Zelda Geplaatst: 28 oktober 2017 Geplaatst: 28 oktober 2017 Is dit een begin van mijn oesterzwammen? Stond in living, mag ik nu in mijn hal boven zetten waar kouder is en vochtiger en moet ik nu daagelijks sproeien?l ben een leek , had eerst al plastiek weggedaan maar door lezn hiier op jullie forum . Terug plastiek er rond gedaan . Het is kweekset van mini champ maar begrijp er niet veel van . Kunnen jullie mij helpen? Moet die doos er boven op liggen ? Quote
speets Geplaatst: 28 oktober 2017 Geplaatst: 28 oktober 2017 Dat is het begin van oesterzwammen ja! Ze zitten ook onder het plastic, dus ik neem aan dat dat eraf moet?En koeler en sproeien. Maak anders even een foto van de gebruiksaanwijzing, dan lezen we even met je mee Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Zelda Geplaatst: 28 oktober 2017 Auteur Geplaatst: 28 oktober 2017 Ze staan nu koeler in mij hal boven op kastje voor raam maar geen directe zonlicht, daar is er geen warmte maar wel 17 graden. Dit is de beschrijving, moet ik veel sproeien? Quote
speets Geplaatst: 29 oktober 2017 Geplaatst: 29 oktober 2017 Als het goed is heb je 5 sneetjes in het plastic gemaakt. Daar doorheen moeten de zwammen naar buiten groeien. Wat ik lees is, dat je de hoekjes van de deksel naar beneden moet drukken en de deksel er dan weer op moet doen. Dan zal de deksel 'op pootjes' staan? En ja: veel sproeien op de jonge paddenstoelen. Maar Melek heeft er meer verstand van, die komt vast nog wel langs. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Zelda Geplaatst: 29 oktober 2017 Auteur Geplaatst: 29 oktober 2017 Mercjetjes, lijk goed te gaan maar kkmt maar uit 1 van de 5 sneetjes oesterzwammen staan nu wel kouder. Hopelijk gaat het goed verder Quote
Mellie Geplaatst: 29 oktober 2017 Geplaatst: 29 oktober 2017 Heee Zelda, Speets heeft mij kennelijk hoog in achting! Gheghheghe Grapjas, die Speets, aangezien ik met paddenstoelenvragen altijd bij hem aanklop! Ik heb ook dozen van minichamp sinds februari. Dat is mijn enige ervaring. Gaat al heel goed bij je zeg, leuk om te zien! De oesterzwammen zoeken hun eigen weg. Die sneetjes waar nu niets uit komt, kan zo maar over 2 maanden wel wat uit groeien. Was bij mij ten minste zo. Als je ziet dat het plastic ergens een bolling begint te krijgen, zou ik daar een sneetje maken. Goed vochtig houden en de deksel erop houden. Bij ons staat het in de garage waar ik dagelijks kom en er dan licht aangaat. Verder is er geen natuurlijk licht en het is er altijd tussen de 12 en 16 graden (afhankelijk van de zomer of winter). De zwammen worden straks zo groot dat ze tegen de deksel aan gaan komen. Ik heb in de hoeken van het piepschuim 4 lange schroeven gedraaid en de deksel daarop laten rusten. Dan heb je net wat meer groeiruimte. Veel succes en eet smakelijk alvast! Quote
Zelda Geplaatst: 29 oktober 2017 Auteur Geplaatst: 29 oktober 2017 Danku wel voor je reactie , dit is mijn eerste maal dat ik dit doe . Ik sprij nu 4 maal daags. Ze groeien goed nu, als deze groot genoeg zijn om te plukken moet ik ze dan weer even in de woonkamer plaatsen waar warmer is voor nieuwe knoppen te laten maken of gewoon waar ze nu staan . Heb gezien dat je hele grote oesterzwammen hebt gekregen uit je doos. Prachtig!!!Vr gr. Quote
Zelda Geplaatst: 31 oktober 2017 Auteur Geplaatst: 31 oktober 2017 Zijn er al pluk klaar of nog wachten , er is al ene grote maar weet niet of hij al geplukt mag worden, wanneer zijn ze groot genoeg ? Quote
Mellie Geplaatst: 31 oktober 2017 Geplaatst: 31 oktober 2017 Ik zou ze nog even laten groeien, de hoedjes mogen nog wel wat groter worden. Als ik kijk naar het groeiproces van de mijne, zou ik zeggen over 2/3 dagen. Je hoeft de doos niet meer naar de woonkamer te verhuizen. Gewoon lekker laten staan waar het nu staat zou ik zegen. Het groeit super zo te zien! Quote
Zelda Geplaatst: 1 november 2017 Auteur Geplaatst: 1 november 2017 Hallo, mellie, ook niet voor nieuwe knoppen te krijgen? Want in de andere gaatjes komt er nu niets Quote
