Yuras Geplaatst: 17 oktober 2015 Geplaatst: 17 oktober 2015 (aangepast) Vandaag zag ik in mijn tuin paddenstoelen, die wel bekend zijn en erg lekker. Ze komen op de plek waarop vroeger een grote paardenkastanje stond. In de grond blijven nog dikke wortels van dit boom. Nu heb ik dubbele gevoel - van een kant, het is wel leuk (en erg lekker) zulke paddenstoelen in je tuin te hebben, van andere kant - ze zijn parasieten, kunnen levende boom tot dood opeten. Maar ja, wel leuk. 17 oktober 2015 aangepast door Gast Quote
kroongj Geplaatst: 17 oktober 2015 Geplaatst: 17 oktober 2015 Welke soort is dit dan? Quote Groet, Geert-Jan
Stan Geplaatst: 17 oktober 2015 Geplaatst: 17 oktober 2015 Ik snap het dubbele gevoel maar het is wel zo dat ze de zwakkere bomen pakken dus dan kan je zelf dus ook zorgen dat je andere bomen niet verzwakken(met o.a. voeding e.d. of symbiose met andere schimmels) Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
Yuras Geplaatst: 30 oktober 2016 Auteur Geplaatst: 30 oktober 2016 Alweer tegelijk blij en bezorgd Heerlijk van smaak, wilde paddenstoelen in de tuin... Quote
gery Geplaatst: 31 oktober 2016 Geplaatst: 31 oktober 2016 En welke zijn dat? Het lijkt shiitake maar is het weer honingzwam?. Honingzwam die tast alle bomen aan ook de gezonde meen ik. Daarom wordt honingzwam ook wel de nachtmerrie van het bos genoemd. Ik kwam dit tegen wat erg op die van jou lijkt. http://www.bomenbieb.nl/boomziekte/sombere-honingzwam/Sombere honingzwam en oktober dus ja de conclusie is dan snel gemaakt.Maar misschien helpt het om meer over de zwam en haar groeiwijze te lezen.Weg ga je het niet krijgen als dit hem is.SterkteGery Quote
Yuras Geplaatst: 31 oktober 2016 Auteur Geplaatst: 31 oktober 2016 Dat is inderdaad honingzwam. Maar, alles is niet zo donker - ze leven op dode en levende, verzwakte bomen. Uit mijn ervaring, in de bossen waarin ze groeien, aangetast zijn verzwakte, gekraakte en gekantelde bomen. Ook groeien ze graag op dode stronken, wortels en zelfs op afgevallen takken, niet taste gezonde bomen aan. Dus, hope hier is ook het geval, nog meer redenen om boompjes gezond te houden Quote
speets Geplaatst: 31 oktober 2016 Geplaatst: 31 oktober 2016 O wat lekker Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Erny Geplaatst: 1 november 2016 Geplaatst: 1 november 2016 Aan de voet van de door mij afgezaagde Esdoorn staan nu ook paddestoelen. Iemand enig idee wat deze zouden kunnen zijn, en weest niet bang, ik ga ze niet eten maar vind het wel leuk om te weten. Quote
speets Geplaatst: 1 november 2016 Geplaatst: 1 november 2016 Vanmorgen vond ik op de wortels van een gezond ogende kastanje twee enorme oesterzwammen Ik heb ze meegenomen om op te eten, maar ik vond ze wel abnormaal groot, dus toch maar even de boekjes erop nageslagen.Daar las ik dat de lamellen doorlopen tot op de steel. Dat doen die van mij niet, dus het is in elk geval geen Armillaria mellea.In andere boekjes werd daar niets over gezegd en als ze kleiner waren geweest had ik ze zo opgegeten. Wie kan er iets over zeggen?(De verdere kenmerken kloppen, de ring is er al af). Mooi plaatje Erny Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Yuras Geplaatst: 1 november 2016 Auteur Geplaatst: 1 november 2016 @ErnyDie lijken sterk op honingzwammen, maar deze foto's zijn niet echt goed om te determineren... Om zeker te weten moet ik zelf kijken @speetsHet is geen oesterzwam, lijkt meer naar portobello... Quote
speets Geplaatst: 2 november 2016 Geplaatst: 2 november 2016 O ja, een champignon... daar had ik niet aan gedacht. Bedankt Morgen kijken of er nog iets nieuws gegroeid is. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
geedee Geplaatst: 2 november 2016 Geplaatst: 2 november 2016 Erna, kun je eens eentje vanaf de onderzijde fotograferen? Hebben ze groenige lamellen dan zijn het zwavelkopjes. Quote
Erny Geplaatst: 3 november 2016 Geplaatst: 3 november 2016 Ik zal ze volgend keer even beter kieken. Afgelopen keer regende het dus was het niet zulk fotogeniek weer. Vind ze zelf wel meer op die Zwavelkopjes lijken dan op de Honingzwam. En Yuras, komen kijken mag altijd... is alleen wel een stukje rijden. Quote
