loes Geplaatst: 14 juni 2017 Geplaatst: 14 juni 2017 Topic om te kletsen over melkkefir: mogelijkheden-met-kefir-t3753-250.htmlAangezien het andere topic vooral over de melkkefir gaat en waterkefir iets anders werkt leek het me toch handiger om dit af te splitsen. zaterdag heb ik waterkefirkorrels gekregen en inmiddels al 2x 500ml waterkefir gemaakt.info heb ik vooral van deze site afgehaald: http://www.waterkefir.net/bereiding.htmlbasisrecept:1 liter water100 gram waterkefirkorrels50 gram biologische suiker3 vijgen1/2 biologische citroen2 dagen "pruttelen"Ik heb +- 50gram korrels dus heb het recept gehalveerd. eerste poging met alleen water en oersuiker want ik had verder nog niets in huis. na het zeven citroensap toegevoegd. deze drank was heerlijk.2e poging had ik naast water en suiker ook een vijg(gedroogd) en een kwart citroen toegevoegd volgens het basisrecept. De citroen vond ik niet goed werken want er kwamen allemaal stukjes vruchtvlees tussen de korrels. Daarnaast smaakte het veel te sterk naar citroen. inmiddels een 3e poging gestart, nu met vijg maar zonder citroen. citroensap voeg ik weer na het zeven toe net zoals de eerste poging. nu wachten tot vrijdag. Quote
Claudia69 Geplaatst: 14 juni 2017 Geplaatst: 14 juni 2017 Ik maak mijn waterkefir al een tijdje in twee stappen. Een eerste stap waarbij ik water met suiker + gedroogde dadel of abrikoos + eventueel een korrel himalayazout of een klein partje citroen 48 uur laat fermenteren. Dan zeef ik de kefir eruit en voeg ik bv. munt en limoen toe of ander fruit. Laat ik opnieuw 1 à 2 dagen fermenteren. Voordeel is dat je minder verontreiniging krijgt van fruitresten tussen je kefir, waardoor je ze vlot opnieuw kan gebruiken om een volgende lading op te starten. Ik gebruik 1, 4 liter water, 80 g rietsuiker (4 el), 140 g kefir en 2 onbehandelde gedroogde vijgen of abrikozen voor de eerste gisting. Eventueel 1/4 biologische citroen omdat dit voor een zuurder milieu zou zorgen en de kefir rapper in werking zou stellen. Maar zonder gaat ook. Quote
loes Geplaatst: 14 juni 2017 Auteur Geplaatst: 14 juni 2017 je hebt met de citroen geen problemen met het vruchtvlees? met een 2e fermentatie wil ik ook nog experimenteren. met gember lijkt me ook lekker. maar het leek mij handig om de eerste fermentatie eerst op smaak te hebben, want als dat niet lekker is dan is de hele basis niet goed. Quote
Indy Geplaatst: 15 juni 2017 Geplaatst: 15 juni 2017 In mijn basisrecept gebruik ik rietsuiker. Na twee dagen zeef ik alles, en dan gebruik ik het sap voor een tweede fermentatie van ongeveer 12 uur, met van allerhande fruit/kruiden. De korrels zet ik dan weer opnieuw op in het basisrecept. Er is ook een fb groep over waterkefir ,en daar kun je ook kijken of iemand in je buurt je aan korrels kan helpen. Persoonlijk ben ik meer weg van de melkkefir Quote
Ciska Geplaatst: 16 juni 2017 Geplaatst: 16 juni 2017 Ook ik heb net als loes de eerste poging gestart met alleen suiker....ik heb volgens googel een hoeveelheid suiker toegevoegd, maar dit bleek veel te zoet. Ook had ik het idee dat de korrels niet zoveel deden... De maandag meteen vijgen en citroenen gehaald met veel minder suiker en deze twee dagen laten pruttelen. Dit bleek echt pruttelen te zijn want er word een behoorlijke hoeveelheid koolzuurgas aangemaakt. Volgens internet zou dit komen door stofjes in de schil van de Citroen? Ik kan echt duidelijk het verschil zien.... Ik heb geen last van vruchtvlees tussen mijn korrels, maar ik mik de halve Citroen er dan ook gewoon in... Houd mij niet super streng aan de regels behalve dat van met lepels en rvs vergieten etc....roeren en afgieten doe ik wel door een plastic vergiet. Maar verder is alles hier natte vingerwerk... Ik wil gember nog een keer proberen, abrikozen trekt mij wat minder omdat ik ergens had gelezen dat dit het drankje bitter maakt? Iemand ervaringen daarmee? De thuiskok vind het in iedergeval weg te werken.... Ik persoonlijk vind melkkefir ook net wat lekkerder, mja ik ben dan ook een echte zuivelliefhebber.... Quote
Nasuada Geplaatst: 21 juli 2022 Geplaatst: 21 juli 2022 Vandaag mijn eerste waterkefir, ik zeg ....super lekker. Voel me net een mini heksje, rommelen met pruttelende potjes🤣 2 Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Nasuada Geplaatst: 1 augustus 2022 Geplaatst: 1 augustus 2022 De kefir is een blijvertje. Al heel wat variatie gemaakt zoals de kefir met aalbessensiroop en de kefir sinasappel of de kefir munt gember. 3 Quote https://www.deblijehoeve.nl/
mdubbelm Geplaatst: 5 november 2023 Geplaatst: 5 november 2023 @Nasuada - ben je nog steeds bezig met waterkefir? Ik heb net mijn eerste brouwsel voorbereid. Kom er nu achter dat er verschil zit tussen poeder (wat ik heb) en korrels. Heb jij het laatste? En heb je eventueel genoeg om te delen? Dank alvast! 1 Quote
