Jenneke Geplaatst: 19 december 2014 Geplaatst: 19 december 2014 Vandaag op m'n werk plantjes olijfkruid binnen gekregen. 'k Had er echt nog nooit van gehoord , mijn baas ook niet en hij had het puur uit nieuwsgierigheid besteld. Als je het ziet lijkt het op een mini-conifeer en als je een naaldje fijnwrijft ruikt het heerlijk naar olijven. Op internet gevonden dat het erg lekker moet zijn op bijvoorbeeld gebakken aardappelen (en in prosecco, maar ik ben niet zo van de alcohol ), ik had zelf al bedacht dat in kruidenboter erg lekker zou kunnen zijn. Ik ga het morgen kopen (m'n boodschappentas was al te vol vandaag )Het plantje zou winterhard moeten zijn tot -20 maar het houdt wel van een lichte plek op het zuiden.Nu mijn vragen, als ik het nu koop zou ik dan enige kans maken het in leven te houden en hoe zou ik dat dan het beste aan kunnen pakken?En is het echt zo lekker als het me lijkt? Quote
weknow Geplaatst: 19 december 2014 Geplaatst: 19 december 2014 Ik heb er ook nooit van gehoord. Weet je toevallig ook de Latijnse benaming van de plant, Jenneke? Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Frans Geplaatst: 20 december 2014 Geplaatst: 20 december 2014 Hier vind je wat antwoorden op je vragen Jenneke . Het is wel in het duits. http://www.gartendialog.de/gartengestaltung/kraeutergarten/olivenkraut-pflege.html Quote -- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --
balkontuinder Geplaatst: 20 december 2014 Geplaatst: 20 december 2014 Okay, komend voorjaar maar even naar Duitsland rijden. Dit is te leuk om te hebben. Quote
weknow Geplaatst: 20 december 2014 Geplaatst: 20 december 2014 http://www.mijntuin.org/plants/3679-Heiligenbloem-Olijfkruid Heiligenbloem in het Nederlands ofwel Santolina viridis. Blijkbaar. Dat klinkt al wat bekender. Quote In mijn moestuin heers ik als een tiran.Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.
Jenneke Geplaatst: 20 december 2014 Auteur Geplaatst: 20 december 2014 Okay, komend voorjaar maar even naar Duitsland rijden. Dit is te leuk om te hebben. Is er geen Natuurvoedingswinkel in de buurt. Het plantje kostte maar 1,79 dus dat valt best mee. Toegegeven het is nog maar een klein plantje, dus ik zal er nog niet veel van kunnen gebruiken. Ik zal hem van de week maar in een wat groter potje zetten en dan ga ik wel zien wat het gaat doen. Het ruikt in ieder geval verrukkelijk Maar is er niemand die het al eens heeft gebruikt? Quote
Indy Geplaatst: 20 december 2014 Geplaatst: 20 december 2014 Ik heb m afgelopen jaar gescoord. Zag m staan ,en heb m meegenomen.Ik gebruik m op de pizza,en in kruidenboter . Echt olijfachtig is ie in boter wel. Zal morgen ff een foto maken. Hij is best gegroeid dit jaar. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 21 december 2014 Geplaatst: 21 december 2014 Ik ga ook eens kijken of ik hem ergens kan vinden. Quote
Bit Geplaatst: 22 december 2014 Geplaatst: 22 december 2014 Is echt niet moeilijk te vinden. Heb je een beetje een goede vaste planten verkoper bij jou in de buurt ( een goed tuincentrum ) dan vind je dit plantje wel.Redelijk winterhard. Vergelijkbaar met lavendel wel, maar iets zachter ( minder winterhard ) en vooral vocht in de winter wordt slecht verdragen. Ik heb hem nooit lang kunnen houden in ieder geval.Stekt zeer gemakkelijk in voorjaar en zomer. Quote
angela († maart 2025) Geplaatst: 22 december 2014 Geplaatst: 22 december 2014 De tuincentra hier zitten momenteel vol met kerstartikelen, even wachten tot het voorjaar.Maar misschien zet ik hem eerst wel op mijn MTFD ruillijst Quote
balkontuinder Geplaatst: 9 januari 2015 Geplaatst: 9 januari 2015 Gevonden: http://www.puur-aroma-webshop.com/webshop/biologische-kruiden/detail/124/santolina-viridis-olijvenkruid.html. Quote
Gast Geplaatst: 9 januari 2015 Geplaatst: 9 januari 2015 Ik vind het en leuke beste leuke en ook aparte kruiden soortjes. Meteen adres maar even opgeslagen. Quote
Vera Geplaatst: 31 mei 2017 Geplaatst: 31 mei 2017 Vanmiddag zag ik hem in het biologische kruidenhoekje bij Intratuin. Alleen wist ik niet meer wat ermee was en heb hem laten staan. Quote
HuubvG Geplaatst: 8 augustus 2024 Geplaatst: 8 augustus 2024 Vandaag bij Welkoop deze plant 'ontdekt' en direct gekocht. En geplant. Ruikt heerlijk. Gezocht hier, op 'Santolina viridis' geen resultaat. Daarna op 'olijvenkruid olijfkrijd en ja, dit draadje kwam tevoorschijn. Nog steeds weinig belangstelling voor dit kruid door MTF gebruikers, bijzonder. Op 20-12-2014 om 11:18, weknow zei: http://www.mijntuin.org/plants/3679-Heiligenbloem-Olijfkruid Heiligenbloem in het Nederlands ofwel Santolina viridis. Blijkbaar. Dat klinkt al wat bekender. Bekender? Je bent abuis, de heiligenbloem is Santolina chamaecyparissus, een heel andere plant, ook wel cipressenkruid genoemd. De link in jouw bericht werkt niet meer, maar dat is niets bijzonders na al die tijd. Via deze link heb ik gevonden dat het niet om de heiligenbloem gaat. Quote
Dashbro Geplaatst: 9 augustus 2024 Geplaatst: 9 augustus 2024 Heb het hier ook staan, op een enkel gerecht toegepast, maar af en toe even een proefje... Net als de kaneelbasilicum, die onder de "colakruid" door piept, gangmakers voor een lekkere sfeer in de tuin. Op een tapenade van 2 tartaar, zout/peper, oregano en olijfkruid naar smaak, 2TL gesnipperde kappertjes, 2 EL pijnboompitten en naar smaak een hoeveelheid geraspte grana padano is het heerlijk. Een klein scheutje (1,5EL) olijfolie voor een smeuïg geheel, en het olijfkruid piept er alsnog doorheen.. 1 Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.