Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo,

 

Het svhijnt zo te zijn dat as goed is voor een vruchtbare grond,

Ik heb net wat oude as uit een vuurkacheltje waar altijd hout en andere matrialen van

Planten in werden gedaan, in de tuin een beetje rond gestrooit.

mijn vraag is is dit goed? Of moet de grond heeaal leeg zijn?

 Kweker sinds 2010 

Geplaatst:

"Houtas bevat veel kalium (gemiddeld 6% - 10%, met uitschieters tot 40%, afhankelijk van de houtsoort), calcium (30% - 35%) en magnesium (5%).

Wortelgroenten, ui en andere knolgewassen, zoals aardappel, houden van kalium. Strooi houtas dus op deze bedden.

Met houtas is het mogelijk dat je een tè hoge concentratie mineralen in de grond krijgt. Houtas moet dus met terughoudendheid worden gestrooid. De maximale dosis van 15 kg / are is een gegeven. (Een are = 100 m2.) In onze moestuin zijn de bedden ca. 7½ m2. Dit betekent 1 kg as per bed."

Bron: http://www.mergenmetz.nl/sf.mcgi?4023

Geplaatst:

Ik gebruik veel houtas, inderdaad bij aardappelen ( voor het aanaarden), bij het planten van de tomaten in de kas ( één grote lepel in het gat), en om de pompoenen heen als slak-afschrikking ( werkt alleen als het regent...)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Sorry sorry...werkt alleen als het NIETregent want als het regent spoelt de as weg...

As waarvan maakt niet uit als het maar van onbehandeld hout is...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ja, ik strooi altijd wat as om de sla..en ik heb meestal mooie kroppen. Toch moet je oppassen niet teveel as te strooien, het is een meststof..dus met mate.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb veel houtskool as ..... mooi BBQ weer dus.....

 

maar heb hier wisselende berichten over gehoord?

 

Wat denken jullie ? Misschien op de komposthoop ? Anders tussen de late piepers ?

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Geplaatst:

houtskool wordt gemaakt door hout onvolledig te verbranden, waardoor vooral kool (carbon) over blijft. Het lijkt me dat het net als as van gewoon hout is, alleen is het in twee stappen verbrand. De elementen waar het als meststof om gaat, verdwijnen niet door verbranding. Op de composthoop heeft geen zin (het is geen biologisch materiaal meer).

Geplaatst:
houtskool wordt gemaakt door hout onvolledig te verbranden, waardoor vooral kool (carbon) over blijft. Het lijkt me dat het net als as van gewoon hout is, alleen is het in twee stappen verbrand. De elementen waar het als meststof om gaat, verdwijnen niet door verbranding. Op de composthoop heeft geen zin (het is geen biologisch materiaal meer).

 

Ik kan het niet helemaal volgen. Waarom is houtskool van de bbq geen biologisch materiaal meer? Bedoel je daarmee dat het niet meer omgezet kan worden in iets anders? Dat het al een eindproduct in zichzelf is?

Geplaatst:

met biologisch materiaal bedoel ik iets dat bestaat uit eiwitten vetten etc (organisch materiaal). Hout, wij zelf etc bestaan daaruit. Het maken van houtskool bestaat uit het onvolledig verbranden van hout, zodat deze organische stoffen worden weggebrand en vooral de koolstof © overblijft. Houtskool is wel gemaakt van hout, maar bevat geen of bijna geen biologisch afbreekbare stoffen meer. Als je die koolstof ook nog verbrand en alleen de as overblijft, is er zeker niets meer dat biologisch afbreekt.

 

ik hoop dat dit een beetje duidelijker is, want ik merk zelf dat ik het niet beter kan uitleggen dan dit....

Geplaatst:

As en houtskool verteren / composteren inderdaad niet.

 

Praktijkervaring: Ik heb wel kuilen gegraven in oude akkers op de zandgronden in Drenthe en Brabant (practica bodemkunde). Je vindt dan tot onderin de bewerkte zône stukjes houtskool. Die houtskool kwam uit de kachel; de as werd op de mestvaalt gekiept en kwam zo op de akker. Bij een echt oude akker kunnen die stukjes houtskool honderden jaren oud kunnen zijn!

