Jorieke123 Geplaatst: 27 februari 2015 Geplaatst: 27 februari 2015 Ik kon lekker wat nieuwe zaken uitproberen, met een groot gedeelte van het varken dat naar de slager is gebracht afgelopen week. Ik heb een stuk (1,5 kilo) ham in een plastic zak gedaan, met water en zout (een pekelbadje), en in de koelkast gelegd. En die moet er over 9 dagen weer uit.. En dan even een dag of 10 ophangen en drogen voordat je hem koud rookt. En daarna nog weer ophangen en drogen. Poeh, moet wel heerlijk worden Dit is het recept trouwens: http://www.rookovens-online.nl/c-1082792/koud-gerookte-ham/ Nu ligt ie er in ieder geval zo bij: Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
RobO Geplaatst: 28 februari 2015 Geplaatst: 28 februari 2015 vlgns mij worden jullie behoorlijk profi met al die lekkere dingen Quote
Piroska Geplaatst: 28 februari 2015 Geplaatst: 28 februari 2015 Oh, je hebt hem gevacumeerd in de koelkast gelegd? Wat is je idee daarachter ipv in een gewone zak en regelmatig even schudden? Hoef je nu niks te doen dan wachten? spannend! Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 28 februari 2015 Auteur Geplaatst: 28 februari 2015 Nou, ik was toch zo lekker bezig met vacumeren, dat ik dit stuk ook op die manier heb verpakt. Zeker omdat het best lang moet zouten. En ik meerdere stukken op deze manier heb verpakt en ze nu dus kan stapelen Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 28 februari 2015 Auteur Geplaatst: 28 februari 2015 Oh wacht, ik haal nu al zaken door elkaar Gaat lekker Dit hammetje heb ik wel in een natte pekel, de ham om te pocheren en roken (gerookte-en-gepocheerde-ham-in-hooi-t16517.html ) zit in de droge pekel. Ik heb de foto in het 1e bericht even aangepast Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jan Lokman Geplaatst: 28 februari 2015 Geplaatst: 28 februari 2015 dit is de mijne Jorieke.hangt nu te drogen en gaat volgend weekend de rookkast in. Quote "Natura non nisi parendo vincitur "
Jorieke123 Geplaatst: 28 februari 2015 Auteur Geplaatst: 28 februari 2015 Tof! Houd ons op de hoogte Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Piroska Geplaatst: 28 februari 2015 Geplaatst: 28 februari 2015 Ik snap het Jorieke! Quote http://piroskainpaprikaland.blogspot.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 1 maart 2015 Auteur Geplaatst: 1 maart 2015 Hmmm... smakelijk Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jan Lokman Geplaatst: 9 maart 2015 Geplaatst: 9 maart 2015 Tof! Houd ons op de hoogte Hier is ie dan .. Koud gerookt. Nu nog een kleine 3 mnd drogen Quote "Natura non nisi parendo vincitur "
Jorieke123 Geplaatst: 9 maart 2015 Auteur Geplaatst: 9 maart 2015 Oei, dat ziet er al goed uit! Ik heb die van mij gisteren uit het zout gehaald, en afgespoeld en even laten weken. Nu hangt ie, over 10 dagen ga ik roken. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jan Lokman Geplaatst: 9 maart 2015 Geplaatst: 9 maart 2015 Gaat goed komen Jorieke. Hoeveel rook sesies ga je doen?.. ik kan eigenlijks nie wachten hoor maar moe toch hea .. acgh als ik deze kan consumeren maak ik direct een andere Quote "Natura non nisi parendo vincitur "
