Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Aardbeien overbemest, en nu?


lentemc

Aanbevolen berichten

Hi allen,

 

Complete amateur hier.

 

Ik heb online aardbeien kluiten besteld (vier soorten), aardbeienmeststof en plastic folie.

Half maart heb ik de aardbeienplanten buiten in bakken geplant (leemgrond, denk ik) en 12gram aardbeien meststof bij de wortels in het kuiltje gegooid tijdens het planten. Flink wat water erbij gegooid de eerste keer, twee weken later nog eens een flinke beurt. Het folie zit altijd onder de condens, alhoewel de grond niet heel vochtig voelt.

 

Nu zie ik dat een aantal van mijn plantjes die vroeg begonnen zijn met het aanmaken van blad bruine randen krijgen of zwarte bladpuntjes. Dus ik ben gaan zoeken en kwam een aantal topics tegen over overbemesting. Aangezien ik de planten teveel en te vroeg meststof heb gegeven (?), denkende 'het is toch traag afgevende dus dan ben ik er klaar mee?' , weet ik vrij zeker dat het overbemesting moet zijn. En als ondersteuning van de hypothese zou ik zeggen dat grosso modo de planten die iets lager in de grond zitten, en daardoor een extra veel water hebben gehad, er het best bij staan.

 

Nu is eigenlijk de vraag hoe verder.

 

Situatieschets:

  • - Een deel van de planten doet het goed

  • - Sommige planten hadden veel tijd nodig om wakker te worden maar beginnen nu ook blad te maken

  • - Andere planten is het eerste blad dood en geen verder teken van leven

  • - En er zijn enkele planten waarvan het eerste blad dood is, maar er iets wolligs pluizigs in de kern zit waarvan ik hoop heb dat het nieuw blad is.

 

Het is van alles wat. Van iedere aardbei soort zijn er wel een paar die er goed bij staan en een paar niet.

 

De grond uitspoelen is volgens mij de beste aanpak? In eerste instantie lijk ik gebeten te zijn door mijn naiviteit dus vandaar dat ik dit topic maak zodat ik niet van de regen in de drup beland. Wat is jullie advies?

 

Alvast bedankt

 

Edit: afbeeldingen

 

Gele randjes:

PptMz5r.jpg

 

Zwarte randjes:

3JgFMqP.jpg

Fyi4SdE.jpg

znZIriW.jpg

 

Doorstarters

6o2Izdm.jpg

3RvnMsV.jpg

 

 

Ik maak de volgende schattingen

40/80 gaan goed

10/80 zijn nog in slaapstand/slaan niet aan

15/80 vertonen bruin/geel randje

5/80 vertonen bruind/geen randje maar lijken wel meer blad aan te maken

10/80 is het eerste blad verwelkt en verder geen teken van activiteit

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Overbemesting kan heel goed, kan mede de oorzaak zijn hoor, maar het allereerste wat ik dacht toen ik je verhaal las, was : waarom folie ? Dat folie moet er gelijk af ! De aardbeiplanten zijn goed winterhard, alleen als er bloemen in zouden zitten, wat er nu niet in zitten bij jou, die zijn in bloei wat vorstgevoelig. De planten kunnen veel hebben. Dat folie doet kwaad !

 

Gelijk vandaag er af halen. Regelmatig water geven, niet té veel natuurlijk, maar regent het niet eens in de 3 dagen mag zeker. Zijn ze goed aan de groei verminderen naar eens in de week en dat een paar weken vol houden.

 

Aardbeien zijn sterke planten hoor, zal wel goedkomen. ps. Een foto helpt ook bij het beoordelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou de planten laten staan en niet nog eens verplanten. Aardbeien kunnen wel wat mest hebben.

 

En zoals Bit zegt folie niet over de planten zetten, doet ze alleen maar slecht. Men legt soms folie/gronddoek met plantgaten in voor de planten (zelf doe ik dat niet).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt aardbeien prima verplaatsen, het zijn erg sterke planten! Mijn oude planten die ik had ontdaan van kluitaarde en op een hoop had gegooid om af te voeren, liepen na 3 weken gelegen te hebben gewoon uit.

Als je aardbeien plant, moet je eigenlijk nooit direct voeding geven en al helemaal niet in het kuiltje omdat de wortels dan drect in contact komen met de meststoffen (vaak zouten). Ook worden de meststoffen in opgeloste vorm meegevoerd met het regen/gietwater naar beneden, dus daar heeft je ondiep wortelende aardbeiplant niet veel aan.

