RobO Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Iemand ooit aardappels met schil gepureerd?en zoja, hoe doe je dat? Quote
Deborah Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Nee, maar wel aardappels in de schil gekookt en daarna van schil ontdaan (waren hele kleine aardappels). Dat ging prima. Quote Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.
weknow Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Ik eet ze (als uit eigen tuin en als ze niet zonder loof een tijd in de grond zijn blijven zitten) altijd ongeschild in alle vormen. Alleen zijn we hier niet zo een puree-fans....zo een egaal glad prakkie vinden we wat jammer...net alsof het geen aardappel meer is. Ik denk dat je dat met een staafmixer en voldoende boter/melk krijgt...zitten er mini donkere stukjes van de schil in en ziet er daardoor wat minder "blank" uit. Wij maken naast gekookt, gebakken, uit de oven of gefrituurd wel geregeld stampotjes....bijvoorbeeld met sla/andijvie, prei, kool, wortel of zuring. Maar dan mag van mijn lief niet alles geprakt worden (geen stamper dus) en worden de aardappels er vrij grof in stukjes doorgeroerd. Dat gaat heel prima met aardappels met schil. Sommige soorten aardappel nemen veel vocht op dan en dan kan de stamppot erg aan de droge kant worden (jus, wat melk of water/bouillon toevoegen is dan wel lekkerder). Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
aalterse-willy Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Nog nooit van gehoord, zelfst in de 'toitsjespap' van kort na de oorlog zaten er geen schillen in. Alleen de 'kazakken' zijn met schil. ( voor zover ik weet)Koken kan ik niet goed, maar eten wel zulle, en geiren. Quote Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.
MaupyOnRide Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Ik denk dat je hetzelfde kan doen als gewoon puree. Hier eten we aardappels altijd met schil. Quote
appelvrouw Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Eerlijk gezegd lijkt het mij niks. Ik eet alleen gebakken/gefrituurd/uit oven met schil en al en piel de schil eraf als ze gekookt geserveerd worden, dit in tegenstelling tot mijn huisgenoot. Dus stukkies schil in mijn puree, nee sorry Rob, ik heb het nooit geprobeerd. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
speets Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Doe in elk geval maar niet met de (staaf)mixer, want dan krijg je een soort behangplaksel. Er gebeurt dan iets met het zetmeel (ben vergeten hoe en wat precies). Al zijn er mensen die dat juist weer heel lekker vinden Ik eet ook met schil en al, maar de schillen vind je terug in de puree. Vinnik geen probleem: kleine stukjes koken geeft kleine stukjes schil. Ik vind de schil zelfs wel lekker, beetje noot-achtig. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
RobO Geplaatst: 19 september 2015 Auteur Geplaatst: 19 september 2015 dank allemaal, ben eigenwijs..(dus goeie moestuinder... )ga het proberen met een pureeknijperprobleem is nl dat veel aardappeltjes in de opslag vroeg gaan kiemen pspuree is lekker wel...even spuiten en in de overn onder de grillllll en ja , ik kijk graag naar aussie kookprogs,... Quote
bio-fee Geplaatst: 19 september 2015 Geplaatst: 19 september 2015 Ik maak ook altijd aardappelpuree mét schil. Gewoon goed koken tot ze lekker zacht zijn, afgieten, zout en een beetje peper erbij, klontje boter, en dan met een pureestamper erop los. Smaakt prima! Ik vind het zonde om de schil eraf te halen, vlak onder de schil zitten juist de meest voedingsstoffen naar het schijnt. Bovendien vind ik het ook teveel werk. Quote
prettig gestoord Geplaatst: 20 september 2015 Geplaatst: 20 september 2015 Ook ik ben gewoon lui, aardappels alleen goed wassen, eventueel klein snijden. Koken met een bol knoflook, die na het koken uitknijpen, klontje boter met wat melk verhitten en alles stampen. Gewoon met een oudewetse stamper, gaat prima. Peper en zout naar smaak! Quote Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!
