Charly Geplaatst: 5 april 2018 Geplaatst: 5 april 2018 Hahahah. Dat beestje! Haast parmantig: "zooooo, dit is de ideale plek om te landen en maximaal te irriteren".Hoe die diertjes dat weten he. Ze hebben ook een uitgelezen neus voor een net geopende grote emmer melk.Of een pas geverfde deur bijvoorbeeld. Enniehow: Hoe is het nu met je gewaxte Parmezaanse kaas Joriek? Die van mij gaat nu in de pekel.Omdat we met dubbele hoeveelheden werken tov het recept (15 liter melk), heb ik met 18 kg geperst de laatste persing.Es kijken of ik straks verschil voel in textuur tussen de een en de andere Parmezaan. Oh ja. En ik ben nog aan het ponderen of ik em ook langer in de pekel moet hebben j/n. Daarover ben ik nog met mezelf in debat. Aanvullingen welkom! Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 5 april 2018 Auteur Geplaatst: 5 april 2018 Tja ik heb de kaas niet langer in de pekel gedaan, vooral ook omdat ie uit elkaar begon te vallen natuurlijk Hij plakt nog goed in elkaar nu met die coating, al lijkt er een klein plekje te komen waar 'iets' groeit nu Mijn vorige Parmezaanse heb ik ook niet langer in de pekel gehad. Niet eens echt aan gedacht verder, en ik kan nog niet vertellen hoe dat uitpakt want die moet nog wel even... Ging het persen enz. weer goed? Paste alles in de vorm? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 5 april 2018 Geplaatst: 5 april 2018 Aha! Ja nee, als iets uit mekaar valt, moet het idd maar zo snel mogelijk de pekel uit Kleine correctie tov mijn vorige bericht: ik zie net dat ik niet met 18, maar met 15 kg geperst heb de laatste ronde.Kaasje was keurig compact. Heb de naadjes van dat ragfijne vliesdoek geknipt, en de 'randjes' op elkaar laten aansluiten. Ben tevreden over hoe de bovenkant er nu uitziet. Een volgende keer zou ik wel 3 liter extra willen maken. Dan kan mijn vorm wat voller nog, past het toch nog in 2 pannen en wordt de kaas wat hoger = minder korst. Zag echter op tegen het rekenwerk, dus heb maar gewoon x2 gedaan. Nou. Vooralsnog laat ik em 24 uur in de pekel denk ik. Zou kak zijn als ie te zout zou worden. En als ik em wil vergelijken met die vorige, moet ik em ook het zelfde behandelen op 1 element na (gewicht persen) niet nog meer zaken veranderen wellicht. Mocht ik er nog 1 maken dit jaar, dan ga ik em wel langer in de pekel laten denk ik.Zie wel op tegen de zomer - Parmezaanwise dan he. We hebben geen ruimte waar het koel blijft in huis. Ja de kruipruimte misschien. Maar die is denk ik te bedompt... Ga ik nog op studeren. We hebben nog even Kaas in de pekel: Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 16 juli 2018 Auteur Geplaatst: 16 juli 2018 Ik heb de kaas aangesneden die ik in oktober 2017 heb gemaakt! Die was nog zonder lipase, maar WEL gewoon 1 geheel (die met lipase viel uit elkaar en zit nu nog steeds aan elkaar geplakt met coating... ) De buitenkant blijft redelijk... onfris? Maar rook een stuk beter dan de 1e kaas die ik maakte. Wel keihard trouwens... echt niet te 'schillen' wat ik wel had gehoopt met mijn nieuwe en scherpe dunschiller. Het breekt/knarst en is zeer vingergevaarlijk. Het doorsnijden ging tof, op een paar plekken een goed scherp met iets indrukken en heen en weer bewegen en ineens brak ie door (heb daar wel eens een filmpje over gezien, hoe ze dat met een echte enorme kaas doen) De smaak is goed, lekker zo uit het vuistje en ook over een salade. Daarvoor heb ik hem vooral gemaakt. Voor door gerechten moet ik nog steeds eens een betere rasp hebben, en eigenlijk vind ik het zonde om het ergens doorheen te doen Zeker door bijv. pesto ofzo. of het gerecht met tomaatjes en basilicum en olie en pasta wat we wel graag eten zodra de tomaatjes rijpen. Daar gooi ik liever kaas doorheen die wat minder goed gelukt is qua snijdbaarheid ofzo. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Anna3 Geplaatst: 18 juli 2018 Geplaatst: 18 juli 2018 Mooi hoor Is de kaas toevallig wat droog en daarom zo hard?Ik zweer bij raspen van microplane, kost wat, maar dan heb je ook echt een goeie (heb de fijne, ook heel handig voor citroenrasp enzo) Quote
