Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb 10 rubberen weckdoppen besteld, maar hoe ik ze precies moet gebruiken, is me niet helemaal duidelijk. Het lijkt me handig om wijnflessen te hergebruiken. Als ik ze vul en afsluit zo'n rubberen dop, moet ik de flessen dan ook nog wecken?

Groet, Monique

Geplaatst:

Ja Monique dat moet.

 

Eerst de flessen en doppen van binnen goed uitkoken met water en Soda (tot heden deed ik het enkel met water).

Daarna de flessen vullen met de inhoud.

Vervolgens, neem ik aan, de rubberen doppen erop.

Deze flessen in een grote (weck)pan/ ketel koken.

Hier in Hessen doen ze het vaak ook in de oven.

 

Tijdens dit wecken wordt de inhoud gesteriliseerd, zodat bacteriën worden gedood.

Helaas wordt een van de gevaarlijkste bacterie , de botulisme bacterie met koken niet gedood.

Sterker nog, de door het wecken veroorzaakte onder druk geeft de bacterie een prima broedplaats om te groeien.

De botulisme bacterie vermenigvuldigd zich prima in een zuurstof arme omgeving.

Bij fruit(sappen) zou men hier geen last mee hebben, vanwege de hoge(re) zuurgraad van fruit.

 

Overigens ken ik deze doppen niet als weck doppen.

Ik heb er dus geen ervaring mee.

Ik gebruik dit soort doppen om vruchtenwijn mee te maken.

Dan hebben ze een gat , waarin er een waterslot past.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

Hebben die doppen nog een extra bevestiging (klem er overheen of zo iets)? Anders lijkt mij dat ze tijdens wecken eraf ploffen (champagne-effect )

Geplaatst:

Ik heb inmiddels ook een hele voorraad flessen met schroefdeksel (er staan al 50 gevuld in de kelder ), maar ik houd van hergebruik en het leek me handig om hiervoor wijnflessen met een kapje te nemen.

Geplaatst:

Je kunt inderdaad ook heet sap er in doen.

Maar dan is het niet zolang houdbaar als met wecken.

 

Bij de zin:"Als ik ze vul en afsluit zo'n rubberen dop, moet ik de flessen dan ook nog wecken?", had ik niet gedacht aan het vullen met heet sap.

 

Toch blijft het beter de flessen vooraf te koken.

 

 

Wij maken vaak potjes met chutney, appelmoes , kerrie groenten enzovoort.

Dat doe we gewoon in potjes welke overblijven van Jam, Paté of wat dan ook.

We gebruiken enkel de potjes met schroefdeksels.

Deze koken we , direct daarna vullen we deze met de inmiddels verhitte inhoud.

De deksels, die ook gekookt worden op de potjes doen.

En de potjes vervolgens op hun kop zetten.

 

Wanneer ze beginnen af te koelen hoor je de deksels "ploppen.

Dat is een goed teken.

 

Toch blijft het minder lang houdbaar als wecken.

Maar de kerrie groenten houdt het best een jaar uit.

Ze moeten natuurlijk wel donker en koel (kelder) worden weg gezet.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

Beste 'kustlijn',

Het sap gaat rechtstreeks vanuit de sappan, dus kokend heet, de flessen in. De kapjes schijnen dan vacuum te trekken.

Ik maak ook regelmatig appelmoes en jam, maar kom dan al gauw gebruikte potjes tekort, de sapflessen heb ik nieuw gekocht, ik zou niet wten hoe ik daar anders aan moest komen.

 

'Toch blijft het beter de flessen vooraf te koken.'

--> ik heb nooit gezegd dat ik de flessen niet eerst uitkook

Geplaatst:

"'Toch blijft het beter de flessen vooraf te koken.'

--> ik heb nooit gezegd dat ik de flessen niet eerst uitkook"

 

 

Dat klopt harmony, dat heeft u niet gezegd.

 

Evenmin dat u met stoom sap produceert.

Wij doen dat op de koude manier, door persen dan wel met een sap centrifuge.

Dat gaat ook.

Ik ging er blijkbaar gemakshalve van uit dat u dat ook op die manier doet.

Even vergetend dat wij ook zo'n stoomextractor hebben, zoals velen anderen.

Wij gebruiken hem echter tot op heden niet.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Geplaatst:

Wij zijn begonnen met een sapcentrifuge. Dat was voor grotere hoeveelheden best veel (schoonmaak-) werk. Op dit forum las ik over een sappan/ontsapper. Het gebruik hiervan vind ik handiger, ik halveer de appels en er past ca 1 emmer appels in de pan. Hieruit maak ik 4 flessen. Het sap gaat rechtstreeks heet in de flessen, bij de sapcentrifuge moest ik het sap eerst nog verhitten.

Aangezien we nu al een kruiwagen of 4 appels en peren verwerkt hebben en er nog enorm veel aan de bomen hangt, gebruik ik liever de sappan.

En zoals eerder gezegd lijkt het me handig wijnflessen te hergebruiken, dan met een rubber kapje.

Eerlijk gezegd begrijp ik ook niet precies wanneer je iets moet wecken, ik heb dat gedaan met pompoensoep, rode kool en pastasaus, deze heb ik meteen heet in schone potten gedaan. Nou ja, het wecken kan vast geen kwaad

Geplaatst:

Wecken doe je , dacht ik, met alles dat je niet in koelkast of diepvries doet en toch langere tijd wil bewaren. (behalve dan als je door suiker of azijn de zaak inmaakt en het suiker(azijn) gehalte hoog genoeg is dat het niet kan bederven)

Geplaatst:

Volgens mijn inmaakboek moet je appelsap steriliseren of pasteuriseren dus het is niet overbodig!

Als je er een siroop van maakt (50 procent suiker oid) dan hoeft dat niet.

  • 2 years later...
Geplaatst:

je kunt ze ook eerst voorzichtig afwassen met heet sodawater, laten drogen en dan 15 minuutjes in de oven leggen op 110 graden; bij het vullen zijn ze dan al heet genoeg en ook gesteriliseerd

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...