henkg Geplaatst: 16 februari 2017 Geplaatst: 16 februari 2017 Basisbeginselen wijn/cider maken. Wil je meer weten? Kom dan naar de aanstaande MoesTuinForumDag (MTFD: za 8 april 2017)- Een introductie, met sap van appels als praktijkvoorbeeld.- Gist eet suiker (vruchtensap) en maakt daarvan alcohol: hoe werkt dat eigenlijk?- Hoe oefen je op kleine schaal: een allereerste probeersel- Wat heb je minimaal aan spullen nodig voor zo een probeersel (heel weinig)- Wat heb je nodig / wat is handig als je iets serieuzer aan de slag wilt (hydrometer, refractometer, en uiteraard een waterslot zijn uit te proberen)- Waarin bottelen? Grolschfles, bierflesje (pijpje), wijnfles of champagnefles (kroonkurkapparaat en kurkapparaat zijn uit te proberen)Ook laten diverse forumleden ter plekke hun resultaten (appelwijn en appelcider) proeven. Proef mee!Tijdsduur: maximaal 30 minuten, want er is veel meer te doen op de MTFD. Weet je daarna alles? Nee, lang niet. Dit wordt een beginnetje, om begrip van het proces te krijgen. Daarna is het veel lezen. Aan de andere kant: oefenen op kleine schaal, en gewoon doen.Want het wordt binnenkort tijd om te oefenen, over zeven maanden zijn je appels al rijp. Ben je geïnteresseerd? Dan graag hier je reactie. Meer informatie over de MTFD: voor-iedereen-welkom-op-de-moestuin-forum-dag-8-april-2017-t12285.html Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Ciska Geplaatst: 16 februari 2017 Geplaatst: 16 februari 2017 (aangepast) Hmmmm Ik denk dat de thuiskok hier wel oren naar heeft.....wij hebben in het najaar ook lopen gifmengen (wel kleinschalig ) en volgens mij is dat aardig gelukt. Bij het overhevelen naar ciderflessen al wat geproefd en dat smaakte in iedergeval naar alcohol....dus goed genoeg voor de thuiskok Natuurlijk geen suikergehalte of alcoholgehalte gemeten voor of na....maar de thuiskok liet al wel weten, dit komend najaar wel te willen doen en dan op grote schaal... Onze appelboom zit elk jaar vol appels en die van een buurman ook....dus ik ben bang dat er hier heel wat gistingsflessen of emmers komen te staan... Ik wil in iedergeval wel weten hoe die hydrometers en zo werken (al moet ik mij wel schamen als ex laborant ) 16 februari 2017 aangepast door Gast Quote
Wortel Geplaatst: 16 februari 2017 Geplaatst: 16 februari 2017 Klinkt goed Henk! Leuk idee. Een andere optie dan alleen appeltaarten bakken is zeker welkom Quote
geedee Geplaatst: 16 februari 2017 Geplaatst: 16 februari 2017 Leuk idee; wil het graag horen/zien. Offer me ook wel op om evt. te proeven Quote
appelvrouw Geplaatst: 16 februari 2017 Geplaatst: 16 februari 2017 Ja leuk!Lie wil ook meeluisteren Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
de deerhounder Geplaatst: 16 februari 2017 Geplaatst: 16 februari 2017 Dit gaat fout, als jullie dergelijke dingen gaan promoten dan moet ik echt gaan overwegen die 300 km toch te overbruggen. Quote
Nasuada Geplaatst: 22 maart 2017 Geplaatst: 22 maart 2017 (aangepast) Ik ben er ook bij en Henk heeft mij gevraagd om wat over mijn zelf gemaakte appelcider avontuur/ ervaring te vertellen. Ook ben ik nog wat flesjes met mijn leven aan het bewaken zodat ik deze kan meenemen zodat jullie het ook kunnen proeven.Leuk om wat meer theorie vanuit Henk mee te krijgen en samen wat ervaringen uit te kunnen delen. 9 april 2017 aangepast door Gast Quote https://www.deblijehoeve.nl/
Charly Geplaatst: 7 april 2017 Geplaatst: 7 april 2017 Zie ik nu pas! Geweldig. Ben me al weken aan het oriënteren. Ik kom luisteren. Quote wees bevriend met kleine dingen
henkg Geplaatst: 9 april 2017 Auteur Geplaatst: 9 april 2017 Gereserveerd Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