appelvrouw Geplaatst: 20 september 2015 Geplaatst: 20 september 2015 Ik begon een beetje naar jullie kant te hellen...maar ik ging eerst even kijken naar dat verhaal van voedingsstoffen onder de schil waarvan ik al lang dacht dat dat meer een opvoedtruc was. Maar nee, zie deze tekst op potato.nl Door bewaren gaat er al vitamine C verloren (neemt af naarmate een groente langer uit de grond is) en vaak nog meer bij de bereiding: door het schillen ervan (de meeste voedingsstoffen zitten in en vlak onder de schil) en door het koken (sommige stoffen waaronder vitamine C lossen op in water). Pureren en warmhouden verminderen het gehalte aan vitamine C ook enigszins. Alhoewel, (hier spreekt een voedingswetenschapper van de Universiteit van Wageningen) "Bij een aardappel is de schil net iets dikker dan bij een appel, dus daar zullen verhoudingsgewijs ook meer vezels in zitten. En de vezels in de aardappelschil zijn ook net iets anders dan die binnenin de knol. Maar waarom zou je een oude aardappel met schil gaan eten? Dat is helemaal niet lekker."Bij aardappels zit er wel een klein addertje onder het gras: de uitlopers. Op de plek waar de uitloper aan de aardappel zit, wordt een giftige stof geproduceerd. "Die stof is in principe niet gezond, maar ik ken ook niemand die een oude aardappel met uitlopers en al eet." Op mens en gezondheid hebben ze het ook uitgezocht.Daar schrijft men dat er geen overdaad aan stoffen in de aardappel zitten die niet in de rest van de knol . Er zitten wel meer vezels in dan in de knol. Maar ook meer gif, solanine dat de aardappel beschermt. De hoeveelheid is te verwaarlozen, maar het is geen goed idee veel oudere aardappels met schil te eten. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
bio-fee Geplaatst: 20 september 2015 Geplaatst: 20 september 2015 Dank voor het uitzoeken Appelvrouw! Solanine, dat zit toch alleen in het groene gedeelte? Als er groen aan mijn aardappels zit, snij ik dat altijd weg, evenals de aanzet van de uitlopers en pitten. Het lijkt me dat het dan wel meevalt, met het risico...? Quote
RobO Geplaatst: 20 september 2015 Auteur Geplaatst: 20 september 2015 hoop van de week een pureeknijper te scoren van mphandig voor puree (duh), tomaatjes, bessen, pasta!?zo een: ervaring mee anyone? Quote
appelvrouw Geplaatst: 20 september 2015 Geplaatst: 20 september 2015 Yep ik heb er een. Alleen door manlief te bedienen..ik krijg dat kreng niet dichtgeduwd. Je krijgt wel heule mooie aardappelsliertjes op de bord. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
RobO Geplaatst: 20 september 2015 Auteur Geplaatst: 20 september 2015 moeite waard dus, kun je de steeltjes niet verlengen met een stukje buis? Quote
appelvrouw Geplaatst: 20 september 2015 Geplaatst: 20 september 2015 Het heeft iets te maken met kracht in je handjes en ik denk niet dat een langere steel helpt. Ik heb trouwens de Zweedse variant die op een grote knoflookknijper lijkt...lekker gemakkelijk schoonmaken.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
speets Geplaatst: 21 september 2015 Geplaatst: 21 september 2015 Wat is het voordeel, afgezien van de mooie sliertjes? Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
RobO Geplaatst: 21 september 2015 Auteur Geplaatst: 21 september 2015 hopelijk kleine rattes en kleine frieslander en opperdoezer puree zonder te schillen Quote
speets Geplaatst: 22 september 2015 Geplaatst: 22 september 2015 Dan denk ik dat de schil in het apparaat achterblijft en voor de gaatjes blijft hangen.Ik hoop dat ik het mis heb Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
RobO Geplaatst: 22 september 2015 Auteur Geplaatst: 22 september 2015 ja, das de bedoeling ook, af en toe de schillen eruit halen Quote
RobO Geplaatst: 24 september 2015 Auteur Geplaatst: 24 september 2015 (aangepast) update: dit ding gekocht en werkt prima vastkokende aardappeltjes gegaard en in de pers gedaan (kleinste gaatjes, gevuld tot helft persgedeelte), resultaat aardappelsliertjes en schilletjes die aan het persgedeelte blijven plakken en die je er zo afhaalt en weg kunt gooien; pondje in 3 minuutjes en hup de vriezert in meer vastkokende aardappeltjes erin was geen succes, teveel kracht nodig en de teveel schillen verstoppen de gaatjestipje: zet de onderste hendel vast aan iets stevigs met een lijmklem oid wordt vervolgd met pastadeeg van de week edit: we eten geen schilletjes in de puree, gewoon, omdat we dat niet lekker vinden 25 september 2015 aangepast door Gast Quote
HuubvG Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 Waarom zou je de schillen nou zo graag opeten in dit geval? Je hebt er niks aan, is onverteerbare vlies waar niet alleen je pureerapparaat van verstopt raakt.Arrdappelen in de schil koken en dan zijn ze makkelijk te schillen, pellen. Dan heb je veel mooiere puree ook, die beter door de machine en de maag wil. Quote
bio-fee Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 Is de schil onverteerbaar? Weet je dat zeker?Nooit wat van gemerkt. Ik dacht juist dat het gezond was om de schil ook op te eten. Quote
speets Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 Schil = vezels. En die zijn onmisbaar voor een goede darmwerking Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
HuubvG Geplaatst: 24 september 2015 Geplaatst: 24 september 2015 Nou ja, vezels, cellulose, zit allemaal in de schil en is moeilijk verteerbaar. Je behangt je maagwand met plakken aardappelschil die er lang blijven zitten. Afgezien van dat, het staat ook niet mooi in de puree, vind ik hoor.Een klein nieuw piepertje in de schil gefrituurd/gebakken, dat vind ik heerlijk. Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.