Ga naar inhoud

Water-geef-systeem in een kas


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo mede kas liefhebbers,

 

Momenteel ben ik een kas aan het bouwen van 8x3.5 meter. Helemaal fantastisch natuurlijk, maar ik weer alleen nog niet wat een goed systeem is om het spul water te geven. In de kas beschik ik over zowel stroom als een wateraansluiting. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met het water geven in een kas. Is bijvoorbeeld een druppelsysteem handig, of een sproeisysteem?

 

Alle tips en trucs zijn welkom!

Geplaatst:

Sproeien zou ik niet aan beginnen, krijg je snel een hoge vochtigheid. Planten nat en voor veel planten werkt dit ziekten in de hand.

 

Druppelbevloeing dus, heb je in alle soorten maten en merken.

Geplaatst:

op het landje hebben we een zweetslang met timer, elke morgen een 1/2 uurtje, gaat prima en het enige onderhoud is elk jaar een batterijtje

(we gebruiken dan wel drinkwater hè...)

Geplaatst:

Hier een kas van ruim 100m2 met vele groenten erin. Ik sproei in de zomer met een broes bijna iedere dag met water uit de sloot. Voordeel is dat je de ene plant wat meer kan geven als de andere en je hebt een beter klimaat door de natte grond. In het najaar de kas wel voldoende ventileren i.v.m. hoge rv.

Geplaatst:

Ik heb tyleenslangen met cappilairdruppelaars in de kas. (3 x 9 meter).

Bij elke tomatenplant een druppelaar.

En buiten in iedere aardbeienbak en pot met pepers/paprika ook enkele druppelaars.

Zo ongeveer zoals Borsalino dat ooit had, maar dan op een pomp. (zie hier)

 

Ik heb een grondwaterpomp in de kas staan met een drukvat, en een beregeningscomputer met verschillende groepen/zones, waarmee ik iedere plantengroep een eigen hoeveelheid water geef.

 

Groet, Rob

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Geplaatst:

Ik werk met regelbare druppelaars die met zwaartekracht gevoed worden door een groot zwart vat. Dat vat vul ik nu nog zelf met een tuinslang (in de vakantie deed een buuf zonder groene vingers dat voor me). Volgend seizoen wil ik dat vat met een timer uit de kraan vullen. Voordeel van een vat er tussen vind ik dat het water op kan warmen en dat het de hele dag langzaam door druppelt,

Geplaatst:

een timer op de kraan kan wel teveel/teweinig water geven denk ik

misschien is het beter een vlotter te gebruiken zoals in de ouderwetse wc stortbakken

Geplaatst:

Nog even een tip als je een slang aansluit op je waterkraan en deze slang blijft onder druk staan dan kan het weleens gebeuren dat die slang knapt of losschiet. Om dan de schade te beperken kan je een waterslot gebruiken tussen de kraan en de slang. Je kan deze op max. 50L per keer instellen. Mij heeft dit al eens een fikse rekening bespaard

Groetjes,

Bram

Geplaatst:

Oh dat is wel een goede, hier zit de watertime ook op de kraan. Gaat eigenlijk altijd goed maja zou maar net mis gaan als je net weg bent ofzo!

 

Een vraag voor de mensen die automatisch bewateren via de kraan. Doen jullie automatisch mest toevoegen? Hoe doen jullie dit? Vaak wordt mest toegevoegd in de waterton, maar als je gebruik maakt van de kraan moet je dit tussentijds ergens toevoegen. Nu heeft gardena een mestbijmengapparaat, maar hoe dit werkt? En ik geloof alleen met vloeibare mest.

  • 5 years later...
  • 1 maand later ...
Geplaatst:

ik ga misschien een rare vraag stellen maar kan je zo'n druppelaar ook aan de regenwaterput aansluiten? wij hebben 2 regenwaterputten van elk 2000 liter of meer & ik zou het zonde vinden om mijn drinkwaterkraan te moeten gebruiken voor de serre.. 

Levensmotto Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. 😀

Geplaatst:

Aansluiten op een grond- of regenwaterput is inderdaad geen probleem, zolang het water zuiver is en zonder vaste delen (zand, blad etc) zodat de druppelaars niet verstoppen.

Zorg er bij een pomp ook voor dat er niet teveel druk op staat, max 1,5 bar is geloof ik wat aangeraden wordt bij de meesten.

Hier zijn de cappilairdruppelaars aangesloten op de grondwaterpomp met een reduceerventiel ertussen om de druk van 3 naar ongeveer 1,5 bar te brengen, maar doordat de put iets zand en roest meevoert moet ik jaarlijks wel enkele druppelaars vervangen omdat ze verstoppen.

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Geplaatst:

ik ga het eens samen met vriendlief & schoonvader bekijken het zou wel handig zijn dat ik niet met gieters moet sleuren. :D

Levensmotto Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. 😀

  • 1 year later...
Geplaatst:

Ik heb tot nu toe steeds plantenpotjes ingegraven naast iedere tomaat paprika en andere planten in de kas. Daar doe ik met met de slang vanaf het watervat regenwater in. Je kunt in die potjes ook extra voeding geven. 

Druppelsysteem zou wel handig zijn, maar dat is voor mij lastig aanleggen

Geplaatst:

@kruidenvrouw heb jij van die dubbele terracotta potten gemaakt? Of wat is je systeem? Ik wil ook zoiets gaan doen.

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Geplaatst:

Nadat vorig jaar t druppelsysteem niet werkte zoals zou moeten, heb ik grote terracotta potten ingegraven tot 1 cm onder de bovenkant. Plastic schotel erop zodat ik makkelijk bij kon vullen. Onderin een steentje vastgelijmd zodat t water er niet aan de onderkant uit kon.

Zeker handig als de ene plant meer water nodig heeft dan de ander dus diverse maten ingegraven. Voordeel vond ik dat t water in de grond terecht komt en niet bovenop, dus droogde minder snel uit.

  • Like 2

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...