Ga naar inhoud

Hulp nodig bij Kweekset oesterzwammen


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

150917164409841591303255071509171694.jpg150917137905250897093546681509171407.jpg

 

Is dit een begin van mijn oesterzwammen? Stond in living, mag ik nu in mijn hal boven zetten waar kouder is en vochtiger en moet ik nu daagelijks sproeien?l ben een leek , had eerst al plastiek weggedaan maar door lezn hiier op jullie forum . Terug plastiek er rond gedaan . Het is kweekset van mini champ maar begrijp er niet veel van . Kunnen jullie mij helpen? Moet die doos er boven op liggen ?

Geplaatst:

Dat is het begin van oesterzwammen ja! Ze zitten ook onder het plastic, dus ik neem aan dat dat eraf moet?

En koeler en sproeien.

 

Maak anders even een foto van de gebruiksaanwijzing, dan lezen we even met je mee

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Ze staan nu koeler in mij hal boven op kastje voor raam maar geen directe zonlicht, daar is er geen warmte maar wel 17 graden.

Dit is de beschrijving, moet ik veel sproeien?

1509208405208696508191361509208436.jpg

Geplaatst:

Als het goed is heb je 5 sneetjes in het plastic gemaakt. Daar doorheen moeten de zwammen naar buiten groeien.

 

Wat ik lees is, dat je de hoekjes van de deksel naar beneden moet drukken en de deksel er dan weer op moet doen. Dan zal de deksel 'op pootjes' staan?

 

En ja: veel sproeien op de jonge paddenstoelen.

 

Maar Melek heeft er meer verstand van, die komt vast nog wel langs.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Mercjetjes, lijk goed te gaan maar kkmt maar uit 1 van de 5 sneetjes oesterzwammen staan nu wel kouder. Hopelijk gaat het goed verder 1509287995174146733790857121509288050.jpg1509288110473138039611141411509288165.jpg

Geplaatst:

Heee Zelda, Speets heeft mij kennelijk hoog in achting! Gheghheghe Grapjas, die Speets, aangezien ik met paddenstoelenvragen altijd bij hem aanklop!

 

Ik heb ook dozen van minichamp sinds februari. Dat is mijn enige ervaring.

 

Gaat al heel goed bij je zeg, leuk om te zien! De oesterzwammen zoeken hun eigen weg. Die sneetjes waar nu niets uit komt, kan zo maar over 2 maanden wel wat uit groeien. Was bij mij ten minste zo. Als je ziet dat het plastic ergens een bolling begint te krijgen, zou ik daar een sneetje maken. Goed vochtig houden en de deksel erop houden.

 

Bij ons staat het in de garage waar ik dagelijks kom en er dan licht aangaat. Verder is er geen natuurlijk licht en het is er altijd tussen de 12 en 16 graden (afhankelijk van de zomer of winter).

 

De zwammen worden straks zo groot dat ze tegen de deksel aan gaan komen. Ik heb in de hoeken van het piepschuim 4 lange schroeven gedraaid en de deksel daarop laten rusten. Dan heb je net wat meer groeiruimte.

 

Veel succes en eet smakelijk alvast!

Geplaatst:

Danku wel voor je reactie , dit is mijn eerste maal dat ik dit doe . Ik sprij nu 4 maal daags. Ze groeien goed nu, als deze groot genoeg zijn om te plukken moet ik ze dan weer even in de woonkamer plaatsen waar warmer is voor nieuwe knoppen te laten maken of gewoon waar ze nu staan . Heb gezien dat je hele grote oesterzwammen hebt gekregen uit je doos. Prachtig!!!

Vr gr.

Geplaatst:

Zijn er al pluk klaar of nog wachten , er is al ene grote maar weet niet of hij al geplukt mag worden, wanneer zijn ze groot genoeg ?2017103121102426421509481665.jpg

Geplaatst:

Ik zou ze nog even laten groeien, de hoedjes mogen nog wel wat groter worden.

Als ik kijk naar het groeiproces van de mijne, zou ik zeggen over 2/3 dagen.

 

Je hoeft de doos niet meer naar de woonkamer te verhuizen. Gewoon lekker laten staan waar het nu staat zou ik zegen. Het groeit super zo te zien!

  • 3 maanden later ...
Geplaatst:

IMG2018030214254491066141519997633.jpgIMG2018030214265748931519997617.jpg

 

Mijn derde poging (derde doos). Had gezworen me nooit meer let die stomme oesterzwammen bezig te houden. Maar kreeg een doos cadeau. Weer gaat het fout. Ze worden droog en bruin. Ik sproei vaak maar dat helpt niet.

Op de handleiding staat dat ze rond 20graden moeten geteeld worden. Zet ik ze toch kouder? In de gang of zo (17 graden schat ik), of kelder (12graden)?

Geplaatst:

Ja, gauw opeten!

 

Je wacht

met oogsten. De randen zijn al bruin en scheuren. Ze worden nu al taai.

Oogsten moet je doen zodra de

verstreken zijn. Dat gebeurt binnen een dag.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Snij vooral die lange stelen eraf, want die zijn extra taai.

Eet ze

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

De drie tekens van het filmpje kloppen. Vorige keren ook werden de lamellen bruin en droog. Ik dacht dat ze te warm/droog stonden.

Is het normaal dat er maar zo'n muizehapje groeit uit zo'n doos.

Ik heb ze in stukjes gesneden, bijna gehakt want de meeste waren heel hard en droog. Twee van de grotere waren nog zacht. We hebben alles opgegeten en wat meer gekauwd dan op gekochte oesterzwammen.

IMG2018030220093596696841520021565.jpgIMG2018030220155066665231520021585.jpg

Geplaatst:

Het lijkt me geen kleine tros hoor, al is het wat lastig inschatten.

En over een paar weken komt er nog meer, met een beetje geluk

 

Oesterzwammen bestaan voor het grootste deel uit water. Dus ja, daar blijft weinig van over als je ze bakt.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Geplaatst:

Ik wok ze altijd op hoge temperatuur. Zo vind ik ze het lekkerst: wat bruin langs buiten en binnen nog sappig. Op een minuutje klaar. Dan wat look over uitknijpen en eventueel gesnipperde peterselie.

Maar hier waren ze al knapperig voor het bakken. Het was bijna makkelijker ze in stukken te breken dan ze met een mes te snijden. Net plastic. Enkele van de grote waren wel nog vers en dus lekker.

Ik moet dus echt vroeger oogsten.

Ik had ze misschien beter in de dehydrator gegooid om ze als droge paddenstoel te bewaren.

Duim voor een tweede oogst.

Geplaatst:

Hmm..... Ik zat met mijn 1e twee emmers op ruim 14 % en met de derde op nog geen 9 %

Dat laatste kwam waarschijnlijk doordat ik daar in het begin rotte koffie bij had gedaan.

 

Alle begin is moeilijk

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...