Jorieke123 Geplaatst: 18 juli 2018 Auteur Geplaatst: 18 juli 2018 De kaas was aan de buitenkant nog iets glimmend van de olijfolie, dus niet droog zou je zeggen, maar toch keihard. De binnenkant is super, niet droog of te hard. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 18 juli 2018 Auteur Geplaatst: 18 juli 2018 Oh ja bedankt nog voor de merknaam van die rasp, die ga ik maar eens bestellen dan. Was net bij de Blokker en daar kosten de raspen hooguit 7 euro Dat zal wel niets zijn dan. Ik vind die rasp die jij noemt ook helemaal niet duur, als het een goed ding is waar je veel plezier van hebt dan is dat toch niets? Die rare prijzen van 4 en 7 euro bij de Blokker slaan echt nergens op. Niet voor het product, niet voor de winkel, etc. En hing een kaasschaaf voor 1 euro! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Anna3 Geplaatst: 19 juli 2018 Geplaatst: 19 juli 2018 Deze heb ik, nog in de aanbieding ook nu Misschien wil ik ook nog wel de grove, de grote schaaf is ook erg handig voor chocolade Quote
Jorieke123 Geplaatst: 19 juli 2018 Auteur Geplaatst: 19 juli 2018 Dank je! Gooi ik er meteen een bestelling uit daar Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 19 augustus 2018 Geplaatst: 19 augustus 2018 De eerste kaas zou 3 sept klaar zijn, de tweede een goei maandje later. Maar ik kon (wilde ) niet meer wachten. En dus... Al flink geproefd ook! Hij is zonder meer lekkerrrr!Maar nog wat zachter dan hoort in het midden. Ik kan met een scherp mes redelijk makkelijk een plakje snijden. Vooral uit het midden dus. Volgens mij had dat veel moeilijker moeten gaan? Smaakt als een heel oude kaas. Maar echt heus erg lekker. Flink zout!De andere laat ik wel braaf nog intact, zeker nog een maand. Maar ik vermoed langer. Want met die ik nu aangesneden heb, zijn we nog wel fjes zoet...Hoe bewaar jij em Joriek? In stukken vacumeren? Of gewoon zo open en bloot? Super leuk om te maken en heerlijk om te eten. Dus deze komt zeker weer voorbij komend kaas-seizoen! Thx voor recept delen! Quote wees bevriend met kleine dingen
jootje Geplaatst: 19 augustus 2018 Geplaatst: 19 augustus 2018 Dat ziet er wel heel erg lekker uit! Quote
Jorieke123 Geplaatst: 20 augustus 2018 Auteur Geplaatst: 20 augustus 2018 Hahaha het ene moment zeg je nog tegen me dat je kaas nog even moet, en hoppa, je hebt hem nu al aangesneden! Hij ziet er errug goed uit hoor. Die van mij was aan de buitenkant snoei en snoeihard, klinkt ook echt keihard als je er tegen tikt met een mes ofzo. Maar dan binnenin is ie goed schaafbaar/raspbaar. Hoe zacht te zacht is weet ik ook niet... maar als ie lekker is dan ben je al een heel eind toch? Mooie foto zo ook, met die breuk. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 20 augustus 2018 Geplaatst: 20 augustus 2018 @Jorieke Ehm ja. Sinds ik dat aan je geschreven had, riep ie me gewoon de hele tijd. Die breuklijn is van het mes er steeds vanaf de bovenkant opnieuw in proberen te beuken ook hoor. Want die buitenkant is idd wel pokkig hard. Ik heb em vanochtend op, in soortement van breekbare plakjes, gegeten op een verse witte boterham. Dat was geen straf!!!Bij de najaars mtfd neem ik een stukje voor je mee. Kunnen we vergelijken. Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 20 augustus 2018 Auteur Geplaatst: 20 augustus 2018 Oh nog vergeten: ik heb de helft gevacumeerd deze keer, en de andere stukken in de koelkast gelegd. Ik proef graag! Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Anna3 Geplaatst: 21 augustus 2018 Geplaatst: 21 augustus 2018 Ah kijk, het is je zomaar gelukt om de kaas deze warme zomer goed door te krijgen! Hoe heb je dat gedaan? Hij ziet er fantastisch uit, ben uiteraard ook benieuwd naar de smaak. Geen uit elkaar vallende kaas gehad? Jorieke, bewaar je de (alle?) gevacumeerde kaas buiten de koelkast? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 21 augustus 2018 Auteur Geplaatst: 21 augustus 2018 Ja die leg ik in de kelder, en daar was het ook gewoon 23 graden toen het zo heet was... maar goed, een stuk koeler dan verder in huis. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 22 augustus 2018 Geplaatst: 22 augustus 2018 Dat ziet er mooi en lekker uit Charly! Al op de pasta geprobeerd? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Charly Geplaatst: 23 augustus 2018 Geplaatst: 23 augustus 2018 Neuh nog niet. Ik eet em meer als oude kaas op brood. Beetje jammer, want zo gaat ie wel heul snel.Maar lekker! Dat dan weer wel Quote wees bevriend met kleine dingen
Charly Geplaatst: 9 januari 2019 Geplaatst: 9 januari 2019 (aangepast) Mja. Ik ben (ook?) niet helemaal gefocust op t kaasproces. A) Ik meende dat ik mijn eerste parmezaan van kaasseizoen 2019 gewoon kon in-oliën zodra ie droog was. Nu lees ik net dat dat pas na 2 maanden had gemoeten. B) Ik pakte een lukraak flesje olijfolie om kaas in te wrijven, maar nadat ik de helft had ingewreven, dreef er een onmiskenbare knof lucht mijn neusgaten in. Oh ja! In dit flesje had ik de knof-peperolie naar recept Erny gegoten.... Labelen jongens. Het is een groot goed. (Maar ik ben er zo beroerd in!) Enfin. We gaan het afwachten. Wie weet wordt het wel heel lekker. Ofzo. 9 januari 2019 aangepast door Gast Quote wees bevriend met kleine dingen
Jorieke123 Geplaatst: 9 januari 2019 Auteur Geplaatst: 9 januari 2019 Ik denk dat ik ook altijd (die paar keer dat ik deze kaas heb gemaakt ) wel aardig vroeg ben met smeren met olie. Zo'n wat kleinere kaas droogt anders ook wel aardig in denk ik. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Charly Geplaatst: 9 januari 2019 Geplaatst: 9 januari 2019 Ah. Fijn. Je stelt me weer een stuk gerust hoor! Quote wees bevriend met kleine dingen
Erny Geplaatst: 10 januari 2019 Geplaatst: 10 januari 2019 Mmmm... knoflook/peper kaas klinkt heel goed Charly. Quote
Mellie Geplaatst: 10 januari 2019 Geplaatst: 10 januari 2019 Dit wil ik ook, maar dan heb ik zéker een grotere kaasvorm nodig! Wat voor vorm (qua grootte) is handig? Quote
Mellie Geplaatst: 13 januari 2019 Geplaatst: 13 januari 2019 Nog een vraag van deze kaassukkelaar... (sorry) Hoe schep je de room van je melk? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 13 januari 2019 Auteur Geplaatst: 13 januari 2019 Charly; ik las gisteren in mijn kaasboek nog even het stuk over kaaswax. En daar stond dat bepaalde kazen, zoals de Parmezaanse, beter wel een waxlaagje kunnen krijgen als ze zo rond de kilo wegen. Omdat ze dan relatief snel uitdrogen. Ga ik binnenkort eens even proberen, met een nog te maken kaas. Mellie: je laat de emmer met melk een nacht (of dag natuurlijk...) in de koelkast staan. 24 uur is nog beter. En dan schep je er vrij makkelijk de room af. Met een ondiepe lepel en heel voorzichtig. Die room gebruik je dan voor andere lekkere zaken. En als je het echt nog beter wil doen dan kan je de melkachtige roomlaag (te romig voor 'melk', te melkig voor 'room' ) nog ruim wegscheppen. En daar roomkaas of vette yoghurt of watdanook van maken. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.