Carientje Geplaatst: 10 augustus 2020 Share Geplaatst: 10 augustus 2020 In mijn tuin staan deze vier verschillende struiken. Ze zijn heel erg verwaarloosd door de vorige bewoners. Maar daarover in een ander posting. Nu zie ik dat alle bessen de kleur hebben die ze moeten hebben (denk ik) en dus geplukt kunnen worden. Het zijn er heel veel, vooral de rode bessen. Dus ik wil die gaan invriezen. Is het nu het goede moment om te plukken? En die witte besjes (zie foto), hoe heten die en zijn die ook eetbaar? En dan nog die hele donkere besjes, zelfde vragen Alvast bedankt voor jullie moeite. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
RobO Geplaatst: 10 augustus 2020 Share Geplaatst: 10 augustus 2020 proeven en dan beslissen of ze lekker genoeg zijn: rode bes is hier best zuur maar prima in combinaties witte bes is lekker zoet als ie rijp is, net voordat het snot wordt, anders is ie wrang zwarte bes is wsnlk een josta bes, beetje vlakke smaak als ie rijp is, gaat hier ook in de combinaties met druif, peer etc. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Flup Geplaatst: 10 augustus 2020 Share Geplaatst: 10 augustus 2020 Kruisbessen, rode bes, zwarte bes (cassis) en witte aalbes. Allemaal plukrijp en als je twijfelt gewoon even proeven. De witte aalbes is zoeter dan de rode aalbes. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
weknow Geplaatst: 10 augustus 2020 Share Geplaatst: 10 augustus 2020 De oogsttijd zal bij al deze bessensoorten per ras veel kunnen verschillen. Tussen de vroegste soorten en de latere van hetzelfde fruit kan tot 3 maanden verschil in oogsttijd zijn. Proeven en (kruisbes) voelen of ze al wat zachter worden per ras/struik is zeer aanbevolen. Ook over de smaak geen algemene uitspraken....Bij rode bessen en ook kruisbessen zeer grote verschillen in smaak (en ook zoetheid). Net als bij latere appels en peren zijn de latere rassen minder kritisch in oogstmoment, kunnen langer rond het rijpe aan de struik blijven zonder overrijp te worden, en zijn over het algemeen ook voller en aromatischer van smaak. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Carientje Geplaatst: 11 augustus 2020 Auteur Share Geplaatst: 11 augustus 2020 Invriezen van de bessen? Ik begin met de rode. Moet ik ze eerst wassen en van de steeltjes halen voordat ik ze invries? Ik heb gelezen om ze eerst op een borst te leggen, invriezen, en daarna in afsluitbare zakjes. Maar ik vind nergens of ik ze eerst moet wassen en van de steeltjes halen. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Goudsbloempje2 Geplaatst: 11 augustus 2020 Share Geplaatst: 11 augustus 2020 Ik zou ze wel eerst wassen. Daarna heel goed uit laten lekken. Verder ligt het eraan wat je erna mee wilt doen. Voor de gewone consumptie ris ik ze. Voor de jam laat ik het takje eraan en zeef ik dat er later uit. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mastert Geplaatst: 15 augustus 2020 Share Geplaatst: 15 augustus 2020 Weet iemand welke rassen dit zijn? Bij mij zijn alle bessen allang gerijpt, en geplukt Ik zoek nog wat goede, late rassen. Rode aalbes heb ik Roodneus, die zou laat zijn, maar bij mij, twee jaar na planten, nog niet productief. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Patrijs Geplaatst: 15 augustus 2020 Share Geplaatst: 15 augustus 2020 Deze bessen staan in Finland, neem ik aan, en rijpen later. Ik heb rode bessen die rijp blijven hangen waardoor je regelmatig een beetje kan plukken. De soort weet ik helaas niet. Quote De moestuin van Patrijs Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.