berijl Geplaatst: 9 maart 2015 Geplaatst: 9 maart 2015 De afgelopen week heb ik me er aan gewaagd: balkenbrij maken. Ik had wat hororverhalen gehoord over "veel werk", "varkensharen in je balkenbrij" enz maar het is mij alleszins meegevallen en vind het voor herhaling vatbaar (al heb ik nu wel even voldoende voorraad in de vriezer )Ik had via kennissen een (scharrel/bio)varkenskop gekregen. Deze heb ik laat in de middag met wat water in een flinke ketel aan de kook gebracht. Na zo`n 3 uur koken heb ik het gas uitgedraaid en de volgende ochtend heb ik de kop ontdaan van al het vlees /vet/vel. Alles viel zo van het bot, dus amper werk.Daarna heb ik het kopvlees + 600 gram lamslever (van eigen boerderij) + wat extra rugvet (ongeveer 300 gram) redelijk grof gemalen.Ondertussen de ketel weer op het vuur gezet met zo`n 2,5 liter kookvocht (waar de kop in gekookt heeft) en daar een bouillon van gemaakt. Ik heb gesmokkeld en blokjes gebruikt. Vervolgens al het gemalen vlees/orgaan terug in de pan met bouillon. Toen dat eenmaal aan de kook was, heb ik het rommelkruid erbij gegooid en er lepel voor lepel meel aan toe gevoegd. Ik moest in totaal 1 1/2 kg boekweit hebben maar dat had ik niet helemaal in huis dus ik heb een mengsel van spelt en boekweit gemaakt. al met al denk ik dat ik wel een half uur bezig ben geweest om al het meel erdoor te lepelen. Het goedje werd mooi dik en de lepel bleef er in staan. Toen alles klaar was, heb ik het in allerlei bakjes geschept. Het was wat meer geworden als ik dacht en veel van mijn schalen stonden nog in de vaatwasser (die waren de vorige dag gebruikt voor het maken van 4 kg verse en droge worsten) dus geïmproviseerd met allerlei bakjes (welke ik wel voorzien had van een bakpapiertje). De balkenbrij heeft een dag in de koelkast gestaan om op te stijven. Het resultaat was heel behoorlijk. Het had net nog iets harder mogen zijn maar je kon er wel plakken van snijden. Ik was vergeten het kopvlees te wegen en ik vermoed dat dit meer was als de hoeveelheid welke in het recept beschreven stond. ik had er denk ik net wat meer meel aan toe moeten voegen. Het recept komt uit het boek: "Het perfecte varken, van boer tot bord " Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
angela († maart 2025) Geplaatst: 9 maart 2015 Geplaatst: 9 maart 2015 Ik heb het ook een keer geprobeerd die van mij was te nat om behoorlijk te snijden.Ik hoorde naderhand van een slager dat het heel nauw komt om alles af te wegen, iets wat ik normaal gesproken niet zo gauw doe en nu dus ook niet.Die van mij was wel grijzer van kleur dan die van jou. Quote
berijl Geplaatst: 9 maart 2015 Auteur Geplaatst: 9 maart 2015 hihi, tja daar ben ik ook niet zo heel erg van dus volgende keer toch maar even wegen om zeker van t zijn dat alles klopt zoals in het recept beschreven. Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
Ciska Geplaatst: 13 maart 2015 Geplaatst: 13 maart 2015 Ik kan zo iemand opnoemen hier die dat graag zou proberen...Ooit eens gegeten op een landgoed markt in brabant...Aan mij is het niet besteed, maar ziet er zo goed uit! Quote
Deborah Geplaatst: 13 maart 2015 Geplaatst: 13 maart 2015 Mijn overgrootouders maakten het zelf (ze maakten ook bier zelf ) .Er was wel een verschil: de Brabante tak maakte het zonder rommelkruid en de Gelderse tak met rommelkruid. (Ik ken alleen de smaak van balkenbrij zonder rommelkruid) Quote Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.
berijl Geplaatst: 14 maart 2015 Auteur Geplaatst: 14 maart 2015 Welke kruiden gebruiken ze in brabant deborah? Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
Deborah Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 Ik kan het helaas niet navragen, maar de balkenbrij in Brabant is grijs. Quote Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.
berijl Geplaatst: 14 maart 2015 Auteur Geplaatst: 14 maart 2015 geen bekend familierecept dus? Ik zal eens op google speuren. Ik heb net weer en kop liggen dus volgende keer proberen we een ander smaakje Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
roosmarij Geplaatst: 17 april 2015 Geplaatst: 17 april 2015 In plaats van rommelkruid kun je ook enkel kruidnagel gebruiken. Zo deed mijn schoonmoeder het altijd en zij was een Bossche, dus heel erg Brabants Haar balkenbrij was inderdaad altijd grijs.Ik heb het onlangs ook gemaakt (volgens recept) en dat was goed gelukt. Maar balkenbrij luistert inderdaad nauw, ook ervaren makers willen wel eens een mislukte "batch" hebben. Marijke. Quote Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.
berijl Geplaatst: 21 april 2015 Auteur Geplaatst: 21 april 2015 bedankt voor de tip marijjke. ik heb nog een kop liggen dus volgende keer eens iets anders proberen Quote http://www.fromapreciousplace.nl Droom en doel om zoveel mogelijk natuurlijk te leven, tezamen met onze dieren. Wegens boerenerf-drukte niet altijd even veel tijd om te forummen (helaas .. ) Maar per pb of mail ben ik bereikbaar.
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.