henkg Geplaatst: 4 december 2017 Share Geplaatst: 4 december 2017 Op verzoek hier een simpel recept. Bron: http://www.smulweb.nl/recepten/1448441/Chilisaus-maar-nu-niet-zoet “maar nu niet zoet”: ik vond de saus zo inderdaad niet erg zoet, wel zoet genoeg. Aangepaste hoeveelheden (opgeschaald, en alles in ml / g) 40 a 50 g hete Cayenne pepers (vers/diepvries) 200 ml (rijst)azijn 200 ml water 200 g (kristal)suiker 10 g zout 5 tenen knoflook olijfolie Bereiden: De knoflook grof hakken en licht fruiten in de olie. Daarna de in de lengte gehalveerde pepers, en de overige ingrediënten in één keer toevoegen. In het begin goed roeren. Inkoken tot ongeveer 3/4e à 2/3e van het oorspronkelijke volume. Gladmixen met de staafmixer. Binden tot een dunne saus met allesbinder (saus blijft helder) en/of maizena (saus wordt troebel). Even proeven: misschien nog iets zout of suiker erbij? De saus zal na afkoelen wat dikker worden. (Pepers met zout fijnwrijven in een vijzel vond ik teveel werk.) De nog hete saus in schone en ontsmette potjes/flesjes doen, zoals bij jammaken. Houdbaarheid: gezien het vele zuur en de grote hoeveelheid suiker lijkt deze saus lang houdbaar. O ja, over de heetheid: de ene Cayenne is de andere niet. Cayennes uit de supermarkt zijn soms zo weinig heet dat je ze als een worteltje kunt eten. Mijn eigen Cayennes zijn echt goed heet. Dus eerst even een heel klein stukje rauw proeven (in de buurt van het steeltje, het uiterste puntje is altijd veel minder heet), en eventueel de hoeveelheid pepers bijstellen. De zaadjes en de zaadlijsten zijn het heetst, die zou je vooraf kunnen verwijderen. Dan mis je wel die visueel zeer appetijtelijke zaadjes. 5 Quote 2023_teeltlijst (.xlsx) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 23 januari 2018 Share Geplaatst: 23 januari 2018 Dank je wel Henk. Zou je zoiets nu ook met gedroogde pepers kunnen maken? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
henkg Geplaatst: 23 januari 2018 Auteur Share Geplaatst: 23 januari 2018 Lijkt me geen probleem, als ze eerst voorgeweekt worden. Misschien als test eerst een paar pepers 24 uur laten weken, om te zien of ze dan goed geweekt zijn?Als de pepers helemaal heel gedroogd zijn, dan misschien vooraf een beetje knippen / hakken, zodat het vocht er beter in kan.(Alleen logica, nooit zelf geprobeerd. Ga ik ook niet doen: invriezen is makkelijker, en b.v. een pondje pepers neemt weinig ruimte in.) Quote 2023_teeltlijst (.xlsx) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
greetje11 Geplaatst: 25 januari 2018 Share Geplaatst: 25 januari 2018 Hier een gezondere versie met minder suiker.3 Spaanse pepers190 ml water50 ml agavesiroop of honing75 ml appelazijnzout2 teen knoflook2 el water. 1 el maïzena water azijn agavesiroop peper aan ringetjes en fijn gemaakte knoflook aan de kook brengen. 4 min op laag vuur en blijven roeren.Papje maken van water en maïzena en toevoegen ,dan nog 1 minuut koken blijven roeren. Schenk in een pot of fles, in de koelkast zeker 3 mnd te bewaren. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Indy Geplaatst: 27 januari 2018 Share Geplaatst: 27 januari 2018 Ik maak altijd de chilisaus als ik sambal heb gemaakt. In het pannetje waar de sambal in gemaakt is , doe ik 180 water,en 60ml azijn.Ik roer alles goed,zodat de wanden en bodem schoon is. Als er niet genoeg in zit ,doe ik er nog een theelepel in. Dan voeg ik er 60 gram suiker bij, en maak een papje van water en maïzena,en doe dat erbij. Even in laten dikken, en in een schone fles gieten. Hier heeft zoonlief m in een week tijd al weer leeg. Dus ik maak m ook regelmatig met een eetlepel zelfgemaakte sambal . Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Anna3 Geplaatst: 30 januari 2018 Share Geplaatst: 30 januari 2018 Wat een goed idee, dank voor de tip Indy! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
