henkg Geplaatst: 11 december 2011 Share Geplaatst: 11 december 2011 Ik kwam dit tegen, over blikbrouwen, zeer informatief, ook als je iets anders dan zo'n blik gebruikt:http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen"Van de genoemde benodigdheden kun je -in het begin- veel weglaten. Absolute minimum: grote fles, waterslot + goed sluitende bevestiging op fles, hydrometer, slangetje om te hevelen. En natuurlijk gist, en de ingredienten voor jouw bierrecept. Daarnaast schoon en precies werken, je wilt geen bedorven bier of ontploffende Grolsch-flesjes.(Mijn 9 liter tripel is nu vrijwel uitgegist. Nog een aantal dagen nagisten, dan bottelen. En dan nog 4 - 8 weken wachten ...) Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
henkg Geplaatst: 1 februari 2012 Share Geplaatst: 1 februari 2012 Mijn allereerste bierbrouwsel (9 liter tripel) is inmiddels gebotteld, uitgerijpt, en zelfs alweer op. Ik en alle andere testers (visite) vonden het lekker.Het tweede brouwsel (Brewferm Gallia) zit nu op fles, het derde (weer een tripel) staat nu te gisten. En nu weer een keer een heel recept gevolgd, met hop, mout, etc. etc. En, is dat lekker geworden? Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 1 februari 2012 Auteur Share Geplaatst: 1 februari 2012 Oh, vergeten te posten hier De gisting op de fles is wat te hard gegaan bij dat bier. Je moet de flesjes dus openen boven een kom, en het dan in een glas schenken Maar volgens de maker, en drinker, van het bier (niet ik, maar Joep), is het goed gelukt. Ook hebben we al 2 van de 3 recensies terug van familie/vrienden. Ook positief.Volgende keer dus iets minder suiker bij de nagisting, en liever in de lente/zomer gisteren dan als het zo koud is. Dat lijkt toch minder goed te gaan (ook al staat het brouwsel wel in de kamer). Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
henkg Geplaatst: 2 februari 2012 Share Geplaatst: 2 februari 2012 De gisting op de fles is wat te hard gegaan bij dat bier. Je moet de flesjes dus openen boven een kom, en het dan in een glas schenken ...Volgende keer dus iets minder suiker bij de nagisting ...Bier moet volledig uitgegist zijn. en daarna tussen de 6 a 8 gram bottelsuiker per liter bij het bottelen, voor de hergisting op fles. Bierbommetjes kunnen gevaarlijk zijn. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
bildtker Geplaatst: 5 april 2012 Share Geplaatst: 5 april 2012 Ik maak ook wel eens een biertje en weet heel zeker dat het legaal is zolang je het maar maakt voor eigen gebruik.net als met wijn.destilleren van alcohol is wel verboden en kun je beter niet aan beginnen. Ik brouw mijn bier van ingekochte mouten welke te koop zijn in Jubbega.zelf mouten van zelf gekweekte gerst heb ik ook eens gedaan maar bleek wel erg veel werk,morgen brouw ik een bier met mais van eigen tuin de oogst van 2011 was ruim 10 kilo waarvan morgen 1250gr in het bier verdwijnthop koop ik ook in Jubbega maar ik heb ook 5 verschillende soorten hop op de moestuin staan , hier ga ik aan het einde van het jaar een keer mee brouwen, of drogen vacumeren en in de vriezer bewaren voor een goed recept idee Over een maand of zo ga ik een bier brouwen zonder de gebruikelijke hop, en probeer dan de bitterheid en en houdbaarheid te krijgen door gebruik van kruiden, zoals rozemarijn, duizendblad en gagel trouwens bierflessen welke ontploffen na het bottelen zijn meestal te vroeg gebotteld of te veel suiker bij het bottelen of waren niet goed schoon groet bildtker Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 5 april 2012 Share Geplaatst: 5 april 2012 5 soorten hop? welke soorten zijn dat dan, en hoe gebruik je de verschillende? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
bildtker Geplaatst: 6 april 2012 Share Geplaatst: 6 april 2012 de hopsoorten zijn Saaz voor bv pils2 Amerikaanse hoppen chinook en sentanial voor bv een IPAhalletau merkur voor bittering in duitse bierenperle voor Belgische bieeren Wanneer de hop plukklaar is in eind september of begin oktober,kan ik ze gebruiken als verse hop binnen een aantal uren of de hop drogen en vacuum trekken en invriezen voor later gebruik Hop kook je mee vanaf aanvang koken voor de bittering van het bier en vanaf 20 - 5 tot einde koken voor het aromahet koken duurt 60 - 90 minuten Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 6 april 2012 Auteur Share Geplaatst: 6 april 2012 Interessant! We hebben een hele tijd geleden brandnetelbier gemaakt. Al mag dat vast geen bier heten, want er missen wat typische bier-ingrediënten. Het smaakte een tijd terug echt erg naar citroen. Niet zo lekker. Maar vorige week hebben we nog een flesje geopend, en die was al stukken beter! Echt een fris witbiertje! Lekker op een zonnige dag, na hard werken Dus daar gaan we meer van maken Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
