Jizkaha Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 M'n chayote oogst is nogal enorm dus nu ben ik op jacht naar recepten.Op het www heb ik totnutoe de volgende recepten gevonden die me wel lekkah lijken maar ik houd me aanbevolen voor aanvullingen (ik heb ze nog niet geprobeerd hoor dus misschien zijn 't wel hele gore gerechten...) Chayote met maïskaasvulling 4 chayotes4 grote sjalotten, fijngehakt1 middelgrote rode paprika, fijngehakt400 g maïskorrels400 g belegen kaas, in kleine blokjesknopjes van 8 kruidnagels, fijngewreven1 afgestreken tl kaneelsnufje cayennepeperzonnebloem- of maïskiemoliezeezout Halveer de chayotes en hol ze (niet te dun) uit. Bewaar het vruchtvlees maar verwijder de pitten en gooi de pitten weg. Snij het vruchtvlees fijn.Fruit de fijngehakte sjalotten en paprika aan in 4 el olie op middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Voeg het chayotevruchtvlees toe en bak een paar minuten. Voeg de maïs, kaneel en fijngewreven kruidnagelknoppen toe. Breng het mengsel op smaak met zout en cayennepeper. Roer er tot slot de kaasblokjes door en blijf zachtjes roeren tot ze gesmolten zijn. Leg intussen de 8 halve, uitgeholde chayotes op een bakblik met de holle kant naar boven. Sprenkel er een paar druppeltjes olie over en zet ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Vul ze daarna met de maïskaasvulling en zet ze nog een klein kwartiertje in de oven tot ze goed heet zijn. Serveer warm. Chayote and Carrot Saladserves 2 as a side. 1 chayote1 medium carrota few sprigs of corianderFor the dressing1 tbsp lemon juice1 tsp chili-garlic paste1 tbsp fish sauce2 tsp sugar1 tbsp warm water Peel both the chayote and the carrot. Shred or grate both into a bowl (leave the middle of the chayote – there’s a seed, I think). Stir together the dressing ingredients and add as much as you please to the salad. Chop the coriander roughly, add to the bowl and toss together. Serve. Sambal Goreng Labu Siam (chayote in een pittige saus) 3 chayote (labu siam)zout naar smaak5 cm laos, gekneusd2 eetl olie 50 gr ebi3 salam blad450 ml dikke kokosmelk (santen asli)1 theel, suiker boemboe:8 sjalotten4 teentjes knoflook2 rode lomboks 6 rawits Schil de chayote en ontpit deze. Snijd daarna het vruchtvlees in reepjes en meng hier wat zout door. Laat dit 15 minuten staan en spoel het vruchtvlees daarna af. Wrijf of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta. Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe samen met de ebi, de laos en de salam voor 4 minuten. Voeg dan de suiker en de kokosmelk. Als het geheel kookt dat de chayote toevoegen en dit zachtjes 6 minuten laten koken totdat de chayote gaar is geworden. Hete kippensoep met chayote, avocado en koriander Deze soep maakte ik in Mexico waar ik een jaar gestudeerd heb. Het recept is van de moeder van de antropoloog bij wie ik in huis woonde. De soep hoort pittig te zijn! Ik gebruik daarvoor chile chilpotle, dat is gerookte jalapeño peper. In plaats daarvan kun je ringetjes jalapeño peper, rauwe Spaanse peper, tabasco of sambal batjak aan de soep toevoegen vlak voordat je hem opdient.Maak twee liter kippenbouillon van een kippenpoot, een halve ui, een tak selderij en een half bouillon blokje. Haal de kip, ui en selderij uit de bouillon en voeg er 2 in plakken van een halve centimeter gesneden winterwortels aan toe. Laat de wortels 10 minuten koken en voeg dan een in blokjes gesneden chayote toe. Schil en ontpit de chayote voor je hem in blokjes van 2 centimeter snijdt. De schil is namelijk best stevig en dat is niet zo lekker in deze soep. Laat de chayote nog een minuut of 10 meekoken. Schep de soep in een kom en schuif de wortel en chayote een beetje naar het midden zodat je er een bergje in stukjes gesneden avocado op kunt leggen. Een halve avocado per persoon is meer dan genoeg. Maak de soep af met een schepje chile chilpotle of een vervanger hiervoor en een flinke hand verse blaadjes koriander. Goddelijk! Quote Zelluf doen
appelvrouw Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Geweldig! Iets voor Thea ook die om recepten vroeg. Jammer dat ik dit jaar geen oogst heb. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
thea Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Heb ook een goede oogst,nog 10 te gaan. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jizkaha Geplaatst: 20 oktober 2014 Auteur Geplaatst: 20 oktober 2014 Hoeveel had je er in totaal dan Thea? Ik heb er van 't weekend 15 geoogst, 8 weggegeven en er hangen er nog wel, euhm gokje, een stuk of 30 aan.... maar een gedeelte daarvan is vanuit de tuin van de buurman aan komen groeien Quote Zelluf doen
thea Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 6 gegeten in de soep.nu 10 eraf geplukt.kleintjes laten zitten, ben benieuwd of dat wat wordt nu nog.Morgen komt er veel en harde wind ,wind kracht 9.Vandaar eraf geplukt. Het was/is 1 plant. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