CherryCharlie Geplaatst: 18 april 2017 Geplaatst: 18 april 2017 Workshop was erg leuk, ga zeker dit jaar een keer cider maken! Verstuurd vanaf mijn SM-A310F met Tapatalk Quote Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug)
Bit Geplaatst: 18 april 2017 Geplaatst: 18 april 2017 en ik ook ! Zeer gewaardeerd. Wil ik op termijn me gaan wagen aan zelf wijn maken ( of eerst maar láten maken dan ) dus dit was alvast een 1e stap die kant op.Moet ik nog wel zien uit te vogelen wat nou toch die kunstmatige enzymen moeten enzo .... Quote
appelvrouw Geplaatst: 18 april 2017 Geplaatst: 18 april 2017 Als het kan zou ik nog graag een samenvatting krijgen van Henk en Nasuada..om het na te lezen zeg maar..is dat mogelijk? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Charly Geplaatst: 19 april 2017 Geplaatst: 19 april 2017 He Appelvrouw, hoorde van Nasuasa tijdens de MTFD dat jij nog tips had gegeven over wat goede appelsoorten zijn voor cider. Zou graag in die kennis delen..? Quote wees bevriend met kleine dingen
henkg Geplaatst: 19 april 2017 Auteur Geplaatst: 19 april 2017 @Bit: de verschillende sap extractiemethoden worden hier behandeld: http://wijnmaker.blogspot.nl/2008/09/appeltje-voor-de-dorst-apple-day.html(Slechts één info bron) @Appelvrouw / @All: Mijn verhaal op de MTFD kun je hier teruglezen: http://henkg.myds.me/weercmx/mtfd_wijncursus.docx Nog één aanvullende tip. Als je ooit wijn of cider denkt te gaan maken: begin vanaf nu met het opsparen van champagneflessen (bedrijfsborrel / feestje / connecties met een restaurant, of overblijfselen van je super de luxe Paasbrunch. Beter een drukbestendige fles dan een ontploffende fles. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
CherryCharlie Geplaatst: 19 april 2017 Geplaatst: 19 april 2017 Dank voor deze verzamelde links Quote Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug)
Nasuada Geplaatst: 19 april 2017 Geplaatst: 19 april 2017 Mooie samenvatting Henk Leuk om te horen dat jullie allemaal zo enthousiast zijn.Volgende keer een ander thema Quote https://www.deblijehoeve.nl/
appelvrouw Geplaatst: 4 juli 2017 Geplaatst: 4 juli 2017 Charly ik had je vraag even over het hoofd gezien. Hier in Frankrijk iemand gesproken die vertelde dat je de cidersmaak aardig kunt sturen met je appels, zoet, bitter, zuur enz. mixen. Er zijn ook appels die alleen op zich voor de cider kunnen..hoeven niet gemixt te worden. Pas erg op met appels die een flauwe zoete smaak hebben die mixen met zure appels. Goudrenetten hebben veel zuur.Als ik hier vraag krijg ik vooral veel Franse appelsoorten te horen die we in Nederland niet ebben. De meeste soorten herken ik niet.Wel:Alle soorten Renetten: ananas renette, renette de canada, renette grise etc. /Bellefleur en Cox.Uit mijn eigen boomgaard denk ik dat de notarisappel het beste is. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Charly Geplaatst: 4 juli 2017 Geplaatst: 4 juli 2017 He. Da's stinkend nuttig Appelvrouw. We gaan dit najaar nog flink wat boompjes planten. Dus dan alle rennettes. Behalve de Goud. Brabants bellefleur heb ik toevallig. (Vleugje nostalgie). Notarisappel en Cox zal ik me eens over gaan inlezen. Mbt bestuivers en ziekten enzo. Dank! Quote wees bevriend met kleine dingen
appelvrouw Geplaatst: 16 september 2017 Geplaatst: 16 september 2017 Ik denk toch maar eens cider te maken dit jaar. Kan je dan eigenlijk ook uitgaan van de hele appel ( ik heb zo`n idee van fijngestampte appelen in een ton) of heb je altijd vers geperst sap nodig? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
