Ga naar inhoud

Radijs en rucola in bloei, wat doe ik ermee?


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hoi allemaal,

 

Rotgezocht naar antwoorden maar vind geen duidelijke.

 

Radijs; kan ik deze nog eten? Zo nee laten staan voor zaadjes oid? Weet dat je ze kan drogen maar wanneer afknippen en hoelang drogen?

 

Rucola; nog eetbaar? Zo nee wat verder mee te doen of rijp voor de prullenbak?

 

Het betreft geen echte moestuin maar amateuristisch moestuinbak-kweken, ik moet het nog leren

 

Grtz Sonaya

 

20170609191536resized52021497028680.jpg20170609191552resized25871497028691.jpg

Geplaatst:

De radijs kan je niet meer eten. Je kunt hem laten bloeien maar ik zou er geen zaden van oogsten omdat hij te vroeg is doorgeschoten. Je kunt de jonge zaadpeulen wel eten, smaken net als radijsjes. Het worden dan wel flinke hoge en brede planten.

Rucola kan je nog eten, iets sterker van smaak wel. De bloemen kan je ook eten.

Geplaatst:

Dank je wel.

 

Maar die Rucola ..wat gebeurt daar dan verder mee? Hij bloeit nu...en dan? Worden de bladeren bijv na de bloei weer "normaal"? Of blijven ze vanaf nu sterker? Moet ik de bloemstengel eraf knippen? Etc

 

Het zijn nog zulke kleine plantjes...hoe krijg ik mooie bossen rucola (minste kans op doorschieten etc)?

Geplaatst:

Die radijs wordt een mega grote plant. De zaadpeulen zijn inderdaad lekker pittig. Maar je moet er wel veel plaats voor opofferen.

Van de rucola kan je 'binnenkort' zaden oogsten. Dan kan je weer zaaien wanneer het wat frisser wordt. In de volle zomer schieten ze toch direct door.

Geplaatst:

Geen ruimte helaas...

 

Rucola: ik moet maar eens opzoeken hoe dat moet. Maar een "normale", eetbare plant wordt het dus niet meer?

 

Mijn koriander staat ook in bloei en heb ik ook niks meer aan blijkbaar. Helpt kort afknippen? Of beter weggooien...

Geplaatst:

'Normaal' wordt hij niet meer. Hij maakt nu bloemen om dan zaden te maken en dan af te sterven. Nu is het toch te warm voor rucola. Moest het mijn plant zijn zou ik hem met rust laten en zaad laten maken. En dan in de late zomer nog eens zaaien.

Idem koriander.

Je kan wegknippen maar eens hij wil bloeien wordt hij niet 'normaal' maar doet hij zijn normale ding: zorgen voor zaad om zich te verspreiden. Als je de bloemstengel wegknipt maakt hij gewoon een nieuwe is mijn ervaring. Korianderbloempjes zijn eetbaar en jonge zaden zijn erg lekker.

Rucola en koriander houden niet van volle zon, droogte en hitte. Dan maken ze snel bloemen.

 

Waarom wil je ze trouwens weggooien? De bloemen hebben ook een waarde (voor hun schoonheid, ze trekken bestuivers aan en ze zijn lekker). En het leuke is dat je niet opnieuw zaad hoeft te kopen.

Geplaatst:

Bij mij staat rucola het hele jaar door. Ik snoei het steeds en delen laat ik in zaad schieten zodat ik weer nieuwe heb als het echt niks meer is. Zoals dit jaar. Rucola was afgelopen maand helemaal taai en geel geworden. Stond al 2 jaar. Mag dan ook wel toch?! Gewoon lekker in de bak laten staan zou ik zeggen! Heb je van de winter ook nog wat groens uit de tuin. Zijn misschien niet veel blaadjes, maar ach. Beetje groen van eigen kweek is altijd leuk

Geplaatst:

Zou het ook wel willen laten staan maar dan heb ik geen ruimte meer voor nieuwe planten, maw niks eetbaars meer .

