Remmel Geplaatst: 20 november 2014 Geplaatst: 20 november 2014 Hallo kook-fanaten van het moestuinforum! Ik ben op zoek naar informatie wat betreft 'neteldoeken', 'kaaslinnen', of welke andere woorden je er aan toekent. Ik heb kort gezocht onder dit subforum en hoewel het woord al vaker gevallen is, komt het vooral voor in recepten (e.g. doe x door de neteldoek). Mijn vraag/vragen zijn van een veel lager niveau dan dat. * Wat zijn goede neteldoeken?* Waar moet je bij aankoop op letten?* Zijn er structuurverschillen?* Zijn ze allemaal van hetzelfde spul gemaakt of zit hier ook verschil in?* Hebben deze verschillen (structuur/spul) impact op de uiteindelijke resultaten?* Waar haal je ze?* Hoeveel heb je er nodig?* Kun je ze hergebruiken, ook voor andere geurdingen of is het beter een bepaalde doek te allen tijde voor dezelfde kruiden/onderdelen te gebruiken?Zoals uit deze vraag wel zal blijken weet ik er heel weinig vanaf. Zeg maar gerust 'niets voorbij de definitie van het woord'. Wellicht dat er forum-lezers zijn die mij kort kunnen vertellen waar ik op moet letten bij aankoop en gebruik van neteldoeken? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 21 november 2014 Geplaatst: 21 november 2014 Hallo Remmel! Wat een rits met vragen, over een stukje doek Bij de meeste kookwinkels, of webshops als Brouwmarkt of soortgelijke shops, verkopen ze vaak 2 verschillende doeken. De 1 laat wat meer door, is grof qua stof. En de ander laat zeer weinig door, is zeer fijn qua stof. Je moet ze zien als zeef, de ene zeef heeft grotere gaatjes dan de ander. Dus de ene zeef is beter voor het ene klusje, dan de andere zeef. Een paar verschillende formaten is wel handig. Meestal leg je ze in een bolzeef, en giet je dan de vloeistof of de 'prut' in die zeef. Dat geeft stevigheid, en je kunt het een tijd laten uitlekken. In zo'n zeef wil je niet een hele grote doek, hij moet er net iets overheen hangen. Te weinig, dan kan je er per ongeluk langs gieten. Te veel, dan hangen de flappen in de weg of in de pan daar onder. Wil je er een bundeltje van maken, om op te hangen boven een pan (dus niet in een bolzeef leggen), dan heb je er 1 nodig van formaatje theedoek. Dat maakt het knopen en bij elkaar vouwen makkelijker. De doeken zijn meestal van katoen. Maar je kunt er van alles voor gebruiken. Mijn moeder gaf mij 2 jaar terug een hele stapel met allerlei formaten kaasdoen, die ze zelf had gemaakt van stof uit de stoffenwinkel. Dat is niet helemaal katoen, er zit ook wat synthetisch doorheen volgens mij. Ik zal haar eens vragen.Maar die zijn erg fijn qua 'gaatjes', en erg makkelijk weer schoon te krijgen. Die doeken van echt katoen worden snel paars/rood/groen van alles wat je er door giet. Na het wassen zijn ze wel weer schoon, maar zien ze er nog steeds goor uit Dat is bij die niet-100%-katoenen-doeken van mij niet zo. Die krijg ik weer aardig wit. Ik hoop dat je hier wat mee op schiet. Als je af en toe een doek nodig denkt te hebben, dan kan je ook een niet-zo-dikke theedoek gebruiken. Of een oud overhemd ofzo En anders koop je er gewoon wat in een kookwinkel. Erg veel verschillen zijn er niet. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Remmel Geplaatst: 8 december 2014 Auteur Geplaatst: 8 december 2014 Hey Jorieke, Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik had het eerder gelezen, maar nog geen tijd gehad om te reageren. Hier kan ik wel wat mee, super. Mocht ik bij het gebruik nog praktische vragen hebben, dan meld ik mij weer. 8) Quote
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.