Dennis29 Geplaatst: 3 juli 2011 Geplaatst: 3 juli 2011 Omdat er veel mensen nu met een courgette overschot zitten een topic waar iedereen zijn/haar recepten met courgette mag posten. Quote
Lisa Geplaatst: 3 juli 2011 Geplaatst: 3 juli 2011 Meestal gooi ik de courgette ergens doorheen om er maar van af te komen. Maar gegrild vind ik ze los wel lekker en het is belachelijk snel en simpel te maken.De courgette(s) in dunne plakjes snijden. Bestrijken met olie en kruiden. Bijvoorbeeld olijfolie extra vierge met een paar geperste teentjes knoflook, zout/peper en eventueel wat (verse) Provençaalse kruiden.De plakjes in een grillpan of tosti apparaat doen. Een paar minuten bakken totdat je donkere streepjes ziet (in de grillpan moet je ze één keer keren). En dan wat balsamicoazijn erover (of iets anders), nog even laten liggen en dan serveren. Quote http://www.hobbyzaden.nlZaden te koop al vanaf 0,25 €.
Eefje78 Geplaatst: 3 juli 2011 Geplaatst: 3 juli 2011 Mijn favoriete recept is deze: 1 rode paprika in repen snijden. 1 courgette in de lengte in plakken snijden (ong 5-6 uit 1 courgette). Courgette plakken met zout bestrooien en even laten liggen. Ondertussen grillpan (of gewone koekenpan) op vuur zetten. Courgetteplakken en paprikarepen met olijfolie bestrijken, met zout en peper bestrooien en bakken/grillen. Als ze (bijna) klaar zijn, tortilla's opwarmen in magnetron of koekepan (=lekkerder). De tortilla's beleggen met zachte geitenkaas (chevre blanc of zoiets) en met de gegrilde groenten. Is zooo lekker. Overigens is bovenstaande het 'officiele' recept. Als ik weinig tijd heb, snijd ik de paprika en courgette beiden in repen en roekbak ik ze met olijfolie, zout en peper. Is veel sneller en iets-minder-maar-nog-steeds heel lekker. Quote
Eefje78 Geplaatst: 3 juli 2011 Geplaatst: 3 juli 2011 Nog een erg lekker courgette recept (Iraans recept): Voor 2 personen kun je er wel 3 courgettes in kwijt Courgettes schillen en in grote stukken snijden. Koken totdat ze goed zacht zijn. Afgieten en een beetje vocht 'eruit duwen' (niet teveel stampen in dit stadium). In een koekenpan olijfolie met knoflook (geperst/gehakt) opwarmen. Courgette stukken in de koekenpan doen en met stamppotstamper tot moes maken. Zout en peper toevoegen. Daarna laten sudderen op laag vuur en af en toe doorroeren tot het niet meer waterig is. Als het klaar is het courgette-prutje in de pan opzij schuiven en in het midden van de pan een eitje (of 2) tot roerbak-ei maken. Vervolgens ei en courgette door elkaar roeren. Eten met rijst. Met dit (en in vorige bericht beschreven) recept kun je veel courgettes gebruiken! Beiden zijn hier favoriet. En daarom is het zo jammer dat de courgettes hier niet willen dit jaar....Ik heb inmiddels wel 15 planten staan ( )omdat ze niet willen, maar allemaal nog erg klein en met alleen mannelijke bloemen.... (Mochten ze later dit jaar toch nog op gang gaan komen dan kan ik dit topic mooi gebruiken om meer courgetterecepten op te doen ) Quote
Lisa Geplaatst: 3 juli 2011 Geplaatst: 3 juli 2011 Wat ook erg lekker is (afgelopen vrijdag nog gegeten) is het volgende recept voor twee personen. Kabeljauw met courgette en tomaat 3 el olijfolie1 ui, grof gesnipperd2 geperste knoflookteentjes1 el (verse) Provençaalse kruiden (ik doe er meestal wat meer in)1 courgette (of twee kleinere) in kleine blokjes3 tomaten in blokjes (officieel moeten ze ontveld worden maar dat doe ik nooit )2 kabeljauwfilets (liefst ontdooid als ze uit de vriezer komen)klein bakje crème fraîcheGeraspte Parmezaanse kaas De oven op 200 ℃ voorverwarmen. (hetelucht ovens iets lager zetten) Je kan ook alvast de ovenschaal invetten.In een koekenpan/wok de ui en knoflook even fruiten. Dan de courgette met de kruiden even meebakken.De pan van het vuur halen, de blokjes tomaat erdoorheen roeren en zout en peper erbij doen.Een derde van het mengsel in de ingevette ovenschaal scheppen. De kabeljauw met zout en peper inwrijven en op de groente leggen.De rest van de groente in de schaal scheppen, vervolgens de crème fraîche erover uitstrijken en bestrooien met lekker veel Parmezaanse kaas.In de oven en minimaal 20 minuten laten garen. Als je bevroren kabeljauw heb gebruikt houd dan minimaal 30 minuten aan. Tot nu toe heb ik het alleen samen met rijst gegeten, maar het is vast ook lekker bij aardappel(puree) en pasta.Het recept komt uit een boekje van Ikea. Quote http://www.hobbyzaden.nlZaden te koop al vanaf 0,25 €.
