Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Onze tuin is in aanleg. We gaan dit weekend twee appelbomen in leivorm planten. 2 verschillende soorten i.v.m. kruisbestuiving.

Nu willen we onder de appelbomen vaste planten neerzetten. Is lavendel of siergras een goede keuze? Ze moeten natuurlijk niet teveel voiding van de appel wegnemen.

Geplaatst:

Hoi Evelien,

 

Zelf plant ik altijd bieslook onder mijn appelbomen, de ui-achtige geur houdt luizen bij je bomen vandaan

 

Na aanplanten flink water geven, maar dat spreekt voor zich...gewoon kraanwater. Zeker nu met de droogte..

Geplaatst:

bieslook geen vaste plant?

de plant sterft in de winter af maar komt in het voorjaar gewoon weer terug en heeft mooie bloemen. zeker geschikt voor de siertuin.

Geplaatst:

Bieslook zaait zichzelf als een gek uit; ik heb het 5 jaar geleden op een klein stukje gezaaid en nu staat er 1,5 m2 rond die plek! Het is inderdaad eigenlijk geen vaste plant nee, maar hij houdt zichzelf met al dat gezaai wel goed in stand.

 

Verder lees ik graag even mee voor tips m.b.t. beplanting onder de appelboom.

Geplaatst:

Vreemd, dat er het idee leeft, dat Bieslook geen vaste ui zou zijn. Is dus vast ja. Daslook ook bv, verdwijnt wel kwa blad in de zomer, chinese knoflook ook vast. Knoflook trouwens überhaubt: ook vast. Ik heb pollen staan van meer dan 5 jaar oud. Lekker hoor.

Dat uien onder appels de luizen weghouden is wel weer zo'n hardnekkig internet verhaal. Nog nooit wat van gemerkt.

Woelmuizen ook niet trouwens ( nog zo 1 )

 

Oreganum, is makkelijk, kan je veel van laten woekeren en wortelt niet te diep en neemt niet té veel voedsel weg

Tijm ? Aarbeitjes misschien ? ( bosaarbeitjes, de échte dan )

Geplaatst:

Bieslook is zeker een vaste plant. Hij zaait zich wel uit, maar je krijgt er zelden te veel van en het duurt behoorlijk lang voordat je er veel van hebt. Ervan uitgaande dat je een ideale situatie voor bieslook hebt, want je kunt hem snel kwijtraken wanneer er veel concurrentie met andere planten is.

 

Ik denk dat er voor lavendel wat weinig licht is onder de appelboompjes. Ik zou eerder voor de origanum gaan. Je moet voor planten gaan die ook graag in de halfschaduw willen groeien. Een paar diep wortelende soorten is helemaal niet erg voor de appelboompjes. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de fruitboompjes er last van hebben. Bij mij staan er veel planten rondom de fruitbomen. De planten zullen eerder voor een gezond bodemleven zorgen en op hun beurt zorgen zij ervoor dat de appel alles krijgt wat hij nodig heeft. Zonder dit bodemleven moet je waarschijnlijk wel mesten.

 

Je kunt prima siergrassen met bloemen (Origanum, kattenkruid, bergamot, sieruien, pimpernel, Veronicastrum virginicum, Thalictrum's, zonnehoeden) onder de appelboompjes combineren (meadow garden), dit is op het moment populair en is redelijk onderhoudsvrij.

 

Groenten kunnen overigens prachtig met vaste planten gecombineerd worden.

Geplaatst:

Aangezien het hier geen hoogstammen zijn, zou ik eerder gaan voor iets dat ook wel wat water nodig heeft, appelbomen mogen niet te droog staan terwijl lavendel juist houdt van deze droge grond. Bij de siergrassen zou ik daar ook rekening mee houden aangezien sommige soorten ook zeer droog moeten staan om echt top te zijn.

 

Bieslook is inderdaad een vaste plant.

Geplaatst:

Heel erg lief van jullie hoe jullie over bieslook praten en mij raad geven, maar ik dacht zelf meer aan siergras of lavendel of iets dergelijks. Ik wil niet alleen maar groente/fruitgewassen in mijn tuin.

Ik zou graag willen weten wat jullie ervaringen zijn met (sier)planten in combinatie met de appelbomen.

Geplaatst:

Voor de sier zou ik speenkruid eronder zetten, in combinatie met een mooi bloeiende plant die ook 's winters bovengronds afsterft en die later in het seizoen weer opkomt en bloeit. Dan heb je heel vroeg in het voorjaar al zo'n mooi geel 'tapijtje' om je boom, en als dat verdwijnt komt het volgende.

Geplaatst:

Ik plaats zelf (onder mijn laagstamfruitbomen) de volgende planten:

* bosaardbei : sympatieke, eetbare bodembedekker die weinig wortelconcurrentie geeft voor de fruitbomen

* geranium 'Max Frei' : nog een plant die weinig wortels aanmaakt, en de bodem mooi bedekt, een beschaafde groeier ook, bloeit vrij lang

* geranium phaeum: ook deze is qua beworteling een eerder bescheiden plant, maar de plant wordt in de schaduw op vruchtbare grond eigenlijk iets te hoog (60 cm)

 

Als je bloemen onder die appelaars wilt, zou ik echt in de richting van laaggroeiende tuingeraniums zoeken. Max Frei, Dreamland, Tiny Monster, Dilys om er maar enkele op te noemen, weinig wortelconcurrentie voor je fruitbomen, lange bloeiers.