thea Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Vanavond een in blokjes gesneden en gekookt in water ongeveer 5/10 min.Kerrie saus gemaakt dat er over ,heerlijk. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
appelvrouw Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Slim misschien om enkele te bewaren voor de ruilers in het voorjaar. Als je ze van de winter (niet te) warm neerlegt gaan ze op een gegeven moment uitlopen...die kan je weer planten. Volgens Thaise visite zijn de scheuten heel goed en lekker eetbaar. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
thea Geplaatst: 20 oktober 2014 Geplaatst: 20 oktober 2014 Ja doen.Maar wil ook nog mijn plant overhouden. Quote http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Jizkaha Geplaatst: 3 november 2014 Auteur Geplaatst: 3 november 2014 Het eerste recept, gevuld met mais/kaasvulling heb ik laatst gemaakt... Bah! Was echt Niet Lekker Maar ik ga gewoon stug door met recepten verzamelen. Heb van de buurman geleerd dat de vruchten eigenlijk pas echt gaan groeien als het wat koeler wordt... Nou dat klopt, er is op 't moment zowat niet tegenop te plukken. Ik wilde een zak vol dumpen bij buurman maar die verschoot zowat want hij had er zelf al meer dan 100 In Vietnam maken ze pickles van chayote, en inderdaad, als je in 't Engels gaat zoeken kom je genoeg tegen. Dus, here we go: Chayote Quick Pickle This is a Japanese style quick pickle or raw vegetable salad. There are so many wonderful Japanese quick pickle dishes and as I am making a Japanese meal this evening, I thought I would experiment and try making something I haven’t tried before. The starting point for this recipe was Udo Kinzanji-miso-ae, but here I have used crisp fresh chayote or Choko instead of udo and dressed it with a simple soy and chilli dressing with only a hint of miso, so quite different from the original recipe really but no less delicious. 2 chayotes2 tbsp soy sauce1/4 tsp miso 1/2 tsp paprika / chilli powder to taste Peel the chayotes into nice bite size pieces and put into a bowl. Mix a tiny bit of miso with about 2 tbsp of soy sauce and a mix of chilli powder and paprika to taste. Pour over the vegetables and mix well. Serve immediately or leave to marinate for a few hours before serving. Serve at room temperature as a vegetable side relish as part of a Japanese meal. Fantastic Summer Pickles (장아찌 Jangahjji) Pickles..pickles…so delicious, so crunchy, tangy, sweet, salty and even a hint of chili flavor it simply tastes divine. Summers are pretty hot in Korea and when it’s so hot, you often don’t have much of an appetite. But..get a bowl of ice cold water, put some rice (room temp) in it and eat the rice in water with these pickles. Yum! This was a true summer time staple in the good old days.So, I decided to make some pickles this summer, from a recipe I got from my mother-in-law during my last visit to Korea. It was pretty simple and quite easy to do.There are many different ingredients you can make pickle out of and here are a few very traditional and authentic ingredients : cucumbers, garlic, garlic scape(stems), onions, green chili peppers and radishes. Broccoli stems and chayote are some new ingredients that Korean Americans discovered and began to pickle very recently.Depending on their flavors, you can mix various vegetables and pickle them in the same jar. Note that adding garlic or garlic stems will add a garlic flavor to the whole pickle jar so think about it before you mix garlic with other ingredients. I wanted to keep my cucumbers separate from the garlic so I made two jars – one with cucumbers and green peppers and another with garlic and garlic stems. So here’s what I did: Prep Time: 10 min Cooking Time: 10 min Pickling Time: 7 days 4 Korean cucumbers (오이 Oyi) (Persian or Pickle cucumbers also OK)5 green chili peppers (optional)3 C soy sauce (approx)3 C sugar (approx)3 C rice vinegar (approx)handful of rough sea saltglass jar for pickling (I reused a Kimchi jar) The amount of pickle juice needed varies based on the amount of ingredients and the size and shape of your glass jar. All of the vegetables must be totally submerged in liquid for them to be pickled properly without getting mushy. So the best way to determine how much pickling liquid you will need is to actually put the vegetables in the jar first, then pour enough water in the jar to totally cover all the vegetables. The amount of water poured is the amount of pickle juice you will need then measure the amount of water you used. Then you can calculate back from that how much pickle juice you will need to prepare. For the amount of cucumbers I had, I needed about 6 cups of liquid which then made me figure out that I needed 3 cups of soy sauce and vinegar each to make the 6 cups. The amount of sugar needed just follows the 1:1:1 ratio of soy sauce, vinegar and sugar. 