jasmin Geplaatst: 6 juli 2011 Geplaatst: 6 juli 2011 Russisch zoet-zuur Russisch zoet-zuur: voor weckpotten 5 kilo courgettes 500 gr. uien1 kilo paprika200 gr peterselie, verse200 gr selderie, verse300 gr. dille, verse200 gr.mierikswortel, verse3 l. water1 l. azijn400 gr. zout400 gr. suiker20 gr. zwarte peperkorrels Was de courgettes en snij ze in halve plakken van 1 cm dikte.Week de courgettes in koud water, ca 4 uur en laat ze goed uitlekken.Pel de uien en snijd ze in ringen.Ontdoe de paprika's van zaadjes en snij ze in repen.Hak de peterselie, selderie en dille grof.Schil en snij de mierikswortel in kleine blokjes.Meng de augurken met de paprika en doe ze in de weckpotten.Leg de groene kruiden, mierikswortel en uiringen erboven op.Breng het water aan de kook.Smelt de suiker en het zout samen met de azijn in het kokende water.Schenk het mengsel in de potten en weck de potten een kwartier in kokend water. Sluit ze goed en laat het afkoelen. Bewaren op een donkere en koele plaats.Ongeveer 1 maand laten staan, voor consumptie. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Dennis29 Geplaatst: 6 juli 2011 Auteur Geplaatst: 6 juli 2011 Tja ik denk dat ik het maar ga maken maar dan het recept 10x verkleint. Dan is het niet erg als het niet lekker is. Als je het hele recept maakt en het blijkt niet lekker te zijn dan is het wel een duur grapje. Quote
jasmin Geplaatst: 6 juli 2011 Geplaatst: 6 juli 2011 Inderdaad. Als ik zo de ingrediënten bekijk: best veel zout tov suiker en weinig azijn tov water Beter in het klein uitproberen. Ook het op water zetten van courgettes ken ik niet als handeling... Maar ja, soms moet je iets doen in weerwil van je voorgevoel, en dan pakt het ineens mooi uit... zou zomaar kunnen... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
appelvrouw Geplaatst: 6 juli 2011 Geplaatst: 6 juli 2011 Mijn gast aan tafel vertelde dat hij weleens pasta maakt van courgette.Helaas gaf hij niet een afgepast recept..(sorry Jorieke) maar het gaat ongeveer zo:Snij een courgette in de lengte doormidden. Snij met de kaasschaaf lange slierten van de helften. Als de slierten erg breed zijn kan je ze nog eens doorsnijden (in de lengte) Kook deze zeer kort in kokend water waar zout of bouillon aan toegevoegd is. Serveer met elke pastasaus die je wilt. Voor een lunch of bijgerecht, snij courgettes in plakjes, bak deze op een laag vuurtje in olijfolie, en de laatste drie minuutjes gaat er een flinke lading geperste knoflook bij en zout en peper. Courgette-kaassoep, kook enkele courgettes met 2 takjes peterselie en een teen gehakte knoflook in 1 liter kippenbouillon. Pureer, voeg peper en een flinke hand geraspte jonge ( of oude, of gruyere) kaas toe. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
bonnie f Geplaatst: 8 juli 2011 Geplaatst: 8 juli 2011 Courgettepastasaus.Courgette (1 niet al te grote pp), uitje en knoflook even aanbakken.Pureren.Groene appel (halve pp) in stukjes snijden en erdoor roeren.3 minuutjes ofzo (appel moet net beetgaar zijn) laten kokenZure room (oid) erdoor roeren.Serveren met (volkoren) pasta. Evt wat uitgebakken spekjes erdoor of gerookte zalm erdoor (voor het zoutje) Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
bonnie f Geplaatst: 8 juli 2011 Geplaatst: 8 juli 2011 risotto met courgette.Risotto met courgette in stukjes, ui, bieslook (als laatste) en tonijn uit blik. Ook lekker met wat doperwtjes erdoor.Als bouillon is visbouillon erg lekker. Quote Men zegt wel: “Je bent wat je eet, maar wie wil er nu een krop sla zijn?”