Erny Geplaatst: 25 november 2016 Geplaatst: 25 november 2016 De paddestoeltjes hadden inderdaad een wat groenige waas aan de onderkant. Niet te zien op de foto... Met flits: Zonder flits: En ze zien er nu dus als volgt uit: En vandaag zag ik nog een andere mooie paddestoel in de tuin. Van boven ziet hij er niet zo bijzonder uit... Van onderen daarentegen wel! Quote
Flup Geplaatst: 28 november 2016 Geplaatst: 28 november 2016 Aan de voet van de door mij afgezaagde Esdoorn staan nu ook paddestoelen. Iemand enig idee wat deze zouden kunnen zijn, en weest niet bang, ik ga ze niet eten maar vind het wel leuk om te weten. Niet eetbaar, wel heel mooi, maar ze zien eruit als de rode zwavelkop. Quote
Flup Geplaatst: 28 november 2016 Geplaatst: 28 november 2016 De paddestoeltjes hadden inderdaad een wat groenige waas aan de onderkant. Niet te zien op de foto... Van boven ziet hij er niet zo bijzonder uit... Van onderen daarentegen wel! Die ziet eruit als een wat oudere paarse schijnridderzwam en die soort is wel eetbaar en ontzettend mooi. Maar voordat je dat doet, zou ik de paddenstoel nog eens aan een echte kenner laten zien.Leuk, al die paddenstoelensoorten in je tuin. Quote
Erny Geplaatst: 29 november 2016 Geplaatst: 29 november 2016 @Piroska (en anderen) had hem elders ook al als de Paarse Schijnridder gedetermineerd. Heb er nog aan gesnuffeld om te kijken of ie ook die fruitige geur heeft maar ik rook alleen grond en blad.Om echt goed te kunnen ruiken zou ik hem moeten plukken en doorsnijden. Maar ik laat hem liever staan. Het is er ook maar ééntje. Als er nou volgend jaar een hele boel staan wil ik misschien wel gaan proeven. Quote
Flup Geplaatst: 1 december 2016 Geplaatst: 1 december 2016 Gelijk heb je.Als je eenmaal oplet, dan zie je overal wel paddenstoelen, zo leuk!Zodra het even gaat, ben ik ook met mijn camera op pad, paddenstoelen fotograferen. Het overgrote deel wat ik tegenkom is dan wel oneetbaar, maar dat maakt niet uit. Door zo op pad te gaan, leer ik ook veel bij en daar doe ik het voor. Quote
geedee Geplaatst: 12 december 2016 Geplaatst: 12 december 2016 Niet eetbaar, wel heel mooi, maar ze zien eruit als de rode zwavelkop. In Duitssprekende landen wordt de rode zwavelkop beschouwd als een onaangenaam bittere en zelfs als een giftige paddenstoel (1,9,10). Maar vreemd genoeg staat hij in Noord Amerika ("chestnut mushroom") en Japan ("kuritake") bekend als een eetbare soort, die zelfs voor menselijke consumptie wordt gekweekt (1,5). Mogelijk is het gehalte aan bittere stoffen op andere continenten (veel) lager dan in West Europa. De paddenstoel bevat “clavaric acid”, een triterpeen met anti-tumor eigenschappen. De biosynthese van deze plantenstof is ontrafeld (3) en biotechnologen hebben een methode ontwikkeld om de opbrengst van de verbinding in gekweekt mycelium van de rode zwavelkop te vergroten (2). Volgens een Duits artikel heeft de paddenstoel ook in de volksgeneeskunde een rol gespeeld bron http://www.zwammeninzuidhorn.nl/Rode%2520zwavelkop.html Quote
Flup Geplaatst: 13 december 2016 Geplaatst: 13 december 2016 Interessante informatie, waarvoor dank geedee. Het klopt dat er verschillende paddenstoelensoorten zijn die in Land X als eetbaar gelden en in land Y weer niet. Van heel veel paddenstoelen weet men niet eens welke (gif)stoffen er precies in zitten en welke invloed die precies op de mens hebben. In Azië is men veel verder met paddenstoelenonderzoek en worden de paddenstoelen ook veel meer ingezet in de geneeskunde. Een voorbeeld, van wat ik ook nog niet zo lang geleden heb geleerd is dat de berkenzwam in Nederland niet als eetbaar of wat dan ook bekend is. In Duitsland wordt er van de gedroogde berkenzwam thee gemaakt, dat is goed bij maag- en darmklachten. Het is best lastig en alleen daarom al hou ik mij wel bij de bekendere soorten om te eten. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.