Omdat onze moestuineigenaar de moestuin ploegt en bemest met paardenmest, haal ik aardbeiplanten vlak voor de ploeg uit de vollegrond en plaats ze in mijn kas. Kunnen ze lekker voortrekken. Daarna gaan ze terug op een ander plekje in de moestuin. Mijn aardbeiplanten varen daar wel bij. Twee weken na het planten geef ik pas wat mest, maar dus wel rondom de aardbeiplant op de grond, niet op de bladeren.

 

Nu geef je aan dat de nieuwe bladeren bruine bladranden gaan geven. Als die waarnemingen nog actueel zijn, zou ik geen moment twijfelen en de aarbeien van een nieuwe onderlaag voorzien. Je kunt de bemeste onderlaaggrond in een latere fase gebruiken om rond de aardbeiplant te verdelen. Als de nieuwe bladeren groen bljven, dan is de concentratie meststoffen door uitspoeling al wat lager geworden en komt het vast goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het originele topic heb ik geupdate met afbeeldingen.

 

@Bit

Ik heb er dit soort folie overheen gehangen:

https://www.aardbeiplantje.nl/webshop/index.php?route=product/product&path=60&product_id=140

 

Het folie heb ik er afgehaald.

 

Dus als ik het goed begrijp moet ik ervoor zorgen dat de aardbeien niet langer dan drie dagen zonder water moeten komen te zitten? Is dat puur algemeen advies of om de meststoffen uit te spoelen? Want als het dat laatste is, hoe lang zou ik dat moeten volhouden denk je?

 

@oscardevos

Mijn redenatie is de volgende. De meststoffen die de wortels niet bereiken kunnen ook geen kwaad doen. Aangenomen dat mijn analyse van de situatie, overbemesting, juist is. In die zin denk ik dat veel water geven en het nog verder verdunnen dus het gewenste effect kan hebben. Als de mest bovenop de grond lag en die meststoffen naar beneden gespoeld zouden worden zou dat extra kwaad hebben, als ze diep in de grond zitten nauwelijks.

 

De afweging is dan de plant nogmaals een klap geven door hem uit de grond te halen, of gewoon de mest proberen te verdunnen? Uit de grond halen heeft hoe dan ook impact, verdunnen heeft potentieel geen/minimaal impact.

 

Wat denk jij daarvan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op deze ( onduidelijke) foto`s lijkt het alsof de aardbeien te diep geplant zijn.

 

Te veel mest geeft losse halzen aan de vrucht en kan de planten laten verbranden. Zelf geef ik aardbeien geen mest maar rijpe compost.

Aardbeien groeien in het wild aan de bosrand en houden van een grond met organische stof (> 2%).

Zorg ook voor luchtige grond, goed bewortelbaar.

Een lichte mestgift kan als de planten goed aan het groeien zijn.

Voor de traditionele teelt kan je even hier: KLIK kijken.

 

Een foto van mijn frigostekken van aardbeiplantje op 30 maart, ondertussen is er een derde blad bijgekomen aan iedere plant.

 

IMG2019033113481853781554492444.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

N.a.v. je foto's: je jonge aardbeiplantjes (op de foto's) zien er slecht uit, hebben zichtbaar last van de meststoffen en zoals Patrijs al aangeeft , zie ik ook enkele aardbeiplanten op de foto's die te diep staan. Overigens geef ik bij het planten van mijn aardbeien een mooi kraagje compost en 2 weken na het planten een handje koemestkorrels en bij de aanvang van de bloei nog wat kalium.

 

Je geeft aan dat het traag werkende meststof is en dat je dit met veel water geven wil oplossen. Traag werkende meststof lost nu eenmaal langzaam op. Als je nu een probleem hebt, dat zeer waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een te hoge concentratie van traag werkende meststof dat in direct contact staat met de aardbeiwortels, dan betekent het dus dat je heel veel water moet gaan geven om de boel te verdunnen en dat is ook weer niet goed voor aardbeiplanten. Voor mij zou de keuze eenvoudig zijn, zeker dus omdat je de planten ook wat te diep hebt staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de feedback allemaal.

 

Verleden weekend ben ik de planten allemaal langs gegaan. Bij daglicht zagen ze er iets minder dramatisch uit dan tijdens de schemer.

 

Het folie had ik al verwijderd.

 

Ik heb de planten vrij gemaakt die wellicht te diep stonden. De planten die overbemesting verschijnselen hadden heb ik voorzichtig uitgegraven en de bemesting zoveel mogelijk verwijderd en vervangen met schone grond.

 

De overige planten heb ik besloten om te laten staan en niet aan te raken zolang ze het goed doen.

 

Daarnaast heb ik besloten om nog een aantal extra Friso stekjes te bestellen, mocht de eerste aanplanting toch nog op een later moment meer problemen krijgen. Bij die zal ik de fouten die ik gemaakt heb vermijden

 

Bedankt voor de hulp nog allemaal!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...