bildtker Geplaatst: 6 april 2012 Share Geplaatst: 6 april 2012 In principe is het hoofdingrediënt in bier mout en soms tot 60% ongemoutte granenHop is niet altijd nodig in bier maar is een belangrijke desinfektant, die kun je vervangen door kruiden Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 15 april 2012 Auteur Share Geplaatst: 15 april 2012 We hebben net weer 2 kg brandneteltoppen geplukt, en er 22 liter kokend water overheen gegooid. Nu staat dat af te koelen, en zitten er nog wat paardenbloem wortels bij. Morgen moet ik de boel zeven, en dan weer verhitten (nog geen idee waarin, 22 liter is teveel voor mijn 2 grootste pannen ) met suiker, citroensap, sinaasappelsap (beide van 2 stuks fruit) en wijnsteenzuur. En dan na afkoelen moet de gist er bij en moet het een tijd staan. Appeltje-eitje. Dit recept komt ui 'Booze for free' Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
bildtker Geplaatst: 21 april 2012 Share Geplaatst: 21 april 2012 wat jij aan het maken bent is brandnetelwijn geen bier Groet Jelle Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 21 april 2012 Auteur Share Geplaatst: 21 april 2012 Met biergist bruist en drinkt het toch echt als bier Als ik het geen bier mag noemen, mag ik het ook geen wijn noemen. Of bedoel je dat dat komt door 1 van de ingrediënten die ik hier noem? Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
bildtker Geplaatst: 21 april 2012 Share Geplaatst: 21 april 2012 ach als het maar lekker is Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 21 april 2012 Auteur Share Geplaatst: 21 april 2012 In Engeland noemen ze het dan Ale volgens mij. Wat daar de precieze definitie van is, weet ik niet. In het Nederlands is daar niet echt een woord voor, toch? Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
henkg Geplaatst: 21 april 2012 Share Geplaatst: 21 april 2012 Bier wordt gemaakt van gerst. Wijn wordt gemaakt van druiven.Punt. Uit. De meeste andere / vervangende ingredienten geven alleen een smaakje, en de toegevoegde suiker moet voor de alcohol zorgen.Maar goed, suikerbieten-suiker; margarine was eerst ook alleen maar Ersatz, en nu volledig ingeburgerd (hoewel ze geen cursus gevolgd hebben). Ik ben toch wel erg benieuwd hoe het gaat smaken. Quote 2025_teeltlijst (.xlsx) Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 21 april 2012 Auteur Share Geplaatst: 21 april 2012 Laten we er een nieuwe naam voor verzinnen dan Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
geedee Geplaatst: 21 april 2012 Share Geplaatst: 21 april 2012 Urtica Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
bildtker Geplaatst: 21 april 2012 Share Geplaatst: 21 april 2012 In Engeland noemen ze het dan Ale volgens mij. Wat daar de precieze definitie van is, weet ik niet. In het Nederlands is daar niet echt een woord voor, toch?ale is ook gewoon een biertypeen inderdaad bier is gerstemout , of een andere mout, met water hop en gist, kan een biergist zon maar mag ook een andere gistsoort zijn. Ik denk dat jou brouwsel gewoon bij de wijnen hoort ondanks de biergistEen wijngist zou ook gemakkelijk kunnen in dit recept Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 22 april 2012 Auteur Share Geplaatst: 22 april 2012 Fijn, ik weet al dat ik het geen bier mag noemen, net als kruidenthee wat eigenlijk geen thee is. Punt. Bij gebrek aan een beter woord, en doelend op de manier waarop we het drinken/verpakken/maken, blijf ik het lekker bier noemen Op de moestuindag mag er geproefd worden (die van vorig jaar dan, die is nu eindelijk op smaak) Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 22 april 2012 Share Geplaatst: 22 april 2012 Op de moestuindag mag er geproefd worden (die van vorig jaar dan, die is nu eindelijk op smaak)Joepie! Ik zet het op de lijst Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 27 mei 2013 Auteur Share Geplaatst: 27 mei 2013 Hm... we hebben uiteindelijk niet geproefd? Was ook een hectische dag We hebben in ieder geval weer dik 2 kilo topjes geplukt gisteren, en die staan nu te trekken in water. We zijn dit jaar wat later dan normaal, de brandnetels waren nu (ondanks het rare voorjaar) al hoger dan die van vorig jaar. Vandaag zeven, en dan de rest van de ingrediënten er bij. Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 9 november 2013 Share Geplaatst: 9 november 2013 Ik heb biermaak ingrediënten in huis: een ton, gist, hop en een blik mout. Ik ben alleen op zoek naar de hoeveelheid moutextract die ik kan gebruiken voor 20 liter vocht... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 10 november 2013 Auteur Share Geplaatst: 10 november 2013 Staat het niet op het blik? Het verschilt een beetje per concentratie of soort of hoe zeg je dat Wil je donker bier, licht bier? Zoveel soorten zoveel bieren. Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
appelvrouw Geplaatst: 10 november 2013 Share Geplaatst: 10 november 2013 Nee op t blik staat het niet. Ik heb ongehopte 100% moutextract..Licht/blonde staat er ook nog op.Toen ik vroeger dit recept wel eens gemaakt heb kocht ik een pot moutextract..maar of dat 750 gram of een kilo was weet ik niet(meer). Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Jorieke123 Geplaatst: 10 november 2013 Auteur Share Geplaatst: 10 november 2013 Ai... lastig Henk weet dat vast... Joep heeft wel eens zo'n compleet blik gehad, dat is gehopt. Dan maak je van 1,5 kilo (plus suiker) zo'n 15-20 liter bier. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.brouwmarkt.nl/brewferm-pils-1220-liter-p-770.html http://www.brouwmarkt.nl/brewferm-tarwebier-15-liter-p-775.html Quote Giga-gaas.nl Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.