sasha Geplaatst: 27 mei 2016 Geplaatst: 27 mei 2016 Ik had een supergrote muntplant, maar die is de afgelopen dagen gehalveerd door een horde slakken. Nu is echt mijn hele plant aangevreten, overal een klein hapje van een blaadje. Ik vroeg me af of ik die blaadjes nog kan gebruiken, na ze bijvoorbeeld goed te wassen? Vind het niet zo'n fris idee, maar vind het ook super zonde om alles weg te gooien. Verder vroeg ik me af of ik dan zo'n hele stengel moet weggooien (dus ook de niet aangevreten blaadjes) of alleen de blaadjes waarvan geknabbeld is? Ook mijn rucola is een beetje aangevreten (gelukkig wat minder) en daarvoor heb ik dus ook dezelfde vraag. Quote
AnnekeW Geplaatst: 27 mei 2016 Geplaatst: 27 mei 2016 Gewoon door laten groeien, er groeien vanzelf weer hele blaadjes en stengels. Quote
Erny Geplaatst: 27 mei 2016 Geplaatst: 27 mei 2016 Ja, die munt en rucola groeien wel weer bij, maar je kan de blaadjes prima eten, even het slakkenslijm en poepjes eraf wassen. Quote
Joycee Moes Geplaatst: 27 mei 2016 Geplaatst: 27 mei 2016 Wat zonde! Ben trouwens verbaasd dat ze munt eten? Quote Groetjes Joycee ----------------When someone said I live in a fantasyworld I almost fell off my unicorn
Erny Geplaatst: 28 mei 2016 Geplaatst: 28 mei 2016 Haha... je haalt me de woorden uit de mond. Bij mij eten ze ook álles... zelfs de Rucola waar ze normaal niet zo dol op zijn. En de Munt zijn ze verzot op. Quote
pippi Geplaatst: 28 mei 2016 Geplaatst: 28 mei 2016 Vroegah, toen ik kind was en bio-groente nog de betaalbare norm was in plaats van de prijzige uitzondering, zat er regelmatig nog een slak in de sla. Mijn moeder waste de sla juist omdat er nog slakken in konden zitten, en echt niet om pesticiden eraf te wassen. God ik ben echt oud. Alles wat beestjes eten, kunnen wij ook veilig eten. Je zou zelfs kunnen stellen dat een flink aangevreten groente blijkbaar veilig en gezond is, en dat die supergave krop andijvie die stijf staat van het gif en een fossiele-energieverslindende wereldreis heeft gemaakt vanuit een of ander door Monsanto gekocht derdewereldland net zo slecht voor je is als vandaag drie pakjes sigaretten erdoorheen jagen. Quote
Erny Geplaatst: 28 mei 2016 Geplaatst: 28 mei 2016 Mijn moeder zette de groentes vroeger altijd een tijdje in een bak water met wat zout in de week. Daar gingen alle beestjes wel van dood. Daarna spoelde ze de groenten af en ging ze dan bereiden. Met die voorgewassen steriele groenten uit de supermarkt is dat nu niet meer nodig dus zijn mensen ook niet meer gewend dat er zand of beestjes in kunnen zitten. Quote
Nadi Geplaatst: 29 mei 2016 Geplaatst: 29 mei 2016 Ik heb wel eens in een kropsla van de lidl kleine slakjes gevonden in de onderste bladeren gewoon eraf gehaald en goed omspoelen. En ik leef nog Quote
AnnekeW Geplaatst: 29 mei 2016 Geplaatst: 29 mei 2016 Als ik alles moet weghalen met een hapje, poepje of vlekje, krijg ik een erg lege tuin. Quote
Claudia69 Geplaatst: 29 mei 2016 Geplaatst: 29 mei 2016 Wat gezond is voor de beestjes is ook gezond voor jou. Onaangevreten groentes vind je alleen in de winkel en die zijn niet zomaar onaangevreten. Goed spoelen en de grote beschadigingen weghalen bij het verwerken. Quote
speets Geplaatst: 29 mei 2016 Geplaatst: 29 mei 2016 Alles wat beestjes eten, kunnen wij ook veilig eten.Wat gezond is voor de beestjes is ook gezond voor jou. Daar zou ik toch maar niet te veel op vertrouwen. Slakken eten bijvoorbeeld ook Digitalis, Brugmansia, aardappel- en tomatenloof, en nog zo een en ander dat ronduit giftig is Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Claudia69 Geplaatst: 29 mei 2016 Geplaatst: 29 mei 2016 De vraag ging wel over groenten en kruiden he Quote
