Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Mijn éénoogstekken (van snoeiafval op 17 januari) gaan verrassend goed, zeker die van de Rondo (de anderen zijn Pinotin en Cabertin cortis). Ze staan nu nog binnen, met een bodemtemperatuur van ca 20 graden. Elke dag komt er een centimeter bij.

Maar hoe verder? Binnenkort heb ik de warme en lichte plek nodig voor veel zaailingen (nog te zaaien).

Kunnen ze nu (of binnenkort) al naar buiten, op een zeer beschutte plek, zolang het niet vriest? Mijn "Nieuwe handboek druiven" geeft daarop geen antwoord.

(Koelere ruimtes in huis of een kas heb ik niet, en in een kas zou het nauwelijks minder koud zijn dan buiten)

 

2016020515330426811454683067.jpg

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Ik ben zelf ook nog zoekende qua verzorging van mijn druiven, maar vorig jaar heb ik wel succesvol gestekt! De stekken deed ik echter pas in in Mei naar buiten, overdag in de zon, 's nachts weer binnen en dat voor een paar dagen. Om het nu te doen is echt veel te koud ben ik bang....

Geplaatst:

Henk ,

ik wil uw enthousiasme niet temperen , maar ze gaan niet hard hoor. Er is nog geen enkele wortelvorming.

Dit is puur uitlopen op reserves dat ze doen, dat doen ze altijd als je ze in de warmte brengt. Nog geen enkele zekerheid op succes.

zorg dat de lucht voldoende vochtig blijft als ze zo hard groeien , ze drogen namelijk heel makkelijk uit zo , daar ze geen water kunnen opnemen via wortels die ze nog niet hebben.

 

Van afharden is er nog lang geen sprake. Met een beetje geluk zal je in april wortelvorming beginnen opmerken , hou ze dan nog binnen tot half mei. je kan ze dan beginnen afharden , overdag buiten bij mooi weer , snachts weer binnen. niet in de zon. enkele dagen goed voor zorgen en dan mogen ze buiten blijven

Geplaatst:

Dank.

Eerst doen en dan pas denken was dus niet handig. Beter had ik de stekken tot eind februari in de koelkast bewaard. Maar ja, ik had gesnoeid. Dus maar direct doen …

 

Het gaat trouwens om een probeersel. De stokken waarvan de stekken genomen zijn, zijn gekochte, geënte stokken (Vierambachten Agthuysen). Daar ga ik uiteraard mee door. Beginnen met een gratis stek op eigen wortel leek me verkeerde zuinigheid, gezien het vele werk dat je erin steekt, en de tijd die het duurt (jaren) voordat je een beetje leuke oogst hebt.

 

Toch ga ik door met die éénoogstekken, als een allereerste oefening voor misschien later, met dan wel enten op een onderstam.

Ik houd jullie hier op de hoogte, ook als het niks blijkt te gaan worden. Van fouten leer je.

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:
ook als het niks blijkt te gaan worden.
zei Henk

 

Geen reden om daar van uit te gaan, lijkt me, Henk. Gewoon wat geduld hebben om ze rustig te laten wortels maken en afharden...zo lees ik in ieder geval het advies van Powerlite. En aan het einde van het seizoen heb je dan toch al een aantal jonge planten. Voordat die dan kunnen dragen en een behoorlijke struik geworden zijn, ben je dan wel weer een jaar of 3 a 4 verder.

 

Van dat enten van druiven is blijkbaar nogal een discussiepunt in liefhebberskringen. Ik denk dat in projecten her en der waar mensen een echte kleine wijngaard met eigen wijn willen aan geënte druiven de voorkeur gegeven wordt. Maar of het in Nederland (al) echt nodig is....? Als ik de overwegingen voor/tegen goed begrijp is de grootste en enige doorslaggevende zorg om wel te enten het voorkomen van eventuele infectie door de druifluis, die in traditionele warmere wijnlanden flink kan huishouden. Maar of die in Nederland een probleem is (al schade aanricht) is twijfelachtig. Wat niet is kan nog komen, natuurlijk (klimaatopwarming en zo) maar als ik het goed volg eigenlijk momenteel geen echt probleem hier. Zelf heb ik geen wijndruiven.....wel wat verschillende eetdruiven en ik ga er in de bostuin nog een aantal bij planten. (leuk experiment om ze aan/in de zuidkant van boomhagen te laten groeien, dus geleid aan de takken en stam van struiken en bomen die ik daarvoor gericht snoei). Als ik het goed begrijp (maar anderen moeten me corrigeren als ik iets over het hoofd zie!!) is het niet echt nodig en zijn er geen grote risico's om daarvoor goede stekken te gebruiken, zonder ze te enten. Al met al vind ik het opkweken van een druif uit stek relatief gemakkelijk en goed te doen door een niet-specialist/vakman Zie dus geen reden waarom die van jou niet gewoon goed zullen lukken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Hier ook, zoals elk jaar stekken gemaakt van de snoei van december. Stekken laat ik altijd buiten staan, wel wat beschut weggezet, vooral uit de wind en de zon, maar gewoon buiten in de kou ( of geen kou ). Ze lopen dan meestal wel iets eerder uit dan de planten op de tuin, in april dit jaar denk, maar inderdaad, wat powerlite zegt, dan is het kritische moment eigenlijk pas daar. Ze lopen wél uit, maar hebben nog nul wortels. Dus het beste zou zijn, ze niet éérder te laten uitlopen, dus koel houden en uit de zon. Pas als de stekken echt blad hebben en aan de groei gaan, ga ik ze afharden; wat bij mij betekent ; uit de beschutte plek, vochtigheid af en toe checken, iets meer wind geven, iets van een zonnetje heel kort, eigenlijk nog steeds een speciale plek. Pas eind juni gaan ze open en bloot de zon in.

 

Trouwens: dan nóg kan er uitval optreden, meest door verdroging ; het niet hebben van wortels en wél al blad.

  • 3 weeks later...
Geplaatst:

Het lijkt heel goed te gaan.

Gestart met snoeiafval op 17 januari. Nu, op 28 februari: wortels!

2016022812371685591456662093.jpg

 

Gedaan zonder kennis van zaken. "Eerst doen, dan pas lezen ..."

Wel heb ik direct de snoeiwond aan de bovenkant in kaarsvet gedoopt. Daarna in potgrond met ca 1/4 zand, afgedekt met huishoudfolie, en op de vensterbank gezet, boven de CV (grondtemperatuur is ongeveer 22 graden overdag, 17 graden 's nachts)

Ik heb niet gekrabd aan de bast (las ik pas later), ook geen stekpoeder gebruikt (had/heb ik niet).

 

De eerste twee staan nu in langwerpige "frambozenstek" potten. De rest is iets minder ver, die bekijk en verpot ik over een week of twee..

Over twee weken zet ik ook de eerste al buiten, beschut. Maar eens zien of ie dat redt. Op de reservebank zitten er nog genoeg.

 

Huidige stand:

- Rondo: 6 uit 8

- Pinotin: 5 uit 7

- Cabertin cortis: 7 uit 9

1120183653         2025_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Geplaatst:

Gaat goed Henk! Alvast proost.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...