Ann123 Geplaatst: 2 maart 2018 Geplaatst: 2 maart 2018 Mijn derde poging (derde doos). Had gezworen me nooit meer let die stomme oesterzwammen bezig te houden. Maar kreeg een doos cadeau. Weer gaat het fout. Ze worden droog en bruin. Ik sproei vaak maar dat helpt niet. Op de handleiding staat dat ze rond 20graden moeten geteeld worden. Zet ik ze toch kouder? In de gang of zo (17 graden schat ik), of kelder (12graden)? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 2 maart 2018 Geplaatst: 2 maart 2018 Ik zie niet echt een probleem, maar dat kan aan mij liggen. Hoogstens wat droge randjes? Je kunt ze nu oogsten en eten Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Ciska Geplaatst: 2 maart 2018 Geplaatst: 2 maart 2018 Ik zie alleen maar oogstbare oesterzwammen.....mooie oogst enne.....smakelijk eten Quote
speets Geplaatst: 2 maart 2018 Geplaatst: 2 maart 2018 Ja, gauw opeten! Je wacht met oogsten. De randen zijn al bruin en scheuren. Ze worden nu al taai.Oogsten moet je doen zodra de verstreken zijn. Dat gebeurt binnen een dag. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Ann123 Geplaatst: 2 maart 2018 Geplaatst: 2 maart 2018 Maar ze zijn zo klein... Ze gaan vanavond dan maar in de wok. Quote
speets Geplaatst: 2 maart 2018 Geplaatst: 2 maart 2018 Snij vooral die lange stelen eraf, want die zijn extra taai.Eet ze Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Ann123 Geplaatst: 2 maart 2018 Geplaatst: 2 maart 2018 De drie tekens van het filmpje kloppen. Vorige keren ook werden de lamellen bruin en droog. Ik dacht dat ze te warm/droog stonden. Is het normaal dat er maar zo'n muizehapje groeit uit zo'n doos. Ik heb ze in stukjes gesneden, bijna gehakt want de meeste waren heel hard en droog. Twee van de grotere waren nog zacht. We hebben alles opgegeten en wat meer gekauwd dan op gekochte oesterzwammen. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 3 maart 2018 Geplaatst: 3 maart 2018 De volgende keer zijn ze misschien lekker door een risotto? Dan nemen ze nog wat room/bouillon op en hoef je minder hard te kauwen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 3 maart 2018 Geplaatst: 3 maart 2018 Het lijkt me geen kleine tros hoor, al is het wat lastig inschatten. En over een paar weken komt er nog meer, met een beetje geluk Oesterzwammen bestaan voor het grootste deel uit water. Dus ja, daar blijft weinig van over als je ze bakt. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Ann123 Geplaatst: 3 maart 2018 Geplaatst: 3 maart 2018 Ik wok ze altijd op hoge temperatuur. Zo vind ik ze het lekkerst: wat bruin langs buiten en binnen nog sappig. Op een minuutje klaar. Dan wat look over uitknijpen en eventueel gesnipperde peterselie. Maar hier waren ze al knapperig voor het bakken. Het was bijna makkelijker ze in stukken te breken dan ze met een mes te snijden. Net plastic. Enkele van de grote waren wel nog vers en dus lekker. Ik moet dus echt vroeger oogsten. Ik had ze misschien beter in de dehydrator gegooid om ze als droge paddenstoel te bewaren. Duim voor een tweede oogst. Quote
Ann123 Geplaatst: 3 maart 2018 Geplaatst: 3 maart 2018 Speets, de foto is bedrieglijk hoor. In realiteit was het echt een minimale oogst, terwijl het op foto veel meer lijkt. Quote
Jorieke123 Geplaatst: 3 maart 2018 Geplaatst: 3 maart 2018 Op http://www.rotterzwam.nl staat: Je growkit is in staat om 20% van de inhoud om te zetten in een zwammen oogst. Er kan ongeveer 3 kilo koffiedik in de growkit, dus een maximale oogst zal zo'n 600 gram zijn. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 4 maart 2018 Geplaatst: 4 maart 2018 Hmm..... Ik zat met mijn 1e twee emmers op ruim 14 % en met de derde op nog geen 9 % Dat laatste kwam waarschijnlijk doordat ik daar in het begin rotte koffie bij had gedaan. Alle begin is moeilijk Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.