snekermoestuin Geplaatst: 9 juli 2011 Geplaatst: 9 juli 2011 (aangepast) Gevulde courgettes Voor 4 personoenolijfolie4 courgettes in de lengte gehalveerd100g tonijn op olie uit blikuitgelekt en verkruimeld2 eieren2 eetlepels parmezaan, vers geraspt2 eetlepels paneermeel, 1 takje verse bladpeterselie, fijngehakt1 eetlepel witte wijnzout en peper Verhit de oven tot 180 graden . Vet een braadslee in met olie. Schep het grootste deel van het courgettevruchtvlees weg zonder de schil te beschadigen. Houd de schillen apart. Doe het vruchtvlees in een kom met de tonijn, eieren, de helft van de kaas, 1 eetlepel paneermeel, peterselie en wat zout en peper. Bedruppel het met olijfolie, roer grondig en schep het mengesel in de courgetteschillen. Leg ze in de braadslee en voorzie ze van de rest van de kaas, de rest van het paneermeel en de wijn. Zet ze 30 minuten in de oven en dien ze heet of warm op. 11 juli 2011 aangepast door Gast Quote Kijk ook eens op ons blog http://snekermoestuin.blogspot.com/
Kruidje Geplaatst: 10 juli 2011 Geplaatst: 10 juli 2011 Recept van mijn schoonzus die in de VS woont. Ik hoor dat het heel lekker is. Heb nog geen gelegenheid gehad om de maten om te rekenen: 2/3 cup crisco... kan misschien doodgewoon margarine gebruiken?2 2/3 cup suiker4 eieren2/3 cup water3 ½ cup bloem2 theelepels soda1 ½ theelepel zout½ theelepel bak poeder1 theelepel kaneel.. alhoewel ik dat nooit precies afmeet en waarschijnlijk bijna 2 theelepels gebruik1 theelepel kruidnagel½ theelepel gember2/3 cup rozijnen en 2/3 cup krenten of cranberries..... die zijn er erg lekker in, of als je van noten houdt, 2/3 cup fijn gehakte nootjes3 cups geschaafde courgette Warm de oven voor op 350 F, beboter twee cakepannen en bestuif ze met bloem.Meng, crisco en suiker in een grote kom. Voeg eieren en water toe. Meng goed, voeg courgette mengsel toe. Doe ongeveer 1/3 van de totale hoeveelheid bloem bij het mengsel en meng dit. Voeg de kruiden toe. Meng de soda en het bakpoeder met de rest van het meel. (Ik gooi dat altijd door een zeefje zodat je geen klontjes krijgt want dat is vies.). Werk de rest van dit mengsel in het deeg. Het is een vrij dun deeg. Als alles goed gemengd is schep dan de rozijnen, krenten of cranberries en noten er doorheen. Bak ruim een uur todat je een vork in het midden kan prikken zonder dat de vork vies wordt.Wacht tien minuten nadat je de cake uit de oven haalt en keer het dan om om het uit de pan te krijgen. Deze hoeveelheid maakt twee cakes, is uitstekend in te vriezen. Ik maak soms 20 cakes in de zomer en gooi ze dan in de vriezer. Heerlijk om als je onverwacht bezoek krijgt, even gauw uit de vriezer, je kan al snel een paar plakjes snijden en dan even in de magnetron en smikkelen! Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
jasmin Geplaatst: 12 juli 2011 Geplaatst: 12 juli 2011 soda = baking soda een fijn wit poeder, waar je alles mee kan: koken, schoonmaken, tandenpoetsen... waanzinnig multifunctioneel... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