henkg Geplaatst: 17 september 2017 Auteur Geplaatst: 17 september 2017 Hele appels? Kan, als je ze eerst invriest, maar lees eerst hier, de eerste link in die tekst: basisbeginselen-wijn-cider-maken-wil-je-meer-weten-t21716-10.html#p342697 Nadeel: ruimte in vriezer, energieverbruik, tijd (ca 48u invriezen + 24u+ ontdooien)Voordeel: na ontdooien lijkt stampen voldoende om te pulpen (zelf niet geprobeerd)Luc Volders gebruikt ook hier nog pecto-enzym. Lijkt mij –bij grotere hoeveelheden- een beetje lastig, omdat pecto-enzym zijn werk pas echt goed doet bij temperaturen van 20+ graden, de appels moeten dus eerst weer op kamertemperatuur komen. Ik gebruik nog steeds de pulpmaak (keukenmachine) + pecto-enzym methode. Die bevalt mij goed (geen ervaring met een sapcentrifuge, want die heb ik niet).Appels (zonder klokhuis en slechte plekken) in de keukenmachine (met het grove sikkelmes), porties in een emmer storten (steeds deksel erop, tegen vliegen en bruin worden).Tussenresultaat is een compact geheel. Niet nattig, vrijwel niet te roeren met een lepel. Daardoor slecht uit te persen.Dan pecto-enzym erdoor roeren / spatelen. Na 24u bij kamertemperatuur: een lekker natte, soppige brij. Dan persen (pers / kaasdoek / panty), en gist erbij. Ik kom zo aan ongeveer 70% gewichtsprocent sap. Ik heb nog wel wat pecto-enzym over, voor 20 a 30 liter pulp. Is nu nog goed, over 11 maanden niet meer, gaat dus toch weg.Kan ik naar je opsturen … Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
appelvrouw Geplaatst: 17 september 2017 Geplaatst: 17 september 2017 Ok.. Ruimte in de vriezer heb ik op zich wel, en ik zou alleen zo`n brouwemmer voor bier ( 30 a 40 lier?) vol willen doen.Graag dat enzym dan Henk..ik stuur je ff pb. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
henkg Geplaatst: 17 september 2017 Auteur Geplaatst: 17 september 2017 @Jet:PB gelezen, briefpost komt eraan ...Invries-methode: lijkt me op zich nuttig, maar bij veel meer dan een paar appeltjes (zoals in de test) duurt het volgens mij vreselijk lang voordat alles weer op kamertemperatuur is. Pas dan kan het enzym erbij, en weer later de gist. Alletwee doen ze het pas goed bij ongeveer 20 graden. Kans op rare rotting, infecties.Ik denk dat “mijn” manier (keukenmachine) wel zo handig is. Naast een sapcentrifuge, maar daar heb ik geen enkele ervaring mee. Klokhuizen, pitten en steeltjes: die moeten eruit, net zoals erg aangetaste delen. Ik heb zo’n partensnijder, met een snijrondje in het midden voor het klokhuis. Nog nooit gebruikt, want mijn (krijg)appels zijn vaak aangetast. Vooraf opkuisen doe ik op het handje, met een schilmesje. Klokhuis en aangetaste stukken eraf.Jorieke is hierin wat makkelijker, misschien heeft zij gavere appels? Gist. Ik zou –van de gisten die je op voorraad hebt- je meest verse kitzinger reinhefe all purpose gebruiken. Wel is het zo dat aanbevolen wordt om de dichte zakjes in de koelkast te bewaren, dus geen garantie dat ie het nog goed doet. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Jorieke123 Geplaatst: 17 september 2017 Geplaatst: 17 september 2017 De 'cider' die wij de afgelopen jaren maakten, kwam van gevallen appels die soms ook lelijke plekken hadden ja. Die sneed ik er grof af, en dan ging de rest (incl. klokhuizen en stokjes enz.) in de stoomextraheerder. En van dat sap maakten we dan met gist een alcoholhoudend appeldrankje. Het mag vast geen cider heten om verschillende redenen. We gebruikten dus ook geen enzymen of andere zaken. Dit jaar hebben we al teveel andere brouwsels staan. Maar ik wil eigenlijk die invries methode wel proberen. Gewoon als test Vriezers zat, en ook veel appels die voor de varkens worden gebracht. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.