ooggetuige Geplaatst: 31 januari 2018 Share Geplaatst: 31 januari 2018 Thanks voor de tip, ziet er goed uit! Quote Wil je leren hoe je echt tomaten moet kweken? Kijk ook eens op http://www.tomatenforum.nl/forum/ HET (belangeloos) forum voor de echte tomatenfreaks! Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 6 april 2022 Share Geplaatst: 6 april 2022 Ein-de-lijk ben ik deze saus aan het maken. Met hele milde pepers dus ik heb daar wel wat meer van genomen in het recept. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Lia56 Geplaatst: 6 april 2022 Share Geplaatst: 6 april 2022 Ik ga m ook proberen...heb nog pepers in de vriezer... Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 6 april 2022 Share Geplaatst: 6 april 2022 Lekker! Ik laat hem nog even op smaak komen. Maar het uitlikken van de pan was iig heerlijk. 5 Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
rorror Geplaatst: 6 april 2022 Share Geplaatst: 6 april 2022 1 uur terug, Lia56 zei: Ik ga m ook proberen...heb nog pepers in de vriezer... Dat is een goeie, heb ook nog een halve vriezer la vol. @Jorieke123 Welk recept heb jij gebruikt? Wat voor flesjes gebruiken jullie? @henkg Zijn dat koffiemelk flesjes ofzo? Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Erny Geplaatst: 6 april 2022 Share Geplaatst: 6 april 2022 @rorror Deze heb ik ook net weer gemaakt met vriezerpepers. Allemaal geel. Is ook weer heul erg lekker geworden. 3 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 6 april 2022 Share Geplaatst: 6 april 2022 Ik heb het recept gebruikt uit het 1e bericht van Henk. 1 Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
henkg Geplaatst: 7 april 2022 Auteur Share Geplaatst: 7 april 2022 Grappig dat mijn oude topic na ruim 4 jaar weer wakker geworden is. Gelukkig heb ik toen -in het bericht- geen fouten gemaakt met eenheden als l, dl, ml, tl, el, g. @rorror: Ja, koffiemelkflesjes, Friesche vlag, glas, goed afsluitende herbruikbare dop. Inhoud 175 ml, een mooi maatje voor deze saus. Maar (zag ik net op ah.nl) helaas nu enkel verkrijgbaar in PET-flesjes. Dat vind ik pet, zeker niet petje af. Hopelijk kan ene C. te Fr. mij binnenkort nog een aantal (tweedehands) glazen flesjes leveren. Edit 2022: AH (en wellicht ook anderen) heeft een eigen merk koffiemelk. Dat zit nog wel in glazen flesjes. 2 Quote 2023_teeltlijst (.xlsx) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
rorror Geplaatst: 7 juni 2022 Share Geplaatst: 7 juni 2022 (aangepast) Twee maanden verder, en nu vandaag pas saus gemaakt. 😅 Op 7-4-2022 om 10:26, henkg zei: Maar (zag ik net op ah.nl) helaas nu enkel verkrijgbaar in PET-flesjes. Dat vind ik pet, zeker niet petje af. In de winkel hebben ze nog steeds de glazen melkflesjes te koop. Duurde even voordat mijn vriendin de koffiemelk op gebruikt had. 4 Flesjes om te proberen. - 70gram pepers. Deel jalapeno's van de bonsai. En wat hete gele pepers uit de vriezer. - Zijn 5 eigen geweekte knoflook teentjes ingegaan. - Voor bindmiddel heb ik allesbinder gebruikt. - Voor azijn heb ik witte wijn azijn van ah gebruikt. (Volgende keer een andere azijn gebruiken, deze geeft een hele sterkte witte wijn geur af.) - Blender gebruikt inplaats van staafmixer/vijzel. Misschien iets te lang ingekookt, had nog wat water toegevoegd, maar het is 2 en half flesje geworden. Volgende keer een grotere batch maken. De echte smaaktest met snacks gaat nog komen. 8 juni 2022 aangepast door rorror 5 Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 8 juni 2022 Share Geplaatst: 8 juni 2022 Heee dat ziet er echt uit als chilisaus. Wat leuk! Ben benieuwd hoe je de smaak gaat vinden. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 8 juni 2022 Share Geplaatst: 8 juni 2022 Goed dat je me even een schop onder mijn kont geeft Rorror, ik heb meteen ook weer een pan opgezet. Ik had nog meer pepers in de vriezer, al kant en klaar gesneden en afgewogen verpakt voor een aantal keer dat recept. En (1 van...) de vriezer(s) moet leeg, en ik heb wel weer wat kleine flesjes leeg. Niet genoeg vrees ik, dan maar ook een paar flesjes van een halve liter... 