jasmin Geplaatst: 12 juli 2011 Geplaatst: 12 juli 2011 En dit is de Crisco, zal ook niet iedereen kennen... beetje duur in aanschaf. Weet ook niet of je het ongestraft kan vervangen door margarine.. Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Kruidje Geplaatst: 12 juli 2011 Geplaatst: 12 juli 2011 Het voorstel van Crisco vervangen met margerine is van mijn schoonzus dus het zal wel iets boterachtigs zijn. Ik ga het gewoon proberen met margarine. Maar eerst moet ik wat meer courgettes hebben. Dat gaat hier allemaal niet zo rap als bij jullie. Weet niet of het met mijn flutgrond (zand zonder enkel structuur) hier te maken heeft of wat en mijn compost is al weer op. Alleen het onkruid woekert - alles andere blijft best beschaafd (en dus piepklein). - En ik was veel te laat met uitplanten. Dat vonden de plantjes niet leuk. Hier even met omgerekende maaten met link van Helly:http://www.3kleur.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=274&Itemid=40 Courgettecake 135 gr (2/3 cup) crisco... als ik google kom ik de suggestie blokjes plantaardig frituurvet tegen of inderdaad boter of margarine...520 gr. (2 2/3) cup suiker4 eieren150 ml (2/3 cup) water420 gr. (3 ½ cup) bloem2 theelepels soda (=zuiveringszout -> drogisterij)1 ½ theelepel zout½ theelepel bak poeder1 theelepel kaneel.. alhoewel ik dat nooit precies afmeet en waarschijnlijk bijna 2 theelepels gebruik1 theelepel kruidnagel½ theelepel gember150 ml (2/3 cup) rozijnen en 150 ml (2/3 cup) krenten of cranberries..... die zijn er erg lekker in, of als je van noten houdt, 150 ml (2/3 cup) fijn gehakte nootjes700 ml (3 cups) geschaafde courgette over de soda staat hier uitleg: http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/ zo wordt het recept tenminste lekker ingewikkeld. Ik laat, denk ik, de soda gewoon weg en vervang met meer bakpoeder (behorende bij de hoeveelheid meel). Het is niet een deeg met zoveel zuur - dan maar geen cranberrys. de ml maten zou ik gewoon met een maatbeker meten... Warm de oven voor op 175 C, beboter twee cakepannen en bestuif ze met bloem.Meng, crisco en suiker in een grote kom. Voeg eieren en water toe. Meng goed, voeg courgette mengsel toe. Doe ongeveer 1/3 van de totale hoeveelheid bloem bij het mengsel en meng dit. Voeg de kruiden toe. Meng de soda en het bakpoeder met de rest van het meel. (Ik gooi dat altijd door een zeefje zodat je geen klontjes krijgt want dat is vies.). Werk de rest van dit mengsel in het deeg. Het is een vrij dun deeg. Als alles goed gemengd is schep dan de rozijnen, krenten of cranberries en noten er doorheen. Bak ruim een uur todat je een vork in het midden kan prikken zonder dat de vork vies wordt.Wacht tien minuten nadat je de cake uit de oven haalt en keer het dan om om het uit de pan te krijgen. Deze hoeveelheid maakt twee cakes, is uitstekend in te vriezen. Ik maak soms 20 cakes in de zomer en gooi ze dan in de vriezer. Heerlijk om als je onverwacht bezoek krijgt, even gauw uit de vriezer, je kan al snel een paar plakjes snijden en dan even in de magnetron en smikkelen! Quote Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu
greetje11 Geplaatst: 17 juli 2011 Geplaatst: 17 juli 2011 Recept courgette taart.250 gr. zelfr.bakmeel150 gr. roomboter100 ml. zonnebloemolie3 eieren100 ml. yoghurt200 gr. geraspte kaas1 prei2 courgettes1 blikje maiszwarte peperzoutkerrypaprikabieslook Oven voorverwarmen op 180 graden CBoter en olie mixen - eieren 1 voor 1 erdoor mixen, als laatste de yoghurt erdoor mixen.Gesneden courgette en prei, blikje mais, de geraspte kaas en zelfr. bakmeel erdoor scheppen en inspringvorm scheppen. Ongeveer 70 min. bakken op 180 graden.Eet smakelijk.Zowel warm als koud lekker Quote
jootje Geplaatst: 18 juli 2011 Geplaatst: 18 juli 2011 Wat een pret met die courgette! Ik heb vandaag echt een ernstig lekkere lasagne gegeten met courgette. Als je even naar www.boodschappen.nl gaat, en dan naar Lasagne met zalm en courgette, dan krijg je een erg lekker makkelijk recept en ben je weer 2 courgettes kwijt. Ik moest ze eerst " sparen: vorige week eentje op de "leentuin" , hup koelkast in, en afgelopen zondag weer 1!!! Grinnik! Quote
