veuvecouderc Geplaatst: 2 oktober 2011 Geplaatst: 2 oktober 2011 (aangepast) Verwijderd 20 juni 2012 aangepast door Gast Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
henkg Geplaatst: 3 oktober 2011 Geplaatst: 3 oktober 2011 Speciaal voor mij een apart topic, daar moet ik op reageren!"destillation sauvage". Nog nooit van gehoord. Niet veel over te vinden, maar je foto's verklaren veel.De hele dag, met een boekje, onder een boom zitten wachten tot je aperatief klaar is: dat spreekt mij aan! Heet, en zon, dat zit er dit jaar niet meer in. Omdat wachten is niet echt mijn ding is, en proberen wel:Ik zit te denken aan de volgende proefopstelling (gedestilleerd uit je tekst en foto's):- Tulband bakvorm (de middelste tuut is te hoog, daar moet ik aan gaan zagen of zo). Wijn -voorverwarmd- in de tulbandvorm.- Een of ander roostertje, tulbandvorm erop, een of twee waxinelichtjes eronder.- Daarnaast in het midden onder de tulbandvorm en roostertje een glas. Zo valt het destillaat in het glas buiten de bakvorm, en blijft dus koel.- Uiteraard vershoudfolie over de tulbandvorm, en iets zwaars in het midden om de destillaatdruppels alleen in het midden, waar het schaaltje staat, te laten vallen.- Zo'n insteek vleesthermometer door de folie prikken, om het proces te bewaken. Eerst maar eens zien of jouw idee, samen met mijn tulband-aanpassing gaat werken. Daarna misschien toepassen op zelf gegist spul. Daar moet ik nog eerst eens wat over lezen: in wijn zit nauwelijks methanol, in zelf gegist spul mogelijkerwijs wel. Met de sauvage methode is geen onderscheid te maken tussen de fracties. Zelf gegist spul heeft wel een groot voordeel: er zit geen accijns op. Met wijn als basis heb ik die al betaald. Binnen een paar weken mijn ervaringen (hoofdpijn?) en foto's van het tulband experiment. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
veuvecouderc Geplaatst: 3 oktober 2011 Auteur Geplaatst: 3 oktober 2011 Henk, wij hebben ons experiment van de site van Matthieu Frecon (heb je je Frans al opgepoetst ), hij is zo'n mobiele stoker waar Jet (appelvrouw) het wel over heeft. http://www.devenir-distillateur.com/. Op dagen dat de zon niet schijnt doen zij het op hun zelfgefabriekte BBQ, de foto hieronder staat ook op hun site. Een dergelijk destileer systeem is volgens deze mensen al meer dan 5000 jaar oud en gebaseerd op de alambic van Tepe Gaura (of Tepe Gawra) - Irak. Ik ben reuzebenieuwd naar je experimenten Quote VeuvecoudercDe weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/
jasmin Geplaatst: 4 oktober 2011 Geplaatst: 4 oktober 2011 Doet me denken aan de techniek om rozenwater te maken, maar dat levert geen borrel op.... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
henkg Geplaatst: 9 oktober 2011 Geplaatst: 9 oktober 2011 Mijn eerste experiment is niet echt geslaagd (wijn in ovenschaal, daarin een klein bakje, heel zachtjes verwarmd tot ca 75 graden op het gas). Weinig opbrengst, smakeloos en slap.Dat smaakte niet naar meer. Ben nu aan het kijken naar een Portugese alambiek, iets als deze:http://www.copper-alembic.com/shop/index.php?act=viewProd&productId=391(uiteraard uitsluitend voor decoratief gebruik ) Niet mijn ding, maar dit soort apparaten schijnt ook gebruikt te kunnen worden om etherische olien te destilleren. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Dennis29 Geplaatst: 9 oktober 2011 Geplaatst: 9 oktober 2011 Doet me denken aan de techniek om rozenwater te maken, maar dat levert geen borrel op.... Rozewater maken Tell me more... Quote
jasmin Geplaatst: 9 oktober 2011 Geplaatst: 9 oktober 2011 Doet me denken aan de techniek om rozenwater te maken, maar dat levert geen borrel op.... Rozewater maken Tell me more... Het is hetzelfde principe. Je doet rozenblaadjes in een pan met water. In de pan zet je een schaaltje om het gedestilleerde water op te vangen. Alleen je wacht hier niet op zonneschijn, maar je zet de boel op een zacht pitje op je fornuis. Ik heb even gezocht naar een instructiefilmpje op Youtube voor je. Er zijn er veel: http://www.youtube.com/results?search_query=making+rosewater&aq=f Een willekeurige... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
henkg Geplaatst: 14 oktober 2011 Geplaatst: 14 oktober 2011 Rozewater maken Tell me more...Dennis: Kijk eens hier (weliswaar over lavendel, maar het gaat om het principe): http://indekoperenketel.blogspot.com/2010_07_01_archive.htmlEn er is nog wel meer te vinden over etherische olien destilleren mbv een alambiek. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
