Frans Geplaatst: 19 februari 2018 Geplaatst: 19 februari 2018 De quinoa die ik bij Albert Heijn zag staan (paarse verpakking,zie foto) bleek tot mijn verrassing een 100% nederlands product te zijn. Wat in nederland professioneel geteeld kan worden moet ook in je eigen tuin kunnen groeien dus ging de quinoa mee naar huis voor een kiemtest. Ook de sojabonen die vlakbij stonden (uiteraard niet van nederlandse oorsprong) gingen mee voor een testje want ik heb altijd wel eens sojabonen willen telen. De quinoa (houdbaarheidsdatum op de verpakking 04/2020 , waarschijnlijk productiejaar 2017) kiemde bij een testje via de deno methode binnen 24 uur. Rechtstreeks in pot gezaaid stonden de plantjes in enkele dagen massaal boven de grond. De sojabonen hadden er met mijn modem als warmtematje ongeveer een week voor nodig en de kiemkracht lag met 30% een stuk lager. De houdbaarheidsdatum volgens het pak is 07/2019 en daarom zijn ze vermoedelijk al geteeld in 2006 en overjarig. Toch is een kiemkracht van 30% nog steeds de moeite waard. De quinoa moet goed in de vollegrond te telen zijn. Voor de sojabonen heeft teelt in de kas de voorkeur denk ik. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
jootje Geplaatst: 20 februari 2018 Geplaatst: 20 februari 2018 Wat leuk....soja bonen lijkt me wel wat....maar znder kasje? Hmmm...wie niet waagt, wie niet wint? Quote
annaelizabeth Geplaatst: 20 februari 2018 Geplaatst: 20 februari 2018 Ik heb een keer de edamame buiten geprobeerd. Ze deden het wel maar de opbrengst was gering. Misschien is het seizoen te kort geweest. Wel stoer natuurlijk, je eigen sojaboon. Quote
Mellie Geplaatst: 20 februari 2018 Geplaatst: 20 februari 2018 Ik zaai sinds 2 jaar soya bonen buiten. Kleinschalig overigens want mijn kweeklust is groter dan mijn tuin. Ging prima. Wel binnen voorkweken. Las ergens op het forum dat soyabonen nooit zon grote opbrengst hebben. Dus als je er veel van wilt, meer van zaaien lijkt me. Quote
geedee Geplaatst: 21 februari 2018 Geplaatst: 21 februari 2018 Benieuwd naar het vervolg Het oogsten van quinoa is best bewerkelijk, vind ik. Er staat een filmpje van 15 minuten op youtube met titel : Quinoa, van zaaien tot oogsten. Quote
Frans Geplaatst: 22 februari 2018 Auteur Geplaatst: 22 februari 2018 Het zuiveren van de zaden moet via een droge methode veel sneller en eenvoudiger kunnen geedee en ik heb al een idee hoe zoiets kan. Bovendien geeft dat gedoe met water in het filmpje ook nog eens kans op ongewenst kiemen van de zaden want quinoa hoeft bij wijze van spreken maar water te ruiken en het kiemt al heb ik gemerkt. En waarom zou je dat zeepachtige laagje rond de zaden (saponine) er niet pas afwassen als je de zaden daadwerkelijk gaat gebruiken ? Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
geedee Geplaatst: 25 februari 2018 Geplaatst: 25 februari 2018 Nou ik hoopte al op een snellere methode want al dat spoelen en zeven maal tíg keer, is mij te omslachtig! Ik dacht ook al of de "kussensloopmethode"van Jorieke niet iets was. Quote
Frans Geplaatst: 13 april 2018 Auteur Geplaatst: 13 april 2018 Vandaag een aantal quinoa plantjes vanuit hun potjes in de kas over gezet naar de vollegrond. Ze staan nu in een nettenkooi omdat ik verwacht dat anders de vogels weinig voor mij zullen over laten als de zaden straks gaan afrijpen. Met de sojabonen van Albert Heijn ga ik niet verder. Het leek me verstandiger om zaden van een ras te kopen (Elena) dat bewezen heeft geschikt te zijn voor ons klimaat. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Anna3 Geplaatst: 17 april 2018 Geplaatst: 17 april 2018 Ben wel benieuwd naar je idee voor het sneller oogsten van de zaden Frans. Ik heb afgelopen jaren quinoa geteeld (zonder net), 1x zaaien en je hebt voor altijd quinoa Eerste keer was ik te laat met oogsten en was alles al verrot in de regen. Afgelopen jaar dacht ik op tijd te zijn en regende het niet, heb ik steeds gevoeld of de zaden er al uit zouden vallen, maar dat valt tegen. Er blijft veel 'troep' aan de zaden zitten. De verdroogde bloemaren zagen er vrij donker, bijna zwart uit (rode quinoa) en toen heb ik ze toch maar afgeknipt voor de regen. Ik heb ze laten drogen en stukken aren tussen m'n handen tot poeder gewreven, daarna zeven en blazen etc. maar er blijven stukjes tussen zitten. Het grootste deel van de aren ligt nu nog steeds in een bak, te wachten op de ultieme opschoonoplossing Quote
Frans Geplaatst: 15 oktober 2018 Auteur Geplaatst: 15 oktober 2018 Vandaag de rijpe zaadschermen (of hoe noem je die dingen eigenlijk) van de quinoa planten geoogst om na te kunnen drogen. Er waren nog vrij veel onrijpe en halfrijpe schermen maar omdat langer wachten geen zin meer heeft zijn die samen met het plantenafval op de composthoop gedumpt. Een gedeelte van de planten stond in een gaaskooi om ze tegen vogels te beschermen. Zoiets blijkt achteraf niet nodig want vogels hadden totaal geen interesse in de zaden. Het blijft voorlopig mooi en droog weer en met het beetje wind dat er is zullen de zaden gauw kurkdroog zijn en gemakkelijk geschoond kunnen worden. Dat ging overigens nu al vrij goed getuige het kommetje met al redelijk goed geschoonde zaden dat je hier ziet. Schonen gebeurde in 2 fasen. Eerst zeven met een huishoudzeef waarvan de gaatjes een zodanige diameter hebben dat ze de zaden door laten maar het grovere vuil zoals takjes en stukjes droog blad achter houden. Fase 2 is het zaad/kaf mengsel dat daarna over blijft van enige hoogte in een emmer laten vallen terwijl een ventilator tijdens de val de lichte kafdeeltjes weg blaast. De zwaardere zaden vallen in de emmer . Dit een paar keer herhalen.Maar ook dan is er nog wat restvuil en dat moet weg voordat je de zaden gaat gebruiken. Ik doe momenteel nog een testje met wat zaden in een glas water. Even roeren en er komt nog vuil en wat restjes kaf boven drijven. Als je het water afgiet en dit een paar keer herhaalt zou je geheel schone zaden moeten kunnen over houden. Quinoa moet sowieso toch al voor gebruik gewassen worden om het saponine laagje dat om de zaden zit te verwijderen. Binnenkort maar eens een grotere portie zaad wassen en een leuk receptje zoeken. Ben benieuwd. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Frans Geplaatst: 17 oktober 2018 Auteur Geplaatst: 17 oktober 2018 Niks mis met de kiemkracht van de zaden die na het afgieten van het spoelwater in het glas bleven staan. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
appelvrouw Geplaatst: 17 oktober 2018 Geplaatst: 17 oktober 2018 Voor mij wordt het volgend jaar proberen dank zei Frans . Die kiemen Frans, heb je die ook opgegeten? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Waaslander Geplaatst: 18 oktober 2018 Geplaatst: 18 oktober 2018 Het was de bedoeling om dit jaar amaranthe golden te proberen is er niet van gekomen dit jaar dus volgend jaar . Maar toch hier reactie omdat het nogal gelijkt op de quinoa enkel beter geschikt voor ons klimaat naar het schijnt . Voor het zuiveren van de zaden had ik eventueel gedacht aan toestelletje dat ze verkopen bij vogelhandelaars om het zuiveren van gemorst vogelzaden . De dagen worden in een bakje gedaan voor een bepaalde luchtstoom word ondergezet , de uitgepikte zaden vliegen weg en de volle blijven liggen . Lijkt me zelfde principe zware zaden zaken naar boden/blijven liggen en lichte delen gaan drijven /gaan vliegen . Met luchtmethode eerst takjes er uit zeven . Die kleine 400gr was dat u oogst van hoeveel m²? Quote
