henkg Geplaatst: 21 september 2016 Geplaatst: 21 september 2016 Een clubje van deze (jonkies denk ik) hoorde ik achterin mijn tuin rondscharrelen tussen dichte struiken en afgevallen bladeren.Minstens vier stuks die zachtjes knorrend / mompelend met elkaar communiceerden.Overdag, 16:00u. Niet superbang voor elke beweging, het lukte om foto's te maken (waarvan er maar één gelukt is). Wat is het?Moet ik me zorgen maken voor mijn kat die vaak buiten is / ligt / dut? (andere dieren heb ik niet).Buren met kippen waarschuwen? Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Jorieke123 Geplaatst: 21 september 2016 Geplaatst: 21 september 2016 Het lijkt een hermelijn. Maar die lijken ook veel op wezels. Daar had onze hond laatst een aantal jonkies van te pakken. Wezels bleken in ieder geval geen gevaar voor onze dieren. https://www.natuurmonumenten.nl/hermelijn-wezel-zoek-de-verschillen Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Frommel Geplaatst: 21 september 2016 Geplaatst: 21 september 2016 Het is een jonge bunzing, nog een pup van een week of acht. De wilde voorvader van de fret. Deze is nog zo jong, dat moeders ook wel ergens in de buurt is.Net als vossen kunnen ze je hele kippen of konijnen hok uitmoorden.Maar ze houden ook de wilde konijnen en ratten populatie onder controle.Gewoon laten zitten en moeders pikt ze wel op.Vangen mag niet, het is een beschermde soort. Andere optie is dat iemand een nest jonge fretjes in je tuin gedumpt heeft, maar die zijn meestal zo donker van kleur niet. Quote
speets Geplaatst: 21 september 2016 Geplaatst: 21 september 2016 Ik geloof niet dat een bunzing een kat pakt, en zeker geen volwassen dier. Ik ben in het verleden wel katten kwijt geraakt door vossen, maar die zijn een stuk groter. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
pippi Geplaatst: 21 september 2016 Geplaatst: 21 september 2016 Gaaf hoor! Voor mijn katten zou ik niet bang zijn, ik denk dat noch bunzing, noch kat zit te wachten op een gevecht en elkaar in principe zullen mijden. Als ik dat zo lees denk ik dat de gemiddelde kat ook aanzienlijk zwaarder is dan die max. 2 kilo. (Ik heb er een lopen van 7 kilo, maar dat is ook wel een enorm ding.) Je buren met kippen waarschuwen is misschien wel een idee. Maar zeg er dan ook bij dat die bunzings ook weer zorgen voor minder muizen en ratten en konijnen. Het lijkt mij dat hoe diverser het dierenleven in je tuin is, hoe minder last je hebt van 1 bepaalde soort. Quote
weknow Geplaatst: 21 september 2016 Geplaatst: 21 september 2016 Mooie foto Henk! Ik kan niet helpen met de identificatie. Maar vroeg me even af...hoe groot was ie ongeveer? Zou zelf blij zijn met zo een (of een wezel of hermelijn) in de bostuin....al die woelmuizen lust ie zeker ook. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
henkg Geplaatst: 22 september 2016 Auteur Geplaatst: 22 september 2016 @Frommel: Dank, een bunzing dus. (Ik zag in je profiel dat je fretten houdt, ik vertrouw daarom op je oordeel) Mooie foto? Ja, de uitsnede is leuk. Op de totaalfoto's (met mobieltje, die lag voor het grijpen) moest ik wel speuren naar de beestjes.De foto in het eerste bericht is een heel sterk uitvergroot stukje.En, zag ik nu pas: Op die uitsnede staat ook nummer twee. Linksboven de kop van de goed zichtbare. Gezien vanaf de rechterachterkant, Het linkeroortje is goed te zien. Ik ga de kippenburen waarschuwen.@Weknow: Het zal wel niet mogen, maar je mag er een paar komen vangen. Ze moeten binnenkort toch op pad om een nieuw en groot territorium te vinden. Habitat is wel belangrijk. Omdat ik nu weet dat het jonge bunzingen zijn: Ik heb in de directe omgeving rommelige tuinen, water, rietland, moerasachtig, kikkers en padden, landbouwgrond, een buurman die vogels voert (komen ook muizen op af). Je bostuin is misschien minder ideaal. De grootte van die jonkies? Ik denk ca 20 cm, zonder staart. De kat. Die weegt nog geen 4 kilo. Kwam toevallig gisterenmiddag laat niet opdagen voor zijn avondeten (is gelukkig nu weer terug). Misschien heeft ie een jonge bunzing gepakt en opgegeten? Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Bubbels Geplaatst: 22 september 2016 Geplaatst: 22 september 2016 Een volwassen bunzing pakt met gemak een grote lakenvelder kip (ik spreek uit ervaring ). Maar ik kan me niet voorstellen dat ze zomaar een kat pakken. Prachtige dieren trouwens. Geen ruzie mee maken. De term "stinken als een bunzing" is zéér terecht namelijk. Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
Flos Geplaatst: 22 september 2016 Geplaatst: 22 september 2016 De bunzing hoor bij de predators. En is een van de gevaarlijkste in de lage landen. Ik zou ze liever niet in mijn tuin hebben. In de jaren negentig ben ik eens 42 duiven dood gebeten elke nacht een tot ik dat rotbeest heb kunnen strikken. Laat maar geen kleine kinderen in de struiken spelen. Bunzing bijten en lossen niet meer al sla je ze dood. Enkel met onderwater houden krijg je ze los. En een bunzing heeft zeker niet het karakter van een fret. Nee mijn vrienden zijn het niet. Quote Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is.Vergeet voor een keer hoeveel geld een miljoen is.
