Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Langzaam werkende meststof voor aardbei: welke van de twee?


Caatjeh

Aanbevolen berichten

aardbei wil graag wat extra kalium (dat is die 15 in de mest)

dat pleit voor de 6-3-12 met een klein handje patentkali per meter en eventueel wat bitterzout als je magnesiumgebrek ziet:

 

aaardbei-magn58641423543281.jpg

 

 

maar eerlijk gezegd: ik denk dat het niet veel uitmaakt

wel fijn voor ze als je er af en toe wat compost bij stopt en/of wat bladaarde, aardbei wil een goede bosgrond-achtige bodemstructuur want ze wortelen breed: 20 cm, en diep: 60 cm tóplinkje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Werkt lang. Dus een vroeg-voorjaar gift werkt prima voor ontwikkeling van vruchten en wortels. Niet overdrijven...te veel is ook niet gunstig. (Zelf geef ik altijd 1/2 of 2/3 van wat op de verpakking wordt aanbevolen aan mest - niet speciaal bij aardbeien! - en dan nog even meedenken dat ze via andere mest of compost mogelijk ook al redelijk voorzien zijn, als dat zo is...nog minder geven )

 

Ik denk trouwens dat beide soorten mest bij je vraag elkaar heel weinig ontlopen. Wat magnesium hoeft ook niet slecht te zijn. Vaak blijft het wat gokken en aanvoelen, zeker als je al langer op die grond tuiniert en er vast nog voeding in de bodem aanwezig is. Als je regelmatig compost gebruikt, neemt wat daarin zit en het bodemleven dat het daardoor goed doet, een groot deel van de "voeding" van je gewassen over. Sommige gewassen doen het hier uitstekend op grond die nu het 3e jaar rijkelijk van een bovenlaag compost wordt voorzien. Aardbeien horen daar ook zeker bij Buiten enkele handjes kali op de bedden rond begin april en om de paar jaar wat gesteentemeel, krijgen ze verder niks en...niet zonder enige voldoening ...merk ik dat mijn tuinburen al enkele jaren afgunstig kijken naar mijn aarbei-bedjes en wat ik ervan oogst, zonder de kunstmest, verse paardenmest en pakken speciale mest die zij gebruiken. (Maar ik moet ook eerlijk zeggen dat hun aardappelen, preien en bloemkolen vaak groter zijn dan de mijne...hoewel ik niet klaag).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de aardbeien in een aardbeien toren staan. Ongeveer 4 liter per aardbeiplant. Ik maak zelf compost en sinds het najaar ook bokashi.. Ik heb een kleine stadstuin dus wel op kleine schaal.. De sap van de bokashi kan ik ook verdund aan de planten geven. Dat zou ook moeten bijdragen aan een betere grond/voeding etc. Fijn on te horen dat wat ik heb gewoon goed te gebruiken is voor aardbeien eventueel aangevuld met wat patentkali.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu moet ik jouw kennis even volgen, Caatjeh. Ik heb geen ervaring met bokashi en wat ik ervan weet (niet enorm veel) is uit de boekjes. Hoe voedend het is voor de aardbeien, durf ik niet te zeggen. Vergelijkbaar met compost...misschien zelfs intensiever?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou heeel veel kennis heb ik er niet van hoor... maar in mijn speurtocht naar composteren kwam ik terecht bij bokashi. Hieronder wat info gekopieerd mbt bokashi. Dit jaar ga ik er voor het eerst mee werken, dus ben benieuwd.

 

BOKASHI

 

Wat is bokashi?

Bokashi is het Japans woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. De organische resten worden luchtdicht gefermenteerd voor een optimaal fermentatieproces waarbij nuttige stofwisselingsproducten van micro-organisme ontstaan.

Dankzij Bokashi, maak je van je eigen organische resten een optimale bodemverbeteraar.

 

Waarom Bokashi?

Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren.

Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.

De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekte- verwekkende bodem wordt zo een ziekte-onderdrukkende bodem.

 

Hoe maak ik Bokashi?

Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakte keukenresten en plantenresten.

Start op de bodem van de bokashi emmer met wat bokashi starter te verdelen. Breng je resten altijd in kleine stukjes in de bokashi emmer en druk goed aan. Na iedere laag resten, voeg je nog een kleine hoeveelheid bokashi-starter.

Nadat de keukenemmer vol is, laat je die 2 weken goed afgesloten fermenteren.

Tap dagelijks het bokashi-sap af, dit kan verdund worden 1/100 bij het gietwater of gewoon in de afvoer ter reiniging worden gegoten.

Na 2 weken is de bokashi klaar en kan die in de grond worden ingewerkt.

 

Hoe weet ik of de Bokashi goed gelukt is?

Na 2 weken mag de inhoud van de Bokashi-emmer verwerkt worden in de tuin. Bij openen bemerk je een zoet zure geur. In sommige gevallen bemerk je ook een soort 'schimmel' op de bovenkant van de resten.

Als de Bokashi onaangenaam ruikt, dan liep het fermentatie proces niet helemaal naar wens.

 

De Bokashi is klaar, wat kan ik daar nu mee doen?

