Ga naar inhoud

Warenkennis graanproducten


veuvecouderc

Aanbevolen berichten

Dank je voor voor deze post. Veel info in weinig woorden.

Ik wil er een stukje aan toevoegen. En jouw opmerking over mout klopt volgens mij niet, maar zo komen we verder, niet.

 

Bulgur (of bulghur) is grof gemalen tarwe. Dus vergelijkbaar met griesmeel, maar gewoonlijk grover. Bereiden als rijst, maar de kooktijd is veeeeel korter, één minuut koken is meer dan genoeg.

 

Couscous is ook geen graan, het zijn kleine korreltjes gemaakt van tarwemeel. Dus vergelijkbaar met pasta. Bereiden als bulghur.

 

En dan is er ook nog quinoa. Plantkundig verwant aan boekweit (ganzenvoetfamilie = amarantfamilie) Bevat ook geen gluten. Ik heb er geen ervaring mee, maar heb gezien dat de mussen er dol op zijn, dus als je zelf gaat telen .....

 

Mout is m.i. gekiemde graankorrels (meestal gerst soms tarwe, eigenlijk altijd voor het bier). Tijdens het kiemen wordt het zetmeel omgezet in suikers en daar kunnen de gisten vervolgens weer alcohol van maken.

Bron: de (voormalige?) moutfabriek midden in Wageningen, ik herinner me de geur nog heel precies.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de toevoegingen RvO

 

Mout is een mooi voorbeeld van de verwarrende terminologie in de graanwereld.

 

'Jouw' mout is zoals jij het omschrijft. Van deze mout wordt ook moutextract gemaakt dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om je brood (wat in principe altijd een lichte/grijze/bleke kleur heeft) donkerder te kleuren. Het wordt trouwens in prachtige torens verwerkt. Vooral in Kent (in Engeland) staan er nog een hoop.

 

'Mijn' mout bestaat ook, maar het is dus de benaming van de geplette graankorrels van met name haver (denk aan havermout!). Voor ze geplet worden worden ze geweekt en soms gestoomd. Daarna volgt dus het pletten met verhitte walsen. Wanneer de korrels voor het platten ook nog eens in stukken worden geknipt (vraag me niet hoe ze dat doen....) krijg je snelkokende havermout!

 

Mijn bron is trouwens het prachtige boek van Eugen Pauli "Het complete leerboek voor de keuken"

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...