Jorieke123 Geplaatst: 14 maart 2015 Auteur Geplaatst: 14 maart 2015 Die van jou is wel mooier van vorm Jan, ik had die van mij wel wat mooier mogen trimmen... Maar goed. Hij hangt nu tussen alle andere stukken vlees, te drogen. Van de week moeten we dan gaan roken. Ik weet nog niet hoeveel sessies. Meestal roken we warm, dus met koud roken zijn we gauw verveeld en hebben we geen zin meer Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jan Lokman Geplaatst: 14 maart 2015 Geplaatst: 14 maart 2015 vorm maakt niks uit toch.. het gaat tenslotte om de smaak en die zal ongetwijfeld goed zijn. voor het koud roken van o.a de ham (wat lange tijd nodig heeft) gebruik ik deze .. ideaal, S'morgens aansteken en als ik thuis kom van het werk is ie net aan klaar,ik steek em overigens aan met een brander. Quote "Natura non nisi parendo vincitur "
Jorieke123 Geplaatst: 30 mei 2015 Auteur Geplaatst: 30 mei 2015 Hoe is het met je hammetje Jan Lokman? Ik heb hem uiteindelijk niet eens gerookt, hij hangt nog steeds aan het plafond. Ik heb er wel alvast wat afgesneden, omdat ik nieuwsgierig was: Nog wat zacht dus, hij mag nog wel even hangen. Ondertussen heb ik 2 nieuwe stukken in het zout liggen, deze keer wel met zwoerd. En in een droge pekel dus, geen zak met water en zout. Die pekel wordt straks wel natter, maar begint droog. Die ga ik dan toch wel echt roken, of in ieder geval 1 van de 2. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 20 juni 2015 Auteur Geplaatst: 20 juni 2015 De 2 stukken vlees hebben dik 10 dagen gehangen, nadat ik ze uit het zout had gehaald. En gisteren hebben we ze koud gerookt. Inderdaad ook met zo'n handig ding als Jan Lokman al liet zien:http://www.rookovens-online.nl/a-26309447/rookovens-rookkasten/cold-smoke-koudrookgenerator-vierkant-15-x-15-x-4-cm-incl-zak-rookmot-recept/ Ideaal ding, na aansteken rookt ie uuuuuuren! Zonder naar om te hoeven kijken. Ga ik straks ook gebruiken voor knoflook en kaas Nu ziet ie er zo uit, en moet ie nog even hangen. (aan de andere kant zit nog een laagje vet en huid) Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Geplaatst: 21 juni 2015 Geplaatst: 21 juni 2015 Oh... goed idee! Gerookte knoflook!! Natuurlijk... In mn nieuwe rookreus. en die hammetjes en copa e.d. zien er steeds weer verrukkelijk uit... Quote
Jorieke123 Geplaatst: 30 januari 2016 Auteur Geplaatst: 30 januari 2016 Zo, ik heb 1 hammetje (die van juni) nu pas aangesneden. De vleeskant was wat te hard gedroogd nu, na al die maanden. Dus ik heb er wat van weg moeten snijden want dat wordt dan echt draderig en droog. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
speets Geplaatst: 30 januari 2016 Geplaatst: 30 januari 2016 Mjammie (kwijl...) Ik las ergens dat je vlees dat te zeer ingedroogd is, gewoon verder kunt laten drogen. En dan malen, voor door de pasta/soep of zo. Quote "Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.
Jorieke123 Geplaatst: 3 maart 2016 Auteur Geplaatst: 3 maart 2016 Ik ga dit hammetje weer maken (weer volgens deze werkwijze: http://www.rookovens-online.nl/c-1082792/koud-gerookte-ham/ ) en ik heb nog wat mooie stukken ham voor als er meer mensen zijn die dit willen gaan doen. Van een wolvarken (Mangalitsa) deze keer, dus mooi donker vlees, veel kleine vet-adertjes door dat vlees, en een mooie speklaag aan de buitenkant. Het zijn stukken van zo'n 2,5 tot 3,5 kilo. Er zit geen bot meer in. Foto's van het eindproduct zijn altijd mooier, maar hier een voorbeeld van zo'n stuk ham: We hebben er ook nog 2 zonder vet en zwoerd. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.