 

De rucola staat in halfschaduw maar de koriander, basilicum en tijm (ook in bloei) in de volle zon. Zo ook al mn tomaten onder een afdak

Kan ik de 3 genoemde kruiden dan beter in halfschaduw zetten? Moeilijk...zie ik nu want de enige beschikbare plek die ik nog heb is meer schaduw dan zon...he bah....

 

Jammer dat bloeien (staat ook idd leuk) want het staat nog niet eens zo lang De rucola is nog niet eens een bosje geworden.

 

Gister trouwens het blad van de bloeiende rucola gegeten...smaakte nog prima.

 

In welke maand, ivm de warmte, kan ik dan het beste opnieuw zaaien of is dat per kruid/groente verschillend? Van paksoi (ook in bloei) weet ik half juli.

 

Excuus voor al mijn vragen maar wil het graag leren, ook al heb ik weinig tijd en puf ivm eigen zaak en reuma...maar vind het leuk om 's avonds met mooi weer te kneuteren in mijn tuintje

 

Mijn tomaten waren vorig jaar een waar succes, dat was mijn start met moestuinieren.

Geplaatst:

Mijn bloeiende Radijs vanmorgen uitgetrokken. Voer voor de composthoop.

 

2017-06-11-0946401497193630.55

Geplaatst:

Het blad van de radijs kun je eten. Sommige soorten hebben glad blad, die kunnen rauw in de salade. Andere soorten hebben harig blad, dat voelt rauw niet zo lekker in je mond, die kun je in een stoofschotel doen.

Geplaatst:

Als je ze eerst wast, was je ook de haartjes weg is mijn ervaring. Daarna doe ik ze gewoon in de salade erbij. Lekkere bite. Beetje rucola achtig

Geplaatst:
'Normaal' wordt hij niet meer. Hij maakt nu bloemen om dan zaden te maken en dan af te sterven.

 

De rucola die ik heb staan is een min of meer vaste plant, ik dacht dat dat dan de wilde rucola was? Ik heb geen ervaring met de andere soort. In mijn voortuin heeft hij ook uitbundige gebloeid, ik kan al bijna zaden oogsten. Daarna knip ik hem een beetje bij, en Ik kan er zelfs in de wintermaanden verse rucola van plukken.

Geplaatst:
Wilde rucola.

 

Ik nam aan dat dit niet zo op het zakje staat (maar wie weet wél) vandaar dat ik het vroeg

 

Zag al wat namen voorbij komen zoals Selvatica.

Geplaatst:
Ja, wilde rucola is een vaste plant. Die bloeit geelt.

De 'gewone' rucola bloeit wit met wat andere, grotere bloemetjes.

 

Dan ben ik dus helemaal abuis, want die van mij bloeit wit. En dat zou dan dus de 'gewone' eenjarige zijn, maar ik heb toch echt een rucolaplant van vorig jaar staan die de winter prima is doorgekomen (wel vrij beschut), en die dit jaar drie keer zo groot werd. Hij is natuurlijk ook uitgezaaid, er staan zaailingen bij, maar de moederplant is dan op zijn minst tweejarig.

Geplaatst:

Het kan dat je hem onder goede omstandigheden een jaartje overhoudt pippi, maar dat maakt het nog steeds geen wilde rucola.

 

Ik heb zelf beide soorten staan en de wilde rucola verdween in de winter onder de grond (die staat ook niet zo erg beschut), maar kwam al vroeg in het voorjaar weer op. Omdat hij zich vorig jaar ook had uitgezaaid (vanuit zijn gele bloemetjes ) kwamen er even later rondom de moederplant ook nog een heleboel nieuwe plantjes op. Perfect getimed, want zodra de moederplant begon te bloeien (en ik het blad wat minder lekker vindt, bitterder), kon ik van die nieuwe plantjes beginnen te oogsten.

 

Een verschil tussen de 'gewone' rucola (weet even niet hoe ik die anders moet noemen) en de vaste is ook de vorm van de blaadjes: bij de vaste zijn die veel smaller.

 

Tot zover mijn ervaringen met rucola.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...