geedee Geplaatst: 18 oktober 2018 Geplaatst: 18 oktober 2018 Mooi project en goede reportage Frans Quote
Frans Geplaatst: 21 oktober 2018 Auteur Geplaatst: 21 oktober 2018 Vandaag eindelijk de rest van de zaden geschoond. Ik ben een paar dagen weggeweest vandaar dat ik ook wat laat op de vragen reageer. @JetDe gekiemde zaden heb ik weggegooid. Misschien dat de zaden ook in gekiemde toestand te gebruiken zijn. Waarom eigenlijk ook niet? Ik ben er overigens nog niet aan toe gekomen wat quinoa te bereiden. @waaslander1.Of amaranthe golden meer geschikt is voor ons klimaat betwijfel ik. Zelfs in Canada wordt quinoa in grote hoeveelheden voor consumptie geteeld en in Nederland dus ook. Als dat economisch niet aantrekkelijk was zou men er niet aan beginnen. Het zaad dat ik voor mijn eigen teelt gebruikt heb was afkomstig van voor consumptie in Nederland geteelde zaden. 2.De opbrengst in dat kommetje was van enkele planten. Ze kunnen ongeveer 1.75 meter hoog worden en produceren idioot veel zaden. Vandaag dus de rest van de zaden geschoond maar nu op een wat snellere manier want al die schermen tussen je handen kapot wrijven kost nogal wat tijd. Ik heb ze daarom deze keer op een schoon ongebruikt stuk gronddoek uitgespreid en met handschoenen aan tegen het gronddoek (harde ondergrond) kapot gewreven. Om het grove afval te scheiden heb ik deze keer gebruik gemaakt van een zeef (meer een stuk metaalgaas) met wat grotere mazen. Het verder schonen gebeurde ook nu via het laten vallen van het zaad/kaf mengsel vanuit een emmer in een ton terwijl de wind van een ventilator de lichte kafdeeltjes wegblaast. De laatste vuil- en kafdeeltjes verwijderen gebeurt door het zaad te wassen maar niet eerder dan wanneer het zaad daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Opbrengst 2.243 kilo. Dit is de opbrengst samen met het kommetje zaden dat al eerder geschoond is. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
marjoleinvdh Geplaatst: 28 oktober 2018 Geplaatst: 28 oktober 2018 wat gaaf! en wat een opbrengst ook! van hoeveel planten was dit? en hoeveel ruimte hebben de planten nodig? ik ben aan het kijken of dit een optie is voor mijn vierkante meter moestuin Quote
Frans Geplaatst: 30 oktober 2018 Auteur Geplaatst: 30 oktober 2018 Zoals je op de foto op de vorige pagina kunt zien Marjolein stonden in de nettenkooi 24 planten en daarbuiten zullen dat er ook ongeveer zoveel zijn geweest. De planten zijn 'op gevoel' gezet dus niet door de plantafstand te meten. Kijk ik naar de tegels op de foto (50cmx50cm) dan zal de onderlinge afstand ongeveer 30 cm geweest zijn. De gemiddelde opbrengst per plant was ongeveer 47 gram dus zoveel is dat nu ook weer niet. Het had meer kunnen zijn denk ik als ik de planten wat meer water had gegeven zodat ze minder droog hadden gestaan en sneller tot ontwikkeling hadden kunnen komen. Nu waren er bij het oogsten nog veel laat gevormde onrijpe zaadschermen aanwezig. Voor in de vierkante meter moestuin lijken ze me minder geschikt omdat de planten nogal groot worden en met hun wortels in een relatief ondiepe bak weinig houvast zullen hebben . Met ondersteuning zou het misschien kunnen. Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.