pieter1 Geplaatst: 6 maart 2016 Delen Geplaatst: 6 maart 2016 Ik ben al een tijdje bezig met het kweken van shiitake op stammen voor eigen consumptieEchter ik ben nu op het punt aangekomen dat ik hier meer mee wil doen. Ik heb inmiddels ook een hoeveelheid stammetjes in productie waar wij zelf niet meer tegen kunnen eten. Ik kweek op dit moment de shiitakes op eikenhouten stammetjes welke door mijzelf worden gezaagd in een bos in de buurt. Ik ben bezig met experimenteren de shiitakes op wilgenhout en elzenhout te kweken. Tot nog toe heb ik met de wilgen nog geen succes. Ik heb op het stuk grond van ongeveer 5000 m2 wat ik voor de teelt beschikbaar heb een bos aangeplant van elzen en wilgen, dit wil ik beheren als hakhout waarbij de stammetjes ter plekke worden benut voor de paddenstoelenteelt, dit lijkt mij de meest duurzame vorm.Ik zal hier af en toe wat foto's plaatsen om zo de ontwikkelingen te kunnen volgen, daarnaast is een en ander op mijn weblog http://www.shitakekwekerij.com te volgen. Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
JBT Geplaatst: 6 maart 2016 Delen Geplaatst: 6 maart 2016 Shiitake doen het het beste op eiken of beuken en dan maakt het ook nog uit welke strain je hebt daar zit ook verschil in Maar waarom op stammen kweken als je een kwekerij wilt starten, als je op substraat blokken kweekt heb je meer opbrengst en kan je het hele jaar door leveren Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pieter1 Geplaatst: 6 maart 2016 Auteur Delen Geplaatst: 6 maart 2016 Ik wil ze op stammen kweken omdat dit de natuurlijke en traditionele methode is. Ik wil op termijn ook een Eco keurmerk van SKAL en dit gaat niet met substraatteelt. Het blijkt dat shiitakes op stammen gekweekt een betere smaak en kwaliteit hebben dan op substraat gekweekte paddenstoelen (bron: http://www.centerforagroforestry.org/pubs/mushguide.pdf). Daarnaast kan ik de stammen op hetzelfde terrein laten groeien. Shiitakes die buiten worden gekweekt ontvangen ook zonlicht waardoor ze vitamine D bevatten. Deze voordelen wegen voor mij zwaarder dan het hele jaar door kunnen leveren. Bovendien vindt ik zo'n paddestoelenbos gewoon mooi. Ik weet dat ze het beste op eikenhout groeien, echter is de groeisnelheid van eik dusdanig traag dat ik dan niet in eigen stammen kan voorzien en dit is uiteindelijk wel het doel. Het is nog steeds een groot experiment en ik zie wel hoe het loopt, het is in ieder geval al erg leuk om er mee bezig te zijn. Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
weknow Geplaatst: 6 maart 2016 Delen Geplaatst: 6 maart 2016 Is een sneller groeiend soort eik geschikt? Ik denk bijvoorbeeld aan steeneiken, die aanzienlijk sneller groeien en ook goed als een soort haag te planten zijn. Voor mij is de goede zeewindbestendigheid en wintergroenblijven een overweging om ze op te kweken voor een windbreek-haag aan de westzijde van de bostuin. Zijn gemakkelijk te kweken uit zaad (eikels) en halen toch iets van een halve meter groei per jaar. Kan de moeite lonen om eens te duiken in de verschillende soorten binnen de groep Quercus lijkt me dan alleen de zomereik. (Maar ik weet niet of ze allemaal even geliefd zijn door shi-takes en in hoeverre traditioneel voorkomen in Nederland van belang is voor je? Steeneik komt bijvoorbeeld uit gebied rond Middellandse zee, maar is hier wel goed winterhard Overigens zijn heel veel - ook oudere - eiken in Nederland intussen Amerikaanse eiken...strikt genomen exoten, die niet alle natuurliefhebbers graag zien. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pieter1 Geplaatst: 6 maart 2016 Auteur Delen Geplaatst: 6 maart 2016 Ik zal me eens verdiepen in de steeneik. Het hoeft niet persé een inheemse boom te zijn. Shiitakes komen per slot van rekening uit Azië Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
simonvb Geplaatst: 6 maart 2016 Delen Geplaatst: 6 maart 2016 De Amerikaanse eik levert minder opbrengst aan shiitake. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