mdubbelm Geplaatst: 5 november 2023 Geplaatst: 5 november 2023 (aangepast) Of misschien heeft een van de andere waterkefir brouwers wat korrels om te delen? 5 november 2023 aangepast door mdubbelm Quote
Nasuada Geplaatst: 10 oktober 2024 Geplaatst: 10 oktober 2024 Gisteren weer begonnen met de waterkefir. een vriendin kwam langs met verse korrels. ik had geen vijgen in huis maar wel rozijnen. here we go again. 2 Quote https://www.deblijehoeve.nl/
woldistel Geplaatst: 11 oktober 2024 Geplaatst: 11 oktober 2024 Lekker hoor 😋 Vooral ook tweede batch nagisten met vruchten in een fles met grolschdop. Ik heb het nu al een tijdje niet meer. Ik vind het heerlijk, maar ja teveel korrels op een gegeven moment en na verloop van tijd ben ik ook wel even weer klaar met twee liter waterkefir per dag. Dus korrels invriezen en/of drogen. Mijn laatste batch korrels was gedroogd en had wel heel lang in een potje gezeten. Na opwekking de eerste paar liter weggegooid, maar uiteindelijk durfde ik niet meer. Dus toen alles maar weer weg. Ik hou me aanbevolen om t.z.t. wat van je over te nemen, ook van je kombucha scoby, als je wat over hebt. Verzendkosten vergoed en misschien wil je in ruil wel wat peperzaden o.i.d. van mij. Quote
Nasuada Geplaatst: 12 oktober 2024 Geplaatst: 12 oktober 2024 Hier hetzelfde, heb vorig jaar een tijd lang heel intensief kefir gedronken, toen was ik er klaar mee. Deel in slaapstand in koelkast, deel ingevroren en deel gedroogd. Geen van de opties kwam weer mooi tot leven. Ik heb al twee mensen die wachten tot ik wat kan geven maar zal je erbij zetten. Eerst nog even groeien:-). de F2 staat klaar nog even geduld.het begint heeel klein beetje te bubbelen.yeahhh 2 Quote https://www.deblijehoeve.nl/
woldistel Geplaatst: 12 oktober 2024 Geplaatst: 12 oktober 2024 Fijn @Nasuada 🤸, het heeft ook absoluut geen haast. PM maar als het zover is. 😀 Quote
Vlietzicht Geplaatst: 16 december 2024 Geplaatst: 16 december 2024 (aangepast) Ik heb ervaring met melkkefir en dacht ook eens melkkefir te gaan proberen. Via marktplaats korrels gekocht. Opgestart maar het is ene slijmerige boel. Net of ik een waterige slak in één slok naar binnen giet, brr Wat ik nu precies fout doe 🤔 Overal lees ik weer andere tips en trucs. Het slijmerige schijnt te zijn dat de korrels in 'slaap' zijn i.v.m. te veel of te weinig mineralen ofzoiets. Wat ik gedaan heb: 1 liter kraanwater 70 gram korrels 70 gram kristalsuiker Een banaan in stukjes 48 uur, 1 batch gedaan en in petfles in koelkast gezet; geen druk. De 2e batch staat nu ook al weer bijna 48 uur. Waarom banaan en geen vijg of dadels? De toevoegingen zijn toch alleen voor smaak? Wie heeft een 1e hulp tip; als het gewoon fout is, zeg het maar 😉 16 december 2024 aangepast door Vlietzicht Toevoeging Quote Voor mij gaat het spelletje van moestuinen niet om de 'knikkers', maar bij winst wordt het wel smullen 😋😉 Moestuinseizoen op Vlietzicht
loes Geplaatst: 16 december 2024 Auteur Geplaatst: 16 december 2024 (aangepast) Ik denk toch dat de banaan de boosdoener is. het toevoegen van (ongezwaveld) gedroogd fruit zoals vijgen of dadels is niet voor de smaak maar voeding voor de korrels. Na het uitzeven van de korrels kan je smaakmakers toevoegen. 16 december 2024 aangepast door loes 1 Quote
woldistel Geplaatst: 16 december 2024 Geplaatst: 16 december 2024 Ik gebruik vooral gedroogd fruit. Abrikozen, vijgen, rozijnen. Of tutti frutti. En altijd een derde citroen of een halve limoen + suiker. Vers fruit doe ik alleen als tweede trek in de koelkast. Als ik nieuwe korrels heb, gooi ik de eerste twee batches meestal weg tot de korrels zich weer vermeerderen. Korrels spoel ik altijd goed door in een zeef. Een banaan bevat ook nogal wat zetmeel, misschien raakt het daar ook wat slijmerig van. 1 Quote
Vlietzicht Geplaatst: 16 december 2024 Geplaatst: 16 december 2024 Bedankt @loes en @woldistel Van de banaan kan ik ook wel weer volgen ja. Net op jullie advies het geheel geleegd, korrels goed gespoeld in een zeef omdat daar ook nogal wat aan zat. Neuwe batch; 1 liter water 63 gram korrels (ze zijn wat verminderd) 30 gram kristalsuiker Halve citroen Wat rozijnen en gedroogde abrikozen Quote Voor mij gaat het spelletje van moestuinen niet om de 'knikkers', maar bij winst wordt het wel smullen 😋😉 Moestuinseizoen op Vlietzicht
loes Geplaatst: 16 december 2024 Auteur Geplaatst: 16 december 2024 Dat de korrels wat zijn verminderd is voor een keer niet erg, er zijn nog genoeg korrels over dus dan ben je er op tijd bij geweest. Kijk even hoe het nu gaat, als de korrels weer vermeerderen zit je goed. Of je tot die tijd de drank moet drinken daarover verschillen de meningen. Ik heb geleerd niet drinken als de korrels niet zijn vermeerderd maar ik nam dat niet zo nauw. 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.