Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Rassen(keuze) Kweepeer(Cydonia Oblonga)


arjanmek

Aanbevolen berichten

Welke rassen zijn voor hier het beste?

Er is veel onduidelijkheid over, Ook word met rassen verkopen veel gesjoemeld door onkunde,

Zo hadden wij de lezcovacka staan, maar er komen peervormige vruchten aan, Zo heeft een collega een Champion geplaatst, er komen appelvormen aan.

 

Dus tuinliefhebbers, wat is een ECHT goed ras en waarom...

 

We hebben een mooi boompje staan, maar de zelfbestuiving is nogal onbevredigend.. Wel moet ik zeggen dat het echt schitterende bomen zijn, elk seizoen is de boom erg mooi. Winter is de grillige compacte kroon mooi- voorjaar blad en de mooi losgeplaatste bloemen- (na)zomer de schitterende grote gele vruchten, herfst is blad erg mooi..

 

Dus niet alleen een boom voor de vrucht maar ook voor de sier toch?

 

kweepeer58731486120777.jpg

Wie kan mij vertellen welk ras dit is, erg groot een groene verlenging van de steel. Vastkokend, dus niet tot moes. Wel heel smakelijk.

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kweepeer "Vranja" kan ik je ten zeerste aanbevelen. Zeer goed zelfbestuivend, erg ziekteresistent. De vruchten zijn ook erg mooi.

 

Hieronder foto's van de oogst van dit jaar (boom is nu 5 jaar oud)

https://fruitberg.blog/2016/10/18/kweeperen/

Blog over mijn (Fruit)tuin : NIEUW ADRES http://Fruitberg.wordpress.com

 

Kijk ook eens op mijn fotosite : http://supermasj.zenfolio.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een aantal rassen staan en gelukkig heb ik steeds de juiste rassen ontvangen. Het eerste jaar hebben ze het altijd moeilijk. Mieren bijten dan snel de knoppen kapot om het sap te melken en ze hebben zeker het eerste jaar de neiging te vroeg uit te willen lopen en kunnen dan schade van vroege vorst ondervinden. De bloemen komen pas laat te voorschijn dus deze bevriezen eigenlijk nooit.

 

Daarna zijn het hele sterke bomen en ze geven bij mij veel vruchten. Ik heb twee tuinen. In Hulsberg heb ik met Champion en Leskovacz hele goede ervaringen. Champion vind ik dan de lekkerste, maar Leskovacz is ook lekker. Leskovacz blijft wit na het koken. Ik gebruik eigenlijk nooit suiker om de compote zoeter te maken. Je krijgt heel wat kilo's van een boompje.

 

Beek:

82. CYDORA-ROBUSTA® 2st 65 (lijkt heel goed te zijn / krijgt dit jaar voor de eerste keer kweeperen / ga ik tenminste van uit)

83. Leskovacz 1st 66 (is goed / appelvormig / productief)

84. Portugal 1st 66 (schijnt een hele goede smaak te hebben / eerste plant doodgegaan / nieuwe plant)

85. Vranja 1st 67 (schijnt goed te zijn / geen ervaring mee)

 

Russische Quitte Aromatnaya (krijg ik nog / kan rauw gegeten worden / goede smaak /geen ervaring mee)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Ik zie dat er weinig mensen echt interesse in deze mooie vruchten hebben. Ik heb een nieuw projectje, van de Champion en de lesckovaska heb ik zaag gewonnen en gezaaid. Ze beginnen te kiemen..

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Arjan

 

Ik bezit de volgende rassen: spelfouten daar gelaten.

 

-robusta

-portugal

-vranja

-konstanioloper

-avaya

-lezcavaks

-kyrmsk

-rea's mammut

-Chinese kwee

 

 

Welke is het beste Bart?

Of welke Matchen het beste?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zonde het is een best ondergewaardeerde vrucht.

 

Mijn beste ervaringen heb ik met Robusta, Portugal, kyrmsk.

 

Mijn minste ervaring is met lezcavaks de smaak en vrucht grote is minder tennopzichte van alle anderen.

 

Daarbij komt dat alle appelvormige kleinere vruchten hebben dan de peervormige.

 

Rea's mammut is ook heel lekker maar groeid veel en produceerd gematigd ondanks veel stuifmeel

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

Vandaag zag ik mijn kweepeer boompjes. Een Vranja, en een Krymsk, die nu het derde jaar ingaan. En een Darunok Onuku, die het tweede jaar ingaat.

Van de Krymsk, verleden jaar een enkele kweepeer kunnen oogsten. Ondanks best wel veel bloesem.

Ze zien er nu prachtig, en vitaal uit. Met heel veel bloesem in de twee grotere .

Kan ik beter uitdunnen, of gewoon maar kijken wat er van komt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

We hebben inmiddels een heel rijtje met kweepeer

- Rea's Mammoth

- Robustsa

- Portugal

-E-komek

- Lezckovaska

- Vranja

- Champion

 

We vinden de Kweepeer soms wel heel overdadig Maar toch leuk om al deze rassen aan te planten.

Dunnen hebben we nog niet gedaan en blijft gewoon dragen.

Heerlijke vruchten!

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk, dat ik eerst ga kijken, wat echt tot vrucht komt. Als alles volgroeit, heb ik meer dan genoeg. Dan ga ik lichtjes dunnen, als ik zie dat takken buigen. Het zijn idd mooie boompjes. En de Krymsk was inderdaad gewoon zo te eten. Ik hoop dat ze goed te bewaren zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...
  • 9 maanden later ...
8 minuten geleden, Martijn zei:

Hier ook volop peren aan de jonge Vranja hoogstam. Wanneer zijn ze oogstrijp?. 