henkg Geplaatst: 22 oktober 2011 Geplaatst: 22 oktober 2011 Smartstill:Inmiddels veel gelezen over alambieks en andere apparaten. Ik heb gekozen voor de Smartstill, een alles in een apparaat, oorspronkelijk bedoeld voor het destilleren van water. Ook andere vloeistoffen kunnen ermee gedestilleerd worden.Besteld (http://www.vinimare.nl/contents/nl/d407.html#p4016: EUR 178,-). Snelle en correcte levering.Korte gebruiksaanwijzing: http://www.vinimare.nl/contents/media/gebruiksaanwijzing%20nederlands%20smartstill.pdf Inmiddels de eerste test gedaan, met 4 L goedkope rode wijn. Later ga ik wellicht zelf stookwijn maken, dat is een stuk goedkoper.Het apparaat doet wat het moet doen. Ik wilde niet de bijgeleverde 4 L opvangbak gebruiken, omdat ik de fracties wilde scheiden, zodat ik de eerste 30 ml apart kon houden, en ook periodiek het alcoholpercentage dat tijdens een periode van 10 minuten geproduceerd werd, kon meten.Mijn gefabriekte opstelling ziet er zo uit (het is uiteraard niet noodzakelijk om kristallen wijnglazen als opvangbakje te gebruiken : Bevindingen:- Opwarmen van 4 L duurde ruim een uur.- De ventilator staat altijd aan. Goed hoorbaar, maar niet storend.- Destilleren duurde een kleine anderhalf uur (je ruikt aan de 10 minuten deelproductie dat het percentage lager wordt)- Opbrengst hoeveelheid klopte.- Bereikt percentage (van wijn, 12%): begin: 55%, bij 30% ben ik gestopt. Over totaal: 950 ml, a 45% De smaak, zonder enige toevoeging: valt niet tegen, maar kan beter. Een volgende keer ga ik het carbon filter wel gebruiken.(En wellicht likeuren maken; whisky essences toevoegen; meer ... Wordt dus vervolgd.) Voor geinteresseerden die bijvoorbeeld hun eigen appelwijn willen maken, en daarna stoken: lees je eerst goed in, ook over pectines en daaraan gerelateerde mogelijk hoge methanol percentages! Je wilt immers ook later dit forum kunnen lezen ... Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Tom Geplaatst: 20 december 2011 Geplaatst: 20 december 2011 geweldig zo een apparaat ik heb 3 jaar geleden een gekocht werkt perfect en er kan niks misgaan, ik maakt er div. sorten likeur van stookwijn. sucses er mee. tom Quote
RickT Geplaatst: 22 december 2011 Geplaatst: 22 december 2011 Ik ben een grote liefhebber van kruidenbittertjes. Je weet wel in van die leuke stenen kruiken. Nu kan je dit ook zelf maken [wist ik niet eens] Dus ga ik dit ook eens een keer proberen. Kruidenbitter zelf maken Ingrediënten 1 liter jenever 1 gr salieblad 2 gr venkelzaad 3 gr verse citroen rasp zonder het wit 5 gr korianderzaad 10 - jeneverbessen 8 stuks piment 2 - kaneelstokjes 4 zaadjes kardamon 6 stuks kruidnagel 2 stuks steranijs Bereiden Bereiding Gebruik een neutrale alcohol soort, zoals jonge jenever, wodka of brandewijn. Doe alle ingrediënten in een weckfles en schud het elke dag een paar keer gedurende een maand. Voeg tegen het eind van de maand suiker toe naar smaak (ik voeg 100g suiker toe) en zeef de kruidenbitter Quote Rick`s Steigerhouten Meubelen
appelvrouw Geplaatst: 22 december 2011 Geplaatst: 22 december 2011 Leuk Rick, dat kan ik met onze eigen eau de vie maken! Heb je dit recept van iemand die het al geprobeerd heeft of wat? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
RickT Geplaatst: 27 december 2011 Geplaatst: 27 december 2011 Yep! Was erg lekker. recept is gewoon van internet Quote Rick`s Steigerhouten Meubelen
appelvrouw Geplaatst: 27 december 2011 Geplaatst: 27 december 2011 Mooi! Heb je de suiker als stroop toegevoegd? Piment bedoel je toch die korrels? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
powerlite Geplaatst: 4 januari 2012 Geplaatst: 4 januari 2012 Is alcohol distileren in nederland en frankrijk niet verboden dan ? of spreken we hier puur hypothetisch In belgie vlieg je ervoor in de gevangenis en monster boetses voor tax ontduiking enzo. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 4 januari 2012 Geplaatst: 4 januari 2012 In het recept voor kruidenbitter gaat gekochte jenever, waar je uiteraard netjes je 'tax' over hebt betaald. De rest is uiteraard puur hypothetisch. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
hansm Geplaatst: 4 januari 2012 Geplaatst: 4 januari 2012 Volgens mij mag dat gewoon vrij zolang je het niet verkoopt, eigengebruik kunnen ze volgens mij niet strafbaar stellen. Quote Players only love you when they're playing.