De echte as, goed verbrand hout dus, is zo fijn, dat zie je met het blote oog niet meer terug tussen de zandkorrels.

 

Je gebruikt as in de moestuin voor de mineralen, m.n. kalium, calcium en magnesium. De gehalten variëren nogal, o.a. afhankelijk van de boomsoort. Bron: handboek ecologisch tuinieren.

Geplaatst:
Toch nog een vraag. De stukjes houtskool die nooit zullen verteren... helpen die wel mee in het verluchtigen van de grond?

Ik weet het niet.

Maar ik kan me niet voorstellen dat as/houtskool substantieel bijdraagt aan bodemstructuur of vochthuishouding bij de hoeveelheden die je normaal in de moestuin gebruikt. Handboek ecologisch tuinieren geeft als maximumdosis 15 g/m2/jaar; meer is een overdosis.

 

Bij een passende compostgift hoef je meestal helemaal geen extra mineralen te geven, In grote lijnen; alleen wortelgewassen kunnen wat extra kali (bijvoorbeeld als houtas) gebruiken. En compost draagt wel duidelijk bij aan bodemstructuur en vochthuishouding. Op basis hiervan geef ik zelf compost en alleen wat handjes houtas in het wortelbed. Maar ik heb toch as over (houtkachel).

 

Wie weet het wel zeker?

Geplaatst:

Nog een toevoeging (ook uit het Handboek Ecologisch tuinieren van Velt, wat een fantastisch boek blijkt het toch te zijn, antwoord op al uw vragen ):

as niet op de composthoop! Niet omdat het slecht is voor de grond maar als je het op de composthoop gooit heb je geen controle meer over de hoeveelheid die je aanbrengt in/op/rond de grond of je planten. En omdat de as (mineralen die het bevat) behoefte per plantengroep nogal varieert kun je het beter direct bij je planten in/op/rond aanbrengen ipv als onderdeel van de compost.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Geplaatst:

Nooit geweten dat hout-as voedzaam/goed is, vindt het weer leerzaam topic, nu hout-as op de kop tikken

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Lekker vuurtje gestookt Jasmin?

Hans ik heb hier een hele grote ton vol staan, nu nog even bedenken hoe we dat bij jou krijgen...

Ik las over houtas:

Houtas bevat geen stikstof, 0-7 procent fosfor, 6-20 procent potassium, 20-53 procent calcium. Er zitten ook sporen mineralen in, zoals koper, zink, mangaan, ijzer. De 'voedingswaarde' varieert dus nogal. Houtas verhoogt de Ph-waarde van je grond. Aanbevolen wordt om houtas in het voorjaar aan te brengen. Spit het door de grond, niet bij jonge aanplant

Zelf strooi ik in de winter het teveel aan as voor een deel over het gras..dat vaart er wel bij.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

een goede reden om vandaag de BBQ maar weer eens aan te steken ! Ik kan bijna geen sla meer zien, gisteren de eerste worteltjes gegeten. Heerlijk maar nog wel klein hoor. We konden gewoon niet langer wachten.

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

  • 7 maanden later ...
Geplaatst:

Gisteren de houtas van afgelopen maanden gezeefd in bloembollenplantmandje. Er bleven nog heel wat kooltjes over, die nogmaals de kachel ingaan. Blijft er gelijk nogal wat minder volume over om te bewaren tot de volgende activiteiten:

 

Volgens Velt:

  • Februari/maart: strooi houtas heel dun* over je gazon: zo heb je minder mos en mooier gras;
  • Maart: strooi een handvol as aan elke bessenstruik**; twee handen vol voor elke fruitboom;
  • April, ...: rond slakgevoelige plantjes strooi je bij het uitplanten een kringetje van as;
  • Mei: in elk plantputje voor kool, tomaat en alle vruchtgewassen strooi je een à twee soeplepels as;
  • Juni: ui, wortel, biet, ...: strooi een fijn laagje* over het bed;

* Niet in volle zon strooien; best voor een regenbui;

** Bos- & veenbessen geef je geen houtas!

Geplaatst:

Dank je wel Helena, ik denk dat het gazon en de bessen ook wel in januari houtasse mogen ( hoop ik want mijn ton is vol en ik moet het ergens laten )

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...