1. Mix soy sauce, vinegar and sugar in a pot and let it come to a boil. When it boils, turn the heat off and let it sit.2. In the meantime, grab a generous pinch of sea salt and clean the cucumbers by rubbing each one with salt. This is like giving the cucumbers a good exfoliating massage. Rinse the cucumbers with water and pat them dry. You can then cut the cucumbers into bite size pieces or keep them whole. I like cutting them because it saves me the trouble of cutting them later. Traditionally, whole cucumbers are used – I have heard that it keeps the cucumbers crunchy longer.3. Wash the green chili peppers. Whole peppers can be used or can be cut into pieces. When using whole peppers, make a hole in the pepper by piercing it with a sharp skewer or toothpick. This helps the pickling juice to be evenly absorbed into the pepper. I like using Korean green chili peppers because they are not as spicy but you can also use Jalapeno peppers or other peppers. A good substitute for a Korean chili pepper is the Anaheim green chili pepper.5. Put both the cucumbers and chili peppers into the jar. Now pour the soy sauce mixture onto the vegetables. The sauce should be quite hot – the hot temperature of the sauce shocks the vegetables and makes them crunchy so make sure it’s nice and hot!6. Just find something to weigh the vegetables down and you are almost done! When I was little I saw my mom use a stone to push everything down into the liquid. She would just get a clean smooth stone from the garden, then wash and boil it in water before using it. You can still do that – I’m sure there are benefits to using a natural stone. If you don’t feel comfortable using a stone, just find a saucer or little sauce dish to push things down before putting the cover on.7. Let it sit for 3 days in room temperature and then drain the liquid out, boil it and then add it back to the jar while it is still hot. Leave it for 4 more days. * What do you do with the leftover Korean soy sauce pickle juice? : make more pickles by just getting more vegetables and then re-boiling the juice before making a new batch. The soy sauce mixture does seem to become less salty with the water coming out from the vegetables during the pickling process so you may want to add additional soy sauce mixture to bring up the level of salt. Pickled Chayote Slaw 6 chayote, halved and cored1 medium onion, peeled and halved3 medium carrots, peeled and cut into thirds4 cups white vinegar1/3 cup lime juice (I used Key Lime juice. ‘Cuz I’m a rebel.)1 cup water1/4 cup sugar (see *Note, below)1 Tbs. canning saltCumin seedsCelery seedsBrown mustard seedsSmall dried hot chili peppers (such as Thai chilies) – optional Fill your boiling water canning pot with water and put it on to boil. While it’s heating, start prepping the vegetables and pickling liquid as follows:Shred the vegetables, using the medium shredding disc of your food processor or the large-holed side of a box grater. Set aside.In a 6 quart, non-reactive pot, combine the vinegar, lime juice, water, sugar, and canning salt. Heat to boiling, over high heat, stirring until the salt and sugar are dissolved.When the liquid boils, add all the vegetables to the pot, stir to mix well, and return it to a rolling boil, and turn off the heat.Heat your jars and lids in the boiling water canner.Fill each jar with the hot vegetables to one-inch (1″) from the top. To each jar, add 1/4 tsp of the cumin seeds and mustard seeds, and 1/8 tsp of the celery seeds. Add one of the dried hot peppers, if using. Fill each jar with the hot pickling liquid to 1/2″ from the top. Poke around inside each jar with a long, thin utensil, such as a chopstick or fondue fork, to release any trapped air bubbles. This has the dual effect of distributing the spices.Top each jar with a new canning lid, twist on the ring, finger-tight, and, making sure that the water covers the jars by at least one-inch (1″), process in the boiling water canner for 10 minutes. Turn off the heat and allow the jars to sit in the canner for an additional 5 minutes before removing them to a surface that’s been covered with a dish towel or newspapers.Allow the jars to sit, undisturbed, for 24 hours and check your seals. Any jars that didn’t seal properly should be refrigerated. The slaw should be ready to eat in a day or two. *Notes: Make sure to taste your pickling liquid before adding the vegetables, to make sure you’ve got the sweet/tart balance to your taste.What I was going for, was something like a cross between a vinegar-dressed cole slaw and sauerkraut. It came out tart, only the slightest bit sweet, but still retaining a slightly crispy bite – very much like a cabbage-style slaw or kraut. You can eat this as a side dish with any kind of sandwich, or pile it on your favorite hot dog. Quote Zelluf doen
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.