Jorieke123 Geplaatst: 4 januari 2012 Geplaatst: 4 januari 2012 Neuh, mag echt niet hoor Wijn mag naar mijn weten nog net. Bier ook. Maar echt destilleren? Nope. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Harrie Geplaatst: 5 januari 2012 Geplaatst: 5 januari 2012 Destilleren mag wel maar de produktie van alcohol is verboden.Hoever de wet gaat in die beschrijving is mij niet bekend,maar als het zou gaan om destillatie van alcohol,dan kan je gewoon "destilleren" met behulp van onderdruk,wat volgens de wet geen destillatie is .Door het kookpunt te verlagen is toevoeging van warmte niet nodig. Quote
geedee Geplaatst: 6 januari 2012 Geplaatst: 6 januari 2012 Is alcohol distileren in nederland en frankrijk niet verboden dan ? of spreken we hier puur hypothetisch In belgie vlieg je ervoor in de gevangenis en monster boetses voor tax ontduiking enzo. Volgens mij ontduik ik geen tax wanneer ik de ingredienten koop(of de ingredientenzaadjes heb gekocht) en zelf iets brouw en ook zelf opdrink....maar kan me vergissen...dus...ehhemmm..... ik brouw niks zelf Trouwens in Nederland worden 5 wietplanten gedoogd voor eigen gebruik....zou dat voor een likeurtje dan niet gelden? raar maar waar zie ook http://home.zonnet.nl/nvvoorst/ Quote
Bouwvrouwe Geplaatst: 11 augustus 2016 Geplaatst: 11 augustus 2016 De wet; alcohol maken voor oraal genotsgebruik mag niet. Het is wel toegstaan alcohol voor bijvoorbeeld medicinale doeleinden gebruiken.Stevig gestookt spul ontsmet goed open wonden, dus zolang je geen liqueurtjes brouwt is het proces op zich niet verboden.. Iemand verder nog ervaring met de smartstill?Ik overweeg het als kadootje voor vriend, die geen ruimte heeft voor een opstelling als mijn megaketel Quote
Bouwvrouwe Geplaatst: 11 augustus 2016 Geplaatst: 11 augustus 2016 http://forum.bibere.com/viewtopic.php?t=518 Nooit bedacht, het kan dus ook gewoon met plastic emmers.. Quote
paddestoelengek Geplaatst: 1 september 2016 Geplaatst: 1 september 2016 alcohol maken voor oraal genotsgebruik mag niet ben ik blij dat ik m'n zelfgestookte borrel altijd anaal inneem Iemand verder nog ervaring met de smartstill?Ik overweeg het als kadootje voor vriend, die geen ruimte heeft voor een opstelling als mijn megaketel ik heb het ooit ook overwogen, maar ik heb uiteindelijk een klein kolommetje gemaakt van koper welk ik op een weck-ketel heb geplaatst. Het maken van het kolommetje verschafte mij al veel plezier, en ik kan per keer ongeveer met 15 liter stookwijn aan de slag. Beetje old-school, zomers heerlijk in de tuin een avondje stoken, ketel lekdicht maken met een papje van bloem en water...voel me net een moonshiner....beetje balanceren op de grenzen van de wet ga je voor gemak, geen omkijken naar het gehele proces dan werkt de smartstill volgens mij echt wel naar behoren gr Adriaan Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Bouwvrouwe Geplaatst: 3 september 2016 Geplaatst: 3 september 2016 Tsja, je moet wat doen om je darmen schoon te houden, he, ha, ha.Ik heb zelf een flinke omgebouwde koperen ketel staan, maar met de vastgesoldeerde buizen en de poten wordt, hoe decoratief ook, zoiets een beetje te groot voor een standaard middenwoninkje Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.