Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Op die site die jij aangeeft, lees ik eigenljk dat het veel werk is om ze te peulen en dat er geen zaadgoed te koop is. Mijn ervaring met bruine consumptie bonen uit de winkel is dat ze niet geselecteerd zijn voor een rijke opbrengst. Dit zal bij de oogst van linzen ook het geval kunnen zijn. Als jij peulen hebt waar 2 of 3 linsjes in zitten dan is het misschien wel ondankbaar werk. Als je tuin groot genoeg is, kan je het er best op wagen lijkt mij.

Geplaatst:
Als jij peulen hebt waar 2 of 3 linsjes in zitten dan is het misschien wel ondankbaar werk. Als je tuin groot genoeg is, kan je het er best op wagen lijkt mij.

 

De linzen komen van een boertje hier uit de buurt die ze hier teelt..bio dus. Daarna niet behandeld, en ik maak me sterk dat hij niet hetzelfde zaait als dat ik eventueel ga doen. Het is niet dat ik vreselijk veel grond heb, maar meer omdat ik benieuwd ben naar de teelt en groeiwijze..én ze kosten toch 5 euro per 800 gram (droog) ..ik eet ze veel in de winter, dus als ik een paar kilo kan kweken is het mooi.

Ik begrijp dat er weinig mensen zijn die deze teelt doen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
Puy linzen zou ik ook wel willen proberen...maar ja, eerst maar eens onderzoeken wat ze exact vragen kwa omstandigheden

 

Ja, vandaar dat ik dit topic heb opgestart, ik heb er geen idee van, en ik heb ook nooit gesproken met iemand die linzen kweekte..dat geeft wel te denken.

Als kiemgroente vond ik het niet erg bijzonder, ik eet ze dan net zo lief als gewone linze.

 

Ik heb nog 200 gram kiemkrachtig zaaigoed..bio, zie foto. Wie het echt wil proberen kan ik wat sturen.

 

 

 

783_cbb7d10919f20df97dbb4c93cd5173e2.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

appelvrouw misschien moet je t nog een keer proberen. Kwam deze tip tegen op een website

 

Linzenkiemen

Linzenkiemen zijn prima als rauwkost te gebruiken, maar gestoomd zijn ze nog lekkerder! Deze mooie (dubbele) kiemgroente is licht verteerbaar en leent zich zeer goed voor verwerking in soepen en salades. Ze bevatten; B1, B2, C en ijzer. Tip: linzenkiemen 10 minuten stomen, daarna besprenkelen met olijfolie(en/of azijn), Strooi er wat oregano of basilicum over + komijn of karweizaad.

Geplaatst:

OK, dat ga ik doen..misschien dat door het stomen het bittere eraf gaat. Het was niet alleen het bittere hoor, over het algemeen hou ik wel van bitter..in de sla.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Gekiemde linzen moet je blancheren (3 minuten met heet water overgieten volstaat) of stomen. Het zijn peulvruchten. Dat is niet zo gezond om rauw te eten.

 

M'n dochter is er gek op (ook rauw, maar dat mag niet in grotere hoeveelheden van mij). Ik vind het zelf ook erg lekker door de salade of naast een boterham.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

Ik heb ze trouwens eens verder laten uitgroeien en het was heel erg dun spul. Zo'n tere stengels. Dat heeft het bij mij (binnen dan ook nog) niet overleeft.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:

als ik het ga proberen wil ik denk ik puy linzen proberen...zijn de enige die ik echt lekker vind, van de anderen vind ik de structuur niet zo heel lekker

denk dat ik het maar ga proberen direct in de volle grond, of voorkweken in potten, maar dan wel op de koudste plek in de kas van het voorjaar ... mmm, zal er maar eens over gaan zoeken

  • 1 year later...
Geplaatst:

Ik was op zoek naar info over het kweken van linzen en kwam dit draadje tegen.

 

Eerder dit jaar heb ik per ongeluk wat linzen gekweekt ; ergens eind winter/begin lente waren er wat Du Puy linzen over de vloer gevallen, die ik heb opgeveegd en vervolgens in de dichtsbijzijnde plantenbak gekieperd. Een tijd later begon daar vanalles te groeien, dus ik heb het z'n gang maar laten gaan, en dat ging eigenlijk heel goed! Voor ik het wist hingen er hopen mini-peultjes met linsjes aan. (ik vind ze er grappig uitzien, met een vierkantige onderkant)

 

Aangezien ik nieuwsgierig was naar de verse smaak, heb ik ze half juli geoogst en gedopt. Dat is geen aanrader, wát een priegelwerk! De smaak was ook niet specifiek beter.

 

Maar de kweek was érg gemakkelijk (namelijk dat ik er eigenlijk niks aan gedaan heb), dus ik kan me goed voorstellen dat ik een keer een bed vol gooi om ze te laten volgroeien en dan drogen.

  • 5 maanden later ...
Geplaatst:
Eigenlijk omdat mijn bio-linzen zo mooi ontkiemde vroeg ik me af: is linzen kweken moeilijk? Op internet lees je er wat over maar niet uitgebreid, ik vroeg me af of er hier iemand is die het geprobeerd heeft?

 

http://www.eetbaretuin.info/groente/noten_zaden/files/Linzen.html" onclick="window.open(this.href);return false;

 

 

Heb je inmiddels ervaring met het kweken van linzen??

Geplaatst:

Nee, en voornamelijk niet omdat de linzen die ik gebruikte om te kiemen van een bioboer uit onze streek komen. Daar kijk ik wel eens en zie dat het een mooie maar lastige teelt is..met nog minder opbrengst dan de flageolet. Dus koop ik een 2 kilo linzen bij hen per jaar en steun ik hun bedrijf ook een beetje...

Als je het wilt proberen( of wie dan ook) ik kan je mooie bio linsjes sturen!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik zou het gewoon proberen. Het slimste is misschien linzen te nemen die regionaal ook groeien, of misschien uit Canada (daar is het ook niet altijd warm). Ik ga ook gewoon een paar planten zetten, gewoon om te kijken hoe ze zich ontwikkelen. Heb ik ook wel eens met sojabonen gedaan. Dan weet je gewoon hoe ze er uit zien, niet om de mega opbrengst ervan...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...