Ga naar inhoud

Fruit leer (fruit leather)= snoepgoed van fruitpulp


Jorieke123

Aanbevolen berichten

  • 10 maanden later ...

Ik was van plan om ook eens fruitleer te gaan maken

ik dacht een gallia meloen te gaan gebruiken maar nu lees ik dat meloen niet geschikt is voor fruitleer???

iemand enig idee waarom dat niet gaat, ik hou van experimenteren maar niet tegen beter weten in

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat het teveel water bevat? Ik maak het van bramen en aardbeien enzo, en dan blijven de velletjes en vastere delen over na het maken van sap. En DAT wordt het fruitleer, zeg maar.

Maak je sap van meloen dan blijft er niets over om zoiets stugs als fruitleer van te maken.

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Mijn tante doet dit altijd met de abrikozen. Zonder toevoegingen overigens, maar die abrikozen heten dan ook suikerschatjes. Mierzoet!

Lekker laten drogen op het dak van haar schuur. Het is er in de zomer een graad of 40. Het moet ongeveer een week in de open lucht drogen. Ontzettend lekker en een enorme bron van ijzer. Pestil heet het.

 

Het is overigens wel 2 x zo dik als wat ik op de foto hier onder ergens heb gezien. Je snijd er repen van af, rolt het op en je kan het een dik jaar bewaren. Ik krijg altijd wat er van de oogst van het jaar ervoor is geweest als ik met vakantie ben in Tr en dat kan ik dan ook nog eens een flinke periode bewaren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Ik heb als test een plak (framboos-zwarte bes) laten drogen achterin mijn auto, en ik kan niet meer aan goed bakpapier komen dus ik heb het eens geprobeerd om op zo'n siliconen lap te smeren Ging echt ideaal! Mooi droog in... een week tijd denk ik? En dan was het niet eens zo warm. Er liggen ook kruiden te drogen, die gaan een stuk sneller natuurlijk.

 

IMG511384581468615286.JPGIMG511895871468615297.JPG

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb als test een plak (framboos-zwarte bes) laten drogen achterin mijn auto

 

vraagje van huishoudelijke aard

raampje op een kiertje voor de ontvochtiging?

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, ik heb geen raampje open. Maar mijn auto is een oudje en zal wel lekker luchtig zijn Ik heb zo'n 'Caddy', met een bak dus. Veel lucht en ruimte. Kruiden zijn met 1 dag droog als het zo warm is als nu. En het fruitleer ging dus ook super. Het drogen (van kruiden) in de auto was hier ooit een tip van Geedee

Giga-gaas.nl

Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! 

moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ 

Link naar reactie
Delen op andere sites

in een ander draadje gevonden:

 

In verband met het plukken van bramen ook oppassen voor de vossenlintworm. Zolang je de vruchten kookt vormt die wel geen probleem, wel bij rauwe vruchten.

 

ik ben vanavond veel brammen tegengekomen, maar nu ben ik wat huiverig om er fruit leather van te maken......

eerst de kook er over?? (er zijn hier vossen genoeg, volgens de houders van kippen te veel )

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Aan de slag met de rode bessenpulp in de magnetron. Steeds een minuut of 6 op lage stand, dan weer even open.

Rietsuiker eroverheen, maar vanwege de zuurte ook nog poedersuiker.

Opgerold en in reepjes geknipt.

Nog steeds heel erg zuur, maar ook zó lekker dat het al bijna op is.

Experiment geslaagd, maar niet voor herhaling vatbaar vanwege de suiker-OD

Kan er beter jam van maken, dat eet niet zo makkelijk weg

 

Links de moes die over bleef na het zeven; rechts de pulp. De helft is dus nog bruikbaar!

 

2016-02-08Fruitleer-uit-de-mag-185061470241604.JPG2016-02-08Fruitleer-uit-de-mag-449581470241604.JPG2016-02-08Fruitleer-uit-de-mag-562301470241605.JPG

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...