ik ga hier eens even wat dingen bijhouden/noteren over wat we nu weten qua welke planten er bijv. wel en geen last van hebben. En welke jaren we veel meikevers hadden, en in welke jaren de engerlingen een plaag vormen. 

 

Ik begin bij dit jaar, en werk dan terug:

 

2024 - veeeel engerlingen, pas 2 meikevers ;)  Edit: heel erg weinig meikevers.  

2023 - Veeeel engerlingen, al valt het op dat er veel kleinere bij zijn. Ze zorgen de hele zomer voor schade. Zo goed als geen meikevers.

2022 - Schade van engerlingen was te overzien. Veeel meikevers.

2021 - veel engerlingen, bijna geen meikevers.

2020 - veel engerlingen, heel weinig meikevers

2019 -  meikevers laat op gang, daarna veel.

2018 - veel last van engerlingen, bijna geen meikevers.

2017 - meikevers!, daarna heel weinig? daarna weer wat meer na warm weer.

2016 - veel meikevers

 

Wat 'onze' engerlingen graag eten: (en dan altijd de wortels van) aardbeien, sla, andijvie, witlof, radicchio, lavendel, tijm, aardappels, appelwortel, zoete aardappel, zonnebloemen, papaver, zwarte rammenas, Soester knollen. uien

 

Wat ze (tot nu toe...) niet slopen: prei, en andere alliums, keukensalie, ook bos-, en veldsalie lijken geen last te hebben. Ook worteltjes hebben geen schade. Maïs heeft als jonge plant wel wat last maar groeit er snel doorheen? Erwten en peulen enzo doen het ook goed, maar die heb ik ook in het middenvak staan waar weinig engerlingen lijken te zitten. Zo ook de kolen. In een ander vak ben ik dit jaar al wel 2 broccoli's verloren aan de monsters. 

 

Ik zal dit bericht af en toe bijwerken. 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit jaar heb ik mijn sla-plantjes in worteldoek geplant vanwege de engelingen. Dus grote kuil graven en worteldoek erin. Anders is het hier ook kansloos. In potten en bakken zitten ze sowieso altijd. In de potten met appelwortel, met tomaten, in de verhoogde bak met pompoen enz. Ik heb er dit jaar al meer dan 100 gevonden. Ik ga ze niet bestrijden, lijkt me zinloos. 

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...