Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wat heb je net gegeten, of ga je nog eten (uit eigen tuin) 2019


Mellie

Aanbevolen berichten

Omdat ik het stukje Oosterschelde, op 5 minuten lopen, ook een beetje als mijn eigen wildpluktuin zie:

Krabbetjes (strandkrab, die kleintjes) gevangen. Voor het allereerst.

Met een kwartiertje hengelen had ik anderhalve kilo:

2019070416541145981562265673.jpg

 

Stond zonet op:

2019070419561886791562265672.jpg

 

Volgens dit recept:

Na passeren de basissoep geproefd: prima, heel krachtig, moet misschien iets verdund worden.

Afmaken tot bisque (met een beetje room) pas morgen.

 

Èdit: Recept heb ik daarna aangepast. Is verfijnder van smaak geworden, en toch niet minder krachtig: post402361.html#p402361

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mmm, HenkG die bisque lijkt me heerlijk!

Sja, doden van dieren blijft lastig vrees ik.

 

Wij aten eergisteren de eerste sperzieboontjes en welgeteld 3 snijbonen met een waanzinnige tomatensalade van tomaat nummer 2 en 3 uit de kas

Het was bijna 1 kg!

 

4f7fe455f48dd7153cb49c74344340cb.jpg

 

Gisteren dan eindelijk de kip tikka masala gegeten. Naan erbij gebakken. Zó lekker! De knoflookpasta over een paar naans gesmeerd. Sjonge jonge. Dat was smullen.

 

6c1b6b292451cea4aafc6a51f68bb51e.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

sperzieboontjes uit de tuin

die bij nader inzien jonge bruine bonen bleken te zijn

maar lekker dat ze waren!!

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fish en chips! Met zout en azijn. Mmmmmmmmmmmmmm! Of die rare witte saus. Hoe heet dat ook weer Ravigotte?

 

Hier weer die köfte van de grill, wat Veldvarkenknakworsten (mmmmmmmm!) en wat schouderkarbonades. Verder een salade van koolrabi (van wie had ik die zaadjes superschmelz? Wat een topper is dat!!!) en uiteraard weer wat tomaten in plakjes op een pizzabord met wat kruidenzout, citroensap en olie. Meer heeft een mens niet nodig!

Of wacht, we hadden ook wat nwe piepertjes in de schil en enkele courgettes gegrild. Na het vlees. Wordt meteen je gril een beetje schoon en geeft een heel lekker smaakje. (Wij hebben zo’n elektrische grill, zeg een soort veredeld tosti-ijzer )

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

In totaal 1 kers gegeten. Wel een mega kers een Amerikaanse gigant van het een of het ander. Rest is naar de vogels gegaan. Die waren iets sneller. Jank

 

Wel eigen eitjes op en sperzieboontjes en veel sla uet. De nieuw gezaaide sla begint al aardig op te komen gelukkig. Er gaat hier elke dag sla in

Link naar reactie
Delen op andere sites

Veel courgettes al gegeten, we gieten ze extra bij om wat oogst te hebben. Ik heb twee planten Costata Romanesco die ik by far de beste en lekkerste courgettesoort vind. Dan nog twee planten Libanese witte, maar daar heb ik nog weinig oogst van.

De courgettes bak ik vaak met knoflook totdat de stukjes wat zachter zijn als bijgerecht, en als Indisch bijgerecht met wat extra ketjap manis of tamari. Verder al friet en in de schil gekookte aardappels Rosabelle gegeten.

We eten nu ook heel veel kruiden uit de tuin, veel venkel en dille, basilicum en bieslook.

De eerste twee tomaatjes uit de kas ( Black moor, alweer een winnaar van Charly)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Blauwschokkers kapucijners

Even blancheren, daarna glaceren in een laagje bouillon, roomboter en een sjalot.

 

Sante aardappelen

In de oven met knoflook, tijm, rozemarijn en olijfolie, z'n 45 minuten op ongeveer 150 graden.

 

de roomboter en olijfolie komen uit de winkel.

 

Voor de bouillon:

Wortel, ui, prei, selder, laurier, peterselie, kruidnagel, jeneverbes, zwarte peper, zout.

Aan de kook brengen daarna 4 tot 8 uur trekken op laag vuur.

 

kruidnagel, jeneverbes, zwarte peper en zout uit de winkel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een allegaartje van beetjes, allemaal uet.

 

Aardappels, kohlrabi, 3 snijbonen, handje speciebonen, bietjes.

In eerste instantie leek het erop dat we naar de friettent moesten, maar

toen bleek het resultaat toch erg lekker te zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn krabbensoep van strandkrab, 1e probeersel (wat-heb-je-net-gegeten-of-ga-je-nog-eten-uit-eigen-tuin-2019-t24891-270.html#p402126) was meer dan prima. Een aanrader.

Inmiddels een tweede versie gemaakt, nu met 2,5 kilo. Bereiding bijgesteld met eigen ideeën. Nu helemaal perfect!.

2019070719102334491562690976.jpg

 

Als er vraag naar is (lang niet iedereen kan erg makkelijk aan verse strandkrabbetjes komen), dan bericht ik -in de recepten rubriek- over:

- Vangstmethoden. Hoe, waar, en wanneer. Op een goeie plek en tijd: minder dan 10 minuten per kilo.

- Minst dieronvriendelijke voorbereiding.

- Complete bijgestelde recept.

 

Samenvattend: strandkrabbetjes: het ideale wildpukken.

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Stampot rauwe andijvie

 

-Anais aardappelen koken

-Volle melk, roomboter, laurier, jeneverbes, kruidnagel, tijm, rozemarijn, zwarte peper en zout opzetten (zachtjes) (kan eventueel ook wat room bij.)

-Andijvie wassen en snijden.

-Shiitake paddenstoelen snijden en krokant bakken.

-Gekookte aardappelen door een bolzeef wrijven met een lepel.

-De melk/boter mix door de aardappelen mengen.

-Andijvie erdoor.

-In een diep bord doen en de gebakken paddenstoelen erop!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op zoek naar iets waarbij ik peultjes en makreel (had ik nog) kon gebruiken stuitte ik op een recept voor bij de spaghetti.

 

Uitje en knoflook bakken.

Peultjes kort gaar koken (150 gr...)

Doperwtjes gaar koken (150 gr...)

Doperwtjes met ui en knof in keukenmachien met wat munt (heb er zelf nog olijfolie en rucola en basilicum bijgedaan) en fijnmalen. Hier had eigenlijk nog room bij gemoeten maar vond het bij mij wel smeuiig genoeg.

Opnieuw opwarmen, proeven en zo nodig verder op smaak brengen.

Saus over de spaghetti, peultjes erover en dan de makreel (gestoomd of gerookt) erbij in stukjes.

En ik heb er dan ook nog parmezaan over gedaan.

 

Prima methode om van veel peultjes af te komen.

In plaats van doperwtjes heb ik namelijk de inhoud van de te grote peulen gebruikt. Dat ruimde lekker op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...