De gefermenteerde resten kunnen het best in de grond worden ingewerkt. Breng de resten in een putje of een geul in de grond, en bedek af met een kleine hoeveelheid aarde. Op die manier werkt het fermentatieproces verder wat zeer gunstig is voor de bodem.

Vermeng je Bokashi (gefermenteerde resten) in de composthoop. Het grote aantal Effecteive Micro-organismen uit de Bokashi, komen de verwerking van de totale composthoop ten goede.

Bij vriesweer kan er niet worden ingewerkt in de grond, vandaar dat je in die periode de gefermenteerde resten kan bewaren onder een zeil. Wissel de lagen Bokashi ook eventueel af met een laag aarde, en creëer zo tegen de lente een eigen gemaakte, zeer voedzame 'potgrond'.

 

Er staat schimmel op mijn Bokashi, is dat normaal?

Een lichte vorm van wat eruit ziet als een schimmel, kan inderdaad voorkomen in de Bokashi-emmer. Dat hoeft op zich zeker geen slecht teken te zijn, in tegendeel.

Gaat de schimmelvorming echter gepaard met een onaangename geur, dan breng je beter de inhoud van de Bokashi-emmer naar de composthoop en begin je opnieuw.

 

Waarom moet ik bokashi-starter aan de resten in de Bokashi emmer toevoegen?

Door Bokashi-starter aan het organisch materiaal toe te voegen, verdeel je Effectieve Micro-organismen meteen tussen de resten.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn zorgen voor productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.

Ze zorgen teven voor een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

- See more at: http://www.eco-logisch.nl/Bokashi-EM-Bokashi---Keukenemmer---complete-set-1309#sthash.hEEUzjJa.dpuf

- See more at: http://www.eco-logisch.nl/Bokashi-EM-Bokashi---Keukenemmer---complete-set-1309#sthash.hEEUzjJa.dpuf[/i][/i][/i]

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 8 maanden later ...
Nou heeel veel kennis heb ik er niet van hoor... maar in mijn speurtocht naar composteren kwam ik terecht bij bokashi. Hieronder wat info gekopieerd mbt bokashi. Dit jaar ga ik er voor het eerst mee werken, dus ben benieuwd.

- See more at: http://www.eco-logisch.nl/Bokashi-EM-Bokashi---Keukenemmer---complete-set-1309#sthash.hEEUzjJa.dpuf

 

Kun je iets vertellen over je ervaringen met Bokashi ? Ik ben er wel nieuwsgierig naar. De informatie onder bovenstaande link is wel redelijk duidelijk, maar ik zou wel willen horen hoe het in de praktijk uitpakt. Of er verschil te merken is als je bokashi gebruikt. En of het gemakkelijk werkt in de praktijk.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

In winkels en tuincentra vind je vele soorten mest. Rozenmest, zuidvruchtenmest, tomatenmest, mest voor zacht fruit, noem maar op. Als je wat nader kijkt wat er in zit zie je dat ze elkaar qua verhouding NPK vaak niet veel ontlopen. Het scheelt al een hoop bergruimte als je niet al die verschillende dozen hoeft te bewaren en met een of twee soorten kan bemesten. En je hebt uiteraard meststof die direct oplost in water en slow release, die je om de paar weken geeft.

 

De algemene regel is dat als je snelle groei beoogt je relatief veel N geeft. Als het vooral om vruchten gaat zoals aardbeien, tomaten e.d. dan moet de N omlaag en de P, K en Mg omhoog. In jouw geval zou ik de tweede meststof met 6-4-10 + 2mg kiezen al hoewel de verschillen tussen beiden maar klein zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Victorus geeft een zinvolle tip,

laat u niet iets aansmeren door die lui in de tuincentra of boerenbond.

Gewoon een universele meststof gebruiken,met hoog N getal voor snellere groei,

hoger K getal voor vruchtvorming.

Voor huis en tuingebruik heb je niet veel soorten meststof nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@koolrabi. Er zijn meerdere topics op ons forum aanwezig die het systeem van Bokashi uit de doeken doen of er ervaringen mee delen. Zie rechtsboven zoekvenster ( intypen : Bokashi )

 

Verder zijn er natuurlijk 20.000 topics over soorten mest, npk verhoudingen, de onzin of zin van allerlei soorten mest die er te koop zijn enz enz.

 

Dit topic gaat over: welke langzaam werkende mest voor aardbeien ?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Bit

Ik heb de topics over Bokashi bekeken, maar ik vond aanvankelijk niet zoveel over de ervaringen van moestuinders met het gebruik van Bokashi. Wel over emmers, kraantjes en prijzen. Toen ik naar informatie speurde kwam ik heel veel dezelfde informatie tegen, die uit de brochure en de website.

 

Ik reageerde op deze zin van Caatjeh in zijn bericht:

 

Nou heeel veel kennis heb ik er niet van hoor...maar in mijn speurtocht naar composteren kwam ik terecht bij bokashi....

Dit jaar ga ik er voor het eerst mee werken, dus ben benieuwd.

 

Ik vroeg me af hoe het gegaan was met zijn aardbeien en misschien met andere vruchten en groenten waarbij hij Bokashi gebruikt heeft.

Misschien een klein beetje off topic. Ik zoek nog even verder.

Inmiddels heb ik meer info gevonden, dank Bit.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...