Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Het is altijd leuk om eens te experimenteren met planten waarmee je nog geen ervaring hebt en die voor de nederlandse moestuin liefst ook nog eens 'apart' zijn. Ik zag afgelopen november bij een Albert Heijn XL de chinese tayer liggen , een wortelknol die veel in Suriname gegeten wordt, en kocht er drie. Eén om te proeven , je wil tenslotte weten wat het is , en met de andere twee wilde ik proberen of ze tot plant wilden uitgroeien.

 

Pas eind januari kwam er bij één knol een groen puntje boven de grond. De andere rotte weg. Ik kocht er nog eens zes die het beter deden want na enkele weken kwamen vier van de knollen tot groei waarvan er één zelfs meerdere uitlopers had.

 

Na afharden heb ik vandaag de planten buiten overgezet in een oude met aarde gevulde gemetselde bak . Ik ben benieuwd wat mijn chinese tayer teelt gaat opleveren.

tayer150131480355031.JPG

tayer450731494884541.JPGtayer565311494884550.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Bedoel je deze Frans ? ( oude foto van een knol die ik ooit kreeg van óf Appelvrouw, of Thea dacht ik, maar zeker niet onder die naam )

 

DSCN477518661494896654.JPG

 

en een jaar later:

 

2014-09-12-1620981494921136.48

  • 7 maanden later ...
Geplaatst:

Even laten zien hoe experiment 'chinese tayer telen' afgelopen is.

 

Van de 5 planten gingen er in een vroeg stadium 2 verloren aan het rotten van de knol. De andere 3 groeiden goed door en ik had dan ook hoge verwachtingen bij de oogst vandaag. Er viel echter niets te oogsten . Aan één plant zaten enkele (erg) kleine knolletjes die op hun beurt weer aan het groeien waren geslagen en aan de andere plant zat helemaal niets. Je kunt dus wel zeggen dat experiment 'chinese tayer telen' mislukt is.

 

tayer645751514220953.JPG

tayer796521514220955.JPG

 

Ik heb de 3e plant maar laten staan.Ik probeer hem ter plekke de winter door te helpen zodat hij volgend jaar verder kan groeien als 'sierplant' met een beetje hoop dat er dan alsnog bruikbare knollen tot ontwikkeling komen. De uit de grond gehaalde planten zijn opgepot en worden vorstvrij bewaard tot ze na de winter in de vollegrond gezet kunnen worden. Ik wil volgend jaar de bladeren eens proberen die ook eetbaar zijn. Dat is er dit jaar niet van gekomen.

tayer867981514221008.JPGtayer938351514221010.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

  • 5 years later...
Geplaatst:

Ja zat ook al te kijken naar blad etc, 

Maar goed ik heb 5 Tayer plantjes in de kas gezet na het gegeten te hebben van mijn Surinaamse buurman. 

Dus er gaat een nieuw avontuur van start ben benieuwd 

 

  • Like 2

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

Geplaatst:
23 uren geleden, acpronk zei:

Volgens mij hebben @Bit en @Frans de Taro en niet de Tayer.

 

Als dat zo is dan heeft AH tot twee keer toe gelogen :-) . Als chinese tayer 3 knollen gekocht in november 2016 en enkele maanden later nog eens 6.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Om gesprek iets te vergemakkelijken 1e taro. 2e Tajer

Alle 2 zijn hoegenaamd dezelfde knolletjes gezien ze in dezelfde fam voorkomen. De meeste knollen in toko en supermarkten zijn de taro
taro.jpg.0c896516b6d9439b3e765df1bf896f33.jpgtayerblad.jpg.31bdc56988e3dc7d513617a1d6682ca3.jpg

You can bury a lot of troubles by digging in the dirt

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Chinese tayer is heel veelzijdig. Het blad is heel voedzaam en vitaminerijk en veelzijdig te gebruiken (als spinazievervanger, salade, pesto). De knollen zijn iets minder voedzaam, maar een goede vervanger van zoete aardappelen.

Dus het experiment van Frans is zeker niet mislukt. Gebruik het blad en de kleine knolletjes die over zijn als nieuwe knollen om planten te kweken.

  • 10 maanden later ...
Geplaatst: (aangepast)

Nee, je moet het blad eten. Dat is een delicatesse. Iets van de malsheid van spinazie maar dan lekkerder. je hebt kilo's aan heerlijke oogst weggegooid. Fruit in een pan wat Indiase specerijen, uitje, knoflook, je kent dat wel. Voeg er een blikje tomatenpuree bij. Even meebakken en dan een blik gepelde tomaten en de tayer blad in repen gesneden en lekker laten pruttelen. kinderen zijn er dol op.

aangepast door victorjawel
Geplaatst:

Je moet wel uitkijken als je de Surinaamse Tayerknol kweekt (waar je pom mee maakt). Die knol is rauw giftig en kun je dus alleen bereid eten.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...