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Geplaatst:

Even helemaal niet aan de Geraniums gedacht. Neem dan bv Geranium 'Rozanne' ; mooie grote bloemen ( blauw/lichtblauw / lila ) maar vooral byzonder: de langste bloei van alle huidige Geraniums; van nú tot in de vorst, overdadig en hoeft geen volle zon. Lager blijvend. Wél wat duurder, zitten kwekersrechten op, maar je hebt er ook maar weinig van nodig voor 1 m2. : 3 is zát.

  • 5 years later...
Geplaatst:
Op 17-5-2017 om 11:07, Evelien_ zei:

Onze tuin is in aanleg. We gaan dit weekend twee appelbomen in leivorm planten. 2 verschillende soorten i.v.m. kruisbestuiving.

Nu willen we onder de appelbomen vaste planten neerzetten. Is lavendel of siergras een goede keuze? Ze moeten natuurlijk niet teveel voiding van de appel wegnemen.

Op 17-5-2017 om 11:58, Evelien_ zei:

Bieslook is leuk, maar geen vaste plant. Het is naast een moestuinhoekje ook onze siertuin.

bieslook zaait zich uit als je niet oppast staat zo je hele tuin vol

Geplaatst:
3 uren geleden, Roland zei:

Narcissen zouden de woelmuizen weg houden. En ze bloeien prachtig in het voorjaar.

Ik heb dit uitgebreid uitgeprobeerd met vele rassen narcissen in een gebiedje met veel woelmuizen waar ca. 25 appelboompjes stonden. M.i. was het effect nihil. Wat wel hielp - behalve een speciale kooi bij aanplant rond de wortels, maar ja dat kan later nauwelijks meer - was om de gangen van de woelmuizen met hand en hakje te volgen...open te leggen en dicht te maken. Daarnaast heb ik zeker ook hulp gehad in mijn voormalige tuin van een wilde kat en uilen. In enkele jaren tijd zijn de woelmuizen grotendeels verdwenen en ook niet overgegaan naar de nieuwere appelboompjes die ik op niet zo grote afstand geplant heb. 

 

Overigens een waarneming waarvan ik nog steeds niet zeker weet of ze relevant is: Woelmuizen kwamen eigenlijk alleen voor in de gebieden waar ook kweek weelderig voorkwam. Het leek alsof hun gangen in zware kleigrond daaronder en daartussen makkelijker te graven waren. 

 

Als algemeen antwoord op de vraag zou ik nu adviseren om jonge boompjes op zwakke onderstam de eerste jaren geen onderbegroeiing te geven en de boomspiegel min of vrij te houden...zeker van grassen en allerlei mogelijk concurrerende planen (die dieper dan zeer oppervlakkig wortelen). Op goede en vruchtbare grond kan gaandeweg wel wat oppervlakkig wortelende begroeiing. Het gaat om voedselconcurrentie (de zwakke onderstam moet optimaal kunnen wortelen en ontwikkelen) en ook om een niet te vochtig en schaduwrijk klimaat rond de stam om stambasisrot en andere vervelende infecties (onder-)aan de stam te voorkomen: ongewenste luchtwortels, vruchtboomkanker, wollige appelbloedluis en opschot vanuit de onderstam). Bomen met wat meer groeikracht verdragen ondergroeiing wat beter, maar ook daar hou je best een vrije ring met een straal van minimum 50 cm rondom de stam aan.

 

Een greep uit planten die goed kunnen:

Vaste of verwilderende bolgewassen (o.a. vele alliums, narcissen voor de mooi, muntsoorten, aardbeien (wilde soorten vast, cultuursoorten beter maar een paar jaar ook i.v.m. aaltjes en bodemmoeheid) ; klavers en allerlei kruiden. Eerder in dit draadje ook al andere mogelijkheden genoemd.

 

 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Nemen 'gewone' aardbeien niet wat te veel voeding uit de bodem op? Het is anders wel een hele snelle bodembedekker, na een jaartje is alles dichtgegroeid.

 

Op mijn lijstje staan ook borage en smeerwortel variant Bocking 14. Deze zijn geschikt voor de iets hogere bomen want ze komen toch al snel een meter hoog te staan. Borago geeft prachtige eetbare bloemetjes welke een zeer sterke aantrekkingskracht hebben voor alle gewenste insecten. Beide kunnen ook dienen als mulch of gebruikt worden in een afgietsel als meststof.

 

Heb me laten vertellen dat een volwassen appelboom (tja, wat is volwassen?) best ook gras verdraagt rond de stom, maar een perenboom helemaal niet. Klopt dit?

 

 

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...