appelvrouw Geplaatst: 25 juli 2011 Geplaatst: 25 juli 2011 Courgettesoep met kerrie:2 eetlepels olijfolie1 grote ui, in tweeën en dan in dunne schijfjes1 ruime eetlepel kerriepoederzeezout4 courgettes, in tweeën en dan in stukjesbouillon van 7,5 dl water en twee tabletten (vegetarische of kipbouillon) Verhit de olie, voeg de ui toe en dan de kerriepoeder en een snufje zeezout. Roer totdat de ui doorzichtig is. Voeg de courgette toe en bak zachtjes verder totdat de courgette zacht is.Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en kook voor 10 à 15 minuten.Haal de soep van het vuur en pureer de soep. proef op zout en peper, is de soep te zout voeg dan wat water toe. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Pauline Perenboom Geplaatst: 28 augustus 2011 Geplaatst: 28 augustus 2011 Courgettezuur: 1 kilo courgette, in blokjes zaden eruit2 uien gesnipperd3 eetlepels zout550 ml inmaakazijn300 gram rietsuiker2 theelepels kurkuma3 theelepels mosterdzaad Doe de courgetteblokjes met het zout en de uien in een kom. Laat het staan voor minimaal 1 uur.Kook de azijn met suiker en de kruiden. Doe de afgespoelde en uitgelekte courgette erbij. Kook het even door tot de courgette glazig wordt. Doe de courgette nu in schone glazen potten (schoonmaken met soda en kokend water). Kook het azijn nog even door en doe dit bij de potjes in. Vullen tot aan de rand! Afsluiten en op de kop weg zetten.Na 3-4 weken heb je een heerlijke courgettezuur! Quote weblog: http://paulineperenboom.blogspot.com
appelvrouw Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 Gevulde courgettesDit recept staat op de tweede bladzijde, en ik ga het weer maken vandaag! Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
appelvrouw Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 Ik heb wat aan `t recept gesleuteld, want ik bleek geen tonijn te hebben. Dus heb ik er een stuk verse zalm doorgedaan, en dille ipv peterselie. Heerlijk. Ik heb ook de courgettestukjes in zoetzuur van Jorieke gemaakt..nu zijn mijn drie courgetteplanten helemaal leeg... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Raxia Geplaatst: 19 juli 2012 Geplaatst: 19 juli 2012 Ik wou dat ik al aan de slag kon.. Mn planten komen zo langzaam op gang Heb het gevoel dat het vorig jaar veel sneller ging. Kutzomer Quote
sansareli Geplaatst: 21 juli 2012 Geplaatst: 21 juli 2012 heel lekker vind ik courgettekoekjes. 1 courgette raspen en in vergiet het sap er een beetje uitduwen. Dit mengen met enkele versnipperde lente-uitjes, peterselie, theelepel paprikapoeder, peper en zout en 3 losgeklopte eieren. 150 gr fetakaas pletten in kleine brokjes en samen met 200 gr bloem onder mengsel doen.In een anti-aanbakpan boter smelten en enkele hoopjes in scheppen en beetje platduwen. Beide kanten lekker bruin bakken en dan maar smullen.Ze kunnen perfect ingevroren worden. Quote
guyske Geplaatst: 23 juli 2012 Geplaatst: 23 juli 2012 @ sansareli Zeer lekker, ik ben nog een beetje aan het experimenteren gegaan met je recept: 1 Compleet recept met kleine blokjes zalm mee mengen en bakken (+/- 200 gr verse zalm). 2 jonge spinazie blaadjes licht geblancheerd vocht uitknijpen een beetje hakken mengen en mee in het mengsel. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.