Nadi Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 Mmm terwijl het over groenten eten die aangevreten zijn door slakken/beestjes. Wat ik me soms afvraag is of het oke is om bijvoorbeeld sla te eten waar bladluis op zit? ( na het goed schoon te maken natuurlijk) ik vermoed dat het antwoord hetzelfde is maar toch voor mijn gevoel niet ik heb al vaker iets een aan me voorbij laten gaan omdat er best wat bladluis op zit... Quote
Erny Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 Waarom denk je dat je die sla niet meer zou kunnen eten? Quote
speets Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 Ik moet opeens denken aan "de moestuin van Maarten", die serie die nu in de herhaling is (was?).Hij eet alles rechtstreeks uit de tuin, zonder te wassen. Doe ik zelf ook vaak, dat is lekkerder. Niet zo waterig Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Nadi Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 Waarom denk je dat je die sla niet meer zou kunnen eten? Ja ik weet ook niet zo goed wat mijn logica hierachter zit. Misschien gewoon behoefte aan wat bevestiging Ik moet opeens denken aan "de moestuin van Maarten", die serie die nu in de herhaling is (was?).Hij eet alles rechtstreeks uit de tuin, zonder te wassen. Doe ik zelf ook vaak, dat is lekkerder. Niet zo waterig Doe ik vaak met peultjes en tomaatjes. JammieMaar voor de rest, sla zou bijvoorbeeld wel zanderig zijn of niet? is het niet misschien een beetje gevaarlijk met botulisme? Of lees ik mezelf bang? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 Botulisme op verse ongewassen groenten uit de tuin? Ja.... dan lees je jezelf wel erg bang ja En waarom zou sla dan wel gevaarlijk zijn en tomaatjes niet? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Demier Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 Vroeger ging de mestvaalt (stront van het toilet, rottend groente en alles wat verteerde )gewoon op de moestuin.Was de beste mest die men kon bedenken.En nu zijn we bezig met een gat in een blad en wat al nog meer.Slakken kan men eten en daar werdt vroeger een medicijn tegen astma van gemaakt.De chemische troep van heden ten dage is 1000 keer slechter dan een bruin blad.Zoals ik weet worden zelfs luizen gebruikt om de roze kleurstof op de taartjes te maken.Zou zeggen eet en proef, zo snel gaan we niet de hoek om, moest ik allang in de volgende straat zijn.gr Mat Quote
Nadi Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 "C. botulinum is een anaerobe, grampositieve bacterie, die overal in de grond voorkomt." http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Botulisme Ook de reden dat zuigelingen geen honing mogen, omdat de bijtjes de C. Botulinum meenemen op hun pootjes van de grond waardoor er sporen van botulinum in de honing komt http://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/clostridium-botulinum.aspx De reden voor mij om wel tomaatjes zo ongewassen te plukken en eten en sla niet is dat er op tomaatjes bijna nooit grond zit en sla wel... Grond botulisme lijkt wel meest waarschinlijk bij babies als ik het verder onderzoek. De kans zal verder denk heel klein zijn.. Quote
loes Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 zoek eens op "anaerobe" tipje van de sluier. het zijn langzaam groeiende bacteriën die zonder zuurstof leven. op de grond waar volop zuurstof is zullen deze worden verdrongen door de snelgroeiende aerobe bacteriën. Quote
Nadi Geplaatst: 30 mei 2016 Geplaatst: 30 mei 2016 zoek eens op "anaerobe" tipje van de sluier. het zijn langzaam groeiende bacteriën die zonder zuurstof leven. op de grond waar volop zuurstof is zullen deze worden verdrongen door de snelgroeiende aerobe bacteriën. He ik zei net tegen mijn vriend. Ik hoop eigenlijk eerder dat jullie hierin gelijk hebben. En dat is blijkbaar ook zo. Fijn! Dan hoef ik me ook niet meer druk te maken dat ik met mijn vieze tuin handen rustig mijn lunch kan eten Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.