henkg Geplaatst: 26 januari 2016 Geplaatst: 26 januari 2016 Klimaatkast voor het maken van kaas; ham; bier; wijn?(“Gistkast” in biertermen; “kaasgrot” in kaastermen) Nergens in mijn huis / in mijn schuurtje(s) kan ik zonder trucs een enigszins constante temperatuur handhaven. Voor bovengenoemde zaken is dat wel van belang. Met name hobby bierbrouwers gebruiken een (oude) koelkast met daarin een verwarming, zoals een gloeilamp of matje. Een thermostaat (zoals de STC-1000) schakelt tussen koelen en verwarmen zodat de ingestelde temperatuur binnen een instelbare marge gehandhaafd blijft. Voor bier en wijn gaat dat prima. Ventilatie en luchtvochtigheid zijn hier niet van belang, en het geproduceerde CO2 kan weg via het lekgaatje van de koelkast. Gaat zo een klimaatkast voor kaas ook goed werken?En voor hammen; coppa?Mogelijke problemen: gebrek aan ventilatie; niet de juiste luchtvochtigheid. Jullie idee? Quote 2025_teeltlijst (.xlsx)
Jorieke123 Geplaatst: 26 januari 2016 Geplaatst: 26 januari 2016 Voor kaas (met coating of natuurkorst) en drogende vleeswaren heb je wel een bepaalde vochtigheid nodig. Dat verschilt per recept/werkwijze, dus volgens mij kan dan ook niet alles in diezelfde kaasgrot/rijpingskast/etc. Ik begin er niet aan, maar ik heb nu wel aardig overal in huis de juiste plekjes gevonden voor rijpen/drogen/etc. Zeker nu ik kaas voorzie van een laagje wax, en niet 'coat'. Vleeswaren die dun (worsten) of klein zijn (hele ham dus niet meegerekend) droog ik alleen in de koelere maanden. Op een plek met ventilatie. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
paddestoelengek Geplaatst: 30 januari 2016 Geplaatst: 30 januari 2016 luchtvochtigheid valt ook wel te regelen omhoog door het plaatsen van een schaaltje water, de grote van het oppervlakte bepaald de mate van verdampingomlaag door het plaatsen van een schaaltje met vochtvreetkorrels gr Adriaan Quote moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.