Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Broccoli vormt geen stronk


Knikkie

Aanbevolen berichten

Ik heb een paar broccoli planten staan die een wat moeilijke start hadden (ik denk dat vogels in de jonge planten hebben gezeten) maar het toch gered hebben. Nu staan ze al zo’n 2 maanden, flinke planten geworden maar ik zie niets dat op een broccolistronk lijkt. Moet ik meer geduld kweken of zou er iets misgaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Knikkie,

 

Ik vraag mij precies het zelfde af. Bij mij heeft de brocco wel een zware periode gehad waarin deze werd aangevreten door rupsen van koolwitjes. Sinds toen is de plant een beetje achteruit gegaan. Bij mij staat er slechts één broccoli probeersel in een potje. Ik heb de onderste twee bladeren verwijderd omdat deze meer gat dan blad waren. Ook hier geen tekenen van een mooi stronkje voor zo ver ik kan zien... Ziet jouw broccoli er ook zo uit?

 

2018061611115016931529140490.jpg

2018061611124741591529140489.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vroeg mij dat nu net af bij mijn romanesco. De planten zijn enorm groot en staan in de volle grond, maar stronken, ho maar! Is mijn eerste jaar dat ik Romanesco teel, maar als dit normaal is wordt dat ook gelijk mijn laatste jaar. Zonde van de ruimte in de tuin!

 

Heb even op draaihartigheid gegoogeld, maar of dat de oorzaak is? Er staat lavendel en tomaat bij de plant (wordt ook aangeraden om dit tegen te gaan) en er zit ook een kern in de plant. Moet wel bekennen dat ik andere planten heb geruimd omdat daar wel de kern van was uitgehaald. Ook draaien de bladeren bij mij niet.

 

Foto voor de duidelijkheid. De plant is nu zeker 1m2 groot.

 

Romanescojuni96051529149694.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Elmigo:

 

Het is maar goed ook dat jouw broccoli nog geen stronk maakt, daar is het plantje nog veel te klein voor.

Broccoli`s moeten eerst groeien, hard groeien.

Geef ze regelmatig water en voldoende voeding.

Dan worden het flinke planten, een meter hoog en een halve M2 opppervlak.

Zet ze ruim genoeg of in een flinke pot.

Krijgen ze stress door droogte, voeding te kort, ongedierte of iets anders dan gaan ze eerder bloemen maken en blijft de broccoli kleiner.

 

De stronk komt pas op het eind, als de groei verder uit de plant is.

Maar dat gaat dan ook hard. Ik schat in een week of twee drie.

De laatste dagen kijk ik iedere dag omdat als je de laat bent de "stronk" open gaat en de bloemetjes gaan bloeien.

 

De snelheid is afhankelijk van de temperatuur, bij koel weer gaat het aanzienlijk langzamer en geoogst in de koelkast staat dit proces bijna stil.

 

Hier een foto van een van de broccoli`s die ik afgelopen week geoogst heb van een mooi uitgegroeide plant van een meter hoog:

 

 

2018-06-06-1361871529151626.27

 

 

De broccoli die er naast stond was aanzienlijk kleiner, en ik dacht ze ook kleiner te oogsten maar na een paar dagen waren ze even groot en oogst klaar.

 

 

2018-06-11-1339351529152296.25

 

@ Flup:

 

Het gaat hier niet over bloemkool, maar de teelt is vergelijkbaar al duurt de teelt wat langer.

Jouw plant zier er zo op het eerste gezicht mooi uit.

Alleen worden bloemkoolplanten nog groter!

 

En normaal gesproken, hoe groter de plant hoe groter de kool.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Patrijs dank voor de info! Ik heb totaal geen ervaring met broccoli dus vandaar ook maar één plant genomen om uit te proberen. Zal hem maar even in een grotere pot stoppen zodat deze genoeg ruimte heeft. Ik ben benieuwd wat het wordt! Ben ik niet te laat begonnen met zaaien? Aangezien ik hier ook al brocco met stronkjes voorbij zie komen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Flup:

 

Het gaat hier niet over bloemkool, maar de teelt is vergelijkbaar al duurt de teelt wat langer.

Jouw plant zier er zo op het eerste gezicht mooi uit.

Alleen worden bloemkoolplanten nog groter!

 

En normaal gesproken, hoe groter de plant hoe groter de kool.

 

Romanesco is geen bloemkool bij mijn weten?

Heb ook bloemkool in de tuin staan en die vormt al mooie bloemkolen, maar de Romanesco groeit verder. Romanesco is dacht ik wel familie van broccoli en bloemkool.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Broccoli kan geen bloemhart vormen door draaihartigheid, zoals hierboven is gezegd, maar ook door de larven van de koolgalmug. Ze vernielen het punt in de plant waar bloemkool, broccoli en romanesco willen gaan bloeien - bloemkool, broccoli en romanesco zijn immers bloemknoppen.

Het is een goede reden om deze planten te kweken onder insectengaas.

Ik had er toch soms last van omdat ik het gaas van de planten haalde omdat ze er te groot voor werden; ze drukten het gaas omhoog en het blad er onder verfrommelde - voordat de bloemhoofdjes zich vormden. Ik worstelde een beetje met het probleem: gaas laten zitten waardoor het blad van de planten verfrommelt, of ze de ruimte geven zonder gaas. Als het gaas wordt weggehaald zag ik daarna soms dat het hart van de inmiddels grote planten zo rot was door koolgalmug, dat het enorm stonk - echt een geur van verrotting - en dat er groene vliegen op af kwamen.

Afgedekt houden is het devies.

 

En @Flup: een paar jaar geleden had ik ook voor het eerst romanesco in de tuin. De planten werden enorm breed en het duurde een eeuwigheid voordat er een bloemhoofd kwam. Uiteindelijk zag het er wel prachtig en voorbeeldig uit - maar we vonden het niet lekker! Scherp als foute radijs met een zweem van broccoli/bloemkool. Kan aan de grondsoort liggen. Vanwege de smaak komt hier geen romanesco meer in de tuin, maar ook omdat de plant langdurig heel veel ruimte in neemt. Een romanesco-kool levert je een maaltijd op (hier niet lekker) maar op dezelfde plek hadden we ook vier bloemkooltjes kunnen hebben.

 

En @Elmigo: Koolplanten hebben ondergronds net zo veel ruimte nodig als bovengronds. In een potje wordt het helaas niets.

Succes iedereen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 years later...

Toen ik in het grijze verleden een grote groentetuin had had ik veel last van de koolgalmug. De larven daarvan verminken de koolplanten op de plek waar de kool, bloemkool of broccolistronkjes moeten groeien. Mijn remedie van destijds: brandnetelbladeren enkele dagen laten weken in water en de "soep" daarna om de paar dagen op de cruciale plekken van de koolplanten sproeien met een plantenspuit. Zo werd ik van een heel verdrietige weer een heel blije koolplantenteler! 

Het is dus een preventieve actie. Als je weet dat je last hebt van de koolgalmug, moet je de planten vanaf het begin behandelen. Als de planten al beschadigd zijn, dan zit er een litteken op de plek waar jij de stronk of kool wit zien groeien en ben je te laat...

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...