windindewilgen Geplaatst: 22 september 2016 Geplaatst: 22 september 2016 Flos, een beetje overdreven bang.? Ik ben veel banger voor pittbul enz. En dan heb ik het nog niets eens over auto verkeer. Buzing is bijzonder schuw, uitgezonderd de jonge dieren die nog moeten leren. Heb er zelf jarenlang een in de schuur gehad, nooit gezien wel geroken! Bunzing is een expert in het vangen van ratten, muizen, konijnen enz.En ook kippen, maar die worden in flevoland door de vossen te pakken genomen. Je moet hier vooral vosvrije kipperennen maken.Ik vond regelmatige dode rat in de tuin. En ratten hebben we hier, in dit paardegebied, massaal. Helaas.En helaas is bunzing na een paar jaar verdwenen, ook helaas. Waarschijnlijk werd het te vochtig onder de tegelvloer. De zeebodem zakt en het grondwaterpeil komt dus steeds hoger.Ga volgend jaar proberen om een nieuw onderkomen voor menr of mevr bunzing te creëren. En een bord plaatsen WELKOM BUNZING. Quote Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop . De kleinste met de grootste keuze. http://www.windindewilgen.nl
Erny Geplaatst: 22 september 2016 Geplaatst: 22 september 2016 Jeetje Henk, wat bijzonder ook weer. Leuk hoor zo'n gezinnetje in je tuin. En zit nu natuurlijk wel te wachten op een prachtige foto van je kat neus aan neus met zo'n bunzing. Quote
henkg Geplaatst: 23 september 2016 Auteur Geplaatst: 23 september 2016 Bedreigend voor kippen? Ik heb de vraag uitgezet bij zoogdiervereniging.nl. Ik kreeg verrassend snel antwoord (Dank aan Kees C.). Het gaat (dus) inderdaad om bunzingen (zie onder meer de donkere kleur in combinatie met het 'maskertje').Antwoord op de beide andere vragen is iets meer onzeker: bunzingen staan niet bekend als kippen- of kattenbijters, laat staan dat ze die dieren dagelijks overmeesteren om zich te voeden of wat dan ook. Echter, een enkele keer zal het voorkomen dat een bunzing 'zich vergrijpt' aan een (jonge of kleine) kip, kat of wat dies meer zij; maar het lijkt me zo uitzonderlijk dat het een vermelding in de vakliteratuur waard zou zijn. Op http://www.zoogdiervereniging.nl/bunzing kunt u meer informatie vinden over (het voedsel van) de bunzing en ook over andere inheemse zoogdiersoorten. Ik hoop u iets verder geholpen te hebben.Met vriendelijke groet, Kees C. Ik laat ze dus met rust. Anders wordt het als ik krokodillen in mijn sloot zou aantreffen ... Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
speets Geplaatst: 23 september 2016 Geplaatst: 23 september 2016 Ik zou er blij mee zijn, zeker als ik, zoals Henk, aan het water zou wonen. Ze houden - als "een van de gevaarlijkste [roofdieren] in de lage landen"- de rattenstand op peil. Het aantal ratten is de laatste jaren schrikbarend toegenomen. Die beesten zijn zo slim dat ze hun conclusie trekken als een groepslid dood gaat na het eten van vergif! Ook rattenvallen herkennen ze. Daardoor wordt het voor de ongediertebestrijding steeds moeilijker om ze uit te schakelen.Daar komt nog bij dat ratten de Ziekte van Weil verspreiden, dus die ziekte komt ook steeds meer voor bij mensen. En dat is geen sinecure In de jaren negentig ben ik eens 42 duiven dood gebeten elke nacht een tot ik dat rotbeest heb kunnen strikken.Het is handiger én verstandiger om in zo'n geval meteen het hok goed te beveiligen Kippen hetzelfde verhaal: je kunt wel alles uitroeien wat jou onwelgevallig is, maar het is logischer en milieuvriendelijker om je hok roofdierproof te maken. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Bubbels Geplaatst: 24 september 2016 Geplaatst: 24 september 2016 De bunzing die mijn grote hen greep bleek een drachtig vrouwtje. Misschien dat ze dan wat feller zijn op het aanleggen van een voorraad. We snappen tot op de dag van vandaag niet hoe ze die hen uit het hok heeft gekregen, maar ze kreeg het voor elkaar. Spoor veren naar haar hol. Quote Niet meer actief. Graag contact via mail of fb.
Flos Geplaatst: 24 september 2016 Geplaatst: 24 september 2016 @Speeds een hok gelijk jij het noemt was eigenlijk een vogelren. Van 244m2 aar de duiven vrij in rond vlogen. Dat is een stuk moeilijker om te beveiligen dan een standaard duiventil. Quote Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is.Vergeet voor een keer hoeveel geld een miljoen is.
Erny Geplaatst: 25 september 2016 Geplaatst: 25 september 2016 Er lag een bijzonder poepje voor de terrasdeuren van mijn huisje.Mijn vermoeden was dat het er één van een steenmarter was... Even checken bij http://www.poepboek.nl en ja, het is een steenmarterpoepje.Volgend keer die nightcam maar weer plaatsen om hem/haar te betrappen. (Dat groene is zo'n plastic gras deurmatje...) Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.