2 Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 8 juni 2022 Share Geplaatst: 8 juni 2022 Zitten daar ook alle zaadjes van de pepers in? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 9 juni 2022 Share Geplaatst: 9 juni 2022 Bij mij wel ja, ik gebruik hele laffe pepers dus dan geven die zaadlijsten en zaadjes tenminste nog IETS hitte af Ik heb nu nog iets meer maïzena gebruikt en de dikte lijkt nu echt goed. Op kamertemp... misschien is ie straks te dik als ik een fles in de koelkast heb staan. Quote Veldvee-facebook Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
rorror Geplaatst: 27 juli 2022 Share Geplaatst: 27 juli 2022 (aangepast) Op dit moment bezig met een grotere batch te maken. Doel ongeveer 2 a 2,5liter saus. Nu met appel azijn inplaats van wittewijn azijn, vond de smaak van wittewijn te overheersend. Na twee weken rust in koelkast, werd de smaak aanzienelijk beter. Straks de foto's maken als het in de flesjes zit. 27 juli 2022 aangepast door rorror 1 Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
rorror Geplaatst: 27 juli 2022 Share Geplaatst: 27 juli 2022 3x 500ml 3x 200ml Totaal 2,1 liter saus. Saus is wel wat aan de hete kant, ruim 550gram pepers gebruikt. 3 Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Lia56 Geplaatst: 28 juli 2022 Share Geplaatst: 28 juli 2022 Ooooo ziet er heerlijk uit!!! Wij houden van hete saus.. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Lia56 Geplaatst: 28 juli 2022 Share Geplaatst: 28 juli 2022 off topic.... wij gebruiken de Tova flesjes voor sauzen.. Manlief houdt van ijs/ yoghurt met saus dus hij krijgt t vaak... ( zijn de flesjes voor mij) 😁 2 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Mellie Geplaatst: 30 juli 2022 Share Geplaatst: 30 juli 2022 Hier een gezondere versie met minder suiker.3 Spaanse pepers190 ml water50 ml agavesiroop of honing75 ml appelazijnzout2 teen knoflook2 el water. 1 el maïzena water azijn agavesiroop peper aan ringetjes en fijn gemaakte knoflook aan de kook brengen. 4 min op laag vuur en blijven roeren.Papje maken van water en maïzena en toevoegen ,dan nog 1 minuut koken blijven roeren. Schenk in een pot of fles, in de koelkast zeker 3 mnd te bewaren.Gebruiken jullie dit recept voor de chilisaus? Zo niet, welke dan wel? Wil wel een beproefd en geslaagd recept gebruiken. Wil morgen aan de slag met mijn adjuma pepers. Ik heb denk ik wel een kilo alleen al aan adjumas Misschien ook wat invriezen voor een ander moment voor sambal ofzo. 1 Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
rorror Geplaatst: 31 juli 2022 Share Geplaatst: 31 juli 2022 @Mellie Ik heb het recept van henkg gebruikt. Maar ik vind persoonlijk als je half water, half azijn gebruikt, de azijn smaak te overheersend. Andere recepten zoals die van greetje, doen ze minder azijn er in. Dat pas ik de volgende aan. Daarnaast gebruikt greetje maïzena, maar die wordt troebel, wil je helderen chiliesaus, gebruik dan allesbinder. Dan zelf kiezen of je suiker of honing toevoegd. Bij greetje staat alleen zout, en geen gewicht. Ik zou wel de hoeveelheid van henk aanhouden. (of met minder beginnen, en zelf tussen door proeven.) Om te zien of er genoeg allesbiner in zit, haal een theelepeltje saus uit de pan, leg op een schoteltje in de koelkast zodat het koud wordt. Zodra deze koud is, even schoteltje schreef houden om te zien hoevloeibaar het is. Te vloeibaar, nog even wat extra allesbiner in de pan erbij. Daarna nog een keer testen tot het goed is. Mensen die het vaker hebben gemaakt, kunnen dat wel op het gevoel doen gok ik. Quote Gebreksverschijnselen in paprika of pepers 18 gewassen gebreksverschijnselen (english only) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.