JBT Geplaatst: 6 maart 2016 Delen Geplaatst: 6 maart 2016 De smaak van shiitake of elke andere paddenstoel is afhankelijk van het hout soort de manier waarop en klimaat en ook belangrijk welke strain je gebruikt hier in zou ik ook eens gaan kijken van shiitake zijn er meer dan 100 strains verkrijgbaar Bij substraat bedoel ik puur eikenhout of beukenhout geen toevoegingen dus is net als een stam maar door structuur beter te besmetten met mycelium en dat dan sneller produceert en hier zou je Eco keurmerk van SKAL ook voor moeten kunnen krijgen aangezien je met puur hout werktEn om te laten fruiten kan je ze gewoon buiten zetten en dan komt er ook vitamine D in de shiitake als je het bij stammen hout zou ik voor de traag groeiende eiken gaan die leveren de beste shiitake en als je land te weinig hout produceert kan je altijd stammen kopen per kuub dit kost 60 tot 80 euro kuub en voordeel is geen zaagwerk en is op de maat die je besteld dus minder werk snel groeiende eiken leveren minder en slechter van kwaliteit en gaan minderlang mee Wilgen zijn meer geschikt voor oesterzwammen Het beste hout is van de traag groeiende eiken of beuken Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pieter1 Geplaatst: 7 maart 2016 Auteur Delen Geplaatst: 7 maart 2016 Ik zou wel eens willen experimenteren met verschillende strains. Tot nog toe heb ik altijd deuvelbroed besteld bij homegreen, hier heb ik geen keuze uit verschillende strains. Heeft u een adres waar je verschillende strains kunt bestellen? Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
paddestoelengek Geplaatst: 8 maart 2016 Delen Geplaatst: 8 maart 2016 Hoi Pieter wellicht een interessant stukje info voor je https://www.abnamro.nl/nl/images/Haveman_Groen.pdf gr Adriaan Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pieter1 Geplaatst: 8 maart 2016 Auteur Delen Geplaatst: 8 maart 2016 Bedankt voor de link, dat is inderdaad een leuk artikel! Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
weknow Geplaatst: 8 maart 2016 Delen Geplaatst: 8 maart 2016 Ja, leuk en informatief artikel inderdaad. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden. Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pieter1 Geplaatst: 9 maart 2016 Auteur Delen Geplaatst: 9 maart 2016 Vandaag weer wat wilgenstammetjes geënt. Nu op een andere manierhttp://www.shiitakekwekerij.com/2016/03/shiitakes-op-wilgenhout-vervolg.html Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Ferdi Geplaatst: 11 maart 2016 Delen Geplaatst: 11 maart 2016 Dit principe zou zeker moeten werken wel lijkt het hout heel erg vers, heb je het wel 2-3 weken laten besterven? ik ga dit binnenkort zelf ook met wat wilg proberen, ik wacht echter nog even wat hogere (nacht)temperaturen af.. Groeten, Ferdi p.s. ik dacht dat ik een oude workmate had (1976), die van jou ziet er echter ook behoorlijk op leeftijd uit Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
pieter1 Geplaatst: 11 maart 2016 Auteur Delen Geplaatst: 11 maart 2016 Het hout is niet vers gezaagd. Op de foto's zijn de vers afgezaagde plakken te zien voor het enten. Op de onderste foto is te zien dat het hout al even heeft gelegen. Ik ben erg benieuwd naar jou ervaringen met shiitake op wilgenhout. p.s. De workmate is inderdaad al een oudje, ik heb geen idee hoe oud, hij is van mijn opa geweest. Quote Volg de gebeurtenissen op de kwekerij/imkerij http://bessenkwekerij.com/Van de bijenwas maken we zelf kaarsen: http://www.bijenwaskaarsen.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Ferdi Geplaatst: 13 maart 2016 Delen Geplaatst: 13 maart 2016 Ben gisteren twee wilgenstammen (ong. 12cm doorsnee) wezen enten. Één gewoon met shiitake deuvels, en één op dezelfde manier als jij, met tussen de plakken aan de uiteinden een vermiculiet/shiitake/houtsnippers 3mm. mix. De plakken weer vastgezet met een schroef en daarna afgetaped met ductape. Kan ik over een paar maanden mooi vergelijken welke methode het snelst gaat. Omdat het nog zo koud is, heb ik de stammen vochtig in gesloten vuilniszakken ingepakt en daarna in een 15 graden ruimte geplaatst. Hieronder wat foto's ook bij mij was het hout op de nieuwe zaagsnede nog verrassend "vers" Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.