Meestal eind oktober tot half november. 

 

Ze worden geel tot goudgeel van kleur en ruiken dan heel aromatisch. Als niet aangetaste beginnen te vallen, is dat vaak een aanwijzing dat je ergens de komende weken kunt gaan oogsten. Min of meer gave exemplaren kun je koel, donker en luchtig en ongestapeld ook nog wel wat bewaren. 

 

Tip 1: Maak er nu eens geen gelei van zoals algemeen gepromoot wordt, maar kook ze met alle vezels en vruchtvlees mee in bijvoorbeeld jam. In gelei heb je wat van het goede aroma met veel suiker,  maar gooi je alle voedingswaarde weg. 

Tip 2: Wil je lang beschikken over kwee dan kun je ze schillen en schoonmaken en in een keukenmachine of met een mes kleine stukjes hakselen. Zonder verdere bewerking kun je deze invriezen en zo zeker een jaar bewaren. Wil je voor een gerecht (ja...koken met peren, ook hartig, kan  verrassend zijn...de Noordelijke Pomologische Vereniging heeft recepten met stoofperen, waarvoor je zonder meer kwee kunt gebruiken en in bijvoorbeeld de Spaanse en Mediterrane keuken komen allerlei recepten van kwee/peer in bijvoorbeeld soepen en schotels voor ), een jam-creatie, een chutney o.i.d. kwee gebruiken, dan haal je er een doosje of zakje uit. 

  • Like 2

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Heb al meer dan 10 jaar de Vranja kweepeer, grote opbrengst en ruikt heerlijk.

Zet de vruchten in kwarten in een ovenschaal, water toevoegen tot ze net niet onderstaan en na 3 uur op 150 graden zijn ze net niet zacht.

Eet ze samen met griekse yochurt als toetje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Onlangs de eerste paar vruchten geproefd van het ras Aromatnaya. Een jaar of 3 geleden bij een fruitvriend wat enthout meegenomen en geent op kwee MA onderstam. Verleden jaar het boompje nog moeten verplanten naar de nieuwe tuin, maar van de handvol vruchten hebben er toch nog 3 met en zonder te vallen de eindstreep, consumptierijp,  gehaald. Dit Russische ras zou een van de weinige zijn die je ook zo uit de hand kunt eten volgens verkopers...maar even vaak wordt er door anderen gezegd dat dat toch wat zou tegenvallen. 

 

Ik kon dus zelf de proef op de som nemen en ik was positief verrast. De vrucht is duidelijk zuurzoet, je moet van wat zuur houden, maar niet wrang, en heeft een lekker fris aroma dat lichtjes aan ananas doet denken. De structuur is als een halfharde appel...wat kanpperig en wat zacht tegelijk,  en wat droog. Na een weekje bewaren in de fruitschaal wordt het wat minder zuur...maar niet persee echt lekkerder om direct in te bijten...misschien wel geschikter als ingredient in een salade of zo? Een pluizige donzige schil, zoals veel kweevruchten hebben, ontbreekt...de huid is glad en wat glanzend en de vrucht heeft een appelvorm en is wat minder bonkig dan de andere kweesoorten die ik ken. 

 

Naast Aromatnaya heb ik nog 2 boompjes.

De hier al besproken appelvormige Lescovacka, een appelvormige met niet de grootste vruchten en een gezonde wat kleinere boom waarvan ik al een aantal jaren plukte...die ik afgelopen jaar via enting heb meegenomen naar mijn nieuwe tuin (onderstam kwee A). 

De derde is een soort die Ayva wordt genoemd en ook uit Oost Europa afkomstig is. Dat boompje is nu 2 jaar geleden geent en groeit wat steiler dan de andere 2 eerder  lage en brede struiken.  Ik kreeg het enthout van Ayva met de mededeling dat ook dit een soort zou zijn die ook uit de hand eetbaar zou zijn. Omdat `Ayva` als ik me niet vergis gewoon ´kwee´ betekent is het nog een verrassing wat hiervan gaat komen. Is het een vrij willekeurige kwee of toch een bepaald ras? We gaan het over 2 a 3 jaar zien.  

 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...
Op 24-10-2022 om 21:58, weknow zei:

De derde is een soort die Ayva wordt genoemd en ook uit Oost Europa afkomstig is. (...) Ik kreeg het enthout van Ayva met de mededeling dat ook dit een soort zou zijn die ook uit de hand eetbaar zou zijn.

 

Ayva is het Turkse woord voor kweepeer. In Turkije worden kweeperen rauw gegeten (in partjes). De smaak is zurig, zoet, sappig en iets trekkerig. (Daarnaast maakt men er jam van).

 

We zijn 2 jaar verder.. heb je al wat vruchten gehad?

aangepast door EdelSpint
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb sinds een jaar een conference peer ruim 180cm die geënt is op een onderstam.

Zojuist bij het verplaatsen van de boom zag ik dat er wat worteluitlopers zijn, het is duidelijk een kweepeer.

 

Op internet lees ik dat conference veelal, maar niet uitsluitend op Kwee Adams, Kwee MC of Kwee Eline (c) wordt geënt. Ik heb geen idee welke het is, kan het ook niet meer navragen.

 

Ik vind het zonde om de uitlopers weg te doen, dus heb ze even verder in de grond gestopt. Iemand enig idee of hier mogelijk prima kweeperen aan kunnen